Complex Sâmbăta de Sus – Cabana Valea Sâmbetei - actualizare 2022
Introducere - De ce să mergi la cabana Valea Sâmbetei?
Actualizare 2024 - din păcate peisajul este schimbat din cauza lucrărilor desfășurate în zonă! De exemplu cabana are pereții dărâmați și înainte există un șantier. În plus s-a construit un drum forestier!
Actualizare 2022 - Brândușele au avut perioada maximă de înflorire între 24.04.2022 - 2.05.2022 (flori se pot vedea cu aproximativ 1 săptămână înainte și 2 săptămâni după perioada de maxim - în funcție de felul în care se topește zăpada).
Toate detaliile date în vizitele anterioare pe traseu au fost valabile și în 2022. E de preferat să mergeți în timpul săptămânii pentru a evita aglomerația.
Aceasta a fost întrebarea pe care mi-am pus-o și eu. Am plecat de la ideea că o să văd foarte multe flori de munte într-un peisaj mirific. Prima dată am întârziat cu aproximativ 6 săptămâni (data excursie 21-06-2019). A 2-a încercare am prins brândușele la sfârșitul perioadei ( data excursie 12-05-2021). La a 3-a încercare am prins florile în perioada maximă (se pare că a 3-a a fost u noroc) Am făcut un update la articol pentru cei care vor să viziteze acest traseu în viitor și să prindă peisajele mirifice din pozele de pe internet.
Traseul este superb în orice perioadă a anului – așa cum veți observa din descrierea traseului.
Cuprins
Cuprins
- 1.Introducere - De ce să mergi la cabana Valea Sâmbetei?
- 2. De ce avem nevoie pentru o călătorie pe Valea Sâmbetei?
- 3. Informații utile traseu - Complex Sâmbăta de Sus - Cabana Valea Sâmbetei
- 4.Vremea Sâmbăta de Sus
- 5. Descrierea traseului Complex Turistic Sâmbăta - Cabana Valea Sâmbetei
- 6. Brândușa de munte și Valea Sâmbetei
- 7.Cabana Valea Sâmbetei
- 8. Galerie foto 2019 - traseul Complex Sâmbăta de Sus - Cabana Valea Sâmbetei
- 9. Galerie foto 2021 - traseul Complex Sâmbăta de Sus - Cabana Valea Sâmbetei
- 10. Drumul de întoarcere
- 11. Bonus - oprire la clătite în Bușteni
- 12. Concluzie
De ce avem nevoie pentru o călătorie pe Valea Sâmbetei?
Înainte de a pleca la drum trebuie să punem tot ce este necesar pentru a avea o excursie fără evenimente neplăcute. În continuare am alcătuit o listă cu echipamentul necesar pe munte atunci când plecăm pe trasee care se pot face într-o zi. Să nu uităm o mașină – esențial pentru începerea acestei aventuri.
- Bocanci impermeabili – sunt foarte utili pentru a va feri de accidentări sau în cazul în care vă prinde ploaia pe traseu;
- Îmbrăcăminte – în funcție de sezon. Trebuie să aveți minim un rând de schimburi la voi. Nu folosiți haine din bumbac – se usucă greu;
- Rucsac – în funcție de tipul de traseu ales puteți lua un rucsac mic (10-20 l ) pentru turele scurte sau în rucsac mai mare (25-40l ) pentru turele care durează întreaga zi;
- Apă – minim 2 l de apă. Eu mai iau și 2 sticle de băuturi energizante cu minerale;
- Hrană: încercați să luați fructe, ciocolata și produse care se digeră ușor. Opinie personală: nu mâncați în momentul în care urcați – încercați dacă este posibil să așteptați până se termină ascensiunea;
- Hartă, busolă pentru orientare în cazul în care nu mai vedeți poteca;
- Frontale sau lanterne. Eu prefer o frontală pentru a avea mâinile libere;
- Telefon mobil și baterii externe pentru comunicare în caz de primejdie;
- Trusă de prim ajutor – în cazul în care vă accidentați. Este util să știți ce există în trusa respectivă și cum se folosește;
- Protecție solară formată din pălărie, ochelari de soare și cremă de protecție. Soarele este foarte periculos la munte chiar dacă nu vă dați seama de intensitatea razelor solare;
- Bețe de trekking – nu sunt un fan al lor dar pot să recunosc că pe anumite porțiuni de traseu sunt utile;
- Briceag multifuncțional pentru diverse situații;
Voi completa lista în cazul în care mă voi confrunta cu probleme care necesită și alte ustensile.
Informații utile traseu - Complex Sâmbăta de Sus - Cabana Valea Sâmbetei
Pentru a ajunge la începutul traseului trebuie să ajungem în Stațiunea Climaterică Sâmbăta.
Atenție! Dacă luați drumul prin Zărnești – Șinca Veche o să aveți parte de un peisaj superb dar drumul este groaznic. Am luat 2 gropi de am zis că acolo rămâne mașina (acest lucru se poate modifica).
Din stațiunea climaterică Sâmbăta se merge pe un drum forestier (de la intersecția cu drumul comunal ce duce spre Victoria).
Alăturat aveți locația cabanei.
Marcaj: Triunghi Roșu ;
Dificultate: medie (mai ales dacă e primul traseu realizat în acel an);
Distanța: aproximativ 12 km (depinde în ce locație lăsați mașina);
Durata totală traseu: aproximativ 4 ore (2:30 ore dus, 1:30 întors);
Surse de apă: Da – găsiți diverse izvoare pe traseu sau puteți lua de la Cabana Valea Sâmbetei
Parcare: Da. Există numeroase locuri unde puteți lăsa mașina;
Atenție! Se poate ajunge cu mașina până la o barieră (nu este indicat pentru mașini cu garda joasă).
Vremea Sâmbăta de Sus
Descrierea traseului Complex Turistic Sâmbăta - Cabana Valea Sâmbetei
Partea 1 -Drumul forestier
Drumul luat are marcaj triunghi roșu (a se consulta pozele).
În funcție de organizare și de timpul pe care îl aveți la dispoziție această porțiune se poate realiza cu mașina până la barieră. Drumul are o lungime de 3-4 km (se realizează în aproximativ 1 h).
După ce am lăsat mașina la câteva sute de metri de intersecția cu drumul comunal ce merge spre Victoria am început ușor să urcăm pe drumul forestier.
Atenție! Pentru cei cu mașini cu garda joasă există o anumită porțiune denivelată care trebuie abordată cu atenție.
Drumul șerpuiește prin pădure, liniște, soare, tot ce este recomandat pentru relaxare. Din când în când sunetul păsărilor își face simțită prezența.
Râul formează cascade mici când pe stânga, când pe dreapta.
Apoi apar. Prima oară am crezut că sunt doar brusturi. La a 2-a vizită am aflat că printre ei se află și podbalul (o plantă medicinală asemănătoare cu brusturele – i se spune popular și brusturel) Pe o porțiune pe partea dreapta sunt atât de mulți încât îți lasă impresia că formează o pădure în miniatură.
De pe dealuri, apa curge pe mici făgașe în râul înspumat. Tot ce e în jur este dinamic și plin de viață. Trebuie doar să te lași purtat de sunete.
Ajungem la sfârșitul drumului forestier.
Partea 2 - Poteca montană
Există 2 variante de a continua drumul – un drumeag de munte sau poteca marcată. În 2021 – recomand să mergeți pe poteca marcată din 2 motive: unul ține de principiu – nu se iese de pe traseele marcate; altul ține de frumusețe – drumul este mult mai frumos pe potecă.
Aici începe ținutul apelor și al cascadelor. Urcăm pe un drum pe unde curge un pârâiaș. Bocancii impermeabili își fac treaba și rămân uscat la picioare.
Apoi trecem râul Sâmbăta pe un podeț și continuăm prin pădure. Și acum încep cascadele – majoritatea pe partea dreaptă. Nu sunt mari ca și debit dar sunt foarte frumoase.
Pe potecă sunt amenajate câteva locuri cu masă și băncuțe pentru ca turistul să se odihnească. Drumul nu este greu. Chiar dacă nu se simte acest traseu urcă de la 670 m la 1401 m.
În 2021, luna mai, puteți vedea în partea stângă forța distructivă a avalanșelor (copaci smulși din rădăcină, dealuri goale și râul blocat de bucăți mari de zăpadă amestecat cu lemn – vedeți pozele)
Și ieșim în golul alpin. La prima vizită nu prea am avut noroc de flori. La a 2-a pot spune că am început să mă apropii din ce în ce mai mult de a face poza de vis cu brândușele pe Valea Sâmbetei.
