Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești (Maramureș)

Introducere

După ce am vizitat Cascada Cailor a venit timpul să vedem care este următoarea oprire. Ne-am dat seama că nu mai avem timp să oprim la Monumentul Eroilor de la Moisei și am plecat spre Muzeul Țărăncii Române de la Dragomirești. Am primit un pont că acel muzeu nu trebuie ratat, iar recenziile pe care le-am citit au întărit această opinie.

Oare se va ridica muzeul la pretențiile noastre? Să aflăm!

Informații utile

Adresa: Strada 1 Decembrie 1918 103, Dragomirești 437170;

Program: 09:00- 19:00;

Parcare: nu (dar ai loc unde să  lași mașina - nu o lași tocmai în drum);

Preț: 4 lei

Date de contact: +40752301359

Stare drum: depinde de unde veniți (la momentul vizitei erau în reparații multe secțiuni de drum)

Vizită în 2021.

Vizită/Opinie

În majoritatea articolelor pe care le fac încerc să fac o cercetare cu privire la obiectivul vizitat. Vreau să știu cât mai multe despre ce am văzut (da, ar trebui să fac asta înainte dar după cum am declarat pe prima pagină - sunt leneș). Aici însă declar cu cea mai mare responsabilitate că nu e nevoie. Veți găsi toate informațiile la fața locului, acestea fiind prezentate superb de doamna Maria (ghid, muzeograf sau ce titulatură o purta).

Am ajuns în Dragomirești și am oprit mașina. Poarta la muzeu era închisă dar era un număr de telefon la care să sunăm. După mai multe încercări dăm de doamna care ne spune că vine în cinci minute, timp suficient în care putem să observăm lucruri.

Gardul din jurul muzeului este făcut din nuiele de lemn. Voi afla ulterior ca acestea sunt nuiele de alun care se îndoaie mai ușor când e verde. Apoi trec la poarta de lemn maramureșeană care abundă de simboluri. No, cum eu nu prea știu multă simbolistică aștept liniștit ghidul care să ne explice.

Ajunge și doamna Maria și începem.

Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești Maramureș 1

Poarta și curtea Muzeul Țărăncii Române

Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești Maramureș 2

După cum am spus poarta e din lemn, specifică zonei Maramureșului și are numeroase simboluri: femei, copacul vieții, soarele, fagurele, cocoșul și lupul dacic. Teoretic aș putea eu să descriu fiecare simbol în parte dar felul în care povestește doamna mă determină să fac îndemnul de a asculta direct de la sursă informațiile acestea. De fapt cam în acest fel se va derula articolul: voi da mici detalii sau "spoilere" la ce veți vizita acolo și vă voi îndemna să opriți și să ascultați povestea, care e genială.

La intrare în curte zici că pășești în altă lume. Pe partea dreapta vedem o troiță dedicată femeii. Spun că este dedicată femeii deoarece pe ea se află mai multe femei importante din punct de vedere istoric și religios (vă las pe voi să le descoperiți).

Tot în curte mai vedem un grup statuar care au ca temă principală femeia în diverse ipostaze. Off...era să uit de o piesă foarte importantă pentru industria textilă de pe vremuri: fus cu zurgălăi. Aici ar trebui să vă prezint legenda fusului cu felul în care băieții cucereau fetele dar și de ce fusul are zurgălăi (explicație pe care am primit-o în casă). Dar nu o să fac asta ci o să las doar câteva indicii: somn, pentru vecie, tehnică de pe vremuri de cucerit fete.

Să vedem ce mai avem în curte. Avem zona de țesut unde se arată tot procesul de transformare a cânepei în îmbrăcăminte și alte obiecte textile. Și mai avem un copac cu oale. Aici iar e o semnificație cu privire la oala care stă în vârf. Acest lucru îl veți descoperi când ajungeți la muzeu.

Ajungem în fața casei. Înainte de a pătrunde în casă ni se spun câteva date despre ea. Este o casă veche de 3 secole fiind construită în 1720. A fost locuită până după revoluție, moment în care a murit ultima proprietară (o femeie nemăritate - are legătura cu oalele din copac), a fost renovată și a fost transformată în Muzeul Țărăncii Române. Eu aș spune că e muzeul femeii sau mai exact muzeul femeii maramureșene. Ni se mai spune că această casă este formată din patru părți: șatră, tindă, casa și cămara.

Casa - Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești

Casa este destul de simplă. Prima oară intrăm în tindă unde se află mai multe obiecte care au legătură cu tradițiile maramureșene. Pe o masă găsim produse de panificație de la diverse obiceiuri realizate de-a lungul vieții. Aici am învățat cuvinte noi sau mi-am amintit de la școală: prescuri, pită, stolnic etc.

Acum trecem puțin și pe la măștile de pe un perete. Acestea erau folosite la colind și gazda ne spunea cât de frumos se colindă și cum încă se păstrează acest obicei în Maramureș. Trebuie neapărat să ajung de anul nou pe aici.

Mergem puțin în magazie unde ni se arată alte obiecte casnice și felul în care erau folosite. Ni se arată unde erau puși cârnații, unde și cum se pregătea pâinea, totul în graiul 100% maramureșean.

Apoi intrăm în casă. Casa de fapt e o încăpere mai mare în care totul avea un rol bine determinat. Inclusiv pragurile erau făcute în așa fel încât să nu iasă copiii mici și să nu intre frigul în casă.

În casă ni se povestește de rolul femeii în societate, apoi de cât de greu era să fii mamă și să ai grijă de copii și să faci toate treburile casei. Ni se spune că podeaua e din pământ amestecat cu balegă de vacă (balega de cal era mai rar folosită deoarece bărbații erau plecați cu caii).

Ni se mai arată diverse obiecte tradiționale, oalele și ulcele unde erau puse, cum se dormea, cum se torcea, unde stăteau copiii când erau mici, unde stătea vițelul sau purcelul (iarna). Apoi vedem că fiecare sat avea costume populare diferite și oamenii erau recunoscuți după costum. Ni se explică cum mergeau oamenii cu desaga și multe alte lucruri interesante.

Am spus că nu vreau să dau prea multe detalii deoarece vreau să vă atrag să vizitați acest muzeu. Nu poți să exprimi prin cuvinte trăirile pe care le naște în tine modul de a povesti a doamnei Maria.

Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești Maramureș 3
Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești Maramureș 4

Galerie foto

Concluzie

Acest muzeu este un omagiu adus țărăncii din zona Maramureș, iar felul în care doamna povestește face ca timpul să zboare. Merită tot timpul și banii dați. Apropo de bani: dacă doriți să răsplătiți cu mai mult de 4 lei această vizită există diverse obiecte de vânzare, inclusiv produse tradiţionale specifice zonei Maramureș. Eu zic că acest muzeu merită din plin susținere suplimentară prin cumpărarea de produse (chiar dacă personal consider prețul un pic cam piperat).

Obiective turistice din Maramureș prezentate pe blog

Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești Maramureș 28

Biserica de lemn din Ieud deal

Un loc plin de controverse
Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești Maramureș 29

Biserica de lemn de la Rozavlea

Biserica cu pictura pe pânză
Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești Maramureș 30

Mănăstirea Bârsana

Vizitați mănăstirea

Obiective turistice vizitate în drum spre Maramureș

Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești Maramureș 31

Orașul Bistrița

Vizitează orașul
Biserica Reformare cetatea Targu Mures

Orașul Târgu Mureș

Vizitează orașul
Turnul Vestic

Cetatea Feldioara

Cetatea cavalerilor teutoni
Cetatea Rupea Interior

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Valea sambetei luna mai

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești Maramureș 32

Evenimente

Vezi Evenimente
Click to access the login or register cheese