Traseu ușor din Sinaia: Poteca Regală - Poiana Stânii Regale

Traseu ușor Sinaia: Poteca Regală - Poiana Stânii Regale

Poiana Stanii Regale Sinaia

Introducere

Ce să zic – traseul acesta nu intra în planurile mele. Un traseu de 2 ore dus-întors pare a fi o plimbare în parc pentru cineva antrenat. 

Dar cum eu iarna am pus aproximativ 10 kg pe mine am zis că ar fi bine să încep cu un traseu ușor. Și bine am făcut…..

Informații utile traseu

Durata: 2 ore

Dificultate: ușor

Marcaj: dungă albastră

Apă: da, există un izvor pe drum/potecă aproape de Poiana Stânii

Parcare la începutul traseului

Traseu Strava

Începutul traseului

Nu pot să încep traseul fără o scurtă descriere a orașului. Toată lumea cunoaște Sinaia: Peleș, Pelișor, Cazinoul, Mănăstirea Sinaia sau Parcul Ghica. 

Este un oraș cu o arhitectură deosebită, mai ales dacă intrii pe străduțele din lateral și vezi  diferite vile construite în perioada regalității.

Vă întrebați poate ce legătură au toate acestea cu traseul. Păi e destul de simplu: dacă vreți să faceți un traseu mai lung, lăsați mașina la mănăstire și vă luați frumușel rucsacul și începeți traseul de acolo. Există mai multe variante de abordare a acestui traseu. Eu vă voi prezenta variantă făcută de noi și care ar fi varianta optimă.

Varianta făcută de noi pleacă de la mănăstirea Sinaia. Parcarea era deja plină, așa că am parcat în parcarea de la Peleș – cea de la începutul aleii. Preț: 20 de lei pe zi sau 4 lei pe oră. Cum nu știam exact programul am zis să plătesc pentru întreaga zi și să nu am bătaie de cap. Am mers apoi pe la mănăstire, prin parc și prin oraș. Apoi am hotărât să mergem și pe poteca regală. Nu aveam echipamentul standard de munte (eu de exemplu eram îmbrăcat cu blugi și adidași). Citisem că traseul e unul ușor așa că nu îmi făceam probleme. Și am luat-o la deal. 

Drumul până la intrarea propriu-zisă pe potecă nu e spectaculos, dar ar fi bine să vă rotiți capul prin jur.  Veți observa foarte multe case care au o arhitectură deosebită și foarte multe case de vânzare. La un moment dat chiar începusem să facem planuri pentru viitoare pensiuni în zonă.  În momentul în care  ieșiți din localitate puteți spune că sunteți foarte aproape de locul unde trebuie să faceți dreapta pe traseu.

La începutul traseului exista și o  parcare (destul de plină la ora 11). 

Mai trebuie să spun o vorbă despre șosea – cum să o zic mai frumos – e varză (cu gropi și fără trotuar în majoritatea locurilor).

Poteca Regală

Și intrăm pe poteca regală, o alee pietruită înconjurată de pădure. Imediat după intrare se găsesțe o cascadă și o alee care duce spre cascadă.  Mai mergem puțin și vedem o săgeată care ne spune că trebuie să o luăm în stânga. După câte văzusem acolo era și un panou(indicator) din lemn, dar acum nu am mai văzut așa ceva.

Notă aparte: luați bocanci; dalele alea de piatră afectează picioarele. Cel puțin eu am fost afectat.

Și de aici, până în vârf e urcare. E destul de lejeră la nivel de durată/timp, dar nu  e lejeră ca și dificultate (cel puțin pentru cei mai plinuți care nu au antrenament, așa cum eram eu la momentul acela). Așa că am pus fața de om serios și am început să urc ca măgarul, încet dar fără oprire. Cel mai bine este să urcați în propriul ritm, nu să alergați și să vă dați rotunzi. 

Dacă sunteți pentru prima oară pe traseu este recomandat să țineți marcajul. De pe traseu se ramifică diverse poteci pietruite (pe care nu le-am explorat).

Peisajul este dominat de pădure. Cred că este foarte frumos să mergi toamna pe acest traseu.

În legătura cu forma fizică – pe traseu erau și foarte mulți copii. Când vedeam că ei o iau pe scurtatură și nu au nici o treabă, începuse să mi se facă puțin rușine.

Și după lupte seculare care au durat 45 de minute am văzut lumina.

Chiar înainte de a ieși din pădure dați de un izvor unde puteți să vă răcoriți.

Și ieșim la Poiana Stânii Regale.

Traseu usor Poteca Regala Sinaia

Poiana Stânii Regale

Muntii Baiului - Poiana Stanii

Primul impact este dat de munte. Peisajul este superb. Ai o vedere extraordinară spre Bucegi. În stânga se deschide poiana, plină de verdeațî.

Am horărât să mergem și  la stâncile (Stânca) Franz Iosef și apoi să ne retragem pe poiană.

E…aici am avut o mică problemă. De stâncă auzisem, văzusem că există niște scări. Problema e că ioc indicatoare. Și ioc scările din filmulețe. Am ajuns la 2 stânci mai mari, pe ele era un panou cu regele Carol și cred că alți membrii ai familiei regale (poate era și împăratul, cine știe). Panoul era destul de șters. Am zis că alea sunt stâncile vieții. Am urcat până la ele, am făcut fotografiile de rigoare și când era să coborâm am văzut că există o potecuță care merge prin pădure. Cum nimeni nu se ducea acolo și alte persoane din grup erau destul de obosite am zis să nu merg în explorare. Bănuiesc că pe acea potecă ajungeai la stânci și la panorama cu Valea Prahovei.

În fine, coborâm și mergem în poiană. Am văzut în filmulețe că aici erau terase și câteva magazine. Acum nu e nimic.

Să revenim la poiană.  Este locul perfect de relaxare: plin de verdeață cu o vedere superbă spre munții Bucegi. Dacă urcați spre liziera pădurii puteți vedea inclusiv munții Baiului și drumul de creastă de acolo. Din loc în loc exista o plantă care se remarca în peisaj. După o scurtă căutare am găsit că această plantă se numește veratrum album și este o plantă medicinală. După câte am citit planta trebuie să fie folosită doar sub îndrumare medicului, fiind toxică.

După o mică pauză la soare am hotărât să coborâm.

Coborârea și traseul până la Pelișor

La întoarcere am vrut să fiu zmeu. Toate scurtăturile care nu au fost abordate la urcare, au fost experimentate la coborâre. Ar fi bine, dacă vreți să faceți asta, să vedeți pe unde o ia traseul. Zic asta pentru că la un moment dat era să cobor pe alt drum pietruit.

Coborârea nu cred ca a durat mai mult de jumătate de oră. Când am ieșit de pe traseu și trebuia să o luam dreapta spre cascadă m-a lovit iar dorința de explorare.

Știam că există drum/potecă pe care poți să mergi și să ajungi la Pelișor. Și am zis să o iau în stânga în timp ce grupul a luat-o pe traseul pe care am venit.

Și încep să merg …..dreapta, stânga, drumul se mai întâlnește și cu alte poteci, prin pădure, frumos, liniște și pace.

Ajung la niste ruine. Pe un panou scrie Cabana Vulpărie, locul unde se țineau vulpile regale. Continui pe drum  și în curând văd că drumul o ia ușor spre stânga. Am zis că ar fi bine să pornesc gps-ul și să văd care ar fi poziția mea față de castelul Peleș.

E, aici urmează o nouă etapă de ghici. Existau mai multe poteci care o luau spre dreapta. Am luat și eu pe cea care era cea mai apropiată de Peleș. S-a dovedit că am luat-o pe cea bună deoarece am ieșit foarte aproape de Peleș. Uneori e bine să mergi în explorare. Înveți drumuri noi și îți testezi capacitatea de orientare.

Galerie foto

Concluzie

Traseul până la Poiana Stânii Regale este un traseu ușor care merită abordat. Peisajul este superb cu păduri, priveliște către munții Bucegi, munții Baiului sau Valea Prahovei dacă aveți norocul să ajungeți până la stâncile Franz Iosef. Dacă sunteți pentru prima oară pe traseu trebuie să fiți atenți la marcaje pentru a lua ruta corectă.

Alte articole prezente pe site
Traseu Jepii Mici
Traseu Jepii Mici
Traseu Varful Moldoveanu
Traseu Vf. Moldoveanu
Peisaj muntii Baiului
Traseu Munții Baiului
Branduse muntii Fagaras
Traseu Valea Sâmbetei