Plimbare cu barca - Cazanele Dunării

Apă, vânt și peisaje extraordinare.

Introducere

Defileul Dunării este un loc pe care trebuie să îl vizitați în orice modalitatea posibilă. Majoritatea o fac cu mașina, unii o fac cu barca și foarte puțini fac trasee prin munții din jur. Oricare variantă ați alege veți avea parte de un spectacol grandios.

Informații utile

Locație: sudul Banatului, în amonte de Orșova.

Cum ajungem: E70 până la Orșova sau DN57 în cazul în care sosiți la intrarea din Moldova Veche.

De unde luăm barca: Există mai multe variante – Orșova, Chipul lui Decebal, există inclusiv pensiuni care oferă plimbare cu barca.

Preț: 30-50 lei/persoană (preț 2020) în funcție de locație + 10 Lei /persoană dacă doriți să vizitați și Tabula Traiana.

Extra: Peștera Veterani – 6 Lei/persoană.

Există și o condiție ca ambarcațiunea să fie plină. În cazul în care doriți plimbări exclusiviste costurile sunt între 200 Lei și 400 Lei în funcție de numărul de persoane pe care îl are grupul.

Durata Traseu: 1 -2 ore în funcție de locația de plecare.

Pontonul plecare Croaziera

Începutul Călătoriei - Chipul lui Decebal

După ce ne-am informat în prealabil am decis să luăm barca de la pontoanele care sunt amplasate lângă statuia Chipul lui Decebal. Nu aveam foarte mult timp la dispoziție și doream să parcurgem defileul Dunării și cu mașina. Am ajuns dimineața în jurul orei 9. Există o mică parcare unde puteți lăsa mașina. Cum am coborât din mașină am fost asaltați cu oferte de plimbări cu barca. În zona respectivă nu cred că funcționează economia de piață sau a fost realizat un cartel pentru că majoritatea ofertelor sunau la fel atât la bani cât și la traseu. Ca să nu mai spun că abia am apucat să aruncăm o privire spre statuie.

Ce ne-am zis: statuia o putem vedea și din barcă, barcagiul mai avea puține locuri disponibile, concluzia a venit ca la un copil pasionat de vaporașe „Mergem cu barcaaaaa”. Am coborât pe o scară până la ponton și am așteptat liniștiți până s-a umplut ambarcațiunea. Domnul căpitan a zis că mergem la statuie la întoarcere. Dacă nu stai să citești înainte ai impresia că o să ajungi chiar pe statuie. Nu vă faceți iluzii, o să fiți un pic mai aproape de ea.

Să nu uit. Dacă doriți detalii despre statuie puteți să citiți aici.

Statuia Chipul lui Decebal - poza din barca

Mănăstirea Mraconia

Primul obiectiv pe lângă care treceți este mănăstirea Mraconia situată atât pe malurile Dunării cât și sub Dunăre.

Scurt Istoric

Mănăstirea a avut o viață zbuciumată de-a lungul timpului.

Începuturile sunt învăluite în negura timpului. Se presupune că a existat o mănăstire în această zonă încă din 1453. Oficial ea a fost ridicată în 1523 de către banul de Severin Nicola Gârlișteanu, biserica primind hramul Sf. Prooroc Ilie. Da, Ilie cel cu fulgere și tunete. Oare fulgerele și tunerele erau îndreptate către turcii care se aflau pe celălalt mal?

Ceva interesant: mănăstirea a rezistat timp de 2-3 secole în preajma turcilor ca să fie distrusă în războiul ruso-austro-turc din 1787-1792.

Ea a fost refăcută parțial între 1931 și 1947 și a fost distrusă iar și acoperită de apele Dunării în 1967 în momentul în care a fost construit Barajul Porțile de Fier I.

O nouă reconstrucție începe 1995, lucrările fiind terminate în anii 2000.

Actuala mănăstire se află în locul în care se afla un punct de observație pentru vasele care treceau pe Dunăre. În acel loc Dunărea nu este foarte largă. Din acest motiv, în vremurile în care apele erau mult mai retrase nu se putea trece simultan cu 2 vase. De aceea exista punctul de observație.

Un lucru interesant poate fi afirmat si despre denumire: se presupune că mraconia înseamnă loc ascuns sau apă întunecată.

Manastirea Mraconia
Manastirea Mraconia din Cazanele Dunarii

Cazanele Mici ale Dunării

Parcurgem o ultimă parte din Cazanele Mici ale Dunării. Așa cum se întâmplă în general în viață (la nivel de obiective turistice) alea mici sunt mai spectaculoase. Un exemplu asemănător este și în cazul Vulcanilor Noroioși. Dar asta este o altă poveste.

Cazanele Mici se întind între bazinetul Dubovei și Ogradena. Bazinetul Dubovei este ușor de intuit care este, Ogradena însă este o localitate care a fost acoperită de apele Dunării în momentul în care a fost construit barajul. Mai pe românește, acolo unde vezi valea mai îngustă, venind dinspre Orșova, se presupune că ai intrat în Cazanele Mici.

Cazanele Mici se află între versanții Ciucarul Mic – partea românească (310 m) și Stribățul Mic (626 m ) – partea sârbească și au o lățime între 150 m și 350 m.

Faună si floră: Dacă nu ați observat, zona în care vă aflați are un climat submediteranean. Cazanele fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier. La nivel de floră putem să enumerăm, fagul oriental, laleaua cazanelor, ghimpele, brânduşa galbenă, alunul turcesc, păducelul negru sau stânjenelul de stâncă. La nivel de faună putem să găsim dihorul, popândăul, salamandre, scorpioni, egreta mică sau rândunica de stâncă.

Cazanele Mici

Cazanele Mari ale Dunării

Am ajuns la Golful Dubova de unde am mai luat niște turiști. Din păcate am observat că, aproape de mal, Dunărea este poluată cu diverse peturi și ambalaje. Nu înțeleg de unde această pasiune de a strica frumusețe de peisaj.

Golful Dubova este granița dintre Cazanele Mici si Cazanele Mari. Cazanele Mari se desfășoară pe o lungime de 3.8 km și o lățime de 200-350 m. Adâncimea râului în zona Cazanelor poate atinge 45 de m.

Versanții sunt realizați de pereții abrupți ai Ciucarului Mare (316 m) și Stribățului Mare (768 m ).

În cadrul acestor cazane găsim 2 peșteri: Peștera Veterani ce poate fi vizitată și peștera Ponicova în care se intră foarte puțin cu barcă.

Cum despre faună si floră am vorbit la celelalte Cazane aici vă las posibilitatea de a cerceta voi singuri pe alte siteuri ce animale și plante găsiți prin zonă.

Cazanele Mari

Peștera Veterani

Peștera Veterani este plină de legende și basme. Înainte de a prezenta aceste legende să începem cu un lucru real. Numele acestei grote este dat de un mareșal austriac de origine italiană care a fortificat această peșteră în 1692.

Să vă fac un scurt istoric al acestei peșteri. A fost cunoscută de daci, romani, unguri (au făcut o fortificație), turci, austrieci (au reparat și mărit fortificația), sârbi și români. Nu știu dacă am ratat pe cineva. În timp ce scriam m-am hotărât să fac un articol separat în care să povestesc tot ce se poate povesti despre această peșteră.

În ceea ce privește dimensiunile nu putem afirma că este o peșteră foarte mare. Intrarea este mascată de copaci, iar lungimea peșterii este de 87 m. Când am sosit la peșteră am fost preluați de un ghid care ne-a spus povești și informații despre această grotă. Turul nu durează mult dar este destul de interesat (pe scurt se merită).

Am ieșit din peșteră și am continuat drumul spre peștera numărul 2 din acest tur.

Peștera Ponicova

Peștera Ponicova este cea mai mare din Cazanele Dunării. Se mai numește și Peștera Liliecilor sau Peștera Gura Apei. Dacă doriți să vizitați peștera, accesul se face de pe DN57.

În total peștera are 3 intrări, una mai accesibilă, una mai grea și una la nivelul Dunării.

Cea de la nivelul Dunării este foarte mică, iar în cadrul excursiei veți intra foarte puțin cu barca pentru a face poze.

Pentru cei care doresc să viziteze peștera este recomandat să aibă echipament adecvat (cizme, cască de protecție, lanternă). Totodată este preferabil să aveți un ghid cu voi – peștera are anumite secțiuni care sunt destul de dificile de parcurs.

O să închei cu câteva detalii tehnice despre peșteră: lungimea 1666m; localizarea – masivul Ciucaru Mare; primele cercetări au fost realizate în 1872 (R. Jeannel șu Emil Racoviță); are mai multe galerii (galeria Ponicovei, galeria Concreționată, Galeria Liliecilor, Galeria Scării).

Tabula Traiana

Ne întoarcem spre ieșirea din Cazanele Dunării.

Pe malul sârbesc, nu foarte departe de locul de unde am plecat cu barca, se află Tabula Traiana.

În timpul războaielor cu dacii, Traian a dat ordin inginerilor să realizeze un pod peste Dunăre și un drum de 40 de km pentru deplasarea rapidă a trupelor imperiale.

Drumul a fost realizat de inginerii romani prin săparea în munte. De-a lungul acestui drum au fost amplasate 10 tabule (sculpturi în piatră) din care doar cea de la începutul drumului mai există. Patru din 10 tabule apăreau în desene în secolul XVIII-XIX, restul fiind distruse.

Tabula are 4 m lungime și 1,75 m înălțime fiind descoperită în 1961 ca urmare a unei cercetări arheologice desfășurată în zonă.

Pe placă sunt reprezentați 2 delfini și un vultur, dar și un mesaj „Împăratul Cezar fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest pod”.

Ce să zic, mică și impresionantă.

Cu asta se termină și tura pe Dunăre cu barca. Dacă doriți puteți realiza drumeții în acest peisaj mirific sau puteți continua drumul spre Moldova Nouă (pe drum o să mai vedeți 2 cetăți).

Drumeții în Cazanele Dunării

Dacă tot vă aflați în zonă poate veți fi interesați să faceți anumite trasee.

După ce am realizat o scurtă cercetare, din cazane se pot realiza 4-5 trasee, majoritatea fiind în masivele Ciucarul Mare și Ciucarul Mic.

Traseul 1 – Ciucarul Mare – Plecare din centrul localității Dubova la 100 m de sediul primăriei. Traseul este marca cu un triunghi galben pe fond alb. Are aproximativ 5 km și se parcurge în 2 ore și jumătate.

Traseul 2 – Ciucarul Mare – punct de plecare DN57 la ieșire din Dubova spre Moldova Nouă. Lungime traseu 1,6 km – 2 ore pentru a parcurge acest traseu dus-întors.

Traseul 3 – Ciucarul Mic, Acces de pe drumul DN57, la intrarea în golful Dubova. Lungimea traseului este de 3 km fiind marcat cu triunghi echilateral roșu cu margine albă. Se pot admira Cazanele Mici ale Dunării.

Traseul 4 – Peștera Ponicova – accesul se face din DN57 la 1 km de Primăria Dubova, parcurgându-se niște chei până la gura peșterii. Timpul pentru vizitarea peșterii este de 2 ore și e nevoie de lanternă sau sursă de lumină, peștera nefiind amenajată.

Traseul 5 – traseul turistic Trescovăț. Este un traseu mai lung și mai greu. Are aproximativ 10 km lungime și se parcurge în aproximativ 6 ore. Marcajul este triunghi echilateral roșu pe fond alb iar punctul de intrare pe traseu este în dreptul popasului Stariste.

Bonus

Cetatea Tricule

Cetatea Tricule

O cetate care este într-un stadiu avansat de degradare. Din toată cetatea au mai rămas 2 turnuri pe care, dacă nu ești atent, le vei rata. Majoritatea cetății se află sub apele Dunării. Nu sunt foarte multe date cu privire la această cetate. Ea a fost construită în jurul secolului XIV și a fost atribuită atât cavalerilor teutoni cât și cnejilor bănățeni. Se merită să oprești puțin la această cetate? Eu zic că da.

Cetatea Golubăț

Cetatea Golubat

Nu am fost la cetate, e pe malul sârbesc. Văzută din depărtare, mie îmi aduce aminte de filmul Stăpânul Inelelor. Mi se pare superbă. Cetatea este construită în secolul XIV și , de-a lungul timpului, a fost stăpânită de sârbi, unguri și Imperiul Otoman. Dacă, prin absurd, ajungeți în zonă ar fi păcat să ratați acest obiectiv.

Concluzii

Sfat, concluzie, cum vreți voi. Nu ratați plimbarea cu barca pe Dunăre. Înainte de a pleca în excursie căutați informații cu privire la ceea ce vedeți. Veți fi surprinși atât de peisaj cât și de istoria sau legendele locului.

Articole despre alte obiective turistice din zonă

Pestera Veterani - fereastra naturala

Peștera Veterani

Citește despre peșteră
Statuia Chipul lui Decebal - poza din barca

Chipul lui Decebal

Informații despre statuie
Cascada Bigar
Cetatea Severinului

Cetatea medievală a Severinului

Vizitați cetatea

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Valea sambetei luna mai

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Cazanele Dunarii si plimbarea cu barca 1

Evenimente

Vezi Evenimente