Bastionul măcelarilor din Baia Mare

Introducere

Dacă tot am fost în vizită la Turnul Sfântul Ștefan ne-am gândit să vizităm și celălalt turn al orașului Baia Mare, Bastionul Măcelarilor sau Turnul Munițiilor. Să vedem cum a decurs vizita la acest obiectiv turistic.

Informații utile

Adresa: Piaţa Izvoare nr.1 Baia Mare;

Program: Luni – Vineri: 8 – 16;

Sâmbătă, Duminică: închis;

Parcare: da

Preț: Adulţi: 6 lei/persoană (expoziţie permanentă); 3 lei/persoană (expoziţie temporară);

Copii, preşcolari, elevi, studenţi, pensionari: 3 lei/persoană (expoziţie permanentă) și 2 lei/persoană (expoziţie temporară);

Date de contact: 0362-422950

Animale de companie: nu

Website Primăria Baia Marehttps://www.baiamare.ro/ro

Stare drum: bună

Istoric și scurtă descriere

Bastionul Măcelarilor este un monument istoric care apare în lista patrimoniului național

El făcea parte din sistemul de fortificații care înconjura orașul Baia Mare. Nu toate localitățile din Transilvania aveau dreptul de a face fortificații. Acest drept era dat orașelor libere regale, ceea ce arată importanța din acea perioadă a localității Baia Mare.

Să vorbim puțin despre sistemul de fortificații. În anul 1469, regele Matia Corvin permite orașului să construiască un sistem de fortificații pentru a se apăra de incursiunile moldovenilor în zonă ca urmare a invaziei eșuate a regelui în Moldova.

Orașul a fost înconjurat cu ziduri de piatră, străjuite de șapte turnuri. Unul din aceste turnuri a fost Turnul Măcelarilor. Acesta a fost construit puțin mai târziu de Gaspar Dragyi, în jurul anului 1547 și a fost amplasat lângă poarta de sud a orașului numită și Poarta Maghiară. Breasla Măcelarilor era una din cele mai puternice bresle din Baia Mare. Ea era responsabilă pentru apărarea și întreținerea turnului. În apropierea Bastionului s-a petrecut ambuscada/atacul în care moare Pintea Viteazul în timpul Revoltei Curuților.

Bastionul Măcelarilor are o înălțime totală de 13 m. Parterul este sub formă circulară și pereții au trei guri de aerisire. Zidul la parter are aproximativ 1,5 m grosime iar la etaj el are o grosime de un metru. Parterul mai era folosit și pentru păstrarea munițiilor, de aici venind și denumirea de Turnul Munițiilor sau Bastionul de Muniții

La etaj există opt metereze de unde se putea trage cu arme de foc, iar pentru protecție existau obloane de lemn sau de metal.

De-a lungul timpului bastionul a suferit distrugi în timpul asediilor, în special în timpul asediilor realizate de armata austriacă. Ultima restaurare a fost realizată în 2011, când acesta a fost dat din nou circuitului turistic.

Bastionul măcelarilor din Baia Mare 1
Bastionul măcelarilor din Baia Mare 2
Bastionul măcelarilor din Baia Mare 3
Bastionul măcelarilor din Baia Mare 4

Vizita la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare

Am trecut de câteva ori la lângă Bastion, mergând spre Centrul Vechi. La un moment dat l-am văzut deschis și am decis să facem o vizită.

Am fost întâmpinați de un domn care a început să ne povestească despre bastion, istoria orașului, cum au fost construite fortificațiile și alte detalii. Ne-a invitat să intrăm în bastion unde era amplasată o hartă a orașului medieval Baia Mare și o machetă a orașului. Vedem astfel că orașul avea forma unei inimi, iar centrul era reprezentat de actualul centru vechi până la cele două biserici de lângă Turnul Sfântul Ștefan. Apoi urcăm puțin la etaj unde vedem locul pe unde se trăgea și ne întoarcem în curte.

În ceea ce privește curtea pot spune că mi-a plăcut. Era plină de verdeață și de flori, destul de bine îngrijită și totul părea în peisaj.

Pe lateral erau expoziții cu vânzare la diverse costume populare, haine, jucării și alte obiective făcute de oamenii locului.

Ceea ce mi s-a părut extrem de interesant a fost faptul că acolo se făceau cursuri/ateliere în care copiii învățau prin joc, să picteze, sculpteze sau să facă hăinuțe. Am înțeles că se fac destul de des genul acesta de activități ceea ce m-a surprins plăcut.

O altă surpriză plăcută a fost de informațiile puse în diverse locuri prin care se încerca să se explice diverse lucruri despre Baia Mare, cum ar fi istoricul orașului sau de unde vine numele. Este o modalitate prin care poți face cunoscută istoria locală.

Per ansamblu, Bastionul Măcelarilor merită vizitat.

Înainte să închei aș vrea să amintesc de piața din apropiere. Pentru mine este o piață imensă raportat cu dimensiunea orașului. Sper doar să reziste pentru ca producătorii locali să poată să își vândă marfa în liniște și pace.

Galerie foto

Concluzie

Bastionul Măcelarilor, un obiectiv turistic, construit în secolul al xv lea, este un obiectiv pe care veți dori să îl vizitați în Baia Mare. Nu pierdeți foarte mult timp, oamenii sunt amabili, învățați câte puțin din istoria orașului și puteți susține diverse activități ale meșteșugarilor în cazul în care cumpărați ceva din expoziție.

Obiective turistice în zonă

Bastionul măcelarilor din Baia Mare 15

19 obiective turistice din Baia Mare

Vizitați Baia Mare
Bastionul măcelarilor din Baia Mare 16

Vizită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș 

Vizitați la Muzeul de Etnografie și Artă
Bastionul măcelarilor din Baia Mare 17

Muzeul Satului din Baia Mare

Vizitați Muzeul Satului
Bastionul măcelarilor din Baia Mare 18

Turnul Sfântul Ștefan

Vizitați Turnul Sfântul Ștefan

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Valea sambetei luna mai

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente