Traseu Gura Diham - Cabana Diham

Introducere

Ajungând din întâmplare pe la cabana Gura Diham și având ceva timp liber la dispoziție am zis să încercăm un traseu prin zonă. Nu explorasem până acum zona aceasta și era trecut de prânz (luna martie) așa că am decis să facem un traseu scurt până la Cabana Diham. A fost oare plimbarea ușoară de care aveam nevoie sau nu? Să aflăm!

Informații utile

Lungime traseu:

Dificultate traseu: ușor;

Durată traseu: 2 ore (3 ore dus - întors);

Distanță: 4,5 km;

Parcare punct de plecare: Da;

Surse de apă: Da - la cabane;

Diferența de altitudine: aprox. 400 m;

Marcaj traseu: triunghi albastru și dungă roșie (pe o mică porțiune)

Date de contact cabana Diham:

Telefon: 0726 20 32 62;

Email: cabanadiham@yahoo.com;

Date de contact cabana Gura Diham:

Telefon: 0244 321 108; 0722 510 357; 0723 249 746;

Email: office@gura-diham.ro

De ce avem nevoie pentru o călătorie pe Valea Sâmbetei?

Înainte de a pleca la drum trebuie să punem tot ce este necesar pentru a avea o excursie fără evenimente neplăcute. În continuare am alcătuit o listă cu echipamentul necesar pe munte atunci când plecăm pe trasee care se pot face într-o zi.

Bocanci impermeabili – sunt foarte utili pentru a va feri de accidentări sau în cazul în care vă prinde ploaia pe traseu;

Îmbrăcăminte – în funcție de sezon. Trebuie să aveți minim un rând de schimburi la voi. Nu folosiți haine din bumbac – se usucă greu;

Rucsac – în funcție de tipul de traseu ales puteți lua un rucsac mic (10-20 l ) pentru turele scurte sau în rucsac mai mare (25-40l ) pentru turele care durează întreaga zi;

Apă – minim 2 l de apă. Eu mai iau și 2 sticle de băuturi energizante cu minerale;

Hrană: încercați să luați fructe, ciocolata și produse care se digeră ușor. Opinie personală: nu mâncați în momentul în care urcați – încercați dacă este posibil să așteptați până se termină ascensiunea;

Hartă, busolă pentru orientare în cazul în care nu mai vedeți poteca;

Frontale sau lanterne. Eu prefer o frontală pentru a avea mâinile libere;

Telefon mobil și baterii externe pentru comunicare în caz de primejdie;

Trusă de prim ajutor – în cazul în care vă accidentați. Este util să știți ce există în trusa respectivă și cum se folosește;

Protecție solară formată din pălărie, ochelari de soare și cremă de protecție. Soarele este foarte periculos la munte chiar dacă nu vă dați seama de intensitatea razelor solare;

Bețe de trekking – nu sunt un fan al lor dar pot să recunosc că pe anumite porțiuni de traseu sunt utile;

Briceag multifuncțional pentru diverse situații;

Voi completa lista în cazul în care mă voi confrunta cu probleme care necesită și alte ustensile.

Traseul Cabana Gura Diham - Cabana Diham

Cabana Gura Diham este la aproximativ 5 km de Bușteni, drumul este asfaltat și se poate face cu mașina. Dacă doriți să mergeți pe jos este un fel de plimbare puțin mai lungă și se poate face fără a avea mari dificultăți. Am făcut drumul până în Bușteni la nivel de plimbare de seară. Să ne întoarcem la traseu.

Pot spune că am prins o zi superbă de primăvară. Asta se traduce prin soare, temperatură acceptabilă, zăpadă și puțin noroi.

La intrare traseului se află un indicator care spune că până la cabană facem în jur de două ore. Eram pe zăpadă cu persoane care doreau să facă și poze, am zis că evaluarea e corectă. Dacă mergeți fără pauză se poate face și în 1 oră și 15 minute, dar în acel moment nu era nevoie să fugim.

Primele 10 minute (să zicem) e o urcare mai abruptă care sperie foarte mulți turiști. Am auzit că panta asta mai abruptă poartă numele de "panta prostului". Bănuiesc că se numește așa din cauza turiștilor care se cred viteji la început și iau panta în plin ca mai apoi să nu mai poată de oboseală. Cred că se întâmplă destul de des la oamenii care nu au experiență.

Această urcare durează până la bifurcația unde ne despărțim de poteca spre cabana Poiana Izvoarelor. Drumul spre cabana Poiana Izvoarelor este o altă variantă pentru a urca sau o coborî de la cabana Diham.

De data asta am luat-o în dreapta spre Șaua Baiului. De aici începe partea de deal a traseului. Se urcă prin pădure destul de lin, fără a depune un efort deosebit.

După aproximativ 1 oră ajungem la Șaua Baiului. Șaua Baiului este locul unde ne vom intersecta cu drumul forestier care merge spre cabana Diham. Tot aici există două relee de telecomunicații și niște vile/case care se observă prin pădure.

Dacă cerul este senin putem vedea crucea de pe Caraiman, vârful Postăvaru și o parte din munții Bucegi.

O luăm în stânga pe drumul forestier, până la Cabana Diham fiind un drum de aproximativ 30 minute din acest punct. Partea frumoasă a traseului se vede imediat după ce se iese din pădure: în partea stângă avem munții Bucegi, în dreapta avem Postăvaru, iar în depărtare se vede Măgura Codlei (dacă aveți noroc).

Până la cabană se coboară puțin. Aici puteți găsi apă, sucuri și diverse preparate calde.

Trasee Cabana Diham și scurt istoric

Prima cabană a fost construită în 1934 de către clubul german de schi din București. A fost naționalizată în 1947, a ars in anul 2003 fiind înlocuită de actuala cabană.

Trasee cu punct de plecare cabana Diham

  • Cabana Mălăiești - două rute :

prin Glăjărie - cruce albastră apoi bandă albastră - durata 2-3 ore

prin Poiana Pichetul Roșu - punct roșu apoi triunghi roșu- durata 3-4 ore

  • Cabana Poiana Izvoarelor - cruce albastră
  • Predeal - triunghi albastru apoi dungă albastră
  • Râșnov - cruce albastră apoi dungă albastră
  • Vf. Omu - pe Creasta Bucșoiu - bandă roșie

La cabana se pot servi diverse băuturi și se poate dormi.

Drumul de întoarcere a fost realizat prin același traseu din două motive: timpul (apropierea nopții) și nu am găsit intrarea nici pe traseul de punct roșu nici pe cel de cruce albastră (vă dați seama cât de atenți am fost).

Varianta Cabana Poiana Izvoarelor

De explorat - va fi completat la vizite ulterioare.

Galerie foto

Concluzii

Traseul este unul ușor, indicat persoanelor care sunt la început și doresc să iasă la o scurtă plimbare. Se poate face și iarna cu încălțămintea adecvată. Ca observații - nu luați pieptiș prima urcare și nu plecați cu burta plină la drum.

Alte trasee montane

Stana lui Burnei Fagaras

Traseu Vârful Moldoveanu

Traseu mediu Făgăraș
Jepii mici peisaj

Traseu Jepii Mici - Vf. Omu - Valea Cerbului

Traseu dificil Bucegi
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare și pentru a asigura funcționarea corectă a site-ului. Continuând să folosești acest site, recunoști și accepți utilizarea cookie-urilor.

Acceptă toate Acceptă doar necesarele