Piața Unirii din Iași - locul unde s-a jucat Hora Unirii pentru prima oară

Introducere

Despre Piața Unirii din Iași nu știam absolut nici o informație. Am fost în vizită prin Iași de mai multe ori dar în general luam obiectivele turistice principale de genul Palatul Culturii, Parcul Copou sau Mitropolia. De data asta am decis să fiu mai îndrăzneț puțin și să caut locuri mai puțin cunoscute din Iași.

Informații utile

Localizare: Iași, România

Obiective turistice din apropierea pieței: Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Iași, Palatul Braunstein din Iași, Grand Hotel Traian, Mozaicul din Piața Unirii, Muzeul Unirii, Casa Muzeelor, Cinema Victoria.

Cum ajungem în Piața Unirii din Iași?

Cel mai ușor este să mergeți pe artera principală pe care se plimbă turiștii ajunși în Iași (Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt).

Dacă doriți mijloace de transport public există autobuzele: 20, 30, 26, 41 și tramvaiele 7, 9.

Piața Unirii - istoric și clădiri

Prima informație pe care o găsești despre această piață este cea legată de Hora Unirii. Se spune că aici s-a dansat pentru prima oară Hora Unirii în 1857. Când am văzut data mi-am zis că este o eroare, știind că Unirea a fost în 1859. Nu aveam însă toate informațiile. Trebuie înțeles că procesul și ideea de Unire a început mult mai devreme și s-a finalizat în 1859 (vorbesc de Unirea Mică. Dacă luăm întregul proces acesta s-a finalizat în 1918 - la 1 decembrie). De aceea, nu trebuie să vă surprindă faptul că Hora Unirii a fost scrisă de Vasile Alecsandri cu 3 ani mai devreme de, în 1856 și a fost publicată în ziarul Steaua Dunării a pro-unionistului Mihail Kogălniceanu. Astfel, putem spune că hora putea fi jucată în 1857, eveniment surprins și într-un tablou.

Acum că am trecut peste acest mister să vedem un scurt istoric al pieței.

În acest caz, piața este denumirea dată unei intersecții de drumuri. Aici se întâlnesc Bd. Ștefan cel Mare (fosta Ulița Mare), strada Alexandru Lăpușneanu (fostă Ulița Sârbească) și strada Cuza Vodă (fostă Golia).

Nu putem să facem o istorie a pieței fără să vorbim de clădirile din jurul ei.

Hanul lui Petrea Bacalu

Dacă ați fost prin zonă vă întrebați unde e hanul. Ei bine, hanul nu mai e. Aduc aminte de această clădire datorită faimei pe care o avea în secolul XIX (fiind una din primele clădiri din zona respectivă), dar și datorită discursului ținut de Alexandru Ioan Cuza imediat după ce a fost ales ca domn al Moldovei. Hanul a dispărut din peisaj în timpul lucrărilor de amenajare a pieței din anii '60.

Grand Hotel Traian

Pe locul unde se află acum hotelul erau niște clădiri care aparțineau primarului Scarlat Pastia. Acesta a hotărât să le dărâme și să realizeze o clădire care să găzduiască un teatru național. Fiind impresionat de lucrările de la podul Eiffel din Ungheni, primarul a decis să lucreze cu firma celebrului inginer francez Gustav Eiffel. Numai că nu prea și-a planificat bine, a făcut multe datorii și a fost nevoit să cedeze clădirea unui creditor. Acesta a transformat teatrul într-un hotel, pentru a genera un profit mai mare. Hotelul Traian a fost gazda unor evenimente importante:

  • banchetul Societății Literare Junimea,
  • serbarea centenarului Răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan , la care au participat Mihai Eminescu și Ion Creangă,
  • locul unde a fost sediul Guvernului o scurtă perioadă în timpul Primului Război Mondial
  • locul unde a stat delegația care purta Flacăra Olimpică în drum spre Moscova.

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Iași

Este un monument dedicat "primului Domnitor al 'Țărilor surori unite" așa cum a fost numit de Carol I, în momentul în care a participat la inaugurarea statuii. Statuia este realizată din bronz de către sculptorul italian  Raffaello Romanelli în anul 1912. Construirea acestei este studiul de caz perfect când vine vorba de politică. Atât liberalii cât și conservatorii s-au opus construirii unei statui în care să fie prezent și domnitorul A.I.Cuza din teama de a nu supăra Casa Regală.

La un moment dat s-a propus construirea unui monument al Micii Uniri, fără includerea lui Cuza în grupul statuar.

Până la urmă, în 1910, Carol acceptă ideea și contribuie cu bani pentru realizarea statuii. Imediat după această decizie lucrurile încep să intre pe făgașul normal și statuia este ridicată în Piața Unirii.

Palatul Braunstein din Iași

O clădire de la începutul secolului XX care adăpostește galerii de artă. A avut mai multe funcții de-a lungul istoriei: hotel, bancă și sediu de partid.

Mozaicul din Piața Unirii

Puțini oameni care merg prin piață își dau seama că aici este un mozaic. Neavând perspectiva figurilor văzute de la înălțime parcă ai merge pe niște desene.

În 1963, când s-a hotărât renovarea pieței, s-a decis realizarea unui mozaic care să simbolizeze istoria șo bogăția Moldovei. Astfel, a fost creată cu minuțiozitate, scena descălecării lui Dragoș în Moldova, plus elemente din diverse domenii:

  • natura;
  • avicultura;
  • agricultura;
  • zootehnia;
  • viticultura;

+ zona politică. Ca în majoritatea lucrurilor din țara asta, zona politică a dat-o în bară și aici: în sensul că adăugarea nu prea își avea sensul. În fine - asta e o opinie proprie. Dacă tot a venit vorba de opinii să vedem ce am putut observa eu în piață.

Piața Unirii Iași 1
Piața Unirii Iași 2

Vizită/Opinie

Am ajuns în piața pe considerentul că am vrea să luam obiectivele turistice de pe Bld. Ștefan cel Mare și Sfânt în sens invers. Cum nu prea aveam multe informații despre locație am zis să intru puțin pe internet și să caut despre ce este vorba. Și am găsit informația cu Hora Unirii și statuia lui Alexandru Ioan Cuza.

Clădirile mi se păreau mie că au o tentă gen Belle Epoque dar am zis că nu ar trebui să le bag în seamă, mai ales că în una din ele se afla un hotel.

Luând retrospectiv și analizând situația îmi dau seama cât de prost pot să fiu: în Târgu Mureș sunt clădiri istorice în care actualmente se află hoteluri și alte cafenele. Dar na, nu mereu am spiritul de observație acasă.

Lipsa spiritului de observația s-a manifestat și la nivelul mozaicului. Vedeam niște forme, dar credeam că sunt linii și dungi de culoare, fără a fi un simbol sau un mesaj în spate. Și ca să termin frumos cu autocritica, palatul Braunstein lipsește totalmente din memorie, chiar dacă am trecut fix pe lângă el.

În loc de concluzii, galerii foto și alte chestii de genul acesta vă spun doar: deschideți ochii, să nu faceți umbră pământului degeaba, așa cum am făcut eu în acea zi.

Obiective turistice în zonă

Biserica mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași

Mănăstirea cu dantelă de piatră
Biroul din Muzeul Kogalniceanu

Muzeul memorial Mihail Kogalniceanu din Iași

Muzeul celebrului om politic
Biserica nouă - Episcopia Romano-Catolică din Iași

Episcopia Romano-Catolică din Iași

O biserică și un mare mister
Catedrala Mitropolitana din Iasi

Catedrala Mitropolitană din Iași

Loc de pelerinaj

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente
Click to access the login or register cheese