Traseu de munte – Complex Sâmbăta de Sus – Cabana Valea Sâmbetei

Introducere - De ce să mergi la cabana Valea Sâmbetei?

Aceasta a fost întrebarea pe care mi-am pus-o și eu. Am plecat de la ideea că o să văd foarte multe flori de munte într-un peisaj mirific. Cred că am ratat cu săptămâni sau luni perioada, flori nu mai sunt (data excursiei 21-06-2019). De fapt mint, am văzut câteva dar nu ca în peisajul de basme din fotografiile de pe facebook.

Nu pot spune însă că am plecat dezamăgit. Să vă arăt de ce. 

Cuprins

De ce avem nevoie pentru o călătorie pe Valea Sâmbetei?

Înainte de a pleca la drum trebuie să punem tot ce este necesar pentru a avea o excursie fără evenimente neplăcute. În continuare am alcătuit o listă cu echipamentul necesar pe munte atunci când plecăm pe trasee care se pot face într-o zi. Să nu uităm o mașină – esențial pentru începerea acestei aventuri.

 • Bocanci impermeabili – sunt foarte utili pentru a va feri de accidentări sau în cazul în care vă prinde ploaia pe traseu;
 • Îmbrăcăminte – în funcție de sezon. Trebuie să aveți minim un rând de schimburi la voi. Nu folosiți haine din bumbac – se usucă greu;
 • Rucsac – în funcție de tipul de traseu ales puteți lua un rucsac mic (10-20 l ) pentru turele scurte sau in ucsac mai mare (25-40l ) pentru turele care durează întreaga zi;
 • Apă – minim 2 l de apă. Eu mai iau și 2 sticle de băuturi energizante cu minerale;
 • Hrană: încercați să luați fructe, ciocolata și produse care se digeră ușor. Opinie personală: nu mâncați în momentul în care urcați – încercați dacă este posibil să așteptați până se termină ascensiunea;
 • Hartă, busolă pentru orientare în cazul în care nu mai vedeți poteca;
 • Frontale sau lanterne. Eu prefer o frontală pentru a avea mâinile libere;
 • Telefon mobil și baterii externe pentru comunicare în caz de primejdie;
 • Trusă de prim ajutor – în cazul în care vă accidentați. Este util să stiți ce există în trusa despectivă și cum se folosește;
 • Protecție solară formată din pălărie, ochelari de soare și cremă de protecție. Soarele este foarte periculos la munte chiar dacă nu vă dați seama de intensitatea razelor solare;
 • Bețe de trekking – nu sunt un fan al lor dar pot să recunosc că pe anumite porțiuni de traseu sunt utile;
 • Briceag multifuncțional pentru diverse situații;

Voi completa lista în cazul în care mă voi confrunta cu probleme care necesită și alte ustensile.

Localizare - cabana Valea Sâmbetei

Pentru a ajunge la începutul traseului trebuie să ajungem în Stațiunea Climaterică Sâmbăta. 

Atenție! Dacă luați drumul prin Zărnești – Șinca Veche o să aveți parte de un peisaj superb dar drumul este groaznic. Am luat 2 gropi de am zis că acolo rămâne mașina.

Din stațiunea climaterică Sâmbăta se merge pe un drum forestier (de la intersecția cu drumul comunal ce duce spre Victoria).

Alăturat aveți locația cabanei.

Descrierea traseului Complex Turistic Sâmbăta - Cabana Valea Sâmbetei

Partea 1 -Drumul forestier

Drumul luat are marcaj triunghi roșu (a se consulta pozele).

În funcție de organizare și de timpul pe care îl aveți la dispoziție această porțiune se poate realiza cu mașina. Această porțiune are o lungime de 5-6 km (se realizează în aproximativ 1 h).

După ce am lăsat mașina la câteva sute de metri de intersecția cu drumul comunal ce merge spre Victoria am început ușor să urcăm pe drumul forestier.

Atenție! Pentru cei cu mașini cu garda joasă există o anumită porțiune denivelată care trebuie abordată cu atenție.

Drumul serpuiește prin pădure, liniște, soare, tot ce este recomandat pentru relaxare. Din când în când sunetul păsărilor își face simțită prezența.

Râul formează cascade mici când pe stânga, când pe dreapta.

Apoi apar. Nu, nu florile, ci brusturi cu frunze foarte mari care ajung uneori până la mijloc. Pe o porțiune pe partea dreapta sunt atât de mulți încât îți lasă impresia că formează o pădure în miniatură.

De pe dealuri, apa curge pe mici făgașe în râul înspumat. Tot ce e în jur este dinamic și plin de viață. Trebuie doar să te lași purtat de sunete.

Ajungem la sfârșitul drumului forestier și continuăm pe marcajul cu triunghi roșu.

Partea 2 - Poteca montană

Și de aici începe ținutul apelor și al cascadelor. Urcăm pe un drum pe unde curge un pârâiaș. Bocancii impermeabili își fac treaba și rămân uscat la picioare.

Apoi trecem râul Sâmbăta pe un podeț și continuăm prin pădure. Și acum încep cascadele – majoritatea pe partea dreaptă. Nu sunt mari ca și debit dar sunt foarte frumoase.

Pe potecă sunt amenajate câteva locuri cu masă si băncuțe pentru ca turistul să se odihnească. Drumul nu este greu. Chiar dacă nu se simte acest traseu urcă de la 670 m la 1401 m.

Și ieșim în golul alpin. Recunosc poziția de unde au fost făcute pozele văzute. Mă uit în stânga, mă uit în dreapta, nimic, nici o floare. Iau aparatul și mă uit prin obiectiv – poate apar florile. Nu am norocul acesta -florile sunt de mult trecute.

Ne apropiem de cabană, iar în fața noastră, printre copaci își fac loc vârfurile din Făgăraș.  

Și..zăpadă în iunie. Nu, nu este la cabană. Este pe versant. Suntem pe versantul nordic la Făgărașului, soarele nu strălucește atât de mult așa că putem să admirăm câteva pete de zăpadă.

Cabana Valea Sâmbetei

Cabana se află la limita golului alpin. În depărtare se vede Fereastra Mare și Colțul Bălăceni. 

Cabana are peste 50 de locuri de cazare prețul fiind de 30 de lei / persoană.

Apă este în apropiere – există un izvor. În interior se află o sală de mese. Există și baie în interior. Încălzirea se face prin lemne, dar după câte am citit iarna ar fi bine să aveți și un sac de dormit.

Se poate servi cafea, suc, apă, băuturi alcoolice și mâncare gătită. Noi am venit cu mâncarea de acasă așa ca am luat doar cafea și suc.

Există și un loc de campare în apropiere

Trasee

De la cabană se poate pleca pe diverse trasee:
 • COMPLEX TURISTIC SIMBATA (670 m) – VALEA SIMBETEI – CABANA VALEA SIMBETEI (1401 m) Marcaj: triunghi rosu. Durata: 2 ½ ore – 3 ore.
 • CABANA VALEA SIMBETEI (1401 m) – FEREASTRA MARE A SIMBETEI (2188 m) Marcaj: triunghi rosu. Durata: 2 ore. Durata în sens invers: 1 ora 30 min. Traseul este accesibil iarna turistilor experimentati si alpinistilor.
 • CABANA VALEA SIMBETEI (1401 m) – VIRFUL LA CHEIA BINDEI (2383 m) Marcaj: triunghi rosu pâna deasupra pragului glaciar, în continuare punct rosu. Durata: 2 ore 30 min. – 3 ore. Durata în sens invers: 2 ore – 2 ore 30 min. Traseul nu este accesibil iarna.
 • VALEA SIMBETEI (cca 1350 m) – PIATRA CAPREI (cca 1800 m) – CALDAREA MARE A SIMBETEI (cca 1750m) Marcaj: triunghi albastru. Durata: 2 ore -2 ½ ore. Durata în sens invers: 2 ore. Traseu interzis iarna.
 • CABANA VALEA SIMBETEI (1401 m) – FEREASTRA MICA A SIMBETEI (2191 m) Marcaj: triunghi rosu pâna la baza pragului glaciar; banda albastra în continuare (rar). Durata: 2 ore 30 min. Durata în sens invers: 2 ore. Traseul este interzis iarna si este periculos vara daca în scocul de sub creasta mai persista zapada.
 • CABANA VALEA SIMBETEI (1401 m) – CURMATURA RACORELELOR (2298 m) Marcaj: triunghi rosu pâna la confluenta pâraielor care formeaza Riul Sâmbata; punct albastru în continuare. Durata: 3 ore. Durata in sens invers: 2 ore – 2 ore 30 min. Traseul este interzis iarna.
 • CABANA VALEA SIMBETEI (1401 m) – FEREASTRA RACORELELOR (2311 m) Marcaj: triunghi rosu pâna la confluenta pâraielor din care ia nastere Riul Simbata; punct albastru pina la intrarea în Caldarea Racorelelor din Sus; de aici nemarcat pâna în Fereastra Racorelelor. Durata: 3-3 ½ ore. Durata în sens invers: 3 ore. Traseul se recomanda turistilor experimentati îndeosebi pe vreme rea sau ceata. larna traseul nu este accesibil.
 • CABANA VALEA SIMBETEI (1401 m) – CALDAREA RACORELELOR DIN JOS -CALDARUSA LA CRINTA – POIANA LESPEZI – VALEA SIMBETEI Marcaj. triunghi rosu si punct albastru, comun cu al traseului 14 pe portiunea pâna pe Muchia Dracului, în continuare punct rosu. Durata: 5-6 ore. Durata în sens invers: 6 ore. Traseul nu este accesibil iarna.
 • CABANA VALEA SIMBETEI (1401 m) – FEREASTRA MARE A SIMBETEI (2188 m) – VF. MOLDOVEANU (2545 m) – CABANA VALEA SIMBETEI (1401m). Marcaj: triunghi rosu, pina in Fereastra Mare, iar de aici banda rosie. Traseul este recomandat doar turistilor antrenati, durata fiind de 8-9 ore.
 • CABANA VALEA SIMBETEI (1401 m) – FEREASTRA MARE A SIMBETEI (2188 m) – VIRFUL URLEA (2474m) – CABANA VALEA SIMBETEI (1401m).Marcaj: triunghi rosu, pina in Fereastra Mare, iar de aici banda rosie.Traseul este recomandat doar turistilor antrenati, durata fiind de 6-7ore.
Pentru detalii și rezervări la cabană vizitați site-ul cabanei Valea Sâmbetei
 
Cabana Valea Sambetei Fagaras
Cabana Valea Sambetei

Galerie foto - traseul Complex Sâmbăta de Sus - Cabana Valea Sâmbetei

Drumul de întoarcere

În plan era să mergem și până la Chilia părintelui Arsenie Boca dar….a venit surpriza acum. A început ploaia. Ne-am adăpostit în cabana până a trecut. Înainte de a porni la drum am citit că traseul spre chilie nu este recomandat să fie făcut dacă plouă, așa că am întrebat la cabană pentru confirmare. Aceasta a venit, recomandarea fiind să facem acest traseu când este soare afară.

Când am plecat – la intersecția cu drumul ce duce spre chilie un prieten a făcut o remarcă: ” Dacă noi nu suntem echipați de traseu atunci Arsenie Boca cum urca pe aici iarna?? „. Vă dau o singură șansă să ghiciți cine a alunecat pe o piatră și a căzut în fund…

După încă 2 ore și 30 min de mers, uneori pe o ploaie ușoară, am ajuns la mașină.

Am hotărât să facem o oprire și la Mânăstirea rupestră de la Șinca Veche.

Ajungem la locație. Din cauza faptului că eram foarte obosit observ numai 2 lucruri interesante despre această mânăstire:

1. Majoritatea mânăstirilor și bisericilor  ortodoxe din Transilvania au fost dărâmate sau date în folosința greco-catolicilor în jurul anului 1760.

2. În ceea ce a fost descris ca altarul mânăstirii este o pentagramă cu ceea ce poate fi descris ca un simbol ying-yang. Mi se pare foarte ciudată această asociere.

Cu siguranță o să revin la această mânăstire pentru a vedea în detaliu aceste simboluri.

Poate aflu între timp că monumentul este mult mai vechi. O să vedem.

Bonus - oprire la clătite în Bușteni

Oboseala trece cel mai repede cu ceva dulce așa că am hotărât să ne îndulcim cu o porție de clătite la Bușteni. Porție e puțin spus, clătita e cât o shaormă și e umplută cu fructe, ciocolată, seminte, biscuiți, frișcă și are și un sticks umplut cu ciocolată.

Ascultați de la un gurmand ca mine. Nu mâncați singur o clătită elixir că leșinați. E foarte bună dar e prea mult.

Concluzie

Excursia a fost foarte frumoasă. Am plecat cu ideea că o să văd un anumit tip de peisaj și am văzut altul. Dacă aveți o zi liberă merită acest traseu. Dacă aveti mai multe atunci aș sugera să vizitați și alte obiective turistice sau trasee în zonă. Ce mai recomandati să se viziteze? Scrieți în comentarii.

Alte articole prezente pe site
Manastirea Snagov - Turle
Mânăstirea Snagov
cetatea fagaras
Cetatea Făgăraș
Valea Cerbului - Traseu
Traseu Bucegi
Stana lui Burnei Fagaras
Traseu Vârful Moldoveanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *