Traseu spre Cabana Curmătura - coborâre prin Prăpăstiile Zărneștilor

Introducere

După ultima experiență la Vf. Piatra Dragoslavelor am zis că e timpul să fac un test și să abordez un traseu destul de cunoscut: traseul spre cabana Curmătura. Am mai făcut acest traseu, nu mi se pare un traseu greu, putând fi realizat și de cei mai puțin experimentați dar care au câteva trasee la activ.

Informații utile

Lungime traseu: aprox 11 km;

Dificultate traseu: mediu;

Durată traseu: 4-5 ore;

Parcare punct de plecare: Da (aglomerată);

Surse de apă: Da;

Diferența de altitudine: aprox. 700 m;

Marcaj traseu: multiplu (bandă galbenă, cerc galben, bandă albastră)

De ce avem nevoie pentru o călătorie la Cabana Curmătura?

Înainte de a pleca la drum trebuie să punem tot ce este necesar pentru a avea o excursie fără evenimente neplăcute. În continuare am alcătuit o listă cu echipamentul necesar pe munte atunci când plecăm pe trasee care se pot face într-o zi. Să nu uităm o mașină – esențial pentru începerea acestei aventuri.

  • Bocanci impermeabili – sunt foarte utili pentru a va feri de accidentări sau în cazul în care vă prinde ploaia pe traseu;
  • Îmbrăcăminte – în funcție de sezon. Trebuie să aveți minim un rând de schimburi la voi. Nu folosiți haine din bumbac – se usucă greu;
  • Rucsac – în funcție de tipul de traseu ales puteți lua un rucsac mic (10-20 l ) pentru turele scurte sau în rucsac mai mare (25-40l ) pentru turele care durează întreaga zi;
  • Apă – minim 2 l de apă. Eu mai iau și 2 sticle de băuturi energizante cu minerale;
  • Hrană: încercați să luați fructe, ciocolata și produse care se digeră ușor. Opinie personală: nu mâncați în momentul în care urcați – încercați dacă este posibil să așteptați până se termină ascensiunea;
  • Hartă, busolă pentru orientare în cazul în care nu mai vedeți poteca;
  • Frontale sau lanterne. Eu prefer o frontală pentru a avea mâinile libere;
  • Telefon mobil și baterii externe pentru comunicare în caz de primejdie;
  • Trusă de prim ajutor – în cazul în care vă accidentați. Este util să stiți ce există în trusa respectivă și cum se folosește;
  • Protecție solară formată din pălărie, ochelari de soare și cremă de protecție. Soarele este foarte periculos la munte chiar dacă nu vă dați seama de intensitatea razelor solare;
  • Bețe de trekking – nu sunt un fan al lor dar pot să recunosc că pe anumite porțiuni de traseu sunt utile;
  • Briceag multifuncțional pentru diverse situații;

Voi completa lista în cazul în care mă voi confrunta cu probleme care necesită și alte ustensile.

Fântâna lui Botorog - Poiana Zănoaga - Cabana Curmătura

Marcaj: bandă galbenă Traseu spre Cabana Curmătura - coborâre prin Prăpăstiile Zărneștilor 1;

Durată: 2 ore/ 2 ore 30 minute (timp efectiv cu multe opriri 2 ore);

Am ajuns în jurul orei 9 la fântâna lui Botorog. Spre surprinderea mea am găsit un loc de parcare destul de aproape de intrarea pe traseu în ciuda faptului că existau destul de multe mașini în zonă.

Nu e prima oară când merg până la cabană. Ultima dată a fost într-o zi de Paște și am dormit 2 ore la Poiana Zănoaga (era călduț, soare de primăvară, aer curat). Știam că ne așteaptă o urcare destul de abruptă încă de la început. După ultima experiență (cea de la Piatra Dragoslavele) voiam să văd dacă am eu probleme sau traseul respectiv e mai greu decât pare.

În consecință am început să urcăm pentru a testa teoria. Și spre surprinderea mea, chiar dacă mergeam destul de încet, mergeam constant și fără să obosesc excesiv. După prima parte care mi se pare mai abruptă dăm de o porțiune puțin mai ușoară și....începem să depășim alți turiști aflați pe cărare.

Chiar eram mândru de mine și speram într-un timp bun. Din păcate/fericire nu eram singur pe potecă așa că am făcut destul de multe pauze pe traseu. După aproximativ 1 ore si 20 minute ajungem la Poiana Zănoaga și vedem munții Piatra Craiului. Facem o scurtă pauză de poze și continuăm pe potecă. Pe drum îmi tot povestea o prietenă despre câinele de la cabană. Din păcate am fost înștiințați că ar fi de preferat să nu deschidem subiectul pentru că dulăul nu mai este printre noi.

Trecem pe lângă indicatorul de Piatra Mică și ajungem din nou în pădure. Până la cabană mai e aproximativ 30 minute de drum ușor și relativ plat. Numai bun pentru recuperare.

La cabană ajugem în 2 ore (timpul minim scris pe indicator) și constat cu ușurare că nu eu am fost de vină pe traseul anterior. De fapt dacă mă gândesc mai bine pot spune că au fost de vină kilogramele mele și gravitația care mă trăgeau la vale.

Traseu spre Cabana Curmătura - coborâre prin Prăpăstiile Zărneștilor 2
Traseu spre Cabana Curmătura - coborâre prin Prăpăstiile Zărneștilor 3

Cabana Curmătura - Stâna Curmătura - Prăpăstiile Zărneștilor - Fântâna lui Botorog

Traseu spre Cabana Curmătura - coborâre prin Prăpăstiile Zărneștilor 4
Traseu spre Cabana Curmătura - coborâre prin Prăpăstiile Zărneștilor 5

Marcaj: multiplu (bandă albastră, cerc galben) Există și varianta să mergeți doar pe bandă albastră Marcaj Banda Albastra Traseu spre Cabana Curmătura - coborâre prin Prăpăstiile Zărneștilor 6.

Durata: 2 ore 30 min

După o mică pauză la cabană unde am mâncat o ciorbă de văcuță și ce aveam prin bagaj am hotărât să coborâm pe traseul cerc galben.

Chiar înainte de traseu, o vulpe a decis că nu are pe unde să o ia și a tăiat-o printre turiști. Era un specimen destul de sănătos și cu blana numai bună de pus pe par de câinii de la cabană. Spre norocul ei, câinii erau ocupați cu alte îndeletniciri.

Am început coborârea. Este destul de ușor. Traversăm pârâul. ajungem la bifurcație și decidem să o luăm pe traseul cu cerc galben. Ieșim în poienița de la Stâna Curmătura dar urmăm poteca spre dreapta (în depărtare vedeți și semnul pe un copac). În stânga se vede masivul muntos cu vârful Piatra Mică, un loc unde trebuie neapărat să ajungem pe viitor. Mai traversăm pârâul și ajungem la pădure.

De aici drumul merge doar prin pădure până ajungem la Prăpăstiile Zărneștilor. Uneori poteca coboară destul de abrupt, fără a crea probleme pentru cei care abordează acest traseu.

După aproximativ 1 oră ajungem la drumul prin chei și o luăm spre mașină. Trebuie să vă avertizez: sunteți la jumătatea drumului. În primă fază am crezut că mai avem 30 de minute și ajungem la mașină dar nu a fost așa. Drumul a durat aproximativ 1 ora și 15 minute prin chei.

Deși peisajul este superb pot afirma că la un moment dat m-am plictisit. Poate din cauza aglomerației, poate am fost de prea multe ori. Pur și simplu spre sfârșit abia așteptam să ajung la mașină. 

Iar când am ajuns la mașină am înțeles proporția aglomerației: un singur sens de mers, ambuteiaje și mult praf. Notă: nu ar trebui să merg in weekend pe traseele ușoare și cunoscute.

Galerie foto

Concluzie

Un traseu plăcut și destul de ușor.  Aș recomanda ca traseul să fie realizat sub formă de circuit. Sau poate doriți doar o plimbare mai lungă prin prăpăstii. Decizia e la voi!

Obiective turistice în zonă

Stana lui Burnei Fagaras

Traseu Vârful Moldoveanu

Traseu mediu Făgăraș
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Traseu pe Valea Sâmbetei

Traseu cu brândușe
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia
Traseu spre Cabana Curmătura - coborâre prin Prăpăstiile Zărneștilor 22

Traseu spre Piatra Dragoslavelor

Traseu munții Leaota

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente