Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași - prima universitate modernă din România
Introducere
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași este o instituție de învățământ superior cu peste 20 000 de studenți și 15 facultăți. În această postare voi aborda partea care l-ar interesa pe un potențial vizitator nu pe un potențial student. Pentru viitorii studenți există destule informații pe siteul oficial al instituției. Să vedem ce informații interesante am descoperit!
Informații utile
Dată înființare: 26.10.1860;
Adresa: Bulevardul Carol I 11, Iași 700506;
Program: 08 - 20; Atenție! Unele locuri necesită programare în prealabil. Totodată programul poate suferi modificări;
Telefon: 0232 201 000;
Website: http://www.uaic.ro/.
Cuprins
Cuprins
Istoric și prezentare
Voi începe prin a analiza afirmația că Universitatea din Iași este "Prima Universitatea din România". Afirmația este puțin cam generală. O titulatură corectă ar fi următoarea: Prima Instituție de Învățământ cu Titulatura de Universitate (de la începutul existenței) care are o activitate continuă până în zilele noastre. Nu prea sună atât de pompos, dar este mai aproape de adevăr.
De ce am zis asta? Pentru că:
- prima universitate de pe teritoriul românesc a fost în Transilvania la Cluj prin 1581. Era o instituție condusă de iezuiți care se desființează după 20 de ani de activitate. Urmează instituții asemănătoare tot la Cluj și pe la Alba Iulia
- dacă e să luăm la nivel de continuitate Universitatea Politehnică sau Universitatea Tehnică de Construcții își iau rădăcinile de la Școala de Drumuri și Poduri înființată prin 1818. Totodată Universitatea de Medicină și Farmacie a fost înființată prin 1857 ca Școala Națională de Medicină și Farmacie iar Universitatea de Arte din Iași a fost înființată cam în același an cu Universitatea A.I.Cuza.
- înainte de a se înființa universitatea la Iași au fost mai multe academii: Academia Domnească și Academia Mihăileană. Ultima fiind precursoarea directă a universității actuale.
Acum că am lămurit care a fost prima universitate (alegeți voi răspunsul care vă convine) să vedem cum a luat ființă această universitate. Universitatea a fost inaugurată pe 26 octombrie 1860 și avea doar trei facultăți: Facultatea de Filosofie, Facultatea de Drept şi Facultatea de Teologie. Se adaugă ulterior alte facultăți precum Facultatea de Litere Facultatea de Ştiinţe fizice, matematice şi naturale, Facultatea de Drept şi Facultatea de Medicină.
La început Universitatea a funcționat în clădirea Calimah Ghika - monument istoric din Iași. Există o poveste interesantă și despre această clădire dar nu am spațiul necesar să o spun (puteți căuta diverse articole de specialitate). Datorită dezvoltării universității Palatul nu mai era optim pentru desfășurarea activității, sediul fiind mutat Palatul Universitar de la Copou.
Palatul Universitar a fost construit între 1894-1897, fiind extins și modernizat în perioada interbelică. Acesta a fost construit pe locul unde a existat prima clădire a Teatrului Național, arsă în 1888. Să trecem în revista arhitectura noii clădiri și diverse săli de aici.
Sala Pașilor Pierduți de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și arhitectura clădirii
Începem întâi cu arhitectura clădirii. Fațada e decorată de pilaștri ionici și de figuri ale unor personalități românești. Pentru cei care nu știu pilastrul este o decorațiune care imită o coloană. Spre deosebire de coloană acesta are doar valoare estetică.
Deasupra intrării se află 6 coloane corintice care susțin un fronton frumos decorat. Intrarea este păzită de doi lei - simbolizând puterea cunoașterii în lume. Deasupra coloanelor, pe fronton e scris „VNIVERSITATEA” înconjurat de basoreliefuri cu copii preocupați de diverse activități legate de științele studiate în clădire.
Dacă tot vă aflați în clădire puteți intra și vizita Sala Pașilor Pierduți.
De ce se numește Sala Pașilor Pierduți?
Datorită acusticii de care se bucură încăperea. Aceasta a fost gândită în așa fel încât mersul (chiar și pe tocuri) să se piardă și să nu deranjeze studenții.
Ce găsim în Sala Pașilor Pierduți?
În această sală găsim 18 picturi murale realizate de Sabin Bălașa între anii 1968 și 1978.
Cine a fost Sabin Bălașa?
A fost o personalitate artistică complexă fiind pictor, scriitor, regizor, eseist și filosof. S-a autodefinit ca exponent al romantismului cosmic.
Ce categorii de tablouri și idei găsim în Sala Pașilor Pierduți?
Picturile pot fi împărțite în trei mari categorii: mituri universale, mituri și personaje românești și fresce dedicate mediului universitar. În picturi putem descoperi inorogi, femei mitice, peisaje din univers, legende cât și elemente românești precum Stefan cel Mare, Miorița sau Legenda Meșterului Manole.
Aula Magna „Mihai Eminescu”
Nu putem să terminăm istorisirea despre Sabin Bălașa și picturile lui fără să amintim de pictura realizată de acesta în 2002 în aulă - Galaxia Iubirii
Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi și Aula Universității
Dacă tot ne aflăm în Palatul Universitar eu zic să trecem puțin și pe la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași, loc unde se află Aula Magna Carmen Sylva și Biblioteca Universității
Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași
La fel ca și la alte chestii care țin de recorduri sau de cea mai frumoasă, drăguță etc. și acest obiectiv/bibliotecă poartă denumirea de "cea mai frumoasă bibliotecă din lume". Acest titlu a fost dat în urma unui chestionar/concurs online din 2015. Acum știți cum e, frumusețea e subiectivă. Ce pot spune - este o bibliotecă cu o arhitectură interesantă.
Felul în care arată acum Bibliotecă este datorat unei înșiruiri de evenimente (bune și rele). Varianta inițială se datorează arhitectului elvețian Louis Blanc, care modifică planurile inițiale ale lui Petru Poni și face o singură sală orientată spre fațada clădirii.
În 1944 biblioteca este bombardată de trupele sovietice, clădirea fiind ulterior propusă pentru demolare dar a fost salvată de profesori și studenți care o reabilitează de-a lungul a cinci ani de zile.
Fondul de carte a sporit substanțial în perioada ulterioară ajungând actualmente la peste 1 milion de volume.
Aula Magna Carmen Sylva
Trecem acum și la Aula Universității. Primul lucru interesant pe care l-am citit este că sub această aulă se află piatra de temelie a Palatului Universitar, pusă în 1892 în prezența lui Ferdinand.
Al doilea lucru ce trebuie remarcat este placa de marmură roșie aflată deasupra intrării în Aulă dedicată reginei Maria.
Un alt lucru dedicat familiei regale sunt cele două portrete amplasate în aulă în 1911.
Majoritatea semnelor regale au fost acoperite în perioada comunistă, fiind redescoperite ulterior. Din păcate cele două tablou din 1911 au dispărut fiind refăcute în 2013.
Tot în timpul unei lucrări de refacere pe tavan au fost descoperite urme de fresce realizate cu chenare din foiță de aur și argint.
Acum să trecem puțin și peste oamenii care au pășit în această instituție de învățământ superior din România.
Personalități
Pentru că nu am avut ce face cu viața si timpul meu am luat toți rectorii de la această universitate și am căutat informații despre ei. Nu o să stau să scriu despre fiecare în parte informații, dar am descoperit ceva foarte interesant.
Nu mă consider un om care a citit foarte mult sau are foarte multe informații - consider că sunt destul de normal. Mi-am dat seama, uitându-mă la lista de rectori că am auzit de unele nume de până în Primul Război Mondial și nu știu nici un nume după.
Plecând de la această constatare am început să caut informații despre ei. Și am găsit: miniștri, prim-ministru, membrii ai Academiei Române, au făcut primul laborator, primul curs etc. Au participat la toate evenimentele importante din acea perioadă sau au reprezentat țara cu succes în lumea științifică.
Trecem de această perioadă și informațiile nu prea mai sunt relevante la nivel mondial. Pot spune că la unii nu găsesc nici măcar lucrările publicate sau ce au făcut important pentru universitate. Nu pot spune că nu au făcut nimic dar e o lipsă totală de informații.
Poate chestia asta vine și din faptul că acum s-a schimbat ce se promovează și nu mai este important să se știe despre progresul în știință (e mai important o știre cancan).
O să continui să citesc despre acest subiect - mi se pare interesant și la nivel de teorie a evoluției învățământului în țară. Dacă descopăr lucruri interesante voi scrie despre ele.
Vizită/Opinie
Secțiune care va fi completată ulterior (Nu pot avea o opinie dacă nu am intrat în Universitate).