Biserica de lemn din Ieud Deal - un loc plin de controverse

Introducere

Am terminat vizita de la Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești și am plecat mai departe. Urma să vizităm secțiunea de biserici de lemn din Maramureş. În această secțiune ne-am pus pe listă 3 biserici. Prima din listă era Biserica de lemn din Ieud Deal. Este și prima biserică UNESCO vizitată în excursia în Maramureș.

Să nu uit. Dacă tot sunteți prin preajmă puteți opri și la ansamblul statuar Bogdan Vodă din comuna omonimă. Noi nu am făcut asta din lipsa de timp. Poate voi aveți timpul necesar. Să purcedem la explorarea bisericii de lemn din Ieud Deal.

Informații utile

Adresa: Ieud;

Program: Luni-Sâmbătă: 09:30- 13:30, 14:30: 18:00- Duminca și de Sărbătorile Religioase: 14:00-18:00 (după slujbă);

Parcare: da;

Pret: 4 lei;

Date de contact: +40763655924, 0262336203;

Stare drum: bună.

Istoric - datarea bisericii din Ieud Deal și alte detalii

Biserica de lemn are hramul "Nașterea Maicii Domnului" și se află pe un deal mai abrupt. După noile descoperiri a fost construită de familia nobilă locală Balea la începutul secolului al XVII- lea. Am spus după noile descoperiri pentru că, în anumite cărți această biserică este datata cu mai mulți ani: 1360, 1364, 1365 și alte date de genul acesta. Ca urmare a acestor datări biserica de lemn din Ieud Deal este considerată cea mai veche biserică de lemn din Maramureș sau din România sau chiar din Europa.

Acum să demontăm puțin această teorie. Anul 1364 vine din două mari surse: cartea scrisă de Tit Bud, vicarul greco-catolic al Maramureșului. Acesta scria în anul 1911 că biserica de lemn datează din anul cu pricina, dând ca dovadă o incripție din podul bisericii, pe tălpile de susținere ale turnului.

Problema e că acea inscripție spune altceva. De fapt sunt două inscripții:

  • una lângă fereastra vestică "În anul 18..."
  • cealaltă e pe talpa transversală " În anul Domnului 1827 maistori Cionca Alexa cu Iusco Ion crâsnicu"

În consecință această dovadă nu poate fi folosită iar anul 1364 nu are nici o valoare. Acum să luăm data de 1717 - în sensul că biserica de lemn, ca multe alte biserici din Maramureș a fost făcută după invazia tătară din acel an. Această dată este pusă și în documentația emisă spre UNESCO, deoarece dovada principală nu apăruse încă.

Metoda dendrocronologică pentru datarea bisericilor de lemn

Multe biserici de lemn din Maramureș, Bucovina și alte zone au fost studiate folosind această metodă. Dendrocronologia ori datarea pe baza inelelor anuale ale arborilor, este știința care se ocupă cu studiul inelelor anuale de creștere ale masei lemnoase și folosesc secțiuni de referință deja cunoscute.

Astfel, în anii 1996-1997, Alexandru Baboş de la Universitatea Lund-Suedia, şi Olafur Eggertsson de la Institutul Islandez pentru Cercetări Forestiere au realizat un studiu care arată că această biserică de lemn se încadrează între anii 1610-1621.

Pentru că am spus de această metodă o să vă mai dau o informație interesantă: cea mai veche biserică de lemn din țară este cea de la Volovăț-Putna, lemnul de la acea biserică datând din anii 1345-1346.

Bun, acum că am lămurit cu datarea putem să continuăm cu informațiile despre biserică. În 1764/1765 biserica este renovată de către nobilul Mihai Balea (vicecomite al Maramureșului) fiind înlocuite tălpile bisericii și au mărite ferestrele. Tot în acel an fiind refăcută și pictura murală.

În 1999 a fost introdusă în patrimoniul UNESCO împreună cu alte 7 biserici din zona Maramureș.

Biserica a mai suferit reparații și renovări, ultima fiind făcută la o dată destul de recentă între 2007 și 2009.

Biserica de lemn din Ieud Deal - un loc plin de controverse 2

Pictura bisericii "Nașterea Maicii Domnului" din Ieud deal

Să trecem la pictura murală. Dacă ați citit articole pe blog știți că nu prea am talent sau cunoștințe foarte mari în ceea ce privește pictura sau arhitectura. De aceea o să vă prezint ce informații am găsit.

Ceea ce este cât de cât sigur este numele celui care a repictat biserica, Alexandru Ponehalschi, unul dintre cei mai importanți pictori care au activat în Maramureșul Istoric de-a lungul secolului al XVIII-lea. Problema se ivește în momentul în care dorim să aflăm când a fost pictată biserica de lemn. Anca Pop-Bratu spune că biserica a fost pictată în 1782, luând ca referință o icoană atribuită pictorului.

Alți autori spun că repictarea bisericii din Ieud Deal s-a realizat imediat după renovare în 1765, luând în considerare că multe alte biserici din acea zonă au fost renovate în aceeași perioadă.

În opinia mea ambele ipoteze pot fi adevărate din anumite puncte de vedere. Acum, până la noi dovezi nu se ne putem pronunța.

Să trecem la pictura propriu-zisă. Pictura acoperă întreaga suprafață interioară a bisericii, fiind prezentă în altar, naos și pronaos. Pictura este bogată, coplexă și variată, fiind realizată în tonuri liniștite. Stilul în care este realizată se numește stilul postbizantin (și aici un autor spune că este stil bizantin primitiv ceea ce nu este adevărat).

O să pun câteva elemente pe care să le căutați atunci când mergeți la biserica:

  • Pronaos, peretele sudic: Mirele Iisus și biserica-mireasă întâmpină cele cinci fecioare înțelepte;
  • Pronaos, peretele estic: vama sufletelor „ce în beserică să au sfădit”.

Un lucru interesant ce ar mai trebui adăugat sunt textele în limba română cu caractere chirilice, încadrate în pictura navei aflate sub ferestrele de jos, îndeosebi cea a crâsnicului spre nord și a diacului spre sud (nu mă întrebați ce sunt aceste cuvinte). Mesajele conțin îndemnuri teologice către credincioși:

  • "Înpotriva sf[intei] ... sau zugrăvit pravoslavnica beserecă aceștie să [nu fie] cum cinstiților, și întru H[risto]S [sf/fra/iub]iți, preoți și dascăli și mireani această d[u]mnazăescă ... să nu cumva hulum înpotriva cine ști mai bene să îndireptaze pre noi mult e[s]t[e] jitie a sfinților pe[rinți]"
  • "... care era întru începutu, care amu auzitu, care văzutu cu ochii noștri la ceea ce și mâinile noastre au pipăitu ... arătat ș'am văzutu și mărturisit cu sămnulu a tuturora sf[i]nților."

Structura bisericii de lemn din Ieud Deal

Biserica este una mare pentru timpul în care a fost realizată. Are 7,15 m lățime și 11,87 m lungime cu o suprafață totală de 43,5 mp. Butea (pereții în sensul larg) bisericii din Ieud Deal este realizată din bârne de molid, legate cu cheotori (crestătură făcută într-o bucată de lemn, în care se îmbină altă bucată de lemn). Părțile care mai expuse umezelii sunt făcute din lemn de stejar. Bârnele sunt fasonate cu securea sau barda și la prindere sunt folosite cuie de lemn.

Biserica este construită pe axa vest-est (cu intrarea pe partea vestică). Are 3 încăperi: pronaos, naos și altar. Interiorul este luminat de ferestre mărunte, care inițial au fost și mai mici.

Codicele de la Ieud

Codicele de la Ieud sau Zbornicul de la Ieud este un manuscris descoperit în 1921 de preotul Arthur Artemiu Anderco în podul bisericii din Ieud Deal.

Codicele are un număr de 211 file cu formate diferite și cuprinde manuscrise slave și românești dar și doua tipărituri atribuite lui Coresi.

Problema se naște în momentul în care se dorește datarea acestei cărți. Unii autori au luat 6900, număr prezent în Legenda Duminicii (manuscrisul românesc). Acest ar fi echivalentul anului 1391/1392 ceea ce ar face acest manuscris cea mai veche scriere românească. Dar în același manuscris apare și numărul 6000 (echivalent anului 491/492) ceea ce face cam imposibil de luat în calcul primul număr.

Au fost înaintați și alți ani:

  • 1560-1580, informație preluată de "Istoria Literaturii Române"
  • Sec XVII lea - Alexandru Rosetti și Petre P. Panaitescu
  • cea mai exactă variantă ar fi 1621-1626 - reprezentând cu aproximație anii în care a fost fabricată hârtia pe care e scris. Asta conform Mirela Teodorescu și Ion Gheție care au scris și o carte despre acest codice.

Vizita/Opinie

Oboseala începe să își facă simțită prezența. Ajungem la biserică, undeva în jurul orei 15:00. Lăsăm mașina la baza dealului și începem o urcare scurtă spre biserică. Nu pot spune că mi-a atras atenția ceva special. Ajunși la biserică, o ocolim puțin pentru a ajunge la intrare.

Remarc lemnul gros din care e făcută și modul de îmbinare. Am un prieten care se pricepe la lucrul cu lemnul și cred că ar fi fost impresionat de măiestria lucrării.

Intrăm în biserică. Remarc imediat pictura care are alt stil față de cum eram obișnuit. Este mai deschisă la nuanță și are elemente pe care nu le-am văzut prea des (gen cranii, soare etc.) În rest mi se pare cam întunecoasă, lumina intrând prin câteva ferestre.

Stăm puțin de vorbă cu persoana de acolo, citim informațiile de pe afișul de la intrare, admirăm peisajul și plecăm. Apropo de informații, pe panoul de informații era scris ca manuscrisul e din 1391. Fiecare e liber să creadă ce vrea, dar dovezile spun altceva.

Ce am mai remarcat acolo este liniștea dată de biserică, un cimitir cam neîngrijit, porți și case maramureșene și un centru de informare care teoretic ar trebui să fie într-o casă tradițională dar din păcate este închis.

Să nu uit: dacă sunteți în zonă puteți să mai vizitați și un mic muzeu etnografic care se află foarte aproape de biserică. Din păcate nu am intrat din lipsă de timp.

Galerie foto

Concluzie

Biserica nu este impunătoare ca și construcție. Este o biserică tipică arhitecturii maramureșene. Ceea ce o face deosebită este pictura interesantă, poveștile și controversele din jurul ei. Oricum ar fi este o biserică la care puteți opri dacă sunteți în zonă. Personal mie mi-a plăcut mai mult povestea și pictura, nu construcția în sine.

Articole despre obiective turistice din Maramureș

Biserica de lemn din Ieud Deal - un loc plin de controverse 11

Muzeul Țărăncii Române

Un ghid profesionist la lucru
Biserica de lemn din Ieud Deal - un loc plin de controverse 12

Biserica de lemn din Rozavlea - biserica cu pictura pe pânză

Biserica de lemn din Rozavlea
Ansamblul manastirea Barsana

Mănăstirea Bârsana

Vizitați mănăstirea

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Valea sambetei luna mai

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Biserica de lemn din Ieud Deal - un loc plin de controverse 14

Evenimente

Vezi Evenimente

Obiective turistice în drumul spre Maramureș

Turnul Vestic

Cetatea Feldioara

Vizitați cetatea
Cetatea Rupea Interior

Cetatea Rupea

Vizitați cetatea
Biserica Reformare cetatea Targu Mures

Târgu Mureș

Vizitați orașul
Biserica de lemn din Ieud Deal - un loc plin de controverse 15

Bistrița

Vizitați orașul