Vizită la cetatea de scaun a Sucevei sau Cetatea Suceava
Introducere
Dacă ați vizitat toate mănăstirile din zonă și doriți o schimbare de peisaj nu trebuie să mergeți prea departe. În Suceava, pe lângă muzee, parcuri și statui avem și o cetate. Eu aș spune că este principalul obiectiv turistic din zonă dar fiecare are prioritățile lui.
În articolul ce urmează, veți afla cum această cetate, construită la sfârșitul secolului al XIV-lea, a devenit simbolul rezistenței Moldovei în fața invaziilor străine. Vom explora modificările realizate de-a lungul timpului, perioada de apogeu, decăderea cetății, documente istorice și cel mai important - ce înseamnă o vizită la această cetate.
Mic rezumat
- Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I Mușat și consolidată de Ștefan cel Mare, fiind rezidența domnilor Moldovei timp de aproape două secole.
- Această fortăreață medievală a suferit mai multe asedii.
- Cetatea a fost parțial distrusă în 1675 la ordinul lui Dumitrașcu Cantacuzino, dar restaurările au readus-o la viață pentru a putea fi vizitată și astăzi.
- Prima mențiune documentară a Cetății Suceava datează din 10 februarie 1388, iar de - a lungul timpului ea a fost inclusă în multe documente istorice și legende populare.
Informații utile
Adresa:
Program:
Parcare:
Pret:
Date de contact:
Stare drum: bună
Istoricul Cetății de Scaun a Sucevei
Chiar dacă perioada de glorie a cetății este în timpul lui Ștefan cel Mare, cetatea a fost construită mult mai devreme. De fapt - dacă dorim să fie totul corect în Suceava au fost două cetăți: actuala cetate și cetatea Scheia. Erau cetățile de pe latura de vest și de est a capitalei. Poate nu ați auzit de cetatea Scheia pentru că această nu a avut o viață prea lungă. A fost construită în aceeași perioadă cu actuala cetate dar a fost dărâmătă după mai puțin de 50 de ani din cauza a....nu se știe exact (alunecări de teren, ordinul domnitorului etc.).
Construcția lui Petru II Mușat
Înainte de a trece la construcția cetății trebuie să lămurim unele aspecte. Veți găsi mai multe variante de Petru la construcția cetății (Petru I Mușat sau Petru II Mușat). Și aș vrea să vă explic de unde vine confuzia. Primul Petru a domnit prin 1367-1368 dar a fost o domnie scurtă (chiar dacă a bătut la polonezi ca la fasole). Și urmează al doilea Petru cel cu cetatea care mută capitala de la Siret la Suceava, are o domnie de vreo 16 ani și tot așa mai departe. Multe persoane nu îl bagă în seamă pe primul Petru și trec cu numărătoarea peste el.
Depășind dilema asta eu mi-am pus o altă întrebare: De ce a fost mutată capitală? Informații oficiale nu prea am găsit dar am o mică teorie. În acele vremuri se încerca pătrunderea religiei catolice în Moldova. De fapt mama și unchiul domnitorului au fost catolici iar el chiar a ajutat la construirea unei biserici în Siret. Dar în anul 1388 se întâmplă două evenimente notabile - mutarea capitalei și un împrumut dat regelui Poloniei. S-ar putea ca domnitorul să fi avut ori un conflict cu religia ori un conflict pe bază de bani. Acum nu am stat să aprofundez și poate cineva știe mai multe dar bănuiesc că de la Suceava putea să controleze mai bine țara fără influențe de altă natură.
Cetatea a fost construită pe un pinten de deal. Prima oară, pentru a curăți dealul pur și simplu ia dat foc. Apoi au construit un castel cu ziduri de 2 m, cu formă de patrulater și de latură de aproximativ 40 m (de fapt erau două de 40 m și două de 36 m). La colțuri și la mijlocul fiecărei laturi exista câte una bucată turn de apărare. De unde știm că a fost făcut în timpul lui Petru: avem două dovezi mari și încăpătoare - documentul privind împrumutul mai sus menționat - emis la Suceava și un tezaur de bani de argint emis de Petru și descoperit în una din încăperile din cetate.
După Petru trecem la Alexandru cel Bun care mai adaugă un zid și pune piatră prin curtea interioară ca să nu mai înnoate în noroi.
Cine a fost Iosif Constantin Drăgan?
Dacă există un există un domnitor important la nivel de țară pot spune că acesta este Ștefan. A dus războaie cu toți vecinii și rar a fost învins, a făcut mănăstiri, a construit cetăți, au apărut cărți în vremea lui și alte lucruri de acest gen. În privința Sucevei există două mari perioade de extindere a cetății - prima înainte de 1476 și a doua după. Înainte de 1476 se construiește un nou zid de apărare cu trei turnuri pătrate și creneluri (locuri pe unde se trăgea) plus alte ziduri mai mici de legătură sau speciale (de exemplu contraescarpă - un zid cu rol de sprijin ca să nu pice zidul principal).
În 1476 cetatea este asediată de Mahomed al II-lea, nu este cucerită dar suferă daune majore. Din această cauză vine a doua parte a construcției în care se adaugă un alt zid lângă cel care a fost construit anterior. Cele trei bastioane pătrate sunt împrejmuite cu ziduri circulare și mai sunt construite alte bastioane sub formă rotundă. La sfârșitul lucrărilor de pune o pisanie cu stema Moldovei. Pe lângă ziduri, se mărește și șanțul de apărare, se construiesc și diverse clădiri cum ar fi o pulberie. Aceste întărituri sunt puse la treabă tot în timpul lui Ștefan - un asediu otoman și unul polonez nu reușesc să distrugă cetatea.
Decăderea și distrugerea cetății
După epoca de glorie din timpul lui Ștefan cetatea începe să își piardă din strălucire. Prima lovitură este dată de Soliman Magnificul care intră în cetate ca urmare a unei trădări. Iată ce zicea cronicarul Macarie "Oastea barbarilor purta război crunt cu Moldovlahia, prădând casele și înveselindu-se cu prăzi. Atunci și preafrumoasa cetate a Sucevei s-a supus turcilor și ca o mireasă împodobită, ca o roabă au rușinat-o... Turcii au pus mâna pe bogățiile domnilor și pe râuri de averi. De acolo s-a întors ca mare învingător, acel trufaș stăpânitor al turcilor și s-a dus la cetatea împărătească, lăsând ca stăpân al domniei pe un oarecare Ștefan".
Urmează distrugerea cetății cauzată de un domnitor cu nume de carte: Alexandru Lăpușneanul. Acesta - pentru a pupa mai bine picioarele turcilor mută capitala la Iași (oraș fără fortificații) și arde toate cetățile din Moldova cu excepția Hotinului.
Cetatea are parte de unele reparații și adăugiri în timpul lui Vasile Lupu. Însă.....la sfârșit de domnie, cazacii chemați în ajutorul lui Vasile Lupu pentru a cuceri tronul Valahiei se găsesc asediați în cetate de trupe poloneze, transilvane și muntene. Cetatea suveră mari daune din care nu își revine. Penultimul cui în coșciug este bătut de domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino, care la ordinul turcilor distruge cetatea prin incendiere în 1675.
Însă nici asta nu a distrus complet cetatea. Arsa de 2 ori, cucerită, prădată, tras cu tunuri în ziduri....ce mai trebuie să dărâmi o cetate - a da...un cutremur. Acesta s-a întâmplat în 1684 când întreaga parte nordică a zidului s-a prăbușit la un cutremur.
Restaurarea si conservarea Cetatii de Scaun a Sucevei
După ce mai mult de două secole, călătorii care treceau prin Suceava consemnau ruinele cetății se fac primii pași pentru restaurare. Interesant este că primul pas se face când Bucovina nu făcea parte din România prin anii 1900. Un arhitect austriac face săpături și lucrări de restaurare ca mai apoi să scrie prima monografie a cetății.
În perioada interbelică nu se aude de prea multe lucrări de conservare. În schimb în perioada comunistă sunt două perioade în care se cercetează și se realizează lucrări de conservare. Prima în 1951 moment în care se realizează un șanțier școală de arheologie urmând perioada 1961-1970 etapă în care se consolidează și se face o restaurare parțială.
O noua restaurare se realizează în 2004 când lucrările efectuate în acest proiect au vizat acoperirea pivniței cu o placă din beton, consolidarea arcadelor interioare, restaurarea podului de acces în cetate etc.
Descrierea Cetății de Scaun a Sucevei
Acum că am văzut partea istorică a cetății să o descriem puțin. Este mult mai complicat decât credeți pentru că o mare parte din cetate nu poate fi identificată de omul de rând dacă nu citește o plăcuță cu descrierea a ce vizitează. Să o luăm cu începutul - mai exact cu fortificațiile.
Amplasamentul și structura fortificației
După cum am văzut primele fortificații apar în secolul XIV în momentul în care nu pot spune că era mai mult decât un fort sau un mic castel de apărare. Avea ziduri de 1,5 m grosime, turnuri pătrate si unele clădiri interioare pentru domn și oșteni.
Apoi au fost adăugate alte fortificații în perioada lui Alexandru cel Bun, dar mai ales în perioada lui Ștefan cel Mare moment în care cetatea are perioada de expansiune masivă atât la nivelul clădirilor cât și la nivelul fortificațiilor.
Acum mă pun în pielea unui vizitator care intră prima oară în cetate. Prima oară se va observa șanțul de apărare și zidul principal de apărare cu turnuri rotunde făcut în timpul lui Ștefan cel Mare (mai exact după asediul dat în 1476). Apoi ajungem la un pod - acesta era un pod cu o parte fixă și cu una mobilă așa cum vedeați în filme. în caz de primejdie podul se ridica și se întrerupea legătura cu partea exterioară. Înainte de a trece podul trebuie să spunem că șantul din fața cetății nu a fost niciodată umplut cu apă. De ce? Păi suntem pe un deal și apa ar fi luat-o toată la vale. Totodată, la zidul din stânga veți observa porțiuni din zidul de sprijin.
Apoi se intră în cetate - ei bine la intrare existau unele capcane în care putea să cadă un musafir nepoftit. Dar după ce se trece și de această se ajunge în curtea interioară a cetății (atenție - nu a fortului). Pentru a ajunge în curtea interioară a fortului mai trebuie să trecem prin niște porți de acces păzite de soldați în camere de gardă.
Ajungem în mijlocul fortului - ne uităm și avem așa
- latura de est - 3 etaje cu apartamente domnești, depozit de alimente și paraclis. Pe la etaje se poate ajunge și prin scări de piatră sub formă de spirală și foarte îngustă.
- latura de vest aven subsol cu pivniță iar la parter avem sala unde se ținea sfatul țării
- la sud avem baia domnească, prima poartă de intrare în cetate și una bucată închisoare
- la nord avem zidurile cu bastioane
Arhitectura
Ei bine la arhitectură nu vă așteptați la lucrurile pe care le-ați găsit la mănăstirile din județul Suceava. La urma urmei este o fortificație în care s-a tras cu tunul, a fost arsă și lasată în ruine. Dar avem unele elemente interesante la nivel de arhitectură.
De exemplu la încăperea unde se ținea Sfatul domnesc avem console în stil gotic și renascentist și chei de boltă cu stema Moldovei.
La paraclis pereții erau acoperiți cu pictură în frescă iar în interior erau sobe din teracotă decorate cu animale fantastice sau personaje mitologice. Pe zidul exterior veți întâlni din loc în loc șiruri de discuri și butoni ornamentali.
Asediile asupra Cetății
După cum am spus mai sus cetatea a trecut prin destul de multe asedii. Să le enumerăm pe scurt și să vedem deznodământul
- În vara anului 1476, turcii au venit cu oști mari să ia cetatea - după victoria de la Valea albă. Apărătorii conduși de hatmanul Șendrea resping atacul. În tabară turcească izbucnește o epidemie de ciumă. Confruntați cu acest lucru și cu faptul că trupe transilvane + oastea lui Ștefan refăcută fac ca turcii să se retragă
- Armata otomană nu s-a dat bătută. A revenit în 1485 și a încercat din nou să cucerească fortăreața. Totuși, apărătorii au fost neclintiți.
- Sultanul Soliman Magnificul personal a condus oastea otomană în 1538. De data aceasta, turcii au reușit să intre în cetate după o trădare a boierilor moldoveni
- Hatmanul Ștefan Tomșa a atacat cetatea în 1563. Mercenarii unguri predau cetatea.
- Mai târziu, în 1600, polonezii și cazacii fiind conduși de Jan Zamoyski și Stanislaw Zolkiewski au invadat Moldova aflată sub stăpânirea lui Mihai. După asediu aceștia intră în cetate și îl repun ca domn pe Ieremia Movilă.
- În 1653 rolurile se schimbă. Cazaci și tătari laolaltă sunt asediați de polonezi, transilvăneni și valahi câteva luni. În felul acesta se sfârșește aventura lui Timuș Hmelnițki
- Ultima bătălie la cetate este între doi domnitori sprijiniți de turci și polonezi prin anul 1673.
Viața de zi cu zi în cetatea Suceava: încăperile și amenajările
Mergând prin cetatea Sucevei nu poți să nu te întrebu cum era viața în perioada medievală. Eu îmi imaginez în felul următor - o imaginație bazată puțin și pe ce am citit.
Cum domnitorul își petrecea cea mai mare bucată de timp în Suceava - la curtea domnească de acolo e de presupus că aici apartamentele nu erau cele mai confortabile cu putință. Rolul defensiv al cetății face ca aleile pe care umblați să fie străbătute în cea mai mare parte din timp de soldați, boieri și care de aprovizionare a garnizoanei.
Bănuiesc că fiecare clădire era bine păzită și delimitată. Adică nu puteai intra pe unde doreai tu și să umblii ca acum prin toate cotloanele cetății. Pe ziduri erau postate santinele care să dea alarma în caz de primejdie. La fel la fiecare ușă sau intrare erau postați soldați înarmați cu săbii și suliți.
În general numărul oamenilor care participau la bătălii era cu mult mai mic decât scriu cronicile din acea perioadă. Adică nu vă așteptați ca suta de mii de soldați otomani să fie la ordinea zilei. Pentru asta ai nevoie de o logistică foