Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași
Introducere
Mi-au plăcut mult operele lui Ion Creangă. Deși nu pot spune că le-am citit pe toate, basmele, poveștile și întâmplările citite m-au făcut fericit când eram mic. Având ocazia de a trece prin locul unde a stat Creangă o bună bucată din viață, am zis că nu trebuie să ratez ocazia de a vizita acest loc.
Informații utile
Adresa: Strada Simion Bărnuţiu nr. 4
Program: închis pentru renovare
Preț: -
Site: https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/
Muzeul este închis pentru renovare până în 2024
Istoric și descriere
Casa a fost construită în 1842 de Constantin Vasiliu. Din cauza faptului că nu a fost locuită, casa a fost închiriată familiei Vartic.
În 1872 Ion Creangă se mută aici împreună cu fiul lui, după ce a fost nevoit să părăsească locuința dată în cadrul mănăstirii Golia. Va sta în această casă peste 20 de ani din viața sa. Aici a stat cu Ecaterina Vartic, cea care va deveni "oficial" proprietara locuinței. Am zis "oficial proprietară" deoarece Ion Creangă a cumpărat casa și a trecut-o pe numele ei.
La nivel de lucruri interesante nu se întâmplă prea multe până la moartea scriitorului. Aici creează cele mai multe dintre operele sale literare (Amintiri din copilărie, basme, povești). Prin casă poposește la un moment dat și Mihai Eminescu care stă aici câteva luni.
După moartea scriitorului casa rămâne Ecaterinei Vartic, fiind cumpărată de Primăria Iași. Cum să zic: stadiul juridic al clădirii mi se pare puțin cam încâlcit la acea perioadă așa că ceea ce am spus mai sus este destul de simplificat.
Prima casă memorială din România
Este cert faptul că până în 1918 clădirea este reparată și consolidată prin donații primite de la foarte multe personalități ale vremii (N. Iorga, A.C. Cuza, N. Racoviță, V.G. Morțun, Iacob Negruzzi etc.) la care s-au adunat donații de la diverse bănci, companii de stat sau de la Primăria Iași. Astfel, Pe data de 15 aprilie 1918, casa se deschide ca prima casă memorială din România.
În perioada interbelică casa este vizitată de mulți elevi, profesori sau oameni dornici să cunoască locul unde a trăit și creat Ion Creangă. Tot în perioada interbelică casa este restaurată a 2-a oară și se construiește o clădire pentru persoana care îngrijește casa.
În perioada comunistă au loc mai multe lucrări de consolidare și se construiesc mai multe clădiri unde se deschide o expoziție documentară, o bibliotecă și o sală de evenimente culturale. În fața casei se amenajează un amfiteatru în aer liber pentru desfășurarea a unor spectacole pentru copii.
Imediat după ce am vizitat muzeul, clădirea a fost închisă pentru a nouă renovare.
Despre Ion Creangă
Am mai scris acest lucru. Nu ar trebui să vizitezi un muzeu memorial fără să cunoști viața persoanei în cauză.
Ion Creangă s-a născut în 1837 deși există unele dovezi că s-ar fi născut în 1839. A avut 7 frați și surori, unii dintre ei murind în copilărie. În copilărie putem spune că s-a plimbat pe la mai multe școli: prima a fost în satul natal, urmează școala din Broșteni, unde a fost dat bunicului din partea mamei. Tot din dorința mamei de a-l face preot se duce la Școala Domnească de la Târgu Neamț, apoi la școala de la Fălticeni , terminând într-un final seminarul la Iași.
Când văd o sumedie de mutări de acest gen încerc să caut un motiv. La Creangă pot spune că pur și simplu a fost o înlănțuire de evenimente fără un motiv special sau o boacănă făcută (chiar dacă în Amintiri din copilărie descrie multe boacăne).
Se căsătorește și devine diacon la biserica Patruzeci de Sfinți din Iași. În această perioadă are loc o întâmplare destul de ciudată: socrul lui încearcă îl omoare. Habar nu am motivul, dar nu se întâmplă în fiecare zi ca socrul să încerce un asasinat asupra ginerelui.
Nu este singura întâmplare deosebită din timpul vieții de diacon. Contrar obiceiurilor din acea perioadă merge la teatru, se tunde și trage cu pușca după ciorile de la mănăstirea Golia, ceea ce duce la excluderea din clerul ortodox. Măsura era considerată una destul de radicală. Există însă o mică bârfă care tot circula pe atunci: a fost exclus din cauza conflictului pe care îl avea cu starețul de la Golia. Se presupune că strarețul avea niște relații mai mult decât prietenoase cu soția lui Creangă. Acesta, chiar dacă nu prea mai avea legătură cu ea, a reacționat un pic mai vulcanic ceea ce a dus un conflict mocnit între cei doi.
După ce a fost exclus din cler, a divorțat și s-a mutat împreună cu băiatul lui în actuala bojdeaucă.
După ce îl cunoaște pe Eminescu în 1875, începe să scrie cele mai importante opere ale sale. Urmează o perioadă destul de nefastă, când este diagnosticat cu epilepsie. Moare în același an cu Eminescu.
Înainte de a trece la vizită, aș vrea să fac să menționez ceva. Sper că știți faptul că Creangă, Eminescu, Slavici și Caragiale sunt considerați cei patru mari clasici ai literaturii române. Am avut curiozitatea să văd care dacă exista o relație între cei patru (în sensul dacă se cunoșteau). Ce pot să spun e că se învârteau prin aceleași cercuri. Dacă aveți timp puteți să cautați care erau relațiile dintre cei patru și ce viață au avut. Eu mi-am pierdut 1 zi citind și nu pot spune că regret că am făcut asta (poate voi scrie ceva și despre acest lucru)
Să trecem la vizită.
Galerie foto
Vizită la Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași
Nu am avut multe zile la dispoziție pentru a vizita Iașiul dar am zis că nu trebuie să ratăm o vizită la bojdeuca lui Ion Creangă. Am vrut să văd cum arăta casa unde a locuit și cum a devenit muzeu memorial.
Ce pot spune, la o primă vedere nu am rămas impresionat. De fapt pot spune că asocierea cuvântului bojdeaucă (casă mică și sărăcăcioasă, cocioabă) este una care face dreptate casei. Este o casă țărănească cu două camere și un cerdac aflat în spatele casei. În una din camere locuia Creangă, iar în cealaltă a locuit Ecaterina Vartic.
Am avut parte de un ghid care ne explica diverse lucruri și ne punea să ne imaginăm felul în care a trăt Creangă aici. De exemplu ne spunea să ne imaginăm cum putea să mănânce Ion Creangă, un tip care spre sfârșitul vieții devenise obez, la măsuța mică din bucătărie. Ne povestea cum Creangă stătea cu Eminescu și priveau dealurile din depărtare. Într-un fel te facea să trăiești ca și cum ai fi fost Creangă în persoana.
Nu pot spune că sunt foarte multe obiecte în casă. Casa fiind mică, nu ar putea unde să le expună. Există unele lucruri care au aparținut lui Ion Creangă, precum: tocul, lampa, călimara, nisipernița precum și un portret pictat de V. Mușnețanu, făcut în ultimul an al vieții lui Creangă.
Un lucru spus de ghid (muzeograf) care mi s-a părut interensat este legat de pisicile lui Creangă. Se spune că în această casă ar fi avut peste 30 de pisici. Nu prea știu unde ar fi stat aceste pisici dar să spunem că le-a pus la socoteală și pe cele venite în vizită.
Pisicile aveau un nume asociat unei persoane reale din viața scriitorului în funcție de comportamentul avut. De exemplu, una din pisici purta numele de Mărioara, mătușa zgârcită din satul natal, Humulești.
În curtea bojdeucii se găsește o statuie a lui Ion Creangă și amfiteatrul în aer liber.
Un lucru care merită puțin mai multă atenție este opera de artă aflată pe zidul din fața bojdeucii. Aici sunt prezentate într-o manieră grafică poveștile spuse de Creangă.