Obiective turistice Sibiu - 30 locuri de vizitat din orașul Sibiu 

Introducere

Denumit după râul Cibin (Cibinium), care îl străbate, Sibiul datează încă din secolul al XII-lea. Centrul vechiului oraș păstrează un aspect săsesc, asemănându-se mult cu un oraș din Germania sau Austria.

În anul 2007, orașul a fost Capitală Culturală Europeană, în această perioadă desfășurându-se un proces amplu de modernizare a clădirilor istorice. În ceea ce privește obiectivele turistice din Sibiu, acestea se concentrează în Centrul Vechi, în preajma celor două piețe.

Opinie personală: pentru un oraș atât ce mare cu o istorie bogată, din punctul meu de vedere obiectivele turistice nu m-au impresionat. Mereu m-am așteptat la mai mult de la un oraș atât de cunoscut în România. 

Informații utile

Suprafață:  121 km²;

Altitudine: 415 m;

Populație (2011): 147.245 locuitori;

Densitate: 1,399 loc./km²


Orașul de Jos și Orașul de Sus

Sibiul este împărțit în Orașul de Jos, partea cea mai veche a orașului, și  Orașul de Sus, construit în jurul unei biserici care se afla pe locul actualei biserici Evanghelice. În timp ce în Orașul de Sus, veți descoperi cea mai mare parte a atracțiilor turistice din Sibiu, o plimbare prin Orașul de jos vă dezvăluie unele dintre cele mai vechi case și străzi care datează din sec. al XII-lea și încă păstrează urmele primelor zile ale Sibiului.

Legătura dintre Orașul de Sus și Orașul de Jos se face prin Podul Minciunilor și Pasajul Scărilor. Voi prezenta centrul sub forma unui tur pietonal ce poate fi realizat în 1-2 zile (în funcție și de numărul de muzee vizitate

Piața Mare

Să începem cu Piața Mare. Aici vei descoperi centrul vechi al Sibiului, care există încă din 1366. Inițial conceput ca piață de cereale, apoi ca loc de execuții publice și loc de întâlnire pentru comercianți, astăzi Piața Mare este locul preferat de promenadă în aer liber a turiștilor și localnicilor deopotrivă. Vei descoperi clădiri renovate, cu arhitectură din sec. XV-XVII și acoperișuri care poartă ferestre cu forme atipice, denumite ochii ai orașelor. Dacă toți acești ochi ar putea povesti ce au văzut de-a lungul timpului...

Muzeul Brukenthal – cel mai vechi muzeu din România

Muzeul este cel mai vechi muzeu al României, construit de către Samuel Bruckenthal, guvernator al Transilvaniei și om de cultură. Multe lucrările de artă proveneau din colecția particulară a lui Brukenthal. În prezent, aici se află cea mai bogată colecție de artă a Transilvaniei, cu picturi europene din secolele XV-XVIII, opere de artă românești din sec. XIX-XX și o colecție valoroasă de mobilă și covoare orientale.

Biserica Romano-Catolică (Iezuiților)

Una dintre principalele clădiri pe care le vei descoperi în Piața Mare este Biserica Romano-Catolică, construită în stil baroc. Aceasta datează din perioada 1726-1733 și este declarată monument istoric. În interior, vei descoperi orga cu un număr de 24 de registre, realizată de meșterul vienez Carl Hesse în anul 1860. I

Ieșim din biserică și dorim să mergem spre Piața Mică. Dăm peste un străjer de nădejde - Turnul Sfatului.

Turnul Sfatului

 Turnul Sfatului este amplasat alături de clădirea veche a primăriei, de aici și numele obiectivului. Turnul leagă Piața Mică de Piața Mare, servind în trecut ca poartă de intrare spre a doua centură de fortificații. În istorie, turnul a servit ca închisoare, foișor de foc și muzeu. La ultimul etaj, în turn este amenajat un punct de observație asupra întregului oraș Sibiu, de aceea acesta este unul dintre obiectivele turistice pe care vizitatorii orașului nu îl ratează niciodată.

Piața Mică

În apropiere găsim Piața Mică. Piaţa Mică se leagă de Piaţa Mare prin tuneluri înguste și străzi pietruite, de un farmec aparte. Aici toate clădirile care pe vremuri adăposteau ateliere meșteșugărești, sunt acum declarate monumente istorice. Tot aici vei regăsi multe dintre simbolurile oraşului Sibiu: Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, Casa Artelor (fosta Hală a Măcelarilor sau Biserica Catolică. Clădirile de sec. XIV – XVI sunt dispuse circular și comunică între ele prin culoare cu arcade. Și aici, de la înălțimea acoperișurilor, „Ochii Sibiului" privesc mulțimile de oameni care trec.

Zona pietonală din orașul Sibiu
Casa cu ochi în Piața Mare

Muzeul Farmaciei

Ajungând în Piața Mică putem vizita Muzeul Farmaciei. Prima farmacie de pe teritoriul ţării noastre a fost inaugurată la Sibiu în 1494, așa că orașul onorează bogata tradiție a activității farmaceutice din zonă prin colecțiile din Muzeul farmaciei.

Interiorul arată ca o farmacie de epocă cu oficină şi laborator ce adăpostesc peste 6600 de piese şi instrumente farmaceutice.

Alături de acestea, muzeul prezintă vizitatorilor şi o colecţie de homeopatie.

Piața Aurarilor

Mergând pe lângă clădiri ajungem la pasajul care merge spre Piața Aurarilor. Putem face un mic ocol sau putem continua spre Casa Artelor. Dacă am ales micul ocol vom ajunge într-o piață cu o istorie fermecătoare care îți lasă o impresie puternică încă din momentul în care ajungi aici. O plimbare pe sub bolțile din cărămidă roșie, cu arcade, apoi pe treptele pasajului, îți va dezvălui arhitectura caselor din secolele XV, XVI și XVIII, locuite odată de meșteșugari bijutieri iscusiți.

Casa Artelor

Continuăm cu Casa Artelor, situată în Piața Mică fiind cel mai nou hub creativ din Sibiu, un proiect cultural ambițios în plină desfășurare, unde meșteșugurile tradiționale prin viață într-un spațiu modern și printr-o o serie de evenimente dinamice, în scopul revitalizării și restaurării monumentelor istorice.

Podul Minciunilor – simbolul orașului Sibiu

La o aruncătură de băț, trebuie să vorbim adevărul și numai adevărul. Trecem peste Podul Minciunilor. În legende se vorbește că ar avea urechi și se va prăbuși  și îl va aduce cu picioarele pe pământ pe cel care spune minciuna. Un lucru de nedorit, având în vedere greutatea construcției, acesta fiind cel mai vechi pod din fontă aflat în serviciu pe teritoriul actual al României. Hmmm...pot adăuga un lucru la fel de interesant. S-ar putea ca denumirea podului să fie o minciună (în germană și pe cărțile poștale vechi apare denumirea de Podul Culcat  - Liegenbrucke).

Biserica Evanghelică

O altă biserică din apropiere care nu trebuie ratată este Biserica Evanghelică. Construcția impresionează cu arhitectura sa gotică și este unul din cele mai importante puncte de atracție turistică din oraș. Aici este înmormântat Samuel von Brukenthal, numit în 1777 guvernator al Transilvaniei și un important colecționar de artă europeană. El este de altfel cel care a construit Palatul Brukenthal, cunoscut astăzi ca Muzeul Brukenthal.

Pasajul Scărilor

Drumul ne poartă pe străzi pitorești cu o arhitectură deosebită. În față apare un Turn (Turnul scărilor) prin care putem trece. În acest fel ajungem la Pasajul Scărilor și la un zid de cărămidă. Așa numitul Zid cu ace este construit din cărămidă și piatră și își păstrează atmosfera medievală pentru toți cei pasionați de istorie sau locuri misterioase. Pe aici poți coborî din Orașul de Sus în Orașul de Jos, unde ajungem în fața unui alt turn (Turnul cu Poartă). În apropiere se află un alt obiectiv turistic important - Casa Altemberger- Muzeul de Istorie

Statuie Samuel Bruckenthal din fașa muzeului Bruckenthal
Podul Minciunilor din Sibiu
Strada din Sibiu văzută noaptea

Muzeul de Istorie (Casa Altemberger)

Muzeul a avut rol de primărie a orașului în perioada 1549-1923 și este cel mai impresionant monument de arhitectură civilă gotică, cu elemente de Renaștere, din Transilvania. Numele de Casa Altemberger vine de la primarul Sibiului, Thomas Altemberger, din perioada 1470-1491, cel care a construit casa, cumpărată și transformată ulterior în primărie de către oraș. Expozițiile Muzeului de Istorie Casa Altemberger oferă o privire de ansamblu despre evoluția comunităților umane din sudul Transilvaniei, din cele mai vechi timpuri - epoca paleolitică – și până în perioada modernă. 

După vizitarea muzeului avem de făcut o alegere: mergem pe strada Mitropoliei spre Catedrala Sfânta Treime sau ne întoarcem în Piața Mare și mergem pe Strada Pietonală Nicolae Bălcescu?

Strada Pietonala Nicolae Bălcescu

Pentru cei care au ales strada pietonală vom da peste un mix de arhitectură barocă și eclectică, împreună cu ferestrele animate de parfumuri, bijuterii, haine și delicatese gastronomice.  Strada Nicolae Bălcescu este un punct pietonal frecventat atât de pasionații de shopping, cât și de turiștii curioși de istoria locului. De-a lungul străzii îți vor atrage atenția detaliile arhitecturale inedite ale Casei Bugarsky sau ale Casei Bielz, botezată după dr. Julius Bielz, cunoscut istoric, muzeograf și etnograf.

În timpul Festivalului Internațional de Teatru, pietonala este animată de dansatori, acrobați și actori.

Catedrala Sfânta Treime din Sibiu

O biserică care prezintă caracteristicile unei bazilici bizantine, unii asemănând-o cu fosta catedrală Sfânta Sofia din Constantinopol. Demersurile pentru construcția bisericii au început de pe timpul lui Andrei Șaguna, fiind necesari aproape 50 de ani de eforturi până când aceasta să fie construită. Nici pictura nu a avut mai mult noroc, fiind necesari tot aproximativ 50 de ani pentru a fi realizată.

După vizitarea catedralei drumul continuă pe strada cetății, Zidul Cetății și Parcul Cetății unde vom găsi patru turnuri.

Turnul Dulgherilor, Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor și Turnul Gros

Turnurile din Sibiu, construite din cărămidă și piatră, rămân dovada vie a fortăreței din secolele XIV si XV, purtând azi mai puține bătălii și îndeplinind mai mult rolul de monumente istorice și obiective turistice. Pasionații de cultură vor găsi în această zonă Filarmonică din Sibiu.

Filarmonica din Sibiu

Am participat aici la un concert de pian. Mi-am dat seama că există o diferență între un concert de pian live și urmărirea de secvențe pe internet. Deși îmi place muzica clasică în general, nu pot spune că este o plăcere deosebită să mergi la un astfel de concert după o zi în care ai vizitat foarte multe obiective. Pur și simplu am făcut eforturi foarte mari să nu adorm (cam acesta este în ansamblu starea de spirit când ascult muzica clasică - de relaxare )

Muzeul de Istorie Naturală și Parcul Cetății

Dacă nu doriți la filarmonică puteți vizita Muzeul de istorie Naturală sau vă puteți plimba  pe Aleea Celebrităților din Sibiu - un loc stelar într-o atmosferă medievală. Aici se termină turul pietonal din centrul Sibiului.

Pentru următoarea zonă de vizitat va trebui să apelăm la mașină sau să fim pregătiți mental pentru un foarte mare număr de pași făcuți într-o zi.

Turnul Dulgherilor din Sibiu
Turnul Dulgherilor din Sibiu
Turnul Fierarilor din Sibiu
Catedrala Ortodoxă din Sibiu
Turnul Gros Sibiu
Fortificații din Sibiu

Parcul Sub Arini

După o zi plină de cultură este timpul relaxării. Și ce poate fi mai relaxant decât o plimbare prin parc. Puteți alege mai multe parcuri în Sibiu, unul din cele mai importante fiind Parcul Sub Arini.

