Casa Memorială George Topîrceanu din Iași (Muzeul George Topîrceanu din Iași) 

Introducere

George Topârceanu (1880-1938) a fost un scriitor român, membru al corespondent al Academiei Române . Este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori români de la începutul secolului al XX-lea. A locuit o bună perioadă de timp la Iași, fiind a doua reședința după cea de la Nămăiești.

Informații utile

Adresa: Strada Dimitrie Ralet 7, Iași 700108;

Program: Marţi – Duminică: 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare); Luni: închis;

Parcare: nu;

Preț: 3 lei; taxă filmare : 25 lei/30 minute; 

taxă foto: 10 lei/aparat;

Date de contact: +0747 499 407;

Animale de companie: nu;

Stare drum: bună.

Informatii despre Casa Memorială George Topîrceanu din Iași

Despre George Topîrceanu am vorbit în articolul despre Casa Memorială George Topîrceanu din Nămăiești. Am vrut să trec și pe la cea din Iași pentru a avea o imagine mai bună despre viața lui. Urmează un scurt istoric al Casei Memoriale George Topîrceanu din Iași.

Casa Memorială George Topîrceanu se află pe strada Ralet nr. 7. Clădirea a fost sediul unei reviste literare editate inițial de poetul Mihail Sadoveanu și de prietenul său, George Topîrceanu (Însemnări Literare).

Această casă a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Scriitorul Demostene Botez a pus casa la dispoziția lui George Topîrceanu în 1932.

George Topîrceanu a locuit în această clădire din 1932 până la moartea sa, la 7 mai 1937. Clădirea a fost o casă privată până în 1983. În 1983, a fost donată de către proprietarii Teodor Neagu și Adrian Vulpe Complexului Muzeal Iași, casa fiind renovată ulterior . În ziua de 22 iunie 1985, casa a fost inaugurată.

Pe perete este montată o placă comemorativă pentru a marca locul unde a locuit marele poet până la moartea survenită în 1937.

Muzeul din Iași expune poezii și opera poetică a lui George Topîrceanu și diverse obiecte personale ale acestuia, printre care un ceainic, un toc, o scrumieră, o pipă, un tablou original, fotografii și tablouri

Vizită

Ca să înțelegeți istorioara spusă la vizitarea Casei Memoriale de la Nămăiești (cea despre corespondența dintre Topîrceanu și soție) trebuie să ajungi să vezi casa din Iași. Spre deosebire de cea din Nămăiești aceasta pare a fi o anexă/grajd/cocioabă.

Acum să nu se interpreteze greșit. Casa este destul de bine conservată. Eu mă refer la spațiul avut la dispoziție de poet și la lucrurile din casă.

Nu mă așteptam la prea multe când am intrat dar am rămas uimit de cât de puține lucruri avea. Mă așteptam la mult mai multe de la un director de teatru, inspector de teatre, scriitor etc. Se pare că e cam adevărată partea în care se spune că trimitea majoritatea banilor pentru întreținerea soției sau pentru ajutarea rudelor.

Chiar dacă sunt puține lucruri expuse, sunt atinse majoritatea ideilor care îl caracterizau pe poet. De exemplu avem o mică bibliotecă unde sunt expuse volumele scrise de autor, pipa, scrumiera și aparatul de fotografiat. Știm că lui Topîrceanu îi plăceau și să se joace/inventeze lucruri. În muzeu avem si un prototip de calculator pe care l-a inventat împreună cu matematicianul Ștefan Procopiu.

Mai avem câteva lucruri care amintesc de participarea din Primul Război Mondial (a scris și o carte), niște ziare și un colț destinat lui Demostene Botez. Dacă la începutul aventurii de la Iași a fost găzduit de Garabet Ibrăileanu, actuala casă a aparținut Lizetei Stroici (cumnata lui Demostene Botez).

Având experiența vizitei de la Nămăiești am putut intra în conversație despre diverse subiecte cu doamna de acolo. Este mult mai antrenant și ți se pare mult mai interesantă vizita unui muzeu dacă știi subiectul și poți să ai o conversație cu persoanele de acolo. O să încerc să fac cât mai des acest lucru și vă sfătuiesc să faceți la fel (asta dacă nu sunteți ca mine în lipsă de timp și vă informați pe parcurs - sunt un turist foarte prost).

Galerie foto

Concluzie

Casa o găsiți destul de ușor și nu vă ia mult timp să vizitați. Este de preferat să vorbiți cu doamna care este acolo pentru a afla mai multe detalii despre poet. Acest muzeu merită si fie vizitat după ce ați văzut casa de la Nămăiești (sau măcar să cunoașteți povestea poetului). În acest fel veți avea o imagine mult mai bună despre personalitatea și viața lui George Topîrceanu.

Obiective turistice în zonă

Stana lui Burnei Fagaras

Traseu Vârful Moldoveanu

Traseu mediu Făgăraș
Jepii mici peisaj

Traseu Jepii Mici - Vf. Omu - Valea Cerbului

Traseu dificil Bucegi
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia

Obiective turistice în zonă

Casa Memorială George Topîrceanu din Iasi (Muzeul George Topîrceanu din Iași) 6

Obiective turistice din Iași

Ce vedem in Iasi
Casa Memorială George Topîrceanu din Iasi (Muzeul George Topîrceanu din Iași) 7

Casa Kogălniceanu

Vedeti casa
Casa Memorială George Topîrceanu din Iasi (Muzeul George Topîrceanu din Iași) 8

Boșdeuca lui Creangă

Casa lui Creangă
Poiana Stanii Regale Sinaia

Catedrala Mitropoitană

Vedeti biserica

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Casa Memorială George Topîrceanu din Iasi (Muzeul George Topîrceanu din Iași) 9

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente