30 obiective turistice și evenimente din Sighetu Marmației 

Introducere

În Sighetu Marmației nu am avut timpul necesar să mergem la foarte multe obiective turistice. Am vizitat Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței (pe care îl voi descrie amănunțit într-un articol separat) și am făcut o mică plimbare prin centrul orașului.

În consecință am decis să fac o listă cu obiectivele turistice pe care ar trebui să le vizitez atunci când mai vin în oraș. Și dacă suntem la capitolul liste voi pune și o listă cu evenimente, așa cum am găsit la o scurtă căutare. Să începem!

Informații despre Sighetu Marmației

Atestare documentară: 1326;

Județ: Maramureș;

Altitudine: aprox. 274 m;

Râuri: Iza, Tisa;

Populație: 37640;

Cod poștal: 435500;

Site primăriehttps://www.primaria-sighet.ro/

Obiective turistice din Sighetu Marmatiei

Muzee și case memoriale

Muzeul Satului Maramuresan

Adresa: Strada Muzeului 1, Sighetu Marmației 435500.

Se află la 3 km de centrul orașului și a fost inaugurat în 1981, de Ziua Internațională a Muzeelor. Muzeul prezintă un sat maramureșean, cu case și ulițe, piesa principală fiind biserica. El cuprinde monumente valoroase construite între sec. XVI și sec. XIX. Casele sunt grupate în subzone care alcătuiesc Maramureșul (Mara-Cosău, Iza Inferioară, Iza Mijlocie, Vișeu-Borșa, Tisa și bazinul Ruscova). Muzeul a fost gazda a numeroase evenimente petrecute de-a lungul timpului.

Muzeul Etnografic al Maramureșului

Adresa: Piața Libertății 1, Sighetu Marmației 435500.

Prima variantă a acestui muzeu a fost deschisă în 1926. După Dictatul de la Viena prin care Maramureșul a fost incorporat Ungariei, a dus la dispariția celor mai multe exponate. După o istorie mai complicată muzeul se redeschide în decembrie 1971.

Muzeul de Istorie și Arheologie (secția)

Adresa: Piața Libertății 15, Sighetu Marmației 435500.

Este situat într-o clădire din 1730 care este trecută și în lista monumentelor. Printre obiectele expuse se numără o colecție impresionantă din epoca bronzului, diploma de breaslă a cizmarilor semnată de Francisc I, arme albe și de foc (unele capturate de maramureșeni în timpul invaziei tătare din 1717), monede de argint, documente ale Marii Uniri, alte documente, poze și obiecte.

Muzeul Maramureșului (Secția Științele Naturii)

Adresa: Piața Libertății 15, Sighetu Marmației 435500.

Prima parte a funcționării acestui muzeu începe în 1899 când s-a constituit un muzeu în Sighetu Marmației care cuprindea Secția de Istorie și Secția de Științele Naturii. Acesta se desființează în timpul Primului Război Mondial iar majoritatea exponatelor sunt distruse sau se pierd. Secția se redeschide în 1968 și cuprinde 4 mari colecții:

  • „Herbarul Artur Coman”, care cuprinde peste 17 000 coli de ierbar;
  • colecția de minerale, flori de mină și fosile cu 900 de exemplare;
  • colecția de vertebrate în care sunt prezente 96% din speciile din Depresiunea Maramureșului;
  • colecția de ciuperci cu 1300 de exemplare.
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

Clădirea în care se află Memorialul este dată de infama închisoare de la Sighet, construită de autoritățile austro-ungare în 1897, în care au fost închiși mulți deținuți politici în perioada comunistă. În 1993 se încep demersurile pentru deschiderea unui Muzeu/Memorial al Victimelor Comunismului si al Rezistenței. Consiliul Europei i-a sub egida sa memorialul în 1995. Muzeul a fost inaugurat în 1997 și a continuat să fie amenajate săli până în anul 2015, moment în care a fost amenajată ultima sală.

Casa Memorială Elie Wiesel - Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș

Se află în casa unde s-a născut Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel. În cadrul casei vom găsi încaperi cu mobilier de epocă care a aparținut diverselor familii evreiești din Maramureș, poze și documente ale Holocaustului din Maramureș și Nordul Transilvaniei dar și diverse expoziții temporare.

Casa Memorială Ioan Mihalyi de Apșa

Pentru istoria românilor maramureșeni, Ioan Mihalyi este un personaj foarte important. Doctor în științe juridice și membru corespondent al Academiei Române, acesta adună și publică documente medievale ale românilor maramureșeni în volumul ”Istoria Comitatului Maramureș, tomul I, Diplome maramureșene din secolul XIV și XV”, Sighet, 1900. În casa sa s-au realizat și ședințele Asociaţiunii pentru Cultura Poporului Român din Maramureş (înfiinţată la 13 decembrie 1860).

Parcuri

Parcul Dendrologic

Parcul Dendrologic este situat pe malul râului Iza. Este destul de întins și are peste 40 de specii de arbori si arbuști. De fapt e mai mult o pădure.

Parcul Grădina Morii

Un parc destul de întins, aflat în apropierea râului Iza, care a fost realizat în sec XIX. În perioada interbelică aici era principalul loc de relaxare al orășenilor, existând un teren de tenis, terase și alei pentru plimbare. Aici există un gorun bătrân de 350 ani.

Parcul Central

Parcul aflat între arterele centrale ale orașului. În jurul parcului sunt cele mai multe obiective turistice din Sighetu Marmației

Monumente și statui

Primaria Sighetu Marmatiei

Cuiul unde se agață harta

O vorbă transformată într-un mic obiectiv turistic. Idee interesantă pentru un monument unic.

Monumentul Holocaustului

Monument, aflat pe locul unei foste sinagogi, a fost ridicat în amintirea evreilor deportați din Maramureș în 1944. În Sighetu Marmației populația evreiască era foarte numeroasă (peste 35% din populație). În prezent, în oraș mai există foarte puțini evrei.

Cimitirul Săracilor

Un loc destul de important pentru istoria națională și istoria locală. Aici au fost îngropați cei care erau executați de trupele hortiste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, episcopii catolici uciși în timpul perioadei comuniste și deținuți politici uciși de același regim (Iuliu Maniu, Constantin I.C Brătianu, D. Ciugureanu, Gheorghe Brătianu).

Monumentul Ostașului Român (Monumentul Eroului Necunoscut)

Monument aflat în apropierea Parcului Central, refăcut în 2012. Arată un soldat român cu o pușcă în mâna dreaptă și steagul în mâna stângă.

Clădirea liceului Regele Ferdinand

Clădire din sec XIX, locul unde s-au format numeroase personalități culturale de-a lungul timpului.

Clădirea Administrativă a Comitatului Maramureş

Sighetu Marmației a fost reședința județului Maramureș până în 1950. În această clădire a funcționat prefectura Maramureș. Este una din cele mai valoroase clădiri din oraș, fiind prima oară atestată în 1577.

Palatul Episcopal

A fost construit în 1913, funcționând o perioadă de timp ca Palatul Culturii. A fost donat în 1938 pentru a deveni sediul noi înființate Episcopii Ortodoxe a Maramureșului. Întâi a fost confiscat de statul ungar în timpul războiului, apoi de statul român în timpul perioadei comuniste. A fost retrocedat și acum este în renovare (renovare care ar trebui să se încheie în 2022).

Biserici

Biserica Sfântul Carol Borromeo

Monument istoric care a fost construit în sec XVIII. Mai exact a durat aproximativ 80 de ani pentru a se construi această biserică. De fapt sunt mai multe informații neclare aici dar nu am avut nici timpul necesar pentru a căuta (gen biserica făcea parte dintr-o mănăstire a ordinului călugărilor piariști).

Biserica Ucraineană

Biserica de sfârșit sec XVII, început de sec XIX, construită pentru credincioșii greco-catolici. Acum aparține Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Biserica Reformată

Se spune că prima biserică catolică a fost construită în sec XII fiind trecută ulterior la cultul reformat. Cea mai veche parte a bisericii este reprezentat de o parte din turn care datează din sec XIV. Actuala formă a bisericii este definitivată în 1892 iar ultimele modificări au fost aduse în 1931.

Sinagoga Evreiască (Sinagoga Sefarda Nouă)

Îmi e greu să înțeleg istoria acestui lăcaș (bănuiesc că din cauza denumirilor). Ceea ce am înțeles: în Sighetu Marmației funcționează 2 sinagogi (de-a lungul istoriei au fost mult mai multe). A fost construită între anii 1900-1902.

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Este prima biserică română unită din Sighetu Marmației (după despărțirea de biserica ruteană). A fost construită în 1892, iar în perioada comunistă clădirea a fost trecută la biserica ortodoxă. Este ridicată în stil neogotic de meșteri italieni.

Evenimente

Știți cum e: din cauza pandemiei majoritatea evenimentelor nu se mai desfășoară. Las o listă cu evenimente care se desfășurau în Sighetu Marmației înainte de pandemie, poate vor fi organizate din nou.

Evenimente:

  • Festivalul antic și medieval ,,Aeternus Maramorosiensis”;
  • Festivalul De Datini si Obiceiuri de Iarnă ,,Marmația”;
  • Festivalul Internațional de poezie;
  • Festivalul Internațional de film ,,Maramureș Internațional Film Festival”;
  • Festivalul de Folk ,,Floare de colț”;
  • Festivalul Internațional de Folclor pentru copii ”Am fost ș-om fi”;
  • Moștenirea evreiască;
  • Paști în Maramureș.

Galerie foto

Articole despre obiectivele turistice din jurul orașului Sighetu Marmației

Stana lui Burnei Fagaras

Traseu Vârful Moldoveanu

Traseu mediu Făgăraș
Jepii mici peisaj

Traseu Jepii Mici - Vf. Omu - Valea Cerbului

Traseu dificil Bucegi
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Valea sambetei luna mai

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente