Rozavlea - biserica de lemn cu pictura pe pânză

Introducere

Dacă tot suntem în tărâmul bisericilor de lemn am decis să facem o scurtă oprire și la biserica de lemn din Rozavlea. Nu aveam mari speranțe dar am zis să acordăm o șansă și acestei biserici. Trebuie să vă spun de la început că experiența din vizită a fost scurtă și eram deja obosit după un drum destul ce lung. Să vedem ce am descoperit.

Informații utile

Adresa: DJ186 396, Rozavlea 437255;

Program: Nu am văzut;

Parcare: nu;

Preț: gratis;

Date de contact: +40262333211;

Stare drum: bună.

Scurt istoric al comunei Rozavlea

Rozavlea se află pe valea Izei, între Sighetul Marmației și stațiunea Borșa.

Întâi cred că ar trebui să început cu istoricul comunei la care am descoperit lucruri interesante.

De exemplu luăm prima atestare documentară. Am găsit două variante aici, ambele cu surse destul de credibile: 1353 și 1373. Bine măcar că la denumirea sub care era cunoscută atunci s-au pus oamenii de acord: villa Iohannis Woywode.

Dacă tot a venit vorba, avem mai multe variante de unde vine denumirea:

  • denumirea vine de la femininul de origine ucraineană "Hrozava";
  • poate să fie un derivat al cuvântului rozavlete (în slavonă) care înseamnă a se revărsa;
  • poate să vină de la Sărbătoarea Rusaliilor;
  • este transformarea denumirii voievodului Iuga cel Viteaz, cel care a stăpânit această regiune;
  • legenda unui uriaș care avea o fiică numită Rozalia care s-a rugat pentru a deveni mai mică pentru a se căsători cu bărbatul iubit.

Dar cine era acest Iuga. Iuga a fost voievod de Maramureș, fratele lui Bogdan, cel cu descălecatul în Moldova. Voievodul a avut reședința la Rozavlea.

Descriere, istoric și pictura bisericii de lemn din Rozavlea

Istoric

Biserica de lemn din Rozavlea are hramul “Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril”.

Există două variante cu privire la modul de apariție a acestei biserici din lemn. Înainte de a spune aceste informații trebuie să spun că în zonă a existat viață religioasă, o presupusă biserică sau chiar o mănăstire înainte de apariția acestei biserici.

Ceea ce este destul de clar este faptul că biserica veche a fost incendiată de tătari la invazia din 1717.

Acum urmează partea mai neclară. Documentele oficiale spun că biserica actuală a fost adusă din alte părți ca să înlocuiască biserica arsă. În schimb, un arhitect a făcut o analiză comparativă între trei biserici construite în aceeași perioadă (Rozavlea, Săliștea de Sus și Dragomirești) și a găsit foarte multe asemănări, ca și cum ar fi fost construite sau supravegheate de același meșter.

Acum, dacă e mai veche sau nu, nu știm, dar putem lua ca dată de construcție 1717-1720.

Rozavlea - biserica de lemn cu pictura pe pânză 2

Descriere biserica de lemn

Biserica este construită din bârne de brad cu grinzi de stejar. Lungimea bisericii este de 16 m iar lățimea este de 6 m. Pereții sunt îmbinați la capetele lor, în formă de coadă de rândunică, iar la stâlpii de susținere s-au folosit numai cuie de lemn.

La nivel de compartimentare biserica de lemn din Rozavlea are cam aceeași structură ca toate bisericile din Maramureș: avem pronaos sau locul unde se rugau femeile, naos sau locul unde se rugau bărbații și altar.

Pentru lumină există ferestre multiple, din punctul meu de vedere biserica fiind mult mai luminoasă față de alte biserici maramureșene.

Alte elemente specifice bisericilor din Maramureș sunt turla zveltă, înaltă și acoperișul din șindrilă. Turnul clopotniță are 28 de m înălțime având un foișor extins pe o structură de console.

Pictura

Rozavlea - biserica de lemn cu pictura pe pânză 3

În ceea ce privește pictura se poate spune că au contribuit mai multe persoane. Cel mai cunoscut zugrav/pictor care a lucrat la această biserică este Ioan Plohod, iar data picturii este în jurul anului 1825. Am mai găsit și alte nume, respectiv ani cu privire la pictură.

De exemplu, există data de 1775, anul 1827 (1823) cu numele de “Santner Filip, zugrav”, alții dau 1810 ca an de început a picturii și tot așa.

Cert este că pictura murală a fost realizată în tempera grasă, aplicată pe materiale textile care au fost atașate de pereți peste varul preparat.

Dacă tot suntem la pictură ar trebui să scriu de o pictură rară pe care eu nu am observat-o sau nu o țin minte: pictura exterioară "Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul". Aceasta este mult deteriorată din cauza acțiunii factorilor de mediu. Nici cea din interior nu este extraordinar păstrată dar se poate admira în liniște. Dacă observați anumite inscripții să știți că sunt în limba română scrise cu caractere chirilice.

Și pentru că nu prea mă pricep la icoane, stiluri și alte lucruri din acestea o să las un citat de la cineva care se pricepe.

„Pictura bisericii din Rozavlea reprezintă un ansamblu echilibrat, de natură clasică, ȋn care puţinele scheme baroce pe care le ȋntâlnim par realizate cu şablonul, foarte corect şi sec. Acestea se rezumă la cele patru ancadramente arhitectonice (ȋn care se plasează pe boltă evangheliştii), care au deasupra o mică inscripţie ȋncadrată de un medalion baroc de traseu curb discontinuu, de tipul celor ȋntâlnite la Bârsana. Dar tot ceea ce la Bârsana era tratare liberă ȋn compoziţii baroce, devine aici schemă rigidă: compoziţia de ansamblu se bazează pe linii drepte, perpendiculare, de sub a căror dominaţie scapă relativ puţine elemente. Suprafaţa pictată este ȋmpărţită ȋn panouri de dimensiuni egale, strict delimitate de coloane proiectate ȋn perspectivă. (…) Personajele izolate şi decupate ȋn spaţiu sunt tratate ȋn stil plastic. Volumul rezultă din uşoara modelare a culorii locale prin diluţie şi saturaţie, cu umbre ȋntr-un ton mai ȋnchis (…) Costumele sunt un amestec fantezist de elemente tradiţionale şi piese de epocă. Figurile au o tipologie caracteristică, dar sunt lipsite de expresivitate: capul rotund, fruntea bombată şi sprâncenele conturate prin două linii negre, ochii mici şi rotunzi desenaţi cu migală, nasul, vazut de jos, cu nările marcate, gura zâmbitoare, cu buze subţiri, iar bărbia rotunjită. Scenele se desfășoară fie într-un peisaj de coline domoale, cu orizontul jos și perspectivă montană, fie pe un fundal de arhitectură, uneori cu accente „renascentiste”, alteori cu un décor scenografic, format dintr-o aglomerare de elemente disparate și fanteziste, ziduri și construcții fără stil…” (Anca Pop Bratu, Pictura murală maramureșeană)

Să nu uit. Dacă găsiți decizia de înscriere în patrimoniul UNESCO să îmi spuneți și mie. Nu de alta dar unele site-uri spun că e înscrisă, dar în anul 2022 BISERICA NU SE AFLĂ ÎN PATRIMONIUL UNESCO (sunt 8 biserici înscrise dar ea nu e printre ele). 

Să trecem la vizită, articolul a devenit destul de lung.

Vizită/Opinie

Am ajuns la biserica și aveam în plan o vizită rapidă fiind obosiți și în întârziere. Poarta era încuiată dar am văzut pe cineva care făcea treabă pe acolo și ne-a deschis. Din afara curții biserica este mascată parțial de gard și de poarta de lemn. Faptul că e un pic mai jos de șosea nu ajută.

La momentul respectiv, nefăcându-mi temele și fiind și obosit nu prea am băgat foarte mult în seamă biserica.

Lucrul cel mai important pe care l-am văzut a fost pictura și faptul că aceasta este făcută pe pânză. Aici pot să adaug și o notă personală: am văzut diferențe marcante între pictură aceasta și pictura de la  biserica de la Ieud. Dacă pictura de la Ieud mi se părea mai luminoasă, aceasta mi s-a părut mai vie.

În rest pentru mine era o biserică obișnuită din Maramureș. Tare mult aș fi vrut să am informațiile pe care le-am citit ulterior. Puteam să am și eu o conversație cu domnul de acolo.

După 10-15 minute am hotărât că e timpul să mergem. Făcusem pauză destul.

Galerie foto

Concluzie

Această biserica este exemplul concludent pentru care trebuie să cauți informații înainte să vizitezi un obiectiv turistic. Dacă mergi acolo și nu știi nimic, e o biserică normală din zonă. Dacă știi istoria, pictura sau alte informații poți avea teme de discuție cu localnicii și poți afla informații noi.

Pentru un tur în Maramureș ar trebui să luați în calcul și această biserică.

Articole despre obiective turistice din Maramureș

Rozavlea - biserica de lemn cu pictura pe pânză 13

Muzeul Țărăncii Române

Un muzeu deosebit
Rozavlea - biserica de lemn cu pictura pe pânză 14

Biserica de lemn din Ieud

Biserica de pe deal
Rozavlea - biserica de lemn cu pictura pe pânză 15

Mănăstirea Bârsana

Vizitați mănăstirea

Drumul spre Maramureș

Turnul Vestic

Cetatea Feldioara

Vizitați cetatea
Cetatea Rupea Interior

Cetatea Rupea

Vizitați cetatea
Biserica Reformare cetatea Targu Mures

Orașul Târgu Mureș

Vizitati orașul
Rozavlea - biserica de lemn cu pictura pe pânză 16

Orașul Bistrița

Vizitați orașul

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Valea sambetei luna mai

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Rozavlea - biserica de lemn cu pictura pe pânză 17

Evenimente

Vezi Evenimente