Colinde, Cântece de Crăciun și Urături

A venit iarna. Da, nu mai sunt iernile de când eram eu copil. Să spunem mersi dacă mai avem ninsori în decembrie. Pe lângă lipsa stratului de zăpadă (cel puțin unde stau eu) am mai observat și alte schimbări în ultimii ani: nu mai sunt colindele din copilăria mea. În ultima vreme, când ascult un colind mă trezesc pe la strofa a 2-a că deviază de la forma pe care o știu și o ia pe arătură.

Prima oară am zis că nu mai știu eu versurile dar după o scurtă căutare am descoperit că versurile sunt cele pe care le știam când eram mic. Așa că am decis să pun aici toate colindele/cântecele/urăturile pe care le știam eu când eram mic și care erau specifice zonei în care locuiesc (Dâmbovița). 

Știu că există discuții și diverse categorii în care se împart colindele (religioase, laice, ortodoxe, catolice etc.) - fiecare cu opinia lui. Eu o să le împart în 3: Colinde (se merge de Crăciun sau în jurul acelei date și au tentă religioasă), cântece de Crăciun (O Brad frumos, Moș Crăciun etc.) și Urături de Anul nou (Sorcova, Plugușorul etc.) Repet, acesta este modul în care vedeam eu colindul când eram eu mic și versurile pe care mi le aduc aminte - nu înseamnă că sunt variantele corecte pentru toată țara.

Colinde

Vezi colinde

Cântece de Crăciun

Vezi cântece de Crăciun