Cabana Voina și drumul până la cabană
Introducere
Fiind pe drum și vizitând atâtea obiective turistice (Mănăstirea Cetățuia, Mausoleul de la Mateiaș, Casa Memorială George Topîrceanu și Mănăstirea Nămăiești), la un moment dat ți se face și foame. Am decis să facem o schimbare în peisaj și să luăm masa la Cabana Voina. Nu am mai fost la cabană de aproximativ 15 ani – să vedem care este atmosfera acum.
Informații utile
Localizare: DJ734 la aproximativ 25 km de Câmpulung Muscel;
Parcare: Da. Aglomerata;
Website: www.cabanavoina.ro;
Telefon: 0744 313 145;
Terasa: Da;
Meniu: Ai ce mânca dar nu te aștepta la o varietate extraordinar de mare. Nu e restaurant din buricul capitalei.
Drumul
Primul lucru schimbat față de acum 15 ani este drumul. Îmi aduc aminte momentul în care, mergând cu un autobuz/autocar m-am uitat în spate și am văzut norii de praf ce se ridicau în spatele nostru. Acum drumul este asfaltat, mergi în majoritatea timpului prin pădure și urci ușor.
Un popas pe care trebuie să îl realizați este Barajul Râușor pe Râul Târgului. Peisajul este superb. Vei avea ocazia să pozezi munții Iezer-Păpușa oglindindu-se în luciul apei – așa pentru o imagine de fundal deosebită.
Lacul mi s-a părut destul de curat, față de ce am văzut la alte lacuri de acumulare asemănătoare. Aveți grijă – uneori bate un vânt de îți îngheață sângele în vene.
Mergem în continuare flancați de pădure. Chiar dacă era iunie, brazii nu aveau încă muguri din cauza verii care fusese mai răcoroasă până la acel moment. Încep să apară câteva vile și pensiuni. Nu pot spune ca era ceva urât sau nu se încadra în peisaj. Dar se putea mai bine.
Și apoi văd cabana……și aglomerația.
Cabana Voina
Ultima dată când am venit aici era așa liniște, pace, râul curgea frumos, era loc să joci și fotbal. Ca să nu vorbesc despre mașini, pe care le numărai pe degete. Nu am fost în 1900 toamna, când dădeai la manivelă să pornești mașina. Am fost prin 2005-2006.
Acum în schimb era puhoi. Nu mai erau locuri de parcare și am parcat mai jos pe marginea drumului. Obiectivul principal era mâncarea. Nu aveam timp de explorarea zonei sau de trasee turistice.
În schimb am putut observa un camping îngrămădit, multe mașini, iar în depărtare, pe drumul forestier, mi se părea că văd anumite tarabe. Pentru mine mai este foarte puțin și se ajunge la aglomerația de pe Transfăgărășan sau de la Piatra Arsă. Si-a cam pierdut din farmec. Mi-a rămas să explorez traseele din zonă. După câte am observat sunt destul de lungi (nu știu dacă sunt și dificile). O să revin cu opinii când voi face unul.
Acum să trecem la mâncare și la servire. Nu pot spune că m-a dat pe spate dar nici nu am văzut greseli grave. În plus, deși erau multe mașini, terasa nu era atât de aglomerată. Per total a fost o experiență destul de bună, în sensul că aș putea să o repet dacă ajung în zonă.
Vă las acum și traseele ce se pot face de la cabana Voina și cu câteva imagini.
Trasee montane cu plecare de la cabana Voina
-
Voina – Muntele Văcara – Refugiul Iezer.
Marcaj: Voina – Crucea Ateneului, bandă roșie; Crucea Ateneului – Refugiul Iezer, cruce albastră, punct albastru.
Durata: Voina – Crucea Ateneului, 4 ¾ ore; Crucea Ateneului – Refugiul Iezer, ¼ oră.
Caracteristici: Traseu accesibil iarna pînă la Crucea Ateneului.
-
Voina – vf. Găinațul Mare, 1831 m – vf. Păpușa, 2391 m – Izvorul din Plai, 2200 m– Voina.
Marcaj: Voina – vf. Păpușa, bandă roșie; vf. Păpușa – Izvorul din Plai, bandă roșie; Izvorul din Plai – Voina, triunghi roșu.
Durata: Voina – vf. Păpușa, 5 ore; vf. Păpușa – Izvorul din Plai, 2 ore; Izvorul din Plai – Voina, 3 – ore.
Caracteristici: traseul este greu accesibil iarna
-
Voina – Izvorul din Plai, 2200 m – vf. Roșu – Refugiul Iezer.
Marcaj: Voina – Șleul Bătrînei, triunghi roșu; Șleul Bătrînei – Crucea Ateneului, bandă roșie; Crucea Ateneului – Refugiul Iezer, cruce albastră, punctalbastru.
Durata: Voina – Șleul Bătrînei, 4 -5 ore; Șleul Bătrînei – Crucea Ateneului, 3 – 4 ore; Crucea Ateneului – Refugiul Iezer, ¼ oră.
Caracteristici: traseul nu este accesibil iarna
-
Voina – Valea Bătrîna – Lacul Iezer.
Marcaj: varianta a) Voina – Valea Bătrîna – Refugiul Iezer, punct albastru, pătrat alb; varianta b) Voina – Valea Bătrîna – Piciorul Iezerul Mare – Refugiul Iezer, cruce albastră.
Durata: varianta a) 4 ore; varianta b) 5 ore.
Caracteristici: varianta a) nu este accesibilă iarna.
-
Voina – vf. Păpușa, 2391 m – Muntele Dracsinului – Muntele Tămalul Mare – Cabana Flaiul Foii.
Marcaj: Cabana Voina – Izvorul din Plai, triunghi roșu; Izvorul din Plai – vf. Păpușa, bandă roșie; Păpușa – Valea Dracsinului, bandă albastră; Valea Dracsinului – Plaiul Foii, bandă albastră.
Durata: Cabana Voina – Izvorul din Plai, 4 ore; Izvorul din Plai – vf. Păpușa, 1 ½ – 2 ore; Păpușa – Valea Dracsinului, 3 ore; Valea Dracsinului – PlaiulFoii, 3 ½.
Caracteristici: traseul nu este accesibil iarna.
-
Voina – Muntele Văcarea – Vf. Iezerul Mare, 2461 m – Piciorul Iezerului Mare – Valea Bătrîna – Voina.
Marcaj: Voinea – vf. Iezeul Mare, bandă roșie; vf. Iezeul Mare – Muntele Văcarea – Voinea, cruce albastră; (sau vf. Iezeul Mare – Piciorul Iezerului Mare – Voinea, bandă roșie)
Durata: Voinea – vf. Iezeul Mare, 5 ½ – 6 ½; vf. Iezeul Mare – Voinea – 4 -5 ore.
Caracteristici: traseul este accesibil și iarna. Nu se recomandă înapoierea prin Căldarea Iezerului Mic și prin Valea Iezerului din cauza avalanșelor.
Trasee intersectate: traseul este similar cu traseul nr. 2 însă nu coboară în Căldarea Iezerului Mic.
-
Voina – Izvorul din Plai – vf. Păpușa – Muntele Găinațul Mare – Voina.
Marcaj: triunghi roșu, apoi bandă galbenă.
Durata: 8 -9 ore.
Caracteristici: Zonă mai puțin accidentată și favorabilă pentru schi.
Galerie foto
Barajul Rausor de pe Raul Targului Barajul Rausor din judetul Arges Cabana Voina judetul Arges Cascada de Raul Targului Cascade la Cabana Voina Indicatoare cu trasee turistice prezente la Cabana Voina Peisajl baraul Rausor Punte peste Raul Targului la Cabana Voina Raul Targului Raul Targului la Cabana Voina Trasee Cabana Voina
Concluzii
Chiar dacă s-a aglomerat, zona rămâne una frumoasă. Muntele devine din ce în ce mai aglomerat. Nu ar fi o problemă dacă cei care merg pe munte ar respecta niște reguli simple: echipament potrivit, nu lasă gunoaie și respectă oamenii din jur.