Turnul Sfântul Ștefan (Turnul lui Ștefan Baia Mare)

Introducere

Dacă ai trecut prin Baia Mare sigur vei vedea acest Turnul Sfântul Ștefan, el fiind cea mai impunătoare construcție din oraș. Oare voi rămâne impresionat de priveliștea din vârful turnului sau voi descoperi o imagine dezolantă? Să aflăm!

Informații utile

Adresa: Piața Cetății, Turnului, Baia Mare;

Program: Luni - Vineri : 09:00 - 16:00;

09:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 14:00; 15:00; 16:00; (ultima vizita);

Sâmbătă - Duminica : 12:00 - 14:00;

12:00; 13:00; 14:00; (ultima vizita);

Parcare: da

Date de contact: 0262-211003

Animale de companie: nu

Stare drum: bună

Istoric

Turnul Sfântul Ștefan (Turnul lui Ștefan Baia Mare) 1
Turnul Sfântul Ștefan (Turnul lui Ștefan Baia Mare) 2
Turnul Sfântul Ștefan (Turnul lui Ștefan Baia Mare) 3
Turnul Sfântul Ștefan (Turnul lui Ștefan Baia Mare) 4

Turnul Ștefan din Baia Mare nu poate fi abordat separat de fosta biserica romano-catolică cu hramul Sf. Stefan. Sfântul Ștefan a fost un rege maghiar, considerat întemeietorul Regatului Ungariei. La el face referire numele fostei biserici și numele turnului.

Începuturile orașului Baia Mare sunt puțin confuze. În zonă se aflau două localități destul de apropiate Zazarbánya și Rivulus Dominarum, cu atestări documentare foarte apropiate ca dată (1327 și 1329). Construcția bisericii este legată de documente emise pentru cele două localități. De exemplu într-un document emis din 1347 se spune că se poate lua lemnul și piatra din zonele învecinate iar în 1387 semnează un contract cu parohul Péter Tibai prin care se angajează un orator și 11 capelani, contractul fiind semnat în faţa altarului Sfintei Fecioare al bisericii Sfântul Ştefan din Rivulus Dominarum. În concluzie biserica s-a construit între cele două date, existând posibilitatea existenței unei biserici de lemn și înainte de această dată.

Conform tradiției, turnul bisericii a fost construit de Ioan de Hunedoara în secolul al xv lea (1446) pentru a sărbători victoria asupra turcilor de la Ialomița (1442). Construcția este terminată abia în 1468 de Matei Corvin. Dovada că turnul a fost terminat în perioada lui Matei Corvin sau cel puțin au fost realizate lucrări la el este dat de stema care era pusă pe unul din zidurile turnului. Aceasta a fost dusă la muzeu prin anii 1900, ca mai apoi să dispară din peisaj de tot. Mai trebuie adăugat că tot în acea perioadă în cadrul bisericii sunt menţionate mai multe altare ale bisericii (Sf. Mauriţiu, Maria Magdalena, Sf. Valentin) cât și două capele ceea ce arată importanța bisericii în cadrul orașului.

Urmează perioada în care biserica trece la religia reformată. Își va schimba proprietarii de mai multe ori, în funcție de ce tabără a stăpânit aceste meleaguri.

Să ne concentrăm în continuare asupra turnului. Se vor realiza diverse reparații de către calvini, se toarnă un clopot nou iar în 1619 se construiește un nou coif cu patru turle în colțuri. Acest tip de turn îl veți găsi și la alte biserici sătești din jurul orașului Baia Mare și nu numai.

Un alt moment important este apariția în documente a unui om care era responsabil cu reglarea ceasului din turn. Asta se întâmpla în 1699.

Din cauza certurilor dintre reformați și catolici biserica se degradează destul de mult în timp fiind lăsată în paragină ca mai apoi să fie dărâmată. La asta se adaugă și elementele naturale care dau de furcă turnului. De exemplu un trăsnet distruge coiful construit anterior. Se construiește un nou coif (în stil baroc de această dată), acesta fiind distrus din nou de un, ați ghicit, trăsnet. Se reface din nou coiful și se fac restaurări la turn în diverse perioade până în prezent.

Dacă ar fi avut grijă de biserică la fel cum au avut grijă de turn și de coiful lui poate aveam încă un obiective turistic în Baia Mare.

Descriere

Să trecem la descrierea turnului. Turnul Ștefan a avut norocul să fie pictat de câteva ori de-a lungul istoriei în diverse tablouri. Astfel s-a păstrat felul în care arăta în anumite perioade istorice. Acest lucru mi se pare important, în special în țara noastră unde nu prea se găsesc documente despre obiectivele istorice importante.

Turnul Ștefan din Baia Mare se află în apropierea centrului vechi, într-o piațetă care era înconjurată de biserici. Acolo existau trei biserici, acum fiind prezente două și niște ruine conservate.

Turnul are aproximativ 50 de metri înălțime. Ca să punem în perspectivă, un bloc de 10 etaje are în general 30 de m. Acum o opinie personală. Nu mi se pare a fi aproape dublu la înălțime față de un bloc de 10 etaje. Mi se pare ca e poate puțin mai înalt dar nu dublu. Eu datele astea le-am găsit și asta am prezentat.

Există mai multe intrări decorate în turn, iar etajele prezintă mai multe ferestre ogivale de tipul lansetă. Acestea sunt specifice în special la clădirile care au arhitectură gotică. Pe fațada sudică există turnul scării care face legătura cu primul etaj. Prin intrarea nordică este accesibil parterul turnului unde este amenajat un lapidar (când am vizitat turnul nu am văzut și lapidarul pentru că pur și simplu nu știam că există posibilitatea de a vizita așa ceva acolo). Pe partea vestică se păstrează blazonul orașului. Există mai multe detalii cu privire la modul în care era așezat turnul în componența ansamblului făcut cu biserica Sf. Ștefan dar nu voi descrie acest lucru deoarece este destul de complicat.

Coiful are forma unei piramide cu baza pătrată cu turnulețe și pridvor de unde puteți admira tot orașul. Vechiul orologiu a fost înlocuit de unul electronic. Clopotul este unul special, fiind turnat în 1561 în Arad, dar a fost montat abia în 1925. Pe unde a umblat între timp numai el știe.

Și acum să trece la vizită.

Turnul Sfântul Ștefan (Turnul lui Ștefan Baia Mare) 5

Vizită/Opinie - Turnul lui Ștefan din Baia Mare

Turnul Ștefan a fost primul obiectiv vizitat a doua zi. De fapt mint. Am ajuns mai devreme și am intrat puțin și la bisericile din jur până se făcea ora de deschidere. În plus, în apropiere se află și Muzeul de Artă dar acolo trebuia să intri în acel moment cu programare.

Prima problemă întâmpinată a fost că am așteptat până a binevoit doamna care era responsabilă cu deschiderea să își facă apariția. Pe program scria că vizita se face la ore fixe (imediat după). Nu trebuia să ne prindă clopotul prin turn, mai ales că treceam pe lângă el. Aș fi trecut cu vederea întârzierea dacă nu era însoțită de o îngâmfare și importanță de îți venea să vomiți. Pur și simplu nu prea aveai cu cine să discuți.

În fine, ne-am calmat între noi (în sensul că eram persoane care nu ne cunoșteam și ne-am zis că nu merită) și am început urcarea în turn. Pentru unii poate fi o urcare grea, mai ales dacă suferă de claustrofobie sau frică de înălțime. Dar pot să spun că merită.

Din vârf vezi tot orașul, diverse obiective turistice din Baia Mare, dealuri/munți, păduri. Trebuie să mergi pentru a vedea peisajul. Se poate vedea și clopotul dar și mecanismul ceasului.

Clopotul pur și simplu treci pe lângă el. Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă te-ar prinde ora fixă pe acolo. Aveți grijă la coborâre să nu ratați vreo treaptă, iar dacă aveți picioarele mai mari călcați pe lateral.

Galerie foto

Concluzie

Pe total Turnul Sf. Ștefan mi-a plăcut în special priveliștea avută din vârf. În felul acesta am putut să văd și eu Baia Mare de la înălțime. Vizita ar fi putut fi mai plăcută dacă nu erau nervii de la început.

Obiective turistice în zonă

Turnul Sfântul Ștefan (Turnul lui Ștefan Baia Mare) 17

Muzeul Satului din Baia Mare

Vizitați Muzeul Satului
Turnul Sfântul Ștefan (Turnul lui Ștefan Baia Mare) 18

Vizită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Vizitați Muzeul de Etnografie
Turnul Sfântul Ștefan (Turnul lui Ștefan Baia Mare) 19

19 obiective turistice din Baia Mare

Vizitați Baia Mare
Turnul Sfântul Ștefan (Turnul lui Ștefan Baia Mare) 20

Zona cu Șmen - iluzia optică de lângă Cavnic

Vizitați Cavnic

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Turnul Sfântul Ștefan (Turnul lui Ștefan Baia Mare) 21

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente