Traseu munții Bucegi - Hotel Peștera - Cascada Obârșia Ialomiței - Vf. Omu - Babele - Hotel Peștera

Introducere

Dacă vreți să ajungeți la vârful Omu și nu vreți să mergeți pe traseul de platou, acest traseu este potrivit pentru majoritatea persoanelor. Peisaje frumoase, nu prea mult efort, cascade și  două vârfuri de peste 2500 de m - toate într-o singură ieșire la munte.

Informații utile

Lungime traseu: aprox. 18 km;

Dificultate traseu: ușor;

Durată traseu: aprox. 8 ore cu pauze mari la cabana si pe traseu (se poate face și în 7 ore);

Parcare punct de plecare: Da;

Surse de apă: Da;

Diferența de altitudine: aprox. 900 m;

Marcaj multiplu: bandă albastră, bandă galbenă, cruce albastră (verificați secțiunile de traseu pentru mai multe informații).

Vremea Vf.Omu

De ce avem nevoie pentru o călătorie pe munte?

Înainte de a pleca la drum trebuie să punem tot ce este necesar pentru a avea o excursie fără evenimente neplăcute. În continuare am alcătuit o listă cu echipamentul necesar pe munte atunci când plecăm pe trasee care se pot face într-o zi. Să nu uităm o mașină – esențial pentru începerea acestei aventuri.

  • Bocanci impermeabili – sunt foarte utili pentru a va feri de accidentări sau în cazul în care vă prinde ploaia pe traseu;
  • Îmbrăcăminte – în funcție de sezon. Trebuie să aveți minim un rând de schimburi la voi. Nu folosiți haine din bumbac – se usucă greu;
  • Rucsac – în funcție de tipul de traseu ales puteți lua un rucsac mic (10-20 l ) pentru turele scurte sau în rucsac mai mare (25-40l ) pentru turele care durează întreaga zi;
  • Apă – minim 2 l de apă. Eu mai iau și 2 sticle de băuturi energizante cu minerale;
  • Hrană: încercați să luați fructe, ciocolata și produse care se digeră ușor. Opinie personală: nu mâncați în momentul în care urcați – încercați dacă este posibil să așteptați până se termină ascensiunea;
  • Hartă, busolă pentru orientare în cazul în care nu mai vedeți poteca;
  • Frontale sau lanterne. Eu prefer o frontală pentru a avea mâinile libere;
  • Telefon mobil și baterii externe pentru comunicare în caz de primejdie;
  • Trusă de prim ajutor – în cazul în care vă accidentați. Este util să știți ce există în trusa respectivă și cum se folosește;
  • Protecție solară formată din pălărie, ochelari de soare și cremă de protecție. Soarele este foarte periculos la munte chiar dacă nu vă dați seama de intensitatea razelor solare;
  • Bețe de trekking – nu sunt un fan al lor dar pot să recunosc că pe anumite porțiuni de traseu sunt utile;
  • Briceag multifuncțional pentru diverse situații;

Voi completa lista în cazul în care mă voi confrunta cu probleme care necesită și alte ustensile.

Drumul până la Hotel Peștera

Drumul pe care trebuie să mergeți până la punctul de plecare este cel clasic care duce la peștera Ialomiței și hotel Peștera. Menționez faptul că în anul 2022, drumul de pe partea stângă a lacului (cum te duci spre peștera Ialomiței) este închis pentru a fi asfaltat. Iar drumul vechi......are porțiuni în care dacă nu ești atent poți să pici într-o groapă cât China.

Mergeți încet și țineți ochii deschiși la drum, altfel veți ține portofelul deschis la mecanic.

Secțiune traseu Hotel Peștera (Telecabină) - Cascada Obârșia Ialomiței - Vf. Omu

Durata: 3-4 ore;

Marcaj: bandă albastră Marcaj Banda Albastra;

Plecând de dimineață (frica de aglomerație) am ajuns destul de devreme la telecabină. Am vrut să încercăm prima oară parcarea de aici. Am găsit-o liberă așa că am lăsat mașina în parcare și ne-am echipat. Plecând pe traseu am trecut pe lângă câteva panouri informative și ne-am uitat pe indicatoare. 3 ore de urcat. Nu mi s-a părut mult dar bănuiam că o să avem cam 900 de m diferență de nivel și m-am pregătit psihic.

După ce am temperat avântul oamenilor din grup am început să urcăm. Mulți fac greșeala asta, se cred zmei și pe prima urcare aproape că aleargă. După îi adun de pe jos. Mergeți în ritmul vostru pentru a nu scoateți limba cât un cot.

Prima parte e pe bază de urcare, pe drum, apoi se intră pe potecă. Verde, soare și multe gâze, în special albine. Nu prea știu pe unde își au stupul dar era plin de albine care mergeau din floare în floare. Urmează o porțiune care se urcă mai puțin, aici aveți posibilitatea să vă recuperați suflul. Admirăm văcuțe, râul care merge pe partea stângă, trecem câteva pârâiașe (de unde vă puteți alimenta cu apă), pete de zăpadă pe văile care nu sunt expuse....ce să spun...peisaj de poveste. La nivel psihic mă încărcam cu energie. În depărtare se vedea cascada Obârșia Ialomiței și pragul dintre căldări.

Spre surprinderea mea erau destul de mulți turiști pe potecă. Toți salutau, zâmbeau...atmosferă plăcută.

La cascadă facem o pauză de 10 minute. În general nu mănânc pe urcare dar aici am înfulecat puțin. Mare greșeală. A urmat o urcare mai abruptă care putea fi abordată mai ușor pe stomacul gol. Dar na, dacă nu ai minte vai de picioare (la propriu). După urcare, înlocuim cascada din peisaj cu Mecetul Turcesc, Vârful Ocolit, Colții Obârșiei și în depărtare Vârful Omu.

Urmează o nouă porțiune de urcare ușoară, pregătire pentru hopul final la vârful Omu. La începutul urcării spre Cerdacul Văii Cerbului, în partea stângă veți observa traseul care merge spre Șaua Doamnele și Vf. Bătrâna. Dacă e zi senină cu vizibilitate puteți să faceți un mic ocol și să urcați pe acel traseu. Noi am mers pe traseul marcat (așa cum este indicat să faceți) și am ieșit în traseul care vine de la Sfinx-Babele. Încă puțin efort și am fost la Omu. Aici a fost timpul de o pauză mai lungă.

Traseu Cascada Obarsia Ialomitei-Vf. Omu 3
Traseu Cascada Obarsia Ialomitei-Vf. Omu 4
Traseu Cascada Obarsia Ialomitei-Vf. Omu 5

Secțiune traseu Vf. Omu -Sfinx - Babele

Durată: maxim 2 ore (am făcut aproximativ 1 oră și 30 minute)

Marcaj: bandă galbenă  Marcaj Banda Galbena ;

La cabana Omu era mare aglomerație. Se stătea la coadă până afară. Cât timp unele persoane s-au odihnit am hotărât să mergem pentru prima oară pe Vf Ocolit (Vf. Bucura-Dumbravă). Mereu am avut impresia că acel vârf e mai înalt. Ajuns acolo mi-am revizuit părerea. Diferența de înălțime e atât de mică, încât în momentul în care te așezi la odihnă un pic mai jos la cabana Omu îți creezi o impresie falsă.

Ne întoarcem la cabană și pornim pe autostrada din Bucegi (așa numesc eu drumul de la Piatra Arsă la Omu). Există mai multe diferențe față de porțiunea anterioară.

  • cea evidentă este că suntem într-o ușoară coborâre;
  • știți cum am spus că pe porțiunea anterioară oamenii salutau - pe această porțiune nu se mai salută. Fiind traseul mai ușor, acesta este străbătut de o varietate mai mare de oameni, care nu știu că pe munte cel mai repede vei primi ajutor de la persoanele din jur până vine salvamontul. Eu compar asta cu diferența între un sat mic (unde toată lumea se salută) și București (unde nu se salută deloc) - deși poate nu e chiar corectă comparația.

Pentru mine traseul este destul de anost, dar pot să recunosc că este un traseu excelent pentru persoanele care nu au fost pe munte, cu dificultate redusă și timp mic de parcurgere.

Revenind la partea cu plictiseala, muntele parcă m-a auzit și a zis să îmi dea două elemente contradictorii pe aceasta secțiune: un loc în care era zăpadă de 1 m și un loc în care zici că mergeam la mare pe plajă.

Și cu această contradicție am ajuns la Babe.

Secțiune traseu Babele - Telecabină Peștera

Traseu Cascada Obarsia Ialomitei-Vf. Omu 6

Durata: 1 oră - 1 ora și 30 minute (am făcut aproximativ 1 oră);

Marcaj: cruce albastră Marcaj Cruce Albastra;

Mereu când trec pe lângă Babe îmi pun întrebarea de ce stâncile din vale nu sunt cele protejate. Mi se par mult mai frumoase, mai mari și mai bine conturate față de Babele originale. Traseul pe care îl vom urma trece pe lângă aceste formațiuni și o ia la vale. La început e mai mult pe stâncă. Dar nu asta e partea dificilă.

Dacă acest traseu are o parte dificilă, aceasta este dată de o porțiune de stâncă și grohotiș. Nu e prea lungă și te poți ajuta de o bară metalică, dar trebuie să mergi cu atenție să te uiți pe unde calci.

Ultima porțiune a traseului este o potecă care merge pe un deal plin de verdeață. Dacă vrei liniște și pace și nu ești în mare grabă poți sta puțin aici să admiri peisajul și să te odihnești.

Galerie foto

Concluzii

Traseul nu este foarte greu și este destul de frumos. Dacă ai un minim de experiență și rezistență pe munte poți merge liniștit pe acest traseu. Nu uitați să vă uitați la vreme. Cărări însorite vă doresc!

Trasee turistice în zonă

Stana lui Burnei Fagaras

Traseu Vârful Moldoveanu

Traseu mediu Făgăraș
Traseu Jepii Mici -Caraiman

Traseu Jepii Mici - Vf. Omu - Valea Cerbului

Traseu dificil Bucegi
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia
Traseu Cascada Obarsia Ialomitei-Vf. Omu 36

Traseu Vf Scara

Prelungire la Vf.Omu

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Valea sambetei luna mai

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente
Click to access the login or register cheese