Salina Turda
Introducere
În drum spre Alba Iulia am decis să facem o scurtă oprire la Salina Turda de lângă Cluj Napoca. Am mai fost la salină acum mai mulți ani și știam că este spectaculoasă. Să vedem dacă toate amintirile mele erau corecte și ce informații noi am aflat.
Informații utile
Adresa: Aleea Durgăului 7, Turda 401106;
Program: Vizită turistică (tarif/pers.);
Adulți :50 lei – L-V;
60 lei – S-D ȘI SĂRBĂTORI LEGALE 30 lei;
Abonament – minim 7 zile (tarif/zi/pers.)
Adulți/Pensionari*/Copii, elevi, studenți**
40 lei ;25 lei; 25 lei;
Tarife servicii – agrement și parcare Salina Turda
Taxă vizitare în afara programului (minim 50 pers. adulte) 1000 lei/oră;
Taxă ghid la cerere 100 lei;
Taxă vizitare mina Ghizela 20 lei/pers;
Taxă foto/video profesională* (nunți, sonete, albume/lucrări absolvenți, etc.) 2.000 lei/zi sau 300 lei/ora
Taxă înregistrare audio 450 lei/zi;
Taxă foto/video în scop comercial (videoclip, film, reviste, etc.) minim 2.500 euro;
Închiriere pistă bowling /20 min: 20 lei/pers;
Închiriere teren de minigolf /20 min.: 20 lei/pers;
Roata mare/tură/8 minute: 15 lei/pers;
Închiriere teren sport mina Rudolf /1h 100 lei;
Închiriere amfiteatru /1h: 500 lei;
Închiriere masă biliard /minut 1 leu;
Închiriere masă de tenis /30 min 20 lei;
Închiriere bărcuțe pe lac mina Terezia/20 min (max. 3 pers.) 30 lei/barcă;
*Pensionarii vor prezenta cupon de pensie și actul de identitate;
**Elevii și studenții vor prezenta carnetul sau legitimația vizata la zi;
**Copii cu vârsta cuprinsă între 3-18 ani;
Copiii sub 3 ani beneficiază de intrare gratuită;
Grupurile organizate de min. 20 pers. beneficiază de ghid gratuit, cu programare prealabilă și în limita personalului disponibil;
La grupuri organizate de peste 10 persoane, se acordă un voucher de intrare gratuită pentru fiecare a 11-a persoană plătitoare, reprezentând contravaloarea biletului de acces de valoarea cea mai mică (cu condiția achitării taxei pe același bon fiscal);
Parcare: autoturism, motocicletă 5 lei/oră;
Date de contact: 0364 260 940;
Animale de companie: nu;
Stare drum: bună.
Istoric
Sarea se găsește în zona Transilvaniei în foarte multe locuri. Zăcămintele de sare s-au format acum 13,5 milioane de ani în urmă și exista un strat de sare prin întreaga regiune. Deasupra sării s-au așezat sedimente care au apăsat pe stratul de sare și acesta a căutat un loc pe unde să iasă la suprafață. Astfel s-au creat anumite zone bogate în sare unde există niște ciuperci de sare cu înălțimea de peste 1000 de m.
Exploatarea sării la Durgău-Turda s-a făcut în din vremea preromană. Romanii au continuat această îndeletnicire iar pentru protecția sării a fost creat Castrul roman Potaissa. În general romanii exploatau sarea la suprafață, iar dacă se termina rezerva pur și simplu mergeau mai departe. Așa e când ai vreau multă sare la dispoziție.
După retragerea romană există un gol în istorie (la fel cum este un gol și în istoria României).
Deși nu se prea amintește de perioada medievală, dar în această perioadă mina era foarte importantă pentru regiune, fiind foarte valoroasă pentru comerț cât și pentru aprovizionarea regiunii. Pentru apărarea ei exista cetatea Turda un oraș destul de bogat la acea vreme.
După o scurtă perioadă de stagnare, odată cu venirea puterii habsburgice exploatarea sării devine mai intensă.
Acum, eu tot am citit și am încercat să văd care e ordinea și ce ocne existau în această perioadă. Problema e că sunt doar câteva ocne comune pe care le găseșți în toată perioada. Altele sunt folosite cu denumiri diferite, se deschid ocne noi sau sunt abandonate și inundate ocne vechi.
S-ar putea să greșesc (dacă aveți posibilitatea vorbiți cu un ghid local) dar eu văd situația în următorul fel. Inițial au fost 4 ocne subterane: Mina Katalin, Mina Horizont, Mina Felsö-Akna si Mina Joseph (Iosif). De Horizont și Katalin nu se mai aude ulterior - le tăiem din listă.
Se deschide mina Terezia în 1690 urmată de alte doua mine Anton și Cojocneană (toate sub formă de clopot). Se mai deschid și 2 ocne cu profil modern (Rudolf și Ghizela). Până acum e destul de simplu. Numai că în diverse documente de sec XVIII apar câte 5 ocne, dar cu nume diferite. De exemplu Ocna de Sus mai este denumită și Ocna Superioară, Obere Grube sau Ocna Carolina.
Dacă trecem peste asta putem să vedem că în zonă există și multe lacuri, majoritatea realizându-se fie prin umplerea cu apă a unor exploatări de sare fie prin prăbușirea tavanului. De exemplu , lacul Carolina s-a format prin prăbușirea unui perete și a tavanului.
Trebuie să mai vorbim puțin și de galeria Franz Josef, galerie de aproximativ 1 km săpată pentru a ușura transportul sării.
În 1932, din cauza randamentului scăzut se închid ultimele două mine de sare (mina Rudolf și mina Ghizela). Celelalte 3 mine fuseseră închise anterior (mina Iosif, mina Terezia și Mina Anton)
Salina Turda se redeschide în 1992 în scop turistic și curativ, iar în 2009 se începe modernizarea salinei cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, lucrări care au durat 2 ani și 6 milioane de euro.
Descriere zona Durgău, Salina Turda, activități de recreere și muzeu
Nu pot să fac descrierea până nu spun numele celor care au proiectat amenajarea pe care o vedeți azi: Autor: arh. Marius Danciu, Coautori: Cornelia Danciu, arh. Ioana - Olivia Danciu.
Și acum să trecem la descriere. Voi începe din exterior spre interior.
Zona Durgău - Valea Sărată din Turda
Zona Durgău-Valea Sărată este o rezervație naturală la nord de municipiul Turda și are în componență șase lacuri. Aceste lacuri s-au format prin umplerea cu apă a unui foste mine de sare prăbușite. Să amintim pe scurt cele șase lacuri:
- Lacul Carolina format prin prăbușirea minei Carolina (Ocna de Sus);
- Lacul Durgău format prin prăbușirea ocnei Durgăul Mare sau Horizont;
- Lacul Dulce - prăbușirea ocnei Katalin;
- Lacul Ocnei - prăbușirea unei vechi ocne de sare sub formă de clopot;
- Lacul Rotund - altă ocnă veche prăbușită;
- Lacul Sulfuros - se presupune că s-a format prin prăbușirea celei mai vechi ocne de sare din zonă;
Începuturile tratamentelor la Turda se face prin 1840 când doctorul a amenajat lacul Roman de la Băile Sărate din Turda. De fapt aici au exista primele exploatări de sare din zonă (nu se află în zona Durgău-Valea Sărată -Băile Sărate fiind alt complex de lacuri).
În 1870 au început să se construiască cabine pe malurile lacurilor, iar în 2009 se dă în folosință noul ștrand de la Durgău care cuprinde Lacul Ocnei și lacul Rotund. Aici există locuri de nisip, pontoane de lemn , dușuri și un bar cu terasă.
Mina Terezia
Mina Terezia este cea mai veche mina din Salina Turda. Are o înălțime de 90 de m și unde diametru de 75 m. În această mină se găsește și lacul (6 m adâncime) pe care se poate plimba cu barca. În centrul lacului este o mică insulă de sare pe care se poate ajunge traversând podul.
Mai trebuie adăugat că aerul cel mai curat din salina Turda se află în această mină.
Mina Iosif
Poartă numele împăratului Iosif al II-lea. Ea mai poartă și denumirea de "Sala Ecourilor" sunetele fiind redate de până la 20 de ori datorită formei avute.
Galeria Franz Josef
Galeria a fost realizată pentru a ușura felul în care se transporta sarea la suprafață. Are 917 m lungime. Dacă urmăriți peretele veți observa plăcuțe de piatră puse la 10 stânjeni distanță una de cealaltă (un stânjen = 1,89 m). Ca și curiozitate, la început sarea era transportată în saci puși pe măgari, ulterior fiind înlocuiți de vagoneți trași de cai. Galeria a mai fost folosită pe post de adăpost antiaerian în timpul războiului dar și ca depozit de brânzeturi.
Mina Rudolf
Mina Rudolf este ultimul loc de unde s-a exploatat sarea la Salina Turda. Este adâncă de 42 m, lată de 50 m și lungă de 80 m. Dacă doriți să coborâți pe scări, acestea traversează 13 etaje și sunt în număr de 173 (data viitoare chiar o să le număr ca un copil mic).
Pe tavanul nord-vestic se pot observa stalactite de sare. Acestea cresc cu până la 2 cm pe an. Tot în această mină sunt numeroase activități atât pentru cei mici cât și pentru adulți (roata panoramică, terenuri de sport, bowling, minigolf, biliard, tenis de masă sau loc de joacă pentru copii)
Staționar Ghizela (Mina Gizela)
Mina Ghizela este folosită în acest moment ca centru pentru tratament balnear fiind dotat cu scaune, canapele sau aparate pentru exerciții.
Muzeu
Eu i-am dat denumirea de muzeu. Sunt două săli în care se arăta cum se făcea exploatarea sării în vechime. Prima sală este sala puțului de extracție unde se află un scripete vechi de lemn, scripeți de oțel, un mecanism de extracție și vagonet de extracție a sării pus pe șină.
Cea de-a doua încăpere este dată de Sala Crivacului. Acesta este un troliu cu ax vertical care era acționat cu ajutorul cailor. Acesta era folosit pentru transportul sării pe verticală. " Crivacul din salina de la Turda este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa care este conservat în locul în care a funcționat." conform siteului oficial al salinei.
Vizită/Opinie
Atenție! Este destul de răcoare în salină. Temperatura din salina Turda este constantă la 11-12 grade cu o umiditate ridicată (valori cuprinse intre 78-82% la intrarea în salină şi valori medii intre 73-80% in diferite săli)
Acum să trecem la vizită. Am intrat pe la intrarea nouă, ultima oară când am venit am intrat pe la cea veche. Și acum mai veneau oameni din acea parte, în principiu fiind deschisă și acea intrare. De la început vreau să vă anunț că prețul pentru vizitarea salinei mi se pare exorbitant. Să ai un preț mai mare cu cel puțin 30% față (în weekend aproape de dublu) de orice salină din țară mi se pare cam mult. Puteți spune că oferă multe facilități. Dar în prețul biletului nu e inclusă nici o facilitate. Chiar și o cărticică cu informații mi se părea utilă - nu mă mai simțeam ca și cum aș fi fost jefuit. O notă pozitivă, se pot achiziționa bilete online. Uneori este util mai ales în momentele de aglomerație.
Și ce aglomerație. Noi am mers în timpul săptămânii și tot se făcuse o coadă de 1 oră la lift. Dar să ajungem acolo. Am intrat în tunelul care duce la mină. Am văzut indicatoarele pentru Sala Crivacului și Sala Puțului dar am zis că o să le vedem ulterior. Și am ajuns la lift unde era.......coadă. Am zis că la coborât e mai ușor așa că am mers spre scări. Pe traseul care merge spre scări puteți admira mina Rudolf de sus, cu poze făcute și tot tacâmul. Ajunși la scări am ne-am oprit de la uitatul pe pereți și am început să ne uităm pe unde coborâm pentru a evita o luxație. Coborârea a fost presărată cu momente în care ne-am mai oprit pentru poze. Cu tot cu opriri ne-a luat foarte puțin să ajungem la bază.
Am ajuns la mina Rudolf unde se găsesc majoritatea atracțiilor. Puteți să vă dați în roată, să jucați tenis de masă, golf și alte sporturi care se mai practică normal într-o mină de sare (ironie). Totuși nu trebuie să neglijăm efectele benefice ale sportului adunate cu efectele aerului de salină.
Apoi a urmat o altă coadă și o altă coborâre până la mina Terezia unde puteți să vă plimbați cu barca sau pur și simplu să stați pe băncuțe. Lacul mi-l aminteam în alt fel și nu eram singurul cu această problemă dar se pare că mintea mai poate să joace feste uneori. După ce stai și faci diverse activități sau doar admiri arhitectura amenajării și desenele făcute de sare pe pereți dorești să o iei ușor spre suprafață. Știți coada aia de la coborâre. Acum era la urcare. Așa că am decis să o luăm pe scări - din nou. Spre surprinderea mea nu a fost deloc obositoare urcarea celor 2 nivele. Poate o fi fost efectul benefic al sării
A urmat o scurtă vizită la cele 2 săli pe care le-am denumit muzeu, unde m-am surprins citind și căutând diverse detalii pe la obiectele expuse acolo. La ieșirea la suprafață am avut de-a face cu un miniuragan care aproape se dezlănțuise în timp ce eram în salină. Încă un pic dacă întârziam și cred că nu scăpam uscați din această vizită.
Galerie foto
Concluzie
Salina Turda este foarte interesantă și merită vizitată. Chiar dacă eu nu sunt deacord cu politica de prețuri practicată asta poate fi și problema mea. În schimb pot spune că salina oferă multe posibilități de a practica diverse sporturi sau pur și simplu să stai și să respiri aer cu aerosoli și ionizat.