Biserica cu Lună Oradea

Introducere

Dacă sunteți în Oradea nu puteți rata Biserica cu Lună. Asta nu pentru că trebuie neapărat vizitată. Veți da peste ea fără să vreți fiind situată în centrul oraşului. Așa a fost și cu noi. De citit am citit câte ceva despre ea dar nu a fost nevoie să o căutăm prea mult. Să vedem ce am aflat!

Informații utile

Adresa: 

Program:

Parcare:

Pret: gratis

Date de contact: 

Animale de companie: 


Istorie

Istoricul bisericii este foarte interesant. De aceea am ales să fac această secțiune în două: un mic rezumat pentru cei mai puțin pasionați și puțin mai pe larg pentru cei care vor să înțeleagă mai bine evenimentele.

Mic Rezumat

Biserica cu Lună, cunoscută și sub numele de Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o clădire creștin-ortodoxă construită între anii 1784 și 1790. Ea este numită astfel datorită unui dispozitiv unic în Europa, aflat pe turnul bisericii, care are rolul de a pune în mișcare o sferă cu diametrul de 1 metru, reprezentând luna, vopsită pe jumătate în negru și pe jumătate în auriu. Această sferă se mișcă în concordanță cu rotația Lunii în jurul Pământului și, prin rotirea sa, afișează toate fazele Lunii.

În anul 1784, episcopul Aradului, Petru Petrovici, a depus piatra de temelie a bisericii, iar construcția a fost finalizată în 1790. Deși un mare incendiu a avut loc în anul 1836, biserica a fost cruțată și se află și astăzi în forma sa originală. Biserica a avut rol de catedrală episcopală între anii 1790 și 2005 iar până la începutul secolului XX slujbele erau realizate în 3 limbi: română sârbă și greacă.

Istoricul bisericii detaliat

În secolul al XVIII-lea, în timpul mișcării de restaurare catolică, credincioșii ortodocși și reformați nu au putut construi clădiri de cult decât după adoptarea Edictului de Toleranță emis de către împăratul Iosif al II-lea la 29 octombrie 1781. Cu toate acestea, chiar și înainte de această dată, au existat mai multe inițiative de a construi o biserică ortodoxă în Orașul Nou. Locul noii biserici a fost stabilit în partea de sud-est a Pieței Sfântul Ladislau (azi Piața Unirii), prin donația făcută de Samuilă Horvat în anul 1712. La începutul secolului al XVIII-lea, ortodocșii aveau doar o singură biserică, cea din Velența.

Ortodocșii din Orașul Nou aveau dificultăți în a ajunge la biserica din Velența, mai ales în zilele ploioase când râurile Criș și Peța se umflau și ieșeau din matcă. Din acest motiv, încă din 1733, pe timpul vicarului Sofronie, s-au depus numeroase cereri pentru construirea unei biserici ortodoxe în târgul lor. Cu toate acestea, împăratul a amânat soluționarea cererii, iar guvernul său a interzis construirea unei biserici ortodoxe în Orașul Nou până nu primea aprobarea împăratului. În 1743, ortodocșii au înființat o capelă și o școală în casa lui Mihai Kristoff de pe strada Peța, unde au adus preoți de la biserica din Velența pentru a oficia serviciile religioase, cu sprijinul autorităților locale. În acel an s-a înființat și parohia în Orașul Nou. În 1754, ortodocșii au depus o petiție în fața comisiei imperiale de la Oradea, solicitând dreptul de a-și construi o biserică în acest târg, pe motiv că numărul lor depășea mult cel al altor confesiuni.

Cererea repetată a ortodocșilor de a construi o biserică în orașul lor a fost respinsă din cauza faptului că confesiunea ortodoxă era tolerată și nu era permisă construirea unei noi biserici ortodoxe lângă cele catolică și unită. Deși au făcut mai multe încercări în anii următori, toate au fost respinse până la declararea Edictului de toleranță din 1781. Abia în 30 decembrie 1783, edictul a fost publicat în comitatul Bihor, ceea ce a mai întârziat încă trei ani până la obținerea dreptului de a construi o biserică ortodoxă.

Pe data de 9 noiembrie 1784, în prezenţa episcopului ortodox de la Arad, Petru Popovici, a fost aşezată piatra de temelie a Bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, cunoscută sub numele de „Biserica cu Lună”. Arhitectul responsabil de proiect a fost lacob Eder, în timp ce constructorul a fost loann Lins, cunoscut şi ca Paler. Biserica a fost construită cu cheltuiala credincioşilor neuniţi greci, români şi sârbi din Oraşul Nou, iar primul serviciu divin a avut loc în ziua de 17 noiembrie 1790, după șase ani de construcție. La acea vreme, era singura biserică din Oraşul Nou cu turn. După finalizarea tuturor lucrărilor și a decorațiilor interioare, actul sfințirii bisericii a avut loc pe 11 iunie 1832. Biserica a avut rol de catedrală episcopală între anii 1790 și 2005 iar până la începutul secolului XX slujbele erau realizate în 3 limbi: română sârbă și greacă.

Biserica cu Lună Oradea 1

Arhitectură

Să vorbim despre arhitectura bisericii - subiectul meu "preferat". Biserica cu Lună este realizată în arhitectură barocă (baroc târziu), având influențe bizantine, clasice și mici influențe neoclasice.

Acum o să încerc să fac o mică traducere a limbajului de arhitectură în ceva ce ar putea să înțeleagă toată lumea (îmi cer scuze în avans dacă fac greșeli de interpretare). Fațada principală este împărțită în 3 secțiuni și turnul este amplasat în mijloc. Turnul este susținut de patru pilaștri (pilastrul  element arhitectural folosit ca să dea aspectul de coloană pe o întindere a unui perete, având doar o funcție ornamentală) cu secțiune pătrată, 2 dintre ei având forma de un pilastru și un sfert. Zona de sus a pilaștrilor se termină în capiteluri cu volute ionice ( așa cum vedeți în templele grecești, persane etc.). După cum se poate observa, atât ferestrele cât și mecanismul care arată fazele lunii sunt încadrate în arcaturi (forme) gen "arc de triumf". Deasupra - pe lateralul mecanismului lunar se pot observa două vase ornamentale, care aduc în anumită măsură cu două amfore. Turla bisericii este acoperită cu un coif metalic cu accente bizantine (cei patru Evanghelişti sun pictaţi după modelul icoanelor răsăritene) pe care tronează un glob și o cruce aurită.

Să trecem acum la interior. Construcția este de tip navă cu abside, specific arhitecturii bizantine având următoarele elemente: pridvor, pronaos, naos și altar. Biserica are o singură boltă sprijinită de 3 perechi de coloane. Iconostasul este în stil baroc, poleit în foiță de aur si are 45 de icoane. Pictura a fost realizată de doi frați armeni veniți din Serbia, ajutați de un pictor din Timișoara și de un pictor de religie romano-catolică. Lucrările au durat din 1816 până în 1832. Putem spune că de la început până la sfârșitul lucrărilor au durat în total aproximativ 50 de ani.

Nu voi vorbi despre fiecare icoană în parte. Găsiți toate detaliile pe websiteul bisericii. În schimb voi spune că în biserică a fost realizată o pictură destul de interesantă: chipul lui Horea pictat în locul lui Hristos pe icoana numită "Sfânta Năframă". Se presupune că acest chip este cea mai apropiată reprezentare a lui Horea.

Mecanismul orologiu de la Biserica cu Lună din Oradea

Faima bisericii este dată de mecanismul din turla bisericii. Mulți consideră că acest mecanism e unic în Europa, chiar dacă mai există mecanisme asemănătoare (cel puțin așa am citit) inclusiv la noi în țară. Bănuiesc că nu acest tip de mecanism nu a fost reprodus 100% nicăieri, de aceea este considerat unic.

Mecanismul este un orologiu împerecheat cu un glob lunar vizibil din exterior. Acest mecanism, realizat de ceasornicarul orădean Georg Rueppe în 1793 Interesant este faptul că tot mecanismul funcționa pe baza gravitației prin intermediul a trei tamburi, nefiind necesare șuruburi sau nituri. Mecanismul orologiului stă în legătură cu globul care face o rotire în jurul propriei axe la fiecare 28 de zile, arătând astfel fazele lunii. Sistemul mecanic datează de la sfârșitul anului 1793, dar în 2005 a avut loc o modernizare a mecanismului adăugându-se un dispozitiv de întreținere electrică similar cu cel prezent și la ceasul din Turnul Primăriei.

Cum funcționează pe scurt toată treaba? Destul de simplu. Globul, având forma lunii, este împărțit în două jumătăți, auriu și negru. Mecanismul este realizat în așa fel încât mișcarea globului să corespundă cu fazele lunii. Nu este magie, nu citește Luna, pur și simplu așa a fost "programat" (în ghilimele, da).

Pentru o descriere detaliată (care depășește umilul meu vocabular) puteți vizita site-ul bisericii aici

Vizită/Opinie

Vizita a fost destul de scurtă din două motive. Primul motiv este faptul că faza lunii se vede din afara bisericii. Și cum noi am fost într-o perioadă în care vremea era destul de urâtă nu am putut face o comparație cu luna din realitate. Bănuiesc că totul e corect în această privință.

Al doilea motiv este dat de vizita propriu-zisă în biserică. Când am intrat am mers puțin prin biserică, am observat picturile și arhitectura. Oamenii se rugau în liniște și am zis să nu poposim prea mult prin biserică și să îi deranjam. Înainte de plecare am zis să vedem mecanismul ceasului. Peste tot pe internet citisem că se poate urca până acolo și că este ceva foarte interesant. Am întrebat domnul care era la lumânări și am rămas uimit de felul în care a răspuns: " Ce să căutați acolo? Vedeți de afară. Asta e tot ceea ce trebuie să știți". Zici că mergeam sus cu barosul să facem praf mecanismul sau că am venit să furăm ceasul. Cum eram în biserică și chiar nu aveam chef de scandal am zis că nu are rost să insist și am părăsit incinta.

Biserica cu Lună Oradea 2

Concluzie

Dacă sunteți prin centrul orașului Oradea este indicat să vă uitați după această biserică. Din punctul meu de vedere acest lăcaș este interesant din două motive: modul și perioada în care a fost construit și mecanismul care arată fazele lunii aflat în turlă. Noi nu am putut vizita turnul pe interior dar acest fapt bănuiesc că ține și de persoana care se află acolo.

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente