Muzeul de Mineralogie Victor Gorduza Baia Mare
Introducere
Ultimul obiectiv pe care l-am văzut în Baia Mare înainte de a pleca spre Alba Iulia a fost Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare. Nu prea am fost eu prin muzee de pietre și credeam că vizita se va încheia destul de rapid. Nu a fost chiar așa. Să vă explic de ce.
Informații utile
Adresa: Bulevardul Traian 8, Baia Mare 430212
Program: Luni – închis.
Marți – Duminică – deschis între orele 9.00 – 17.00, ultima intrare fiind posibilă la 16.30.
Parcare: nu
Pret: Bilet intrare adulti 10 lei;
Bilet intrare elevi, studenți (cu legitimații valabile) 3 lei;
Bilet intrare pensionari 6 lei;
Taxa foto amatori 10 lei ;
Taxa video amatori 25 lei;
Taxa ghidaj în limba română (pentru grupuri sub 10 persoane) 15 lei;
Taxa ghidaj în limba străină (cu programare anticipată – pentru grupuri sub 10 persoane) 20 lei;
Taxa expertizare eșantion mineral 10 lei;
Taxa expertizare colecție de eșantioane minerale (maxim 100 de piese) 100 lei;
Date de contact: 0262 227 517;
Animale de companie: nu;
Stare drum: bună.
Scurt istoric
Înainte de a vorbi despre expoziții și cum a decurs vizita trebuie să vedem cum a apărut acest muzeu. Eu aici voi pune doar datele importante, restul informațiilor le puteți găsi pe site-ul muzeului.
Primul pas pentru realizarea Muzeului de Mineralogie a fost făcut în 1966 când este angajat Victor Gorduza în cadrul Muzeului Județean Maramureș. Un alt pas important a fost făcut în momentul în care se dă o lege pentru a stopa exodul eșantioanelor de minerale și flori de mină din România.
Urmează decizia de înființare a secției de Științe Naturale în cadrul muzeului. Aceasta secție se ocupa și cu coordonarea activității din cadrul rezervațiilor naturale sau obiective protejate din județ. Au urmat realizarea de expoziții în țară și în străinătate în care a participat colecția de minerale a muzeului.
Înființarea oficială a Muzeului de Mineralogie din Baia Mare s-a realizat în 1992, iar director la această instituție a fost numit omul care a avut un rol crucial în realizarea acestui obiectiv, domnul Victor Gorduza.
Victor Gorduza
Să spunem acum câteva cuvinte despre omul care a făcut tot ce a putut pentru apariția acestui muzeu. S-a născut în Cetatea Albă, în 1942, în timpul în care acest oraș încă făcea parte din Regatul României. Familia s-a refugiat în România și s-a stabilit la Baia Mare, loc în care își face studiile. Termină Facultatea de Științe Naturale – Specialitatea Geografie a Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, se face profesor pentru trei ani, apoi este angajat la Muzeul Județean Maramureș.
Un rol important l-a avut în stoparea exodului de eșantioane minerale, având drept de veto în comisia care decidea soarta acestor obiecte.
Se ocupă de achiziționarea și inventarierea exponatelor din cadrul secției de Științe ale Naturii. Realizează expoziții în țară și în străinătate pentru a populariza colecţia din cadrul muzeului. Acesta activitate se materializează prin deschiderea unei expoziții permanente de flori de mină, expoziție care se va transforma în timp în Muzeul de Mineralogie.
De-a lungul timpului a organizat peste 33 de expoziții în Europa și 25 de expoziții temporare în România.
Viața lui Victor Gorduza a fost dedicată realizării și conducerii acestui muzeu. Oricum ai vrea să interpretezi acest lucru este impresionant.
Expoziții - Muzeul Județean de Mineralogie Victor Gorduza Baia Mare
Expoziția permanentă cuprinde minerale, roci, fosile și flori de mină care au fost scoase la iveală în Maramureș sau zonele adiacente.
Această expoziție este împărțită în mai multe secțiuni.
- Secțiunea de Petrografie în care se arată alcătuirea geologică a zonei de nord-vest a României. Prima oară veți vedea o planșă cu secțiuni de diverse culori în care sunt expuse tipurile de roci din zonă. Urmează vitrine în care există exponate din cele trei mari tipuri de roci (magmatice, sedimentare și metamorfice). Acum nu stau eu să vă prezint caracteristici și particularități ale pianidelor sau dacidelor. Dacă sunteți de specialitate găsiți informaţii pe site.
- în sala de la parter avem și secțiunea de mineralogie unde sunt prezentate prin exemple caracteristicile mineralelor descoperite în zonă. Un rol important aici îl au elementele native cum ar fi aurul, cuprul și arsenul nativ botroidal. Urmează descrierea sulfurilor, carbonații, sulfații, wolframații, fosfații și silicații. Nu zic mai mult că și așa mi se pare ca este destul de multă informație
- Secțiunea Zăcăminte de Minereuri vine în completarea celei anterioare. Aici sunt prezentate arealele din care s-au exploatat minereurile din zonă. Avem un număr de nouă zăcăminte prezentate din care voi aminti unele mai importante: Zăcământul de la Baia Sprie, Zăcămintele de la Săsar-Dealul Crucii sau Zăcământul de la Șuior. Tot aici avem zona unde se prezintă produsele finite: telurul, seleniul, linouri de aur și de argint, miniu, bare de cupru , lingouri de plumb și alte exponate de acest fel.
La etaj este sunt expuse florile de mină. Este o colecție de eșantioane de minerale care au o valoare deosebită. Mineralele care ies în evidența prin dimensiune, colorit sau formă sunt expuse în patru vitrine hexagonale.
Vizită la Muzeul de Mineralogie Victor Gorduza Baia Mare
Am ajuns la Muzeul de Mineralogie de dimineață. Nu prea am avut locuri de parcare așa că am merg pe o stradă laterală și am lăsat mașina acolo. În general eu doream să văd chestii din aur și din argint, iar restul de pietre aș fi vrut să le trec în revistă. Numai că socoteala mea de afară nu s-a potrivit cu ce am văzut în muzeu.
Am plătit biletul și am intrat în expoziția de la parter. Primul lucru care mi-a sărit în ochi era harta cu alcătuirea geologică a zonei. Am stat, am citit, am analizat și am zis că nu pot să rețin toate informațiile.
Apoi am început să mă uit la vitrine și neuronului meu i s-a făcut rău. Încerca să descifreze numele la mineralele de acolo. El încerca dar nu însemna că și reușea. Eu citeam, descopeream ce e fiecare piatră din vitrină, și la următoarea uitam ce am citit. Am dezvoltat un respect deosebit pentru cei care pot să țină minte denumirea diverselor cristale, minerale sau modul de formare al lor.
De acum în colo, atunci când nu știu cum o să spun la o chestie din muzeu o să zic piatră (știu că e erezie în domeniul științific dar nu prea am ce face). Dacă ceva e deosebit sau pot să țin minte o să pun denumirea.
La parter mi-a atras atenția o vitrină în care erau prezentate minerale fluorescente. Acolo erau puse două tipuri de minerale: manganocalcitul care are culoarea roz și fluorina care a culoarea violet în lumina fluorescentă. M-am transformat puțin în copil: mă apropiam de vitrină pentru a se lumina și mă duceam puțin mai departe pentru a se stinge. În acest fel vedeam cum apar culori pe acele minerale.
În cadrul expoziției eu am căutat cu mare ardoare unde se află aurul și argintul, atât sub formă de minereu cât și sub formă de lingou. Am fost puțin cam dezamăgit de exponatele de la această categorie - pentru mine erau prea puține față de așteptările pe care le aveam. Însă a compensat cu alte produse expuse: selenitul de zinc, seleniu, bare de cupru, miniu, mangan, lingou de plumb, oxid cupros etc.
După ce am văzut exponatele și arealul în care au fost descoperite am decis să urcăm la etaj la secția de flori de mină. Aici sentimentul este contradictoriu pentru mine. Exponatele sunt superbe și poți să pierzi ore bune analizându-le. Problema e că la un moment dat, tiparul exponatului se repeta, devenind un pic cam plictisitor. De exemplu la început mă uitat cu atenție la fiecare "floare" să văd cum arată, cum se numește și ce culoare are, iar spre final doar treceam pe lângă vitrină, fără să stau să descopăr detaliile.
După aproximativ două ore în care am tot citit și văzut, am rămas mai mult cu impactul vizual. Informații de specialitate din păcate nu prea am putut să rețin și nici nu știu la acest moment cum aș putea să sintetizez felul în care să prezint exponatele de acolo.
Galerie foto
Concluzie
Vizita la acest muzeu a fost foarte interesată pentru mine. Deși am rămas dezamăgit cu privire la obiectivul principal (să văd aur și argint), am văzut diverse minerale, flori de mină și forme care nu credeam că pot exista în lumea reală. Pentru mine a fost mai mult o experiență vizuală, nu una de a învăța lucruri noi.