Vf. Piatra Dragoslavelor: peisaj superb, traseu groaznic

Introducere

Hai să mergem pe Piatra Dragoslavelor ziceau....e ușor, fără probleme...poate să facă oricine. Cam asta am auzit și citit.  Ei bine....nu. Traseul este unul mediu, diferența de nivel destul de mare pe o distanță scurtă face ca panta de urcare să fie abruptă. În plus, pe la jumătatea traseului de urcare trebuie străbătut și un grohotiș. Iar dacă ai 100 kg + pot spune că nu e floare la ureche. 

Dar să vedem cum a fost traseul.

Informații utile

Lungime traseu: aprox. 9 km;

Dificultate traseu: mediu;

Durată traseu: 5 ore (indicatoare) 6 ore 30 minute efectiv;

Parcare la punctul de plecare: nu;

Surse de apă: da - doar în caz de urgență;

Diferența de altitudine: 757 m:

Marcaj multiplu: cruce albastră, punct albastru (vedeți secțiunile pentru detalii)

Introducere

De ce avem nevoie pentru o călătorie pe Vf. Piatra Dragoslavelor?

Înainte de a pleca la drum trebuie să punem tot ce este necesar pentru a avea o excursie fără evenimente neplăcute. În continuare am alcătuit o listă cu echipamentul necesar pe munte atunci când plecăm pe trasee care se pot face într-o zi. Să nu uităm de mașină – singurul mod de a ajunge la începutul traseului.

  • Bocanci impermeabili – sunt foarte utili pentru a va feri de accidentări sau în cazul în care vă prinde ploaia pe traseu;
  • Îmbrăcăminte – în funcție de sezon. Trebuie să aveți minim un rând de schimburi la voi. Nu folosiți haine din bumbac – se usucă greu;
  • Rucsac – în funcție de tipul de traseu ales puteți lua un rucsac mic (10-20 l ) pentru turele scurte sau în rucsac mai mare (25-40l ) pentru turele care durează întreaga zi;
  • Apă – minim 2 l de apă. Eu mai iau și 2 sticle de băuturi energizante cu minerale;
  • Hrană: încercați să luați fructe, ciocolata și produse care se digeră ușor. Opinie personală: nu mâncați în momentul în care urcați – încercați dacă este posibil să așteptați până se termină ascensiunea;
  • Hartă, busolă pentru orientare în cazul în care nu mai vedeți poteca;
  • Frontale sau lanterne. Eu prefer o frontală pentru a avea mâinile libere;
  • Telefon mobil și baterii externe pentru comunicare în caz de primejdie;
  • Trusă de prim ajutor – în cazul în care vă accidentați. Este util să știți ce există în trusa respectivă și cum se folosește;
  • Protecție solară formată din pălărie, ochelari de soare și cremă de protecție. Soarele este foarte periculos la munte chiar dacă nu vă dați seama de intensitatea razelor solare;
  • Bețe de trekking – nu sunt un fan al lor dar pot să recunosc că pe anumite porțiuni de traseu sunt utile;
  • Briceag multifuncțional pentru diverse situații;

Voi completa lista în cazul în care mă voi confrunta cu probleme care necesită și alte ustensile.

Intrarea pe traseu - Vf. Piatra Dragoslavelor (Vf. Vârtoapele)

Durată: 2 ore 30 minute (indicator), 4 ore efectiv;

Marcaj: punct albastru (până la bifurcație) ;Vf. Piatra Dragoslavelor - peisaj superb, traseu groaznic 1, triunghi albastru (urcarea); ;Vf. Piatra Dragoslavelor - peisaj superb, traseu groaznic 2

Lăsăm mașina la intrare pe traseu și fac poze la panourile destul de ruginite unde scrie 2 ore și 30 minute până în vârf. Nimic de speriat. Prima parte a traseului este ușoară, mergem pe un drum forestier cu o pantă destul de lină, ai parte de umbră și dacă ai noroc și de puțin vânt răcoros.

Citind înainte despre traseu am decis să urcăm pe triunghi albastru (pentru a urca grohotișul) și să coborâm pe punct albastru. Zis și făcut, după aproximativ 30 minute ajungem în locul unde trebuia să  o luăm în dreapta. Trebuie să fiți puțin atenți și să o luați pe drum nu prin pădure. Aproape imediat începem să urcăm o pantă destul de abruptă dar scurtă. A fost un fel de introducere pentru ce urma pe traseu. Mersul era destul de alert și chiar dacă nu aveam antrenamentul necesar nu pot spune că era ceva greu.

Urmează să o luăm la stânga și vom lua unele decizii...greșite din cauza semnalizării destul de defectuoase a traseului. De fapt marcarea traseului este destul de bună dar din cauză realizării unor poteci adiacente te poți păcăli destul de ușor. De exemplu: la prima urcare am luat-o pieptiș deși marcajul o lua puțin la stânga și poate era un pic mai ușor. Marcajul era la stânga....dar poteca nu. Și tot așa. Alte exemple asemănătoare: momentul în care trebuie să trecem printr-un stufăriș sau când trebuie să o luăm la stânga spre grohotiș. Trebuie să te uiți cu foarte mare atenție după marcaje (eu am folosit harta de la aplicația munții noștri pentru a avea un plan de rezervă). Cu ceva greutate, alternând urcările pieptiș cu unele pe curbe de nivel ajungem la grohotiș. 

De jos nu pare nimic de speriat: o porțiune destul de abruptă de urcat pe pietre. Am mai făcut așa ceva. Aici în schimb am clacat. Poate urcarea asta e foarte ușoară pentru persoanele de 60-70 kg, dar pentru unu de 100+ kg care face un pas înainte și 2 înapoi este destul de greu. Și pot spune că nu grohotișul m-a epuizat, ci partea imediat următoare de pământ cu iarbă. Pur și simplu nu aveam cum să îmi țin echilibrul. Nici locuri unde să mă odihnesc....un coșmar. 

Și colac peste pupăză, poteca nu era prea bine conturată așa că am dat și peste iarbă mare care făcea înaintarea o adevărată aventură.

De aici înainte urcarea a fost foarte grea (cel puțin pentru mine): făceam 20 de pași, mă odihneam și tot așa. Picioarele nu mă mai ascultau. Chiar dacă situația generală era destul de bună pur și simplu mi se agățau picioarele prin iarbă și nu putea să le scot la suprafață. Până la vârf există și o porțiune în care am dat peste o prăpastie pe partea dreaptă. Potecă în schimb o ia pe la marginea pădurii, nefiind nici un pericol.

Ultima porțiune este o urcare prin soare. Nu ar trebui să fie foarte multe probleme aici, asta dacă nu gâfâi ca un ventilator stricat gata să își găsească obștescul sfârșit. Noroc cu peisajul care face ca fiecare pas să pară a fi unul mai aproape de rai.


Vf. Piatra Dragoslavelor - peisaj superb, traseu groaznic 3
Vf. Piatra Dragoslavelor - peisaj superb, traseu groaznic 4
Vf. Piatra Dragoslavelor - peisaj superb, traseu groaznic 5

Vârful Piatra Dragoslavelor (Vf. Vârtoapele)

Și în sfârșit am ajuns pe vârf. Surpriză, un grup de copii veniți în tabără. Am zis că dacă ei au urcat pe unde am urcat și noi atunci eu mă las de munte și mă apuc de grădinărit. Și am început să vorbesc cu profesorii însoțitori. Nu au urcat pe grohotiș, au ocolit și au urcat pe punct albastru de pe un drum forestier.

Au zis că dacă băgau copiii pe acolo nu era prea bine. În mintea mea era ceva de genul: nu mai spuneți, mai era puțin și mă adunați pe mine de pe versant.

Peisajul în schimb era superb. Se vedea Leaota, Bucegii cu releul, Piatra Craiului (un pic în ceață) și Iezer-Păpușa (abia vizibil). Aproape de vârf era plin de flori. Unele le-am recunoscut, altele nu.  Poate datorită peisajului, recuperarea mea a fost foarte rapidă. În 15 minute eram gata de drum. 

Vf. Piatra Dragoslavelor - Dragoslavele

Durată: 2 ore 30 minute (se poate realiza mai rapid în condiții propice);

Marcaj: punct albastru Vf. Piatra Dragoslavelor - peisaj superb, traseu groaznic 6 ;

Începem coborârea și dăm peste un câmp cu flori, ocazie să mai facem unele fotografii. Apoi intrăm în pădure și revine problema marcajului și a potecii. În sensul că poteca era conturată pe o parte și marcajul o lua puțin la stânga. Până la urmă mi-am dat seama că am deviat puțin de la traseu și am luat-o înapoi spre poteca normală. De fapt cred că mulți fac în acest fel, fiind mai ușor de coborât în acest fel.

Ajungem la Șaua Vârtoapele unde intrăm pe traseul cu punct albastru și o luăm spre stânga. Poteca merge destul de lin prin pădure, mai evacuăm unele crengi picate pe potecă, până ajungem la luminișul din apropierea stânii Fundul lui Neag. 

De aici o luăm prin iarbă și ne orientăm pe hartă. Teoretic, dacă nu plouă, traseul este destul de ușor. Se merge pe un drum care este paralel cu Valea Luncii.

Dar noi am fost la 1 zi după furtună. Apa nu se scursese cu totul, iar combinată cu urmele de vaci faceau unele porțiuni de drum impracticabile. Dacă vă găsiți într-o situație asemănătoare puteți să urcați puțin la dreapta și găsiți în unele zone o potecă (care presupun că este făcută tocmai din această cauză). Ei bine și aici am dat de iarbă mare și groasă care ne-a îngreunat coborârea. Nu cu mult, cât să ne obosească ca să nu recuperăm din timpul pierdut la urcare. Tot pe această secțiune am dat și de un izvor neamenajat. Apa destul de bună și limpede. În situații de urgență se poate apela la această sursă de apă.

Ajunși la drumul forestier am dat și peste 2 șerpi care s-au făcut rapid nevăzuți în vegetație. Drumul până la mașină a decurs fără probleme ulterior acestui incident.

Galerie foto

Concluzie

Ce pot spune după experiența avută: traseu mult mai greu decât am prognozat. Nu aș recomanda mersul pe grohotiș nici la urcare, nici la coborâre. Dacă mai ajung în zona voi face un traseu format din cruce galbenă și punct albastru (vedeți harta munții noștri). În schimb peisajul a meritat din plin. Parcă te aflai pe o insulă și puteai face 360 de grade cu munții din jur.

Obiective turistice în zonă

Stana lui Burnei Fagaras

Traseu Vârful Moldoveanu

Traseu mediu Făgăraș
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Traseu pe Valea Sâmbetei

Traseu cu brândușe
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia
Vf. Piatra Dragoslavelor - peisaj superb, traseu groaznic 43

Traseu spre Cabana Curmătura

Traseu ușor Piatra Craiului

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente