Descoperă frumusețea naturală din comuna Racoș: vulcanul stins, lacul de smarald și coloanele de bazalt

Introducere

Cam așa ar titra un articol de prezentare a obiectivelor turistice din Comuna Racoș, situată în județul Brașov. Acest loc oferă  3 obiective turistice: vulcanul stins, coloanele de bazalt și lacul de smarald. Un alt loc care ar trebui vizitat (ratat de noi la această vizită) este Castelul Sükösd-Bethlen care se află chiar în localitate Racoș.

Informații utile

Cum ajungem la Racoș? 

Cea mai simplă variantă este cu mașina. În funcție de locația de unde veniți avem:

Dinspre sud (București, Brașov, Ploiești etc.) E60 și facem dreapta pe 131D spre Bogata Olteana. Urmăm drumul prin Dopca și Mateiaș până la Racoș;

Dinspre Nord (Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureș) imediat după Rupea Gară urmăm drumul 131C până la Racoș.

Stare drum: mediu;

Parcare: da;

Bilet intrare: da (20 lei adulți, 15 lei copii);

Plimbare poate dura și 2 ore și este de preferat să mergeți pe jos între locații.

Vulcanul stins din Complexul Geologic Racoș

Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale comunei Racoș este vulcanul stins din Complexul Geologic Racoș. Acest vulcan, cunoscut ca fiind vulcanul Racoș, a fost activ în urmă cu milioane de ani. (mai exact 1,2 milioane de ani). Să aflăm câteva informații despre vulcan. În urma activității vulcanice fragmente de lavă și cenușă sunt aruncate în aer. Dacă obiectele mai grele au rămas mai aproape de con, cenușa și lapili (bucățile cuprinse ca dimensiune între cenușă și bombă) se pot observa mai pe margine. 

După cum veți observa craterul este unul destul de ciudat. Această formă a fost dată de exploatarea scoriei (un fel de zgură) din vulcan, astfel dându-ne posibilitatea să admirăm vulcanul într-un mod unic. Dacă aveți curiozitatea să luați bucăți de piatră de pe jos o să observați că este mult mai ușoară. De fapt este o piatră poroasă datorită bulelor de gaz care s-au format în interior în timpul erupției. 

Să vorbim puțin despre culoare, aceasta are o explicație. Roca din zonă este foarte bogată în fier. Astfel, de-a lungul istoriei, ca urmare unei reacții chimice numită oxidarea fierului roca a luat în unele zone o formă roșiatică (a ruginit pământul). Cealaltă culoare (negrul) este dată de procesul de ardere la temperaturi foarte mari. Cam asta ar fi explicația pe scurt la ceea ce veți vedea la fața locului sau în poze.

Descoperă frumusețea naturală din comuna Racos: vulcanul stins, lacul de smarald și coloanele de bazalt 1

Lacul de smarald din Complexul Geologic Racoș

Descoperă frumusețea naturală din comuna Racos: vulcanul stins, lacul de smarald și coloanele de bazalt 2

Printre atracțiile din comuna Racoș se numără și lacul de smarald din Complexul Geologic Racoș. Acest lac, situat într-o zonă pitorească, este cunoscut pentru apa sa cristalină și culorile spectaculoase. Faptul că lacul are o nuanță de smarald îl face și mai special și atrage turiști în căutarea unui peisaj unic. Să vedem cum a apărut acest lac și de ce are această culoare.

În anii 2000 în zonă era o carieră de exploatare a bazaltului (printre altele se folosește și la obținerea vatei bazaltice folosită la izolarea caselor). Exploatarea a dat peste un izvor care a început să umple cariera cu apă. În timp s-a format lacul care crește în dimensiuni în fiecare an (acum are o adâncime de aproximativ 20 m).

La fel ca la alte lacuri culoarea diferă în funcție de poziția soarelui și de anotimp. În general culoarea lacului este dată de alge verzi și tipul de rocă din apa lacului. Cel mai bine se vede culoarea de smarald primăvara și vara - moment în care înfloresc algele.

Coloanele de bazalt din Complexul Geologic Racoș

Un alt punct de interes din Complexul Geologic Racoș sunt coloanele de bazalt, care se află în apropierea vulcanului stins. Aceste coloane, formate din bazalt vulcanic solidificat, prezintă o structură unică și sunt considerate un adevărat fenomen geologic. Dar oare cum s-au format aceste coloane de bazalt. Fenomenul este destul de simplu. Lava s-a adunat într-o mică depresiune în acel loc. Dacă există un strat suficient de mare de lava, prin răcire apar fisuri în interiorul lavei și în timp aceste fisuri produc coloane. Dacă lava este subțire fisurile se produc mai mult pe orizontale și se formează ca niște plăci. Acestea se pot observa și în coloanele de bazalt în unele zone unde au existat diferențe semnificative în procesul de răcire al lavei.

Descoperă frumusețea naturală din comuna Racos: vulcanul stins, lacul de smarald și coloanele de bazalt 3

Castelul Sükösd-Bethlen

Castelul Sukosd-Bethlen este o construcție situată fix în Racoș. Construit în secolul al XVII-lea de către familia nobiliară Sukosd.

La sfârșitul secolului al XVII-lea, castelul a trecut în posesia familiei Bethlen, una dintre cele mai puternice familii nobiliare transilvănene. Aceasta a adus îmbunătățiri semnificative construcției și fortificației.

Din păcate nu am ajuns să vizităm castelul. Data viitoare poate voi vizita și acest obiectiv turistic având o istorie bogată.

Opinie/Vizită

Am ajuns în zonă pe o vreme toridă. Dacă nu vreți să vă simțiți ca într-un cuptor fără pic de umbră ar fi de preferat să nu faceți vizita la 40 de grade. Dar să revenim. Drumul până la parcare este unul destul de ciudat pentru Waze. Ar fi de preferat să mergeți după indicatoare (care sunt destul de bine puse). Am plătit biletul, am lăsat mașina în parcare și am început "lungul drum" de 10 minute spre celebrul vulcan stins. Prima impresie: nu seamănă deloc cu un peisaj lunar. E mult mai arid și neprimitor. Nu știu dacă ați văzut interiorul unei sobe necurățate cu funingine, pământ ars și cenusă - cam așa mi s-a părut peisajul.

În plus, din cauza exploatării, de jos nu prea pare a fi un con vulcanic. Seamănă mai mult cu o scoică sau o cochilie de melc desenată de un copil, După ce am mers prin zonă, am verificat greutatea pietrelor  și plantele crescute printre roci mi s-a creat o senzație foarte ciudată de "pleacă de aici cât mai ești în viață".

Oricum, am zis că aici o să încerc să revin la un moment dat pentru niște poze la apus de soare. Cred că ies perfecte pentru o poveste horror.

După ce am ieșit din iad am luat-o pe potecă spre Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt. Din păcate nu prea există un traseu marcat, drumul fiind folosit și de oamenii din zonă pentru a merge spre locurile lor. Dar e de preferat să întrebați și să mergeți pe jos. Veți avea parte de un peisaj superb. Dacă vulcanul nu îl vedeți de la înălțime, în cazul lacului aveți această șansă. Și mai aveți parte de încă o oportunitate: să descoperiți felul în care distanța, soarele și peisajul influențează culoarea lacului (culoarea de sus e diferită față de cea de la bază).

La un moment dat trebuie să o luați pe o potecuță (nemarcată) la dreapta și să coborâți spre lac. Acolo veți vedea pe lângă lac și coloane de bazalt care formează un zid impenetrabil pe partea cealaltă a lacului. O surpriză a fost însă prezența peștilor care stăteau foarte aproape de mal.

De acolo, în puțin timp se ajunge și la coloane. Pe mine nu m-au impresionat. Mi s-au părut mai frumoase cele de la lac. Să nu uit - sunt 2 zone de coloane ca să aveți de unde alege.

Cam atât despre vizita la Racoș. Over and out!

Galerie foto

Concluzie

Dacă ajungeți prin zona Racoș eu zic că se perită să opriți câteva ore sa vizitați complexul geologic. Este de preferat să faceți traseul pe jos, fiind un traseu destul de scurt între obiective. Este spectaculos? Da! Te lasă fără cuvinte? Nu!

Obiective turistice în zonă

Descoperă frumusețea naturală din comuna Racos: vulcanul stins, lacul de smarald și coloanele de bazalt 17

Lacul Sfânta Ana

Vizitați lacul vulcanic
Descoperă frumusețea naturală din comuna Racos: vulcanul stins, lacul de smarald și coloanele de bazalt 18

Biserica fortificată din Saschiz

Biserica din Saschiz
Descoperă frumusețea naturală din comuna Racos: vulcanul stins, lacul de smarald și coloanele de bazalt 19

Satul Viscri - Cum a fost în celebrul sat

Satul Viscri
Cetatea Rupea Interior

Cetatea Rupea

Viztați cetatea

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente