Mănăstirea Săpânța-Peri - probabil cea mai înaltă biserică de lemn din lume
Introducere
După ce am vizitat Cimitirul Vesel din Săpânța am zis să mergem la un alt obiectiv aflat în apropiere. Așa am ajuns la mănăstirea Săpânța-Peri sau mănăstirea Peri-Săpânța. Să vedem ce detalii și cum arăta cea mai înaltă biserică de lemn din lume (se presupune).
Informații utile
Adresa: Săpânța 437305;
Program: nu am văzut ;
Parcare: da;
Preț: gratis;
Stare drum: bună.
Scurt istoric al Mănăstirii Săpânța-Peri
Întâi voi începe cu un detaliu destul de important: mănăstirea Peri nu se afla aici. Ruinele acesteia se află în comuna Peri - astăzi având denumirea Hrușovo și se află în Ucraina. Hramul vechiului așezământ monahal era Sfântul Arhanghel Mihail.
Cum s-a ajuns la această situație. În perioada medievală Maramureșul nu se oprea la Tisa, el continuând în teritoriul Ucrainei.
Începuturile mănăstirii Peri sunt pierdute în negura timpului. Oricum am da nu prea există informații clare despre istoria vechii mănăstiri. Să explic de ce spun asta. Primul an care apare legat de această mănăstire este anul 1391. Ce s-a întâmplat atunci nu e chiar așa de clar. Avem următoarele ipoteze:
- au fost date bunuri, terenuri de către urmașii lui Dragoș și a fost construită o biserică de piatră;
- a fost dată o diplomă de patriarhul Antonie al IV-le al Constantinopolului prin care mănăstirea era ridicată la rangul de Stavropighie Patriarhala, cu drept de jurisdicție asupra bisericilor din opt ținuturi;
- mănăstirea a devenit sediul central al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului timp de peste 300 de ani (cu mici întreruperi).
Următoarea data pe care o putem lua în calcul este anul 1404, an în care se presupune că au intrat în posesiunea mănăstirii trei sate și o moară "în țara Câmpulungului pe apa Săpânței, unde se varsă Săpânța în Tisa". Din acest an mai există un document în slavonă aflat în Arhivele Naționale din Ungaria.
Distrugerea mănăstirii
Mergând pe firul istoric dăm peste o altă etapă controversată din istoria vechii mănăstiri. Mănăstirea Peri a fost distrusă în următorul fel (aveți de unde alege):
- în anul 1703, în timpul revoltei curuților condusă de Francisc Rakoczi al II-lea;
- de armata austriacă prin 1761;
- în anul 1783, în momentul în care au fost distruse majoritatea lăcașurilor ortodoxe din Transilvania.
Eu nu vă pot spune varianta corectă și nu am stat să caut exact această bucată. Așa că vă las pe voi să alegeți din listă.
Centru spiritual
Viața spirituală și culturală rămâne și ea controversată. Când am citit detaliile despre ce s-a întâmplat la vechea mănăstire aveam impresia că citeam o istorie amestecată între biserica de la Ieud și mănăstirea Bârsana.
În timpul în care aceasta a fost sediul central al Episcopiei Ortodoxe Române, aici au fost traduse mai multe scrieri în limba română: „Psaltirea”, „Evanghelia”, „Legenda duminicii”, „Codicele Voroțean” și „Faptele Apostolilor. Dacă nu ați citit, unele opere apar în codicele de la Ieud (a se citi articolul despre biserica de la Ieud Deal). Acum ce să înțeleg de aici: o parte din textele de la Ieud au fost scrise la Peri și au fost ascunse pentru a scăpa distrugerii? Este o variantă. Trebuie să caut să văd dacă scrie ceva în materialele despre codice (nu am citit toată cartea și nu știu când voi avea timp să o fac).
Asemănarea cu mănăstirea Bârsana vine de la faptul că și aici au fost pregătiți meșteri, preoți și alte fețe bisericești care vor duce mai departe credința ortodoxă în Maramureș. E cam același text și aceeași idee (nu zic că nu ar putea să fie adevărat).
Dacă tot a venit vorba de persoane importante ar trebui să menționez două nume: egumenul Phomie și Iosif Stoica care va fi canonizat cu numele de Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș, prăznuit de biserica la 24 aprilie. Se spune că în timpul lui Iosif Stoica la mănăstirea Peri a fost prezentă o tipografie.
Actuala mănăstire
Actuala mănăstire din Săpânța a fost construită între 1997-2003 fiind ctitorită de preotul paroh Grigore Luțai. Ea se află în apropierea râului Tisa, în mijlocul unui parc dendrologic în care există peste 36 de specii de arbori și 1000 de arbori seculari.
Biserica de lemn a fost construită din lemn de brad, fiind angajați meșteri locali. La construirea lăcașului de cult au fost folosite peste 8,5 kg de aur, 400 metri cubi de lemn iar crucea din vârf este învelită în patru kilograme de aur.
Biserica are o înălțime de 75-78 m, presupunându-se că este cea mai înaltă biserică de lemn din lume (nu există nimic oficial). Turla bisericii este vizibilă de la 5 km distanță, fiind un reper pentru credincioșii de pe ambele maluri ale Tisei.
Impresionantă este scara care duce la paraclis, sculptată dintr-un singur lemn vechi de 300 de ani, la care s-a lucrat cu tesla și barda după spusele preotului.
Mănăstirea este una de maici.
Cea mai înaltă biserică de lemn din lume
Mai multe siteuri spun că biserica ar fi cea mai înaltă din lume. Există și ceva numit wordrecordacademy unde se poate lua (cumpăra) un astfel de certificat. Dar pe acest site se spune că biserica face parte din patrimoniul UNESCO, ceea ce nu este adevărat.
Vizită/Opinie - Mănăstirea Săpânța-Peri
După nici 5 minute de mers cu mașina de la Cimitirul Vesel din Săpânța, printr-un peisaj superb trecem pe sub o poartă maramureșeană și ajungem la parcarea de la mănăstire. Parcarea era aproape goală. Liniște, pace, timp numai bun pentru o vizită.
Am intrat pe aleea largă care duce la biserica de lemn și am văzut-o. Ca și înălțime mi s-a părut că avea cam aceeași înălțime ca biserica de la Cimitirul Vesel, dar faptul că la un moment dat pur și simplu acoperea soarele o făcea mult mai impunătoare.
Aleile erau curate, cu flori pe lângă, în față era o clădire care se asemăna cu cea de la mănăstirea Bârsana, iar pe dreapta cum te uiți la biserică dinspre intrare e altarul de vară. Fiind aproape singuri am putut să ne plimbăm în voie și să admirăm capodopera arhitecturală.
Biserica este construită pe 3 niveluri. Există o scară pe care te poți urca pentru a admira grădina și ansamblul monahal. Din păcate interiorul nu l-am văzut pentru că era închisă. Doamna care avea grijă de flori a zis să sunăm pentru că o să vină o măicuță și o să deschidă. Noi eram în contratimp și nu am așteptat.
În schimb vreau să vă descriu pe scurt un alt tablou. Am zis că în curtea mănăstirii era o femeie care făcea curat la trandafiri. Ce nu am spus era că lângă, ajutând-o pe acea femeie era un copilaș care căra roaba și o ajuta pe doamna respectivă. Toți cei prezenți acolo am cerut să fotografiem momentul (și doamna ne-a lăsat). Eram fascinați ca și cum am fi văzut un miracol. Acum dacă stau bine să mă gândesc, acest lucru era ceva normal. Numai că în timpurile de astăzi normalul nu prea mai e normal și subconștientul a tratat situația ca atare.
Concluzie
În concluzie biserica este una impresionantă, cu mult spațiu și nu este atât de vizitată ca celebra mănăstire de la Bârsana. Din întâmplare, la această mănăstire am mai trăit o experiență de viață frumoasă. Dacă mergeți la Cimitirul Vesel nu trebuie să ratați această mănăstire. Este altceva.