Muzeul Astra din Sibiu - muzeul din natură
Introducere
Sper ca nu sunt multe persoane care nu știu de Muzeul Astra din Sibiu. Este unul din cele mai mari muzee în aer liber din România și poate din lume. Aici nu te duci să vezi exponatele, faci o plimbare în timp. Să vedem cum a decurs plimbarea noastră.
Informații utile
Adresa: Strada Pădurea Dumbrava 16, Sibiu 550399;
Program: Luni – Duminică: 08:00 -18:00;
Parcare: da;
Preț: Bilet adulți: 35 lei;
Bilet pensionari: 15 lei;
Bilet elevi/studenți: 9 lei;
Date de contact: 0756 085 794;
Stare drum: bună.
Istorie și descriere
Întâi câteva date despre muzeu.
Muzeul Astra din Sibiu sau Muzeul Civilizației Populare Tradiționale cum i se mai spune, este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber și este situat în Dumbrava Sibiului. Acesta conține creațiile civilizației populare tradiționale românești.
Prima dată care poate fi legată de acest Muzeu în Sibiu poate fi 1861, moment în care este înființată “Asociațiunea transilvană pentru literatura română și cultura poporului român” – ASTRA. Membrii acestei asociații doreau dezvoltarea materială și spirituală a românilor din Transilvani. Pentru cei care nu s-au prins, în acea perioadă, Transilvania era componentă a Imperiului Austriac.
După multe demersuri făcute pe parcursul a peste 40 de ani, în 1905 se creează Muzeul Asociațiunii, în noul Palat din Parcul ASTRA (actualmente sediul Bibliotecii Județene “ASTRA”). Acesta va funcționa până în anul 1950, când, din motive ideologice/politice este desființat, colecțiile fiind repartizate Muzeului Brukenthal.
În 1963 este aprobată realizarea Muzeului Tehnicii Populare din Dumbrava Sibiului, acesta fiind inaugurat trei ani mai târziu, cu ocazia aniversării a 150 de existență a Muzeului Bruckenthal. Urmează o perioadă în care sutn aduse în muzeu diverse tipuri de gospodării de pe întreg teritoriul țării. Putem menționa aducerea bisericii de lemn de la Bezded, județul Sălaj, cârciuma din Bătrâni Prahova și diverse case din Maramureș.
Totodată, în anii 80 are loc prima ediția a Târgului Meșteșugarilor Populari desfășurat în preajma sărbătorii de Sf. Maria Mare. Acest târg se desfășoară și în prezent (2022).
Să trecem puțin la descrierea muzeului.
Acesta prezintă istoria și patrimoniul cultural al României prin intermediul expozițiilor sale, care includ artefacte, artă populară, textile, obiecte de cultură materială și multe altele. Muzeul Astra găzduiește peste 300 de clădiri tradiționale, monumente, precum case țărănești, biserici, ateliere, grajduri și mori de apă, care au fost aduse din diferite regiuni ale României.
Pe un vast teren de 96 ha, cu alei lungi de 10 km și numeroase zone de popas, Muzeul Astra din Sibiu prezintă două expoziții permanente distincte, bine delimitate spațial și tematic. Prima expoziție, cu o suprafață de 42 ha, prezintă lumea satului românesc din trecut, iar cea de-a doua, cu o suprafață de 3 ha, reflectă universul satului tradițional în arta contemporană prin intermediul sculpturilor moderne în lemn realizate de artiști renumiți din România și din străinătate.
Ca să fiu și mai meticulos în descrierea modului de organizare al muzeului pot spune că muzeul este organizat pe sectoare geografice, prezentând case și clădiri tradiționale din diferite zone ale țării. Expozițiile muzeului includ o gamă variată de obiecte și artefacte, precum costume populare, mobilier, instrumente muzicale, obiecte de cult și altele. Muzeul este, de asemenea, cunoscut pentru colecția sa impresionantă de artă populară, care include icoane, tipuri de acoperiș, ustensile de bucătărie, precum și alte obiecte, menite să ducă istoria mai departe.
În plimbările prin muzeu se pot observa 4 sectoare tematice - producerea și prelucrarea produselor agro-alimentare, extragerea și prelucrarea materiilor prime organice și anorganice, prelucrarea pieilor, blănurilor și fibrelor textile, și transporturile tradiționale. În acest fel se abordează întreg sistemul ocupațional tradițional din punct de vedere fenomenologic. Acest sistem include activități precum culesul din natură, ocupații generale și specializate, îndeletniciri gospodărești și meșteșuguri sătești, "industriile casnice" și "industriile țărănești" specializate, precum și transporturile purtate de om sau animale, tractate sau rulate, și flotante.
Categoria "monumentelor tehnice populare" se remarcă prin ampla varietate tematică (mori de cereale, teascuri, cuptoare, poverne, vâltori, pive, ciocane, șteampuri, fierăstraie hidraulice) din industria populară și prin prezența a cinci complexe industriale (din Oltenia, Muntenia, Transilvania și Maramureș) la sfârșitul expoziției. De asemenea, categoria se distinge prin tipologia completă, greu de găsit în alte muzee din afara României, dovedind universalitatea civilizației tehnice tradiționale a românilor, disponibilitatea acestora pentru dialog cultural și progres tehnic, precum și capacitatea de a asimila influențele străine.
Monumentele de arhitectură populară au, la rândul lor, o diversitate de tipuri regionale culturale (planimetrie, elevație, tehnici de construcție, decorațiuni arhitectonice, sisteme de încălzire, organizarea interiorului, mobilier) care demonstrează funcționalitatea și excelenta ergonomie a spațiului construit, precum și personalitatea stilistică a "arhitecților" țărani din toate zonele etnice ale României. De asemenea, acestea reflectă capacitatea adaptării la materiile naturale locale prin tehnici sofisticate și o evoluție care combină valorile tradiționale cu unele noi, influențate de factori locali, regionali, naționali sau europeni.
Muzeul organizează și o gamă variată de evenimente, cum ar fi proiecții de filme, expoziții tematice, spectacole folclorice și manifestări publice. De asemenea, organizează festivaluri, târguri, colocvii și simpozioane naționale și internaționale. Taberele estivale, slujbele religioase și bisericile din Bezded și Dretea completează experiența culturală. În momentul vizitei se desfășura un eveniment legat de obiceiurile de iarnă, dar nu am putut sta prea mult prin preajmă.
Categorii de exponate
Muzeul Astra din Sibiu prezintă o gamă variată de categorii de exponate, care ilustrează istoria și cultura tradițională a României. Unele dintre categoriile de exponate incluse sunt:
- Artefacte țărănești: aceasta include obiecte precum ustensile de bucătărie, instrumente muzicale, obiecte de cult și altele.
- Artă : icoane, obiecte de cultură materială și altele.
- Textile: costume populare, covoare, țesături și altele.
- Mobilier: scaune, masă, pat și altele.
- Clădiri tradiționale: muzeul găzduiește peste 300 de clădiri tradiționale, precum case țărănești, biserici, ateliere, grajduri și mori de apă, care au fost aduse din diferite regiuni ale României.
- Instrumente agricole: seceri, pluguri și altele utilizate în trecut pentru activitățile agricole.
- Obiecte de cultură materială: vase, ustensile de iluminat, instrumente de măsurare, etc.
Vizită/Opinie
Prima impresie după ce am vizitat muzeul - e foarte mare. În opinia mea nu prea poți vizita locația într-o zi. Asta nu înseamnă că nu poți face acest lucru din punct de vedere fizic, dar dacă vrei să rămâi și cu ceva cunoștințe atunci poate deveni foarte obositor. De exemplu noi am făcut un tur în aproximativ 4 ore și pot spune că ultima oră a fost mai mult plimbare prin parc - pur și simplu nu mai puteam face altceva.
Am fost la muzeu în timpul săptămânii și am găsit parcarea goală. Am intrat, am luat bilet, ni s-a făcut instructaj că avem aplicație unde putem găsi informații suplimentare cu privire la casele văzute și am intrat în parc. Cum nu știam de unde să încep am zis să o luăm în dreapta pe alee și să mergem până vedem primele case. Am mers noi pe alee prin pădure și am început să vedem primele case. Parcă intram într-un sat de deal din vechime: lângă râuleț erau ateliere, mori etc. iar pe deal erau casele. Problema care se pune este diferența de arhitectură a caselor. Fiind din zone diferite, acestea au caracteristici diferite (acum ce să zic, unii pot vedea acest lucru ca benefic - este mai multă diversitate).
Tot în această zonă am găsit prima casă a unui minoritar (casa unui rrom rudar Vâlcea). Ca să înțelegeți, pe parcursul vizitei veți vedea numeroase case aparținând diverselor minorități din România (unguri, secui, sași, rromi, lipoveni etc.). Aceste case sunt marcate special si fac parte dintr-un circuit intern în muzeu.
Am mers mai departe și am ajuns la ceva ce seamănă cu un centru de sat de deal (în opinia mea). Chiar dacă aici avem un singur element (biserica - sau cel puțin așa îmi aduc eu aminte) din cele 3 necesare (biserica, primărie, școală), am pus aici centrul din prisma apropierii caselor și mărimii lor.
Am trecut podețul de lemn și am urcat spre zona de prelucrare a materialelor. Mai exact a urmat casele celor care se ocupau de prelucrarea metalelor din diverse zone ale țării. Mergând ușor am intrat în vatra unui sat de câmpie (cel puțin asta a fost senzația percepută de mine): case apropiate, încă o biserică, fântâni, troițe, grajduri și alte încăperi. După cum vedeți nu prea descriu casele în detaliu din următoarele motive:
- informațiile se uită destul de rapid dacă nu ești specialist
- important pentru mine e senzația trăită (informațiile le poți găsi destul de ușor)
- majoritatea persoanelor nu stau să citească nici la fața locului informațiile despre o casă (gen cum este prispa, unde este beciul, tipul de acoperiș etc.) După câte am observat se interesau în principal de zona de unde este adusă casă și nu citeau detaliile.
Un alt motiv ar fi reprezentat de plictiseală. Dacă până acum am fost curios și am citit majoritatea informațiilor (fie de pe plăcute fie de pe aplicație) mi-am dat seama că abia am vizitat jumătate de muzeu și au trecut deja 2 ore. Interesul meu va începe să scadă cât de curând.
Continuăm prin sat, ajungem la o curte unde erau câteva oi - ce să zic - peisaj de sat tradițional. Coborâm și iar ajungem la o zonă de sfârșit de sat cu mori, podețe și ateliere (nu este aceeași ca la început). În funcție de anotimp putem vedea culori vii de primăvară, verdele matur al pădurilor vara sau galben-arămiul din toamnă. Se ajunge destul de rapid la locul unde se ține târgul. Aici se prepara la tuciuri un fel de gulaș, iar în apropiere se putea gusta din produse tradiționale. Se iese din pădure și vedem lacul Dumbrava cu morile de vânt în depărtare.
Părea că intrăm într-un sat de pe lunca Dunării sau Deltă. Și așa a fost, cel puțin la început. Printre primele clădiri văzute în cea de-a doua parte a muzeului a fost casă lipovenească cu tot cu barcă, plase de pescuit, rațe și lebede pe lac. A urmat o zonă în care, dacă doreai să vezi alte tipuri de case trebuie să te abați de la drumul obișnuit și să o iei pe cărări prin pădure. Din păcate, acum începe să se manifeste și plictiseala (în sensul că pur și simplu nu mai sunt interesat de informații). Așa că parcurgem această secțiune mai mult în plimbare ușoară (ca și rezumat sunt destul de multe tipuri de case, un restaurant, căruțe, fântâni etc.)
Urmează ultimele părți la care am avut unele sclipiri de interes: morile de vânt, fabrica de căruțe și un joc pe asfalt pentru copii. La nivelul creierului ajunsesem să mă intereseze mai mult un șotron și să urmez niște urme de animale (puse pentru copiii de 5 ani bănuiesc) decât să mă mai uit la case și la alte obiecte tradiționale.
La următoarea vizită trebuie să mergem invers.
Galerie foto
Concluzie
Din punctul meu de vedere este foarte plăcut să te plimbi prin acest muzeu în aer liber. Ai multe de învățat (poate prea multe la un moment dat), este liniște și pace, te poți relaxa și îți poți elibera gândurile. Pe lângă faptul că aici se arată modul în care au trăit oamenii în diverse regiuni din țară, personal mie mi-a dat de gândit altceva.
Luând retrospectiv, mi-am dat seama că am început să ne plângem de toate lucrurile. De exemplu eu mă plângeam de plictiseala trecând pe lângă case cu maxim 2-3 camere, în care stăteau 10 persoane. Viața era mai grea înainte - ar trebui să ținem minte asta.