Să discutăm puțin și despre flori.
Brândușa de munte și Valea Sâmbetei
Brândușa de munte (Crocus heuffelianus, Crocus vernus) este o plantă scundă din familia Iridaceae. Are o singură tulpină mică, înconjurată la bază de mai multe teci cu două-trei frunze alungite și înguste.
Pe Valea Sâmbetei, în general, apare la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai.
Trebuie să urmăriți vremea și grupurile de drumeții pentru o dată exactă. Florile răsar precum ghioceii (imediat după topirea zăpezii) și sunt prezente pentru maxim 2 săptămâni (nu sunt botanist – din observații).
Cabana Valea Sâmbetei
Cabana se află la limita golului alpin. În depărtare se vede Fereastra Mare și Colțul Bălăceni.
Cabana are peste 50 de locuri de cazare prețul fiind de 30 de lei / persoană.
Apă este în apropiere – există un izvor. În interior se află o sală de mese. Există și baie în interior. Încălzirea se face prin lemne, dar după câte am citit iarna ar fi bine să aveți și un sac de dormit.
Se poate servi cafea, suc, apă, băuturi alcoolice și mâncare gătită. Noi am venit cu mâncarea de acasă așa ca am luat doar cafea și suc.
Există și un loc de campare în apropiere.
Puțin mai jos am observat că se construiește o nouă cabană.
Trasee
De la cabană se poate pleca pe diverse trasee:
- COMPLEX TURISTIC SÂMBĂTA (670 m) – VALEA SÂMBETEI – CABANA VALEA SÂMBETEI (1401 m) Marcaj: triunghi roșu. Durata: 2 ½ ore – 3 ore.
- CABANA VALEA SÂMBETEI (1401 m) – FEREASTRA MARE A SÂMBETEI (2188 m) Marcaj: triunghi roșu. Durata: 2 ore. Durata în sens invers: 1 ora 30 min. Traseul este accesibil iarna turiștilor experimentați și alpiniștilor.
- CABANA VALEA SÂMBETEI (1401 m) – VÂRFUL LA CHEIA BINDEI (2383 m) Marcaj: triunghi roșu până deasupra pragului glaciar, în continuare punct roșu. Durata: 2 ore 30 min. – 3 ore. Durata în sens invers: 2 ore – 2 ore 30 min. Traseul nu este accesibil iarna.
- VALEA SÂMBETEI (cca 1350 m) – PIATRA CAPREI (cca 1800 m) – CĂLDAREA MARE A SÂMBETEI (cca 1750m) Marcaj: triunghi albastru. Durata: 2 ore -2 ½ ore. Durata în sens invers: 2 ore. Traseu interzis iarna.
- CABANA VALEA SÂMBETEI (1401 m) – FEREASTRA MICĂ A SÂMBETEI (2191 m) Marcaj: triunghi rosu până la baza pragului glaciar; banda albastră în continuare (rar). Durata: 2 ore 30 min. Durata în sens invers: 2 ore. Traseul este interzis iarna și este periculos vara dacă în locul de sub creastă mai persistă zăpadă.
- CABANA VALEA SÂMBETEI (1401 m) – CURMĂTURA RĂCORELELOR (2298 m) Marcaj: triunghi roșu până la confluența pâraielor care formează Râul Sâmbăta; punct albastru în continuare. Durata: 3 ore. Durata în sens invers: 2 ore – 2 ore 30 min. Traseul este interzis iarna.
- CABANA VALEA SÂMBETEI (1401 m) – FEREASTRA RĂCORELELOR (2311 m) Marcaj: triunghi roșu până la confluența pâraielor din care ia naștere Râul Sâmbăta; punct albastru până la intrarea în Căldarea Racorelelor din Sus; de aici nemarcat până în Fereastra Răcorelelor. Durata: 3-3 ½ ore. Durata în sens invers: 3 ore. Traseul se recomandă turiștilor experimentați îndeosebi pe vreme rea sau ceață. larna traseul nu este accesibil.
- CABANA VALEA SÂMBETEI (1401 m) – CĂLDAREA RĂCORELELOR DIN JOS – CĂLDĂRUȘA LA CRINTĂ – POIANA LESPEZI – VALEA SÂMBETEI Marcaj. triunghi roșu și punct albastru, pe porțiunea până pe Muchia Dracului, în continuare punct roșu. Durata: 5-6 ore. Durata în sens invers: 6 ore. Traseul nu este accesibil iarna.
- CABANA VALEA SÂMBETEI (1401 m) – FEREASTRA MARE A SÂMBETEI (2188 m) – VF. MOLDOVEANU (2545 m) – CABANA VALEA SÂMBETEI (1401m). Marcaj: triunghi roșu, până în Fereastra Mare, iar de aici bandă roșie. Traseul este recomandat doar turiștilor antrenați, durata fiind de 8-9 ore.
- CABANA VALEA SÂMBETEI (1401 m) – FEREASTRA MARE A SÂMBETEI (2188 m) – VÂRFUL URLEA (2474m) – CABANA VALEA SÂMBETEI (1401m).Marcaj: triunghi roșu, până în Fereastra Mare, iar de aici banda roșie. Traseul este recomandat doar turiștilor antrenați, durata fiind de 6-7 ore.
Pentru detalii și rezervări la cabană vizitați site-ul cabanei Valea Sâmbetei.
Galerie foto 2019 - traseul Complex Sâmbăta de Sus - Cabana Valea Sâmbetei
Galerie foto 2021 - traseul Complex Sâmbăta de Sus - Cabana Valea Sâmbetei
Brandusa de munte care apare in luna mai sau luna aprilie pe crestele si vaile montane Branduse prezente la Cabana Valea Sambetei Branduse pe traseul de pe valea Sambetei Branduse prezente in muntii Fagaras Poiana cu branduse in muntii Carpati Urmarile unei avalanse produsa pe Valea Sambetei Copaci rupti ca urmare a unei avalanse in muntii Carpati Valea Sambetei din muntii Fagaras Valea Sambetei și muntii Fagaras in departare Drum spre Sambata de Sus si Statiunea Climaterica Sambata
Drumul de întoarcere
În plan era să mergem și până la Chilia părintelui Arsenie Boca dar….a venit surpriza acum. A început ploaia. Ne-am adăpostit în cabana până a trecut. Înainte de a porni la drum am citit că traseul spre chilie nu este recomandat să fie făcut dacă plouă, așa că am întrebat la cabană pentru confirmare. Aceasta a venit, recomandarea fiind să facem acest traseu când este soare afară.
Update 2021: în luna mai traseul era închis.
Când am plecat – la intersecția cu drumul ce duce spre chilie un prieten a făcut o remarcă: ” Dacă noi nu suntem echipați de traseu atunci Arsenie Boca cum urca pe aici iarna?? „. Vă dau o singură șansă să ghiciți cine a alunecat pe o piatră și a căzut în fund…
Drumul de întoarcere este lejer și se parcurge în maxim 2 ore – în funcție și de locația unde s-a lăsat mașina.
Am hotărât să facem o oprire și la Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche.
Ajungem la locație. Din cauza faptului că eram foarte obosit observ numai 2 lucruri interesante despre această mănăstire:
1. Majoritatea mănăstirilor și bisericilor ortodoxe din Transilvania au fost dărâmate sau date în folosința greco-catolicilor în jurul anului 1760.
2. În ceea ce a fost descris ca altarul mânăstirii este o pentagramă cu ceea ce poate fi descris ca un simbol ying-yang. Mi se pare foarte ciudată această asociere.
Cu siguranță o să revin la această mănăstire pentru a vedea în detaliu aceste simboluri.
Poate aflu între timp că monumentul este mult mai vechi. O să vedem.
Bonus - oprire la clătite în Bușteni
Credit: Clatite Uriase Busteni
Oboseala trece cel mai repede cu ceva dulce așa că am hotărât să ne îndulcim cu o porție de clătite la Bușteni. Porție e puțin spus, clătita e cât o shaorma și e umplută cu fructe, ciocolată, semințe, biscuiți, frișcă și are și un sticks umplut cu ciocolată.
Ascultați de la un gurmand ca mine. Nu mâncați singur o clătită elixir că leșinați. E foarte bună dar e prea mult.
Concluzie
Excursia a fost foarte frumoasă. Am plecat cu ideea că o să văd un anumit tip de peisaj și am văzut altul. Dacă aveți mai multe atunci aș sugera să vizitați și alte obiective turistice sau trasee în zonă. Ce mai recomandați să se viziteze? Scrieți în comentarii.