Mănăstirea Cetățuia - Negru Vodă

Introducere

Într-o zi din această superbă toamn…scuze, am vrut să spun vară, am decis să realizăm un mic traseu  prin zona Argeșului. Prin urmare am ales să  fixăm câteva obiective pentru această ieșire. Am ales Mănăstirea Cetățuia – Negru Vodă, Mausoleul de la Mateiaș. Mănăstirea Nămăești, cabana Voina și plimbare prin Câmpulung (dacă mai este timp).

Prima oprire a fost la mănăstirea Cetățuia – cea din vârful muntelui

Informații utile

Localizare: DN72A, Valea Cetățuia 117242

Telefon: 0248/544 000

E-mail: [email protected] yahoo.com

Website: https://www.cetatuiamuscel.ro/contact.html

Parcare: Da

Timp traseu: aproximativ 30 minute – urcare, 20 minute – coborâre

Recomandare – purtați bocanci și nu mergeți în zilele ploioase pentru a evita accidentele

Dificultate traseu: ușor

Scurt istoric

Zona este cunoscută din vremuri străvechi. Se spune că aici a fot o cetate dacică dar și un sanctuar dacic. Iar cum în zonă se află și peșteri, nu se putea rata ocazia de a se afirmă că aici a fost și unul din sanctuarele lui Zamolxe. Nu știu dacă e adevărat ceea ce am afirmat mai sus, dar la nivel de poziție strategică nu cred că se putea alege un loc mai bun pentru a se controla valea pe care curge râul Dâmbovița. 

Ctitor

În ceea ce privește ctitorul mănăstirii, acesta este învăluit în mister. Cel mai probabil este vorba de voievodul Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I. Legenda spune că ctitorul mănăstirii este voievodul Negru Vodă. Să facem o mică paranteză și să spunem cine ar fi Negru Vodă. Nu se știe exact cine este exact Negru Vodă, la nivelul istoriei existând diverse teorii. În opinia mea, în urma unui conflict avut cu regele maghiar, un anume Negru Vodă care domnea prin Făgăraș, își ia toate rubedeniile și se deplasează spre zona Câmpulung. Deoarece avea relații bune cu localnicii, acesta este acceptat de comunitate și formează Țara Românească. Există anumite izvoare istorice care arată că acest personaj ar fi existat în realitate, dar nu o să insist pe acest subiect.

Să continuăm istorioara. În acest loc s-au adăpostit sau au poposit personaje importante de-a lungul istoriei: Nicolae Alexandru Voievod, Vladislav Vlaicu, Vlad Țepeș, Mihai Viteazu (după Bătălia de la Călugăreni), Constantin Șerban (ca urmare a unei invazii tătărăști) sau Constantin Brâncoveanu care era în drum spre Transilvania. Inclusiv Carol I a vizitat ruinele bisericii în timpul domniei. O să las aici un citat dat de către scriitorul Grigore Pișculescu (Gala Galaction): „Ne împresoară trecutul, ne împresoară umbrele celor ce îngenunchiau în Cetăţuie, ce tăiau calea şi viaţa inamicului intrat în valea aceasta. Ne împresoară gândurile, nesiguranţele şi temerile ceasului de faţă”.

Să vorbim acum de un alt tip de oameni: sihaștrii. La fel ca zona Buzăului, zona Muscelului este cunoscută pentru numeroșii sihaștrii care s-au retras în peșterile din zonă. Un sihastru iese în evidență: Ioanichie Schimonah  mort în anul 1638. Am spus că iese în evidență pentru că osemintele acestui sihastru  au fost găsite  într-o peșteră în stare de conservare foarte bună. Aceste moaște sunt singurele moasște întregi  al unui călugăr din acea perioadă (sunt expuse într-o raclă). Din punct de vedere istoric – acest monah se spune că a fost sfătuitor de taină a lui Mihai Viteazu.

 Să trecem puțin și prin istoricul clădirilor. Prima atestare documentară despre biserica rupestră apare în 1574. Biserica este mult mai veche deoarece în pictura originară se disting portreltele lui Nicolae Alexandru Basarab și Radu Negru. De-a lungul istoriei schitul este ars și refăcut. Schitul devine mănăstire în anul 1993 și aparține de Episcopia Argeșului.

Legende

Înainte de a trece la prezentarea legendelor vreau să abordez subiectul triunghiului echilateral cu latura de 20 de km. Am tot găsit informația asta cum că Cetățuia, Nămăiești și Corbii de Piatră formează un triunghi echilateral cu latura de 20 de km și că este o sursă mistică de spiritualism și energie. Îmi pare rău să contrazic toate articolele respective dar la o scurtă verificare triunghiul nu este echilateral nici dacă e văzut din spațiu. Nu înțeleg de ce trebuie să se adauge o minciune pentru a face acest loc atractiv – sunt foarte multe lucruri interesante fără a pune la socoteală și acest lucru

Exemple de lucruri interesante sunt legendele numeroase. Prima legendă este dată de Zamolxe care se presupune că ar fi apărut prin peșterile din zonă. Nu știu de ce am impresia că Zamolxe umbla din peșteră în peșteră și apărea exact cât să se nască o legendă despre el.

Următoarea este legată de Negru Vodă. Se spune că pașii care sunt vizibili în stâncă (pe drumul care duce la Crucea Dorințelor) ar aparține voievodului. Acum unii zic pașii, alții zic că sunt urmele locului unde au îngenunchiat voievodul și soția pentru a se ruga.

Dacă tot vorbim de soția lui Negru Vodă, aceasta s-ar fi aruncat de pe stânci în această zonă deoarece a crezut că soțul ei a murit în luptele cu tătarii.

Am pomenit de o cruce puțin mai sus. Această cruce se numește Crucea Dorințelor și se spune că dacă îți pui trei dorințe, acestea se vor îndeplini.

Mai avem legende care spun că anumite comori din timpul lui Negru Vodă sunt ascunse prin peșterile din jur. Să mă gândesc ce legende am mai auzit…aaa…da…înainte de a ajunge la mănăstire, pe partea stângă, se află o cruce mare. Se spune că aceasta a fost așezată acolo de Negru Vodă (presupun că a folosit teleportarea antică în acest proces).

Știu că nu intră în categoria legendelor dar am zis că ar trebui să menționez și 2 miracole: în 1996 dintr- o icoană a Maicii Domnului au început să curgă lacrimi – de atunci această icoană este considerată ca fiind făcătoare de minuni.

Și ultima dar nu cea din urmă – între sărbătoarea Izvorul Tămăduirii și sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului în Altarul bisericii din stâncă apare un fir de apă (apa la mănăstire, cât și alte alimente sunt aduse cu un funicular)

Urcarea

Am vrut să abordez urcarea ca un lucru separat din următoarele motive:

  •  este o urcare destul de abruptă, care trece printre stânci și prin pădure. 
  • locul seamănă cu mănăstirile de la Meteora – Grecia
  • pentru unii credincioși această urcare poate fi considerată o adevărată Golgota
  • este recomandat purtarea bocancilor mai ales dacă terenul este umed
  • de-a lungul urcării putem vedea cruci

Arhitectură

Pentru mine arhitectura acestui loc este un adevărat mozaic de stiluri, perioade etc. Am făcut această afirmație deoarece în interiorul complexului găsim o biserică rupestră, o biserică maramureșeană, picturi cu sfinți, diverse statuete, o chilie în stânca, picturi pe ziduri, materiale de construcții, câteva chilii, un foișor – ceva de genul o dezordine ordonată.

Să vorbim puțin despre bisericuța rupestră. Chiar înainte de intrare se află un pridvor de lemn iar dacă vă uitați în sus veți vedea o clopotniță tot din lemn.

Biserica este împărțită clasic în altar , naos și pronaos.

Ce putem vizita/Ce vedem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vizită/opinie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.