Obiective turistice Iași: Locuri de vizitat în Iași

Introducere

Municipiul Iași este fosta capitală a Moldovei și cel mai mare oraș din actuala provincie a Moldovei. Este un oraș plin de monumente istorice și are unul din cele mai frumoase palate din țară - Palatul Culturii din Iași. Vă voi spune de la început că trebuie să alocați mai mult de două zile dacă doriți să vizitați toate obiectivele turistice din Iași.

În mare pot să împart obiectivele în trei locații : Bulevardul Ștefan cel Mare ( plus împrejurimi) și Bulevardul Carol I (plus împrejurimi) și Zona Golia . Pentru ușurință le voi aborda în acest mod de grupare.

Informații utile

Atestare documentară: 6 octombrie 1408;

Județ: Iași;

Altitudine: aprox. 75 m;

Suprafață : - Total 94 km²;

Populație: Municipiu 290.422 locuitori

Metropolitană 507.100 locuitori;

Cod poștal: 700001–700951;

Site primărie: http://www.primaria-iasi.ro//


Obiective turistice Iași: Bulevardul Ștefan cel Mare ( plus împrejurimi)

Vom începe cu unul din cele mai importante obiective turistice - Palatul Culturii din Iași.

Palatul Culturii din Iași

Palatul a fost construit între anii 1906-1925 sub supravegherea celebrului arhitect I.D Berindey (cel care a proiectat clădirea Muzeului Național George Enescu printre altele). Clădirea a servit ca Palat de Justiție și Administrație până în anul 1954 când a devenit Palatul Culturii.

În cadrul palatului sunt deschise patru muzee: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă, precum și Muzeul Științei și Tehnologiei Ștefan Procopiu, iar în anumite momente pot fi realizate și expoziții temporare.

În ceea ce privește stilul arhitectural vă pot spune că nu este prezent un singur stil - există trei stiluri care se îmbină pentru a da frumusețea deosebită palatului: stilul neogotic, stilul romantic și stilul neobaroc. O să vorbesc mai multe despre acest palat în cadrul unui articol separat unde descriu vizita la palat și la muzeele de acolo. Să prezentăm puțin muzeele.

Muzeul de istorie al Moldovei

Muzeul de istorie a fost un proiect pilot prin care se încerca acumularea de experiență pentru deschiderea altor muzee de profil în zona Moldovei. A fost deschis oficial în 1957, dar o variantă a muzeului a funcționat încă din 1916 (ca Muzeu al Antichității).

Are trei colecții permanente: Colecția de Arheologie, Colecția „Numismatică și Medalistică” și Colecția „Istorie”. La acestea se adaugă și alte expoziții temporare cum ar fi cea legată de Curtea Domnească din Iași sau obiecte legate de civilizația Cucuteni.

Muzeul Etnografic al Moldovei

La fel ca în cazul muzeului de istorie și cel de etnografie a fost inițial legat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza. În anii 50 intră trece la Secția Culturală a județului Iași și se deschide oficial în 1958 în cadrul Palatului Culturii.

Are peste 13000 de piese care acoperă întreaga zonă a Moldovei. Dacă e să vorbim de domeniile abordate acestea fac parte din viața și ocupațiile țăranilor din Moldova: agricultura, meșteșuguri, instalații tehnice țărănești, port popular, obiecte tradiționale de interior, creație plastică populară, obiceiuri, datini etc.

Muzeul de Artă

Muzeul de Artă este primul de acest tip deschis în Principatelor unite (Moldova și Țara Românească), nucleul muzeului fiind cele 12 picturi donate de revoluționarul pașoptist Scarlat Vârnav. În prezent Muzeul de Artă are peste 10 000 de exponate organizate în trei galerii (galeria de artă românească modernă, galeria de artă contemporană românească și galeria de artă europeană). Pe lângă aceste galerii mai există și expoziții temporare cum sunt "Maeștrii artei interbelice românești în colecțiile Muzeului de Artă Iași" și „Maeștrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași”.

Mi-am dat seama de un lucru pe care aș vrea să îl spun: atunci când muzeele spun că au 10 000, 30 000, 400 000 de exponate nu înseamnă ce veți vedea la muzeu toate exponatele. În majoritatea cazurilor sunt expuse doar o mică parte din acestea fie din lipsă de spațiu, fie sunt în proces de restaurare, în alte expoziții etc. Ca să nu spun că și un nasture reprezintă un exponat.

Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu

Un muzeu foarte interesant pentru cei care doresc să vadă evoluția tehnicii în anumite domenii. Are peste 11 000 de piese și a fost înființat în anul 1955.

Are mai multe secții în funcție de domeniul abordat. Există de exemplu secția de energetică unde se arată mijloacele de producere ale principalelor tipuri de energie. Urmează zona de înregistrare și redare a sunetului unde sunt prezente cutii și ceasuri muzicale, piane, patefoane, gramofoane și alte instrumente de acest tip.

O altă secție interesantă este dată de secția de telecomunicații unde găsim diverse telefoane, radioreceptoare, difuzoare, telegrafe, centrale telefonice și alte obiecte ce acest tip.

Ca o notă personală, dacă doriți să vizitați cum trebuie Casa Culturii din Iași trebuie să stați cel puțin 3 ore.

Pe lângă aceste muzee în Palatul Culturii mai trebuie vizitate două săli: Sala Voievozilor și Sala "Henri Coandă". Voi vorbi pe larg în articolul destinat acestui obiectiv turistic.

Biserica Sf. Nicolae Domnesc (plus Casa Dosoftei)

Biserica Sf. Nicolae Domnesc a fost construită în timpul lui Ștefan cel Mare între 1491-1492. O perioadă de timp a funcționat și ca Catedrală Mitropolitană. A fost renovată la sfârșitul secolului al XVII, ca mai apoi să fie reconstruită la sfârșitul secolului al XIX - lea. La reconstrucție s-a ținut cont numai de biserica din timpul lui Ștefan cel Mare, fiind un mare scandal în acea vreme din cauza modului în care au fost realizate lucrările de cercetare arheologică, fiind pierdute multe obiecte descoperite în timpul săpăturilor (în ce perioadă am mai auzit de lucrări făcute prost oare?).

Un lucru foarte interesant la această biserică este dat de faptul că aici există trei altare. Într-o anumită perioadă slujbele se țineau în trei limbi, fiecare slujbă având altarul ei.

Lângă biserică se află Casa Dosoftei. Are denumirea mitropolitului cărturar Dosoftei Barilă și unii spun că aici ar fi funcționat o tiparniță. Lucrările arheologice ulterioare contrazic această afirmație dar denumirea a rămas.

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi 

Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 3

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași (Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur) este un monument valoros prezent în centrul Iașiului, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. A fost construită de Vasile Lupu în sec XVII cu scopul de a deveni necropolă domnească. Aici se află mormântul lui Vasile Lupu și mormântul lui Alexandru Ioan Cuza.

Biserica este faimoasă pentru broderia de piatră prezentă pe zidurile exterioare, care s-a păstrat în forma inițială. Cele 30 de bandouri de piatră combină elemente bizantine, gotice, baroce și caucaziene și nu se repetă. Aceste decorațiuni erau inițial aurite și prezintă numeroase elemente cum ar fi vazele persane, coloane de tip rusesc, motive florale exotice sau simboluri mistice universale.

Catedrala Mitropolitană din Iași

Catedrala a fost construită pe locul unde au existat două biserici mai vechi. Spre deosebire de cele două biserici descrise anterior, catedrala este destul de nouă, fiind construită în secolul XIX. La inaugurare au luat parte regele Carol I și regina Elisabeta.

Pictura a fost realizată de Gheorghe Tattarescu.

Catedrala este cunoscută pentru numeroasele moaște printre care cele mai cunoscute sunt cele ale Sfintei Parascheva. Alături de moaștele sfintei credincioșii se mai pot ruga la moaștele a cel puțin 30 de alți sfinți.

Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 4

Catedrala Romano-Catolică

Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 5

De fapt sunt două catedrale: una veche ( „Adormirea Maicii Domnului”) și una nouă (Sfânta Fecioară Maria Regină). Ele se află una lângă alta dar construcțiile diferă în timp cu aproximativ 200 de ani. Catedrala veche a fost construită între anii 1782-1789 cu scopul de a servi ca o catedrală episcopală (episcopia fiind înființată la mai bine de 100 de ani de la realizarea bisericii).

Și această biserică are trei altare din marmură: unul a fost realizat la Roma iar cele laterale au fost realizate la Padova.

Palatul Roznovanu - Primăria Iaşi

Palatul a fost construit la sfârșitul secolul XVIII fiind reședința celei mai puternice familii de boieri din Moldova - familia Rosetti – Roznovanu. În această clădire a fost găzduită diplomația rusă din timpul Regulamentului Organic.

Clădirea a fost renovată între anii 1830-1833 în stil neoclasic cu ornamente eclectico-baroce.

În această casă au intrat figuri marcante ale secolului XIX: regele Carol I, viitoarea regină a Serbiei - Natalia Kescu sau celebra cântăreață Hariclea Darclée.

La sfârșitului secolului XIX în această clădire se mută primăria orașului Iași, instituție care se află și în prezent în această clădire.

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași

Instituția teatrului a fost înființată în orașul Iași în 1840. La început spectacolele s-au desfășurat ăn clădirea Teatrului cel Mare de la Copou. Ca urmare a unui incendiu care a distrus clădirea s-a construit pe locul vechii primării un nou teatru. Acesta a fost inaugurat în 1896.

Pe lângă partea culturală, construirea noului teatru aducea o altă noutate: uzina electrică construită în același timp va pune bazele iluminatului electric în orașul Iași.

Teatrul primește numele marelui poet Vasile Alecsandri în anul 1956 cu prilejul a 140 de ani de la primul spectacol în limba română. Ca o paranteză - primul spectacol a fost jucat în casa hatmanului Costachi Ghica la data de 27 decembrie 1816.

În clădirea teatrului național își desfășoară activitatea și Opera Națională Română din Iași.

Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 6

Filarmonica din Iași (Casa Alecu Balș)

Filarmonica din Iași este găzduita de Casa Alecu Balș, clădire ridicată la începutul secolului XIX în stil neoclasic. În această casă a concertat în 1847 marele pianist și compozitor Franz Liszt.

Filarmonica „Moldova” din Iași a avut primul concert în 1942 sub bagheta lui George Enescu.

În aceeași clădire funcționează și Universitatea de Arte „George Enescu”.

Piața Unirii

Este o piață celebră din Iași, fiind locul unde s-a dansat prima oară Hora Unirii. Acum, sunt date contradictorii cu privire la ziua în care s-a întâmplat acest lucru, dar se spune că a fost jucată chiar înainte de alegerea lui Cuza pe ambele tronuri.

În această piață se găsesc mai multe clădiri/obiective istorice:

  • hotelul Traian construit pe planurile arhitectului Gustave Eiffel;
  • Statuia lui Alexandru Ioan Cuza - inaugurată în prezența regelui Carol I;
  • Hotel Unirea;
  • Palatul Braunstein - clădire de la începutul secolului XX.

În piață, dacă vă uitați atent, există un mozaic unde se spune povestea descălecatului lui Dragoș în Moldova. Astfel putem spune că piața reprezintă trei piloni pentru civilizația românească: Traian, Dragoș și Cuza.

Muzeul Unirii

Muzeul Unirii din Iași se află în apropierea pieței cu același nume. Casa în care este găzduit a fost construită la începutul sec XIX și a aparținut în acea perioadă mai multor familii boierești importante din Moldova.

Casa a reprezentat reședință atât domnitorului Alexandru Ioan Cuza cât și regelui Ferdinand în timpul Primului Război Mondial.

Muzeul are expuse piese din cadrul Revoluției de la 1848 dar și obiecte din timpul Unirii de la 1859 (documente, decorații, obiecte ale principalilor actori care au realizat Unirea etc.)

Esplanada Elisabeta (Râpa Galbenă)

Este o zonă cu o diferență importantă de nivel aflată la baza dealului Copou. Râpa Galbenă a primit această denumire datorită argilei care era exploatată în această zonă aceasta fiind folosită în apropiere în cartierul olarilor.

Amenajarea a fost realizată la începutul secolului XX pentru a ușura circulația în zona Gării din Iași și spre dealul Copou.

Obiective turistice Iași - Bulevardul Carol I și împrejurimi

Universitatea Alexandru Ioan Cuza

În Moldova au existat anterior diverse academii încă de pe vremea domnitorului Vasile Lupu. Din cauza evenimentelor politice ale vremii acestea nu au avut continuitate.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza este prima universitate modernă a României, inaugurată la data de 26 octombrie 1860. Inițial aceasta a avut sediul în palatul Calamachi. La înființare avea doar trei facultăți: drept, filosofie și teologie.

Universitatea ia denumirea domnitorului în anul 1942.

Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 7

Biblioteca Universității Tehnice “Gheorghe Asachi”

În istoria Universității din Iași există o perioadă în care, din cauza spațiului prea mic pentru desfășurarea activității, a fost necesar construirea unei noi clădiri. Astfel, Universitatea s-a mutat pe dealul Copou.

Palatul Universitar a fost proiectat de către un arhitect elvețian pe nume Louis Blanc după schițele unui profesor de chimie din cadrul Universității, Petru Poni. Acesta din urmă a studiat clădirile mai multor universități din Europa și a schițat clădirea pe baza acestor observații (cum se zice în mediul universitar "s-a inspirat" de la alții)

În ceea ce privește Biblioteca Gheorghe Asachi arhitectul elvețian nu a respectat schițele și a gândit o sală mare care să cuprindă toate activitățile care se pot desfășura într-o bibliotecă.

Astfel a fost realizată una din cele mai frumoase biblioteci din lume (conform unui vot din 2015).

Trebuie să spun ceva și de munca depusă de profesorii, studenții și alți angajați ai Institutului Politehnic care în anii 50 au ajutat la refacerea clădirii bombardate în al Doilea Război Mondial (clădire propusă pentru a fi demolată). Fără acest efort nu am mai putea admira azi această bijuterie arhitecturală.

Sala Pașilor Pierduți (Galeria de Fresce Sabin Bălașa)

După cum spune denumirea pașii se pierd pe acest culoar. Mai exact datorită acusticii sălii, la jumătate pașii parcă nu se mai aud.

Sala este casa a 19 picturi murale realizate de Sabin Bălașa. Acestea au fost pictate timp de 10 ani și au fost puse în trei mari categorii:

  • mituri universale unde se prezintă ideea de apocalipsă, moarte și viața de apoi;
  • legende din spațiul românesc și nu numai;
  • mediul universitar ieșean.

Un lucru care vă va atrage atenția la aceste picturi este prezența unui albastru care te hipnotizează și te face să visezi.

Muzeul Universității

Muzeul are în principiu două expoziții principale:

  • Muzeul Civilizației Cucuteni este un spațiu dedicat acestei vechi civilizații. Sunt expuse obiecte care au fost descoperite în cadrul diverselor cercetări arheologice în acest domeniu;
  • Muzeul Academic în care sunt descrise diverse etape istorice din cadrul evoluției învățământului din orașul Iași.

Parcul Copou și teiul lui Mihai Eminescu

Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 8

Parcul Copou (sau Grădina Copou) este un imens parc urban din partea central-nordică a orașului Iași.

În cadrul parcului se găsesc multe plante, inclusiv tei, arțari și frasini. Cele mai multe dintre aceste plante contribuie la menținerea unui aer curat în oraș și ajută la păstrarea faunei locale. Grădina este, de asemenea, renumită pentru peisajul său, care îmbină arborii menționați anterior cu arbuști ca iasomia și liliacul

Parcul este situat într-o zonă atractivă, vizitată de conducătorii Moldovei încă din a doua jumătate a secolului al XVII-lea. A trecut prin mai multe etape de dezvoltare din prima jumătate a secolului al XIX-lea până la suprafața maximă (19 hectare) și potențialul estetic spre atinse la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Actualmente parcul se întinde pe aproximativ zece hectare. Este un loc unic pentru Moldova, cu o amenajare specifică a peisajului și a monumentelor. În centrul parcului se află un monument interesant, Obeliscul cu Lei, construit de Gheorghe Asachi în cinstea puterilor suzerane și protectoare de la acea vreme (Rusia și Imperiul Otoman).

Parcul, este unul din principalele locuri de vizitat din Iași. Pe lângă Obeliscul cu lei, parcul găzduiește Teiul lui Eminescu și un muzeu dedicat poetului. În parc se află și Casa de Cultură "Mihai Ursachi". De-a lungul anilor, parcul a găzduit mai multe festivaluri de poezie, expoziții de fotografie, târguri de artizanat și alte activități culturale.

Grădina Botanică din Iași

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași este cea mai veche grădină botanică din România. Prima grădină botanică a fost deschisă de Anastasie Fătu în 1856 la Râpa Galbenă. Au urmat apoi alte grădini deschise în diverse locații.

În prezent grădina se întinde pe aproape 100 de hectare și este locul perfect de petrecere a timpului liber. Puteți vizita serele sau vă puteți plimba pe alei pline de flori. La momentul oportun o să fac un articol special despre acest obiectiv turistic.

Obiective turistice Iași: Case memoriale

Printre numeroasele obiective turistice din Iași găsim și multe case memoriale. Acestea se află în diverse locuri din oraș dar majoritatea sunt grupate în zonă adiacentă străzii Lascăr Catargiu.

Bojdeuca lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială deschisă în România fiind inaugurată în 1918.

Casa este destul de mică, are două odăi și a fost locul unde a stat Ion Creangă din 1872 până la moartea sa în 1889. În această casă a locuit pentru puțin timp și Mihai Eminescu.

A fost renovată de mai multe ori de-a lungul timpului (și în anul 2022 este tot în proces de renovare). Pentru mai multe povești despre această casă citiți articolul dedicat vizitei realizată aici.

Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 9

Casa Memorială Otilia Cazimir

Această se află pe strada care poartă numele poetei și este casa unde a trăit Otilia Cazimir o perioadă îndelungată din viața ei.

Otilia Cazimir este un pseudonim literar al poetei Alexandrina Gavrilescu.

În această casă veți descoperi manuscrise, volume cu dedicație, alte obiecte care au aparținut poetei dar și lucrări de artă plastică semnate de Victor Mihăilescu-Craiu, Nicolai Constantin și Dan Covătaru.

Casa Memorială Mihail Sadoveanu

Este una din casele memoriale mai încăpătoare din Iași. A fost construită de Mihail Kogălniceanu în 1842. În timpul Primului Război Mondial aici a stat George Enescu. Imediat după terminarea conflictului casa a fost cumpărată de Mihail Sadoveanu.

Scriitorul a stat în această casă aproape 18 ani, până în momentul în care s-a mutat la București. În această casă Sadoveanu a scris în jur de 35 de cărți.

Casa este alcătuită din mai multe camere unde sunt expuse manuscrise, fotografii, obiecte persoanele, pălării sau trofee de vânătoare ale scriitorului.

Casa Memorială George Topîrceanu

Este casa unde a locuit George Topîrceanu din anul 1932 până la moartea sa în 1937.

Casa este una destul de mică pentru prestigiul pe care îl avea Topârceanu în acea perioadă. Acest lucru se datorează faptului că poetul trimitea o mare parte din venituri soției sau rudelor.

Casa are o singură cameră care se vizitează. Aici sunt expuse obiecte personale ale poetului, manuscrise, reviste, un aparat foto, un fel de calculator inventat de poet dar și alte obiecte.

Casa Memorială Vasile Pogor

Pentru cine nu știe cine a fost Vasile Pogor (bănuiesc că foarte multă lume) pot spune că acesta a fost un om politic, publicist și poet. Activitatea literară nu a fost una extraordinară, fiind unul din fondatorii societății Junimea, a revistei "Convorbiri literare". A tradus diverse lucrări de Hugo sau Goethe și a scris câteva poezii.

Muzeul este dedicat evoluției literaturii din Moldova de la anul 1800 până în prezent. În cadrul expoziției sunt prezentate diverse curente literare: perioada scriitorilor, perioada Daciei Literare, perioada interbelică dar și diverse săli ale unor scriitori care au avut legătura cu Moldova.

Casa Memorială Mihai Codreanu

Un alt personaj pe care nu este chiar atât de cunoscut este Mihai Codreanu, poet, dramaturg, avocat și traducător român. Acesta a scris foarte multe sonete, casa memorială fiind numită și Vila Sonet.

Vila a fost construită în 1934, în stil românesc și este locul unde a stat poetul aproximativ 23 de ani. O parte din casă fusese amenajată ca o expoziție încă de pe timpul în care trăia poetul.

Printre documente expuse la muzeu se află Ordinul Național al Legiunii de Onoare din Franța, oferit pentru traducerea piesei de teatru Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand.

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

Casa a aparținut familiei Kogălniceanu, fiind una numeroasele posesii avute de familie în Moldova.

Ceea ce este interesant este faptul că, deși avea o stare materială foarte bună acesta a susținut reforma prin care țăranii primeau pământ.

Kogălniceanu a fost aghiotant domnesc, director al Teatrului Național din Iași, profesor și unul din cei mai apropiați colaboratori ai lui Cuza. Pragul casei lui Kogălniceanu a fost călcat de domnii Mihail Sturdza și Grigore Alexandru Ghica, dar și de principele Carol I în 1869.

Casa a fost refăcută după al Doilea Război Mondial și a devenit monument istoric.

Muzeul Nicolae Gane

O altă persoană importantă pentru orașul Iași este prozatorul Nicolae Gane. Nicolae Gane a scris proza care evocă trecutul și viața patriarhală. A fost primar al orașului Iași de cinci ori și membru titular al Academiei Române.

Casa Memorială Nicolae Gane este un muzeu public din municipiul Iași, secție în cadrul Muzeului Literaturii Române din Iași. Se află pe strada N. Gane nr. 22A.

Această clădire a fost construită în secolul al XIX-lea și este un monument arhitectural cu valoare memorială. A aparținut prozatorului până în 1916.

În muzeu există două expoziții: una dedicată prozatorului și un muzeu al primăriei unde sunt expuse obiecte ale foștilor edili din fruntea administrației ieșene.

Muzeul Memorial „Poni – Cernătescu”

Un alt membru titular al Academiei Române a fost Petru Poni, chimist, fizician, mineralog și pionier al școlii românești de chimie.

Casa în care este găzduit muzeul a fost construită în 1839 de mitropolitul Vaniamin Costachi.

Muzeul este dedicat și lui Radu Cernătescu, un alt chimist de marcă din România, membru al Academiei Române și fost deputat în Marea Adunare Națională.

În această casă, în timpul Primului Război mondial au fost aduse colecții de cărți ale Bibliotecii Academiei Române.

Zona Mănăstirea Golia

O ultimă zonă importantă care ar trebui vizitată este zona Golia unde se află trei mari obiective turistice: mănăstirea Golia, Sinagoga Mare și mănăstirea Bărboi.

Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 10

Alte obiective turistice din Iași

Mănăstirea Golia

Mănăstirea Golia este un important lăcaș de cult din Iași, hramul bisericii fiind "Înălțarea Domnului".

Din punct de vedere istoric prima menționare a unei biserici la Golia este la mijlocul secolului XVI când marele logofăt Ioan Golia realizează o biserică de piatră aici.

Actuala biserică este construită de Vasile Lupu, fiind terminată de fiul lui Ștefăniță. Până la construirea catedralei mitropolitane, biserica de la Golia era cea mai mare din Iași.

Un lucru foarte interesant este dat de arhitectura bisericii care îmbină stiluri specifice renascentiste și bizantine.

Aici a slujit ca diacon și Ion Creangă.

Sinagoga Mare din Iași

Este cea mai veche sinagogă de pe teritoriul României fiind construită între anii 1657-1671. Conform lui Dimitrie Cantemir evreii nu avea voie să dețină lăcașe de cult din piatră, de aceea este posibil ca prima variantă să fi fost făcută din lemn.

Alte două reguli din acea perioadă se băteau cap în cap: sinagoga nu trebuia să fie mai înaltă decât Catedrala Mitropolitană (biserica care la acel moment deținea funcția) dar conform legilor evreiește trebuia să fie cea mai înaltă clădire din oraș. Soluția a fost una destul de simplă: o parte din clădire a fost construită în pământ.

Un alt lucru important ține de comunitatea evreiască din Iași înainte de al Doilea Război Mondial: aceasta era foarte numeroasă, având peste 50000 de oameni și peste 100 de locuri de rugăciune.

Mănăstirea Bărboi

Un alt lăcaș de cult din orașul Iași este dat de mănăstirea Bărboi. Acesta a fost un alt loc unde Ion Creangă a fost diacon pentru o scurtă perioadă de timp.

Pe locul unde există biserica a fost întâi construită o biserică la început de sec XVII de către boierul Ursu Bărboi.

Ca urmare a avarierii de către cutremure biserica a fost dărâmată și a fost construită una noua în sec XIX. Aici este înmormântat primul domn pământean venit pe tronul Moldovei după domniile fanariote (Ioniță Sandu Sturza).

Muzeul Municipal "Regina Maria" - Iași

Muzeul Municipal este un muzeu nou, deschis în 2018. Este găzduit de casa fostului vornic Burchi - Zmeu, casa fiind renovată.

Prin acest muzeu se încearcă expunerea orașului Iași în feluri diferite. De exemplu există o expoziție a străzilor din Iași, o expoziție a spiritualității în Iași, dar și anumite obiecte găsite ca urmare a săpăturilor arheologice.

La etaj sunt cinci camere care expun momente din Primul Război Mondial, când orașul a fost capitală temporară (3 săli) și săli în care e descrisă viața în oraș (2 săli).

Muzeul de Istorie Naturală Iași

Este primul muzeu înființat în Principatele Române în 1834 și deține o bogată colecție de minerale, plante, moluște, insecte și vertebrate.

Din păcate muzeul este închis pentru reabilitare.

Obiective turistice din județul Iași

Castelul Sturdza de la Miclăușeni

Locul unde se află acum castelul a avut o istorie destul de zbuciumată. Conacul inițial a fost construit la începutul secolul XVII.

Acesta a fost refăcut în 1752, moment în care conacul avea 20 de camere. Spre deosebire de acest conac, țăranii de pe moșie locuiau în cocioabe și bordeie de la marginea parcului boieresc.

A urmat o perioadă în care au fost amenajate parcul, grajduri sau grădini. Tot în această perioadă au fost achiziționate foarte multe cărți de valoare, colecția de cărți ajungând la aproximativ 60 000 de exemplare.

Actualul conac a fost construit între 1880-1904 în stil neogotic târziu. La parter veți observa mai multe pietre cu inscripții diferite (latină, slavonă, arabă și română)

Palatul Memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa

Un alt palat construit de familia Sturza este Palatul de la Ruginoasa.

Acesta a fost inițial construit în stil neoclasic, ulterior fiind refăcut în stil neogotic. Castelul a fost cumpărat în 1862 de A.I.Cuza, loc unde domnitorul își petrece Sărbătorile Pascale doi ani mai târziu.

După ce domnitorul a murit acesta a fost adus și înmormântat la Ruginoasa. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza luptelor care s-au desfășurat în apropiere castelul a fost grav avariat. Osemintele domnitorului au fost evacuate, fiind mutate la Iași.

A fost renovat în 2010, moment în care au fost refăcute după scheme și desene originale și multe obiecte din muzeu.

Podgoria Cotnari

Se spune că în zona Cotnari s-a cultivat viță de vie încă de pe vremea dacilor. De fapt în zonă există și o fostă cetate dacică. Numele podgoriei ar veni de la cotitul butoaielor, în zonă fiind în trecut unul din cele mai mari târguri din regiune.

Mențiuni cu privire la podgoria de la Cotnari sunt prezente în mai multe perioade istorice (domnia lui Ștefan cel Mare, Despot Vodă sau jumătatea secolului XIX).

În ceea ce privește vinurile pentru care este recunoscută podgoria, pot enumera Grasa de Cotnari (soi unic), Busuioaca de Bohotin, Tămâioasa Românească sau Feteasca Albă.

Pentru a vizita podgoria este necesară o rezervare în prealabil.

Mănăstirea Galata

Mănăstire aflată pe unul din dealurile din apropierea orașului Iași a fost construită la sfârșit de secol XVI. Uneori a servit ca reședință domnească fiind un loc ușor de apărat datorită zidurilor din preajma mănăstirii.

În arhitectura acestei mănăstiri se poate vedea influența stilului muntenesc asupra arhitecturii din Moldova.

De-a lungul timpului mănăstirea a fost abandonată, ruinată sau a fost folosită ca biserică de mir. Mănăstirea a fost reînființată în 1990 ca mănăstire de maici. În cadrul mănăstirii s-a păstrat și fosta casă domnească.

Mănăstirea Frumoasa

Aproape de mănăstirea Galata se află o altă mănăstire de secol XVI - mănăstirea Frumoasa. A avut o soartă asemănătoare cu mănăstirea anterioară: a ajuns ruină fiind refăcută ulterior de Grigore al II-lea Ghica în stil renascentist.

Noua biserică a impresionat oamenii atât de mult încât aceștia au supranumit-o "Frumoasa". Biserica a fost vizitată în trecut de mulți călători iluștrii precum Suleiman Pasa, ministrul turc Resmi Ahmed Efendi sau abatele Giuseppe Boscovich.

Mănăstirea Cetățuia

Trei mănăstiri aflate una lângă alta, trei destine asemănătoare. Partea interesantă este că la fiecare mănăstire protagoniștii sunt diferiți, poveștile desfășurându-se parcă separat de locul unde află.

Mănăstirea Cetățuia din Iași este o mănăstire de secol XVII, construită ca un complex fortificat pe unul din dealurile din jurul orașul Iași. Aici a funcționat pentru o perioadă o tiparniță cu litere grecești. Ulterior mănăstirea a ajuns o ruină fiind restaurată în perioada interbelică la inițiativa lui Nicolae Iorga.

Obiective turistice în zonă

Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 11

Casa memorială Topîrceanu

Vizitati casa
Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 12

Catedrala mitropolitană

Vezi catedrala
Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 13

Mănăstirea Golia

Vezi mănăstirea
Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 14

Bojdeuca lui Creangă

Casa lui Creangă

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat în Iași 15

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare și pentru a asigura funcționarea corectă a site-ului. Continuând să folosești acest site, recunoști și accepți utilizarea cookie-urilor.

Acceptă toate Acceptă doar necesarele