Acesta este unul dintre cele unul dintre cele mai vechi parcuri din România care se întinde pe aproximativ 22 de hectare. Aici vei găsi obiective culturale precum Bustul lui Mihai Eminescu (1938), micul obelisc „Szweteney Weg” (1893), Pavilionul de muzică sau Fântâna arteziană, alături de arbori bătrâni de sute de ani și specii de plante exotice. De toate acestea se bucură, pe lângă trecători, și zecile de specii de păsări ce și-au găsit adăpost aici.

Parcul Natural Dumbrava Sibiului – rezervația naturală de 960 ha

Dacă vrei un parc mai mare poți alege Parcul Natural Dumbrava Sibiului.

Pădurea Dumbrava sau Rezervația „Parcul Natural Dumbrava Sibiului” este situată la doar 4 km de centrul Sibiului și oferă o mulțime de activități și atracții pentru localnici și turiști deopotrivă. În cadrul rezervației se află pădurea populată de vegetație bogată și zeci de specii de animale, Grădina Zoologică, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA și lacuri de agrement. 

Grădina Zoologică Sibiu – cea mai veche grădină zoologică din România

Grădina Zoologică din Sibiu este deschisă încă din 1929 și se întinde pe o suprafață de 20 de hectare. După numeroase amenajări și îmbunătățiri, grădina are astăzi peste 300 de animale și păsări din 70 de specii și este vizitată de la sute de mii de oameni în fiecare an. Tot aici sunt disponibile plimbări cu barca pe lac, atunci când vremea permite și alte activități de agrement.

Muzeul Astra

Este un obiectiv turistic al orașului Sibiu care se întinde pe o suprafață de 96 de hectare, tocmai din acest motiv este considerat unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România. În jurul lacului vei regăsi creații ale civilizației populare tradiționale, pre industriale românești, dar și case, ateliere și clădiri.

Muzeul Locomotivelor cu Abur 

Voi termina lista de obiective turistice din Sibiu cu un muzeu deosebit - Muzeul Locomotivelor cu Abur.

Acesta este un obiectiv foarte popular printre cei mici. Vei descoperi alături de ei primele locomotive care au circulat pe căile ferate din România. Poveștile le puteți face împreună, imaginându-vă toate locurile prin care locomotivele au circulat de-a lungul vremii. 

Obiective din jurul Sibiului

Dacă ești în zonă nu rata nici Ocna Sibiului sau stațiunea Păltiniș care iarna este unul dintre locurile preferate ale pasionaților de schi. Tot în județul Sibiu, poți da o tură pe Transfăgărășan, cel mai spectaculos drum din România, care a atras atenția producătorilor celebrei emisiuni Top Gear.

Castelul de Lut din Valea Zânelor se află și el la doar câțiva km de Sibiu. Asemănându-se cu un sat de gnomi, Castelul a fost creat din lut și nisip, cu multă imaginație. Îl poți vizita în mijlocul satului Porumbacu de Sus, la 26 km vest de Sâmbăta.

Un alt obiectiv turistic este dat de abația Cârța, unica mănăstirea cisterciană din România. Abația construită inițial de călugării cistercieni din Burgundia, la începutul sec. XIII a fost renovată în anul 2013 din fonduri europene și pune la dispoziția turiștilor o arhitectură inedită și alte atracții. În ruinele fostei nave principale se regăsește cimitirul unic de soldați germani căzuți în în Primul Război Mondial și statuia războinicului Roland (simbol al libertății și justiției), ridicată de zidarul Rudolf Binder în 1928.

Galerie foto

Obiective turistice în zonă

Obiective turistice Sibiu - 30 locuri de vizitat din orașul Sibiu 1

Muzeul Astra din Sibiu - muzeul din natură

Vizitati muzeu
Obiective turistice Sibiu - 30 locuri de vizitat din orașul Sibiu 2

Palatul Brukenthal din Sibiu

Vizitați palatul
Obiective turistice Sibiu - 30 locuri de vizitat din orașul Sibiu 3

Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Vizitați catedrala
Obiective turistice Sibiu - 30 locuri de vizitat din orașul Sibiu 4

Mănăstirea cisterciană din Cârța

Vizitați mănăstirea

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente