Traseu munții Bucegi: Piatra Arsă - Babele - Sfinx - Vf. Omu - Vf. Scara și retur

Introducere

La vârful Omu am mers de foarte multe ori. Mi s-a propus să particip la o ieșire la care să mai adăugăm și vârful Scara. Cum nu am mai mers spre acest vârf am zis să fac o încercare. Să vedem ce a ieșit!

Informații utile

Lungime traseu: aprox. 18 km;

Dificultate traseu: Mediu;

Durată traseu: aprox. 7 ore și 30 minute cu pauze (se poate face și în 6 ore);

Parcare punct de plecare: Da;

Surse de apă: Da;

Diferența de altitudine: aprox. 500 m;

Marcaj multiplu: bandă roșie, bandă galbenă (verificați secțiunile de traseu pentru mai multe informații).

Vremea Vf. Omu

De ce avem nevoie pentru o călătorie pe Vârful Scara?

Înainte de a pleca la drum trebuie să punem tot ce este necesar pentru a avea o excursie fără evenimente neplăcute. În continuare am alcătuit o listă cu echipamentul necesar pe munte atunci când plecăm pe trasee care se pot face într-o zi. Să nu uităm o mașină – esențial pentru începerea acestei aventuri.

 • Bocanci impermeabili – sunt foarte utili pentru a va feri de accidentări sau în cazul în care vă prinde ploaia pe traseu;
 • Îmbrăcăminte – în funcție de sezon. Trebuie să aveți minim un rând de schimburi la voi. Nu folosiți haine din bumbac – se usucă greu;
 • Rucsac – în funcție de tipul de traseu ales puteți lua un rucsac mic (10-20 l ) pentru turele scurte sau în rucsac mai mare (25-40l ) pentru turele care durează întreaga zi;
 • Apă – minim 2 l de apă. Eu mai iau și 2 sticle de băuturi energizante cu minerale;
 • Hrană: încercați să luați fructe, ciocolata și produse care se digeră ușor. Opinie personală: nu mâncați în momentul în care urcați – încercați dacă este posibil să așteptați până se termină ascensiunea;
 • Hartă, busolă pentru orientare în cazul în care nu mai vedeți poteca;
 • Frontale sau lanterne. Eu prefer o frontală pentru a avea mâinile libere;
 • Telefon mobil și baterii externe pentru comunicare în caz de primejdie;
 • Trusă de prim ajutor – în cazul în care vă accidentați. Este util să știți ce există în trusa respectivă și cum se folosește;
 • Protecție solară formată din pălărie, ochelari de soare și cremă de protecție. Soarele este foarte periculos la munte chiar dacă nu vă dați seama de intensitatea razelor solare;
 • Bețe de trekking – nu sunt un fan al lor dar pot să recunosc că pe anumite porțiuni de traseu sunt utile;
 • Briceag multifuncțional pentru diverse situații;

Voi completa lista în cazul în care mă voi confrunta cu probleme care necesită și alte ustensile.

Secțiunea Piatra Arsă - Vârful Omu

Durata: aproximativ 3 ore (am realizat traseul în 2 ore și 45 min cu începători);

Marcajul: bandă galbenă Marcaj Banda Galbena;

Drumul până la parcarea de la Piatra Arsă este cel clasic: DN1 de la București sau Brașov, se ia drumul de Târgoviște, urmând drumul spre cabana Dichiu. Acolo se face dreapta și se mai merge câțiva kilometri până la parcare. Recomand să mergeți în timpul săptămânii pentru a nu a da peste aglomerația specifică weekendului.

Să fac o scurtă descriere a condițiilor de traseu. În ziua în care am fost se anunța o maximă de 7 grade cu posibilitatea de a ploua în cursul serii. Nu erau condiții ideale, de dimineață temperatura fiind aproape de 0 grade.

Am ajuns de dimineață în parcarea de la începutul traseului. Spre surprinderea mea, la acea oră eram noi și cei care vindeau diverse produse. Pentru prima oară nu am simțit presiunea dată de mulțimea prezentă în general pe acest traseu. După ce ne-am echipat am început să mergem agale spre Babele și spre Sfinx.

Urcarea nu este prea grea. De fapt singurul obstacol până la Sfinx este un delușor care poate fi ocolit parțial în cazul în care nu vă simțiți în stare. Ajungem la Babe, facem câteva poze și mergem spre Sfinx. La Sfinx aceeași poveste. Nu ne oprim prea mult. Ne-am propus să facem traseul în cel mai scurt timp posibil pentru a minimiza riscul să ne prindă ploaia.

Drumul de la Sfinx la Vf. Omu este la fel de ușor. Este format dintr-o porțiune în urcare ușoară, urmată de zona în care mergem pe sub Colții Obârșiei și se termină cu urcarea spre vârf. Pentru persoanele care sunt la început: pași mici, în ritmul de efort dorit și veți fi în vârf foarte rapid.

Când am ajuns la Vf. Omu vremea încă era bună. Am stat puțin, am mâncat, am băut apă și am zis să facem o încercare să ajungem și la Vf. Scara.

Traseu munții Bucegi: Piatra Arsă - Babele - Sfinx - Vârful Omu - Vârful Scara și retur 1
Traseu munții Bucegi: Piatra Arsă - Babele - Sfinx - Vârful Omu - Vârful Scara și retur 4

Secțiunea Vf. Omu - Vf. Scara și retur

Durată: aprox. 2 ore;

Marcaj: bandă roșie Dunga Rosie;

La Vf. Omu se vede destul de clar cum acționează munții ca o barieră, în special în zilele în care norii sunt la joasă înălțime. Imediat cum am dat colțul la cabană peisajul s-a schimbat. Pe partea dreaptă erau norii care încercau să treacă de munte. Din punct de vedere vizual s-a format un peisaj destul de interesant: norii treceau dar cum ajungeau spre valea Gaura erau trimiși înapoi de parcă în vale exista un uriaș care dorea să îi țină departe.

Pe parcurs vă veți întâlni cu două poteci care merg spre cabana Mălăiești. Apoi începe urcarea spre Vf. Scara. Ca și dificultate este la nivelul celei de la Vf. Omu. Cum am făcut greșeala să mănânc înainte, am gâfâit destul de serios pe această urcare.

Ajunși la capătul urcării, am descoperit......multă ceață și vârful nicăieri. Luăm pozele de pe internet la rând, vedem diverse hărți...ia vârful de unde nu-i. După aproximativ jumătate de oră de orbecăit pe acel platou, când mai aveam puțin și ne dădeam bătuți am zis să mai facem o încercare și să mai dăm o tură. Și.....miracol...am găsit marcajul.

Cum găsim Vf. Scara atunci când este ceață?

Imediat cum ajungi pe platou ai un marcaj. Mai mergi puțin pe potecă și dai de cel de-al doilea marcaj (de fapt e doar stâlpul fără panou). Aici faci dreapta și mergi drept până ajungi la panoul cu Vf. Scara. E destul de simplu când ai vizibilitate. Nu atât de simplu pe ceață.

La întoarcere peisajul se schimbase complet. Trecusem de la o primăvară timpurie la o toamnă târzie și mohorâtă. Am zis să grăbim pasul, dar în grup erau persoane destul de obosite și nu am reușit  un timp prea bun.

Iar la Vf. Omu am fost așteptați de o surpriză. Acolo a început să cadă măzăriche.....în iulie. În consecință am decis să scurtăm pauza de la cabană (care era închisă) și să mergem spre mașină.

Trasee care ajung la Vârful Omu (cabana Omu)

Dacă tot am ajuns la cabana Omu o să las aici și unele trasee care ajung pe la această cabana arhicunoscută din munții Bucegi.

 1. Cabana Piatra Arsă (1950 m) – Cabana Babele (2200 m) – Cabana Omul (2505 m) Marcaj: bandă galbenă. Durata: 3 ore.
 2. Poiana Văii Cerbului – Valea Cerbului – Vârful Omul (2505 m) Marcaj: bandă galbenă. Durata: 5 ore. Traseul nu este recomandat iarna.
 3. La Prepeleac (1750 m) – Creasta Bucşoiului Mare – Vârful Bucşoiul (2492) – Vârful Omul (2505) (Poteca Friedrich Deubel) Marcaj: bandă roşie: Durata: 3 ore. Interzis iarna.
 4. Râşnov (675 m) – Cabana Mălăieşti (1720 m) – Vârful Omul (2505 m) Marcaj: bandă albastră. Durata: 8 ore. Până la cabana Mălăieşti 5 ore.
 5. Bran (760 m) – Poarta – Culmea Clincea – Muchia Ţigăneşti – Hornul Scării – Vârful Scara (2422 m) – Şaua Hornurilor (2315 m) – Vârful Omul (2505 m) Marcaj: bandă roşie. Durată: 7 ore. Traseul nu este recomandabil iarna.
 6. Traseu Bran - Valea Gaura - Vârful Omu - Valea Ciubotea.. Marcaje multiple. Durata: 10-12 ore.

 7.  Cabana Padina (1525 m) – Şaua Strunga (1909 m) – Şaua Bătrâna (2150 m) – Vârful Doamnele (2402 m) – Vârful Omul (2505 m) Marcaj: bandă roşie. Durata: 6 ore. Iarna traseul este recomandat doar turiştilor cu experienţa turelor de iarnă şi alpiniştilor.
 8. Hotel Peştera (l610 m) – Valea Obârşiei – Vârful Omul (2505 m) Marcaj: bandă albastră. Durata: 3½ ore. Traseul este periculos iarna.
Traseu munții Bucegi: Piatra Arsă - Babele - Sfinx - Vârful Omu - Vârful Scara și retur 5
Traseu munții Bucegi: Piatra Arsă - Babele - Sfinx - Vârful Omu - Vârful Scara și retur 6
Traseu munții Bucegi: Piatra Arsă - Babele - Sfinx - Vârful Omu - Vârful Scara și retur 7

Secțiunea Vf. Omu - Sfinx - Babele - parcare Piatra Arsă

Traseu munții Bucegi: Piatra Arsă - Babele - Sfinx - Vârful Omu - Vârful Scara și retur 8

Durata: 2 ore;

Marcaj: bandă galbenă Marcaj Banda Galbena ;

Ultima parte a traseului a fost un fel de 4 anotimpuri. La Omu am avut aproape iarnă, am coborât puțin și am prins toamna târzie de la urmă.

Aproape de Sfinx am trecut la primăvară cu soare și cer cât de cât senin. Dar....în depărtare (de fapt mai aproape decât credeam noi) era vara cu o furtună de toată frumusețea.

Spre norocul nostru, am ajuns la timp la mașină. Și acolo a fost o nouă surpriză. Parcarea era aproape goală iar pe traseu am întâlnit câteva persoane.

Știu că sunt egoist dar chiar mi-a plăcut muntele în felul acesta.

Și finalul este fericit. Când am ajuns în Sinaia am prins potopul din urmă. Ce pot spune: cu toate pelerinele și bocancii impermeabili nu cred că scăpam fără să fim udați până la oase.

Galerie foto

Concluzii

Traseul prezentat este unul mediu și îl recomand pentru începători. Dacă nu vă simțiți în stare puteți merge până la Vf. Omu. Mie mi-a plăcut traseul, în timpul în care am fost fiind mai puțină lume pe acest traseu.

Trasee turistice în zonă

Stana lui Burnei Fagaras

Traseu Vârful Moldoveanu

Traseu mediu Făgăraș
Traseu Jepii Mici -Caraiman

Traseu Jepii Mici - Vf. Omu - Valea Cerbului

Traseu dificil Bucegi
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu Obârșia Ialomiței

Traseu spre Vf. Omu

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Traseu munții Bucegi: Piatra Arsă - Babele - Sfinx - Vârful Omu - Vârful Scara și retur 25

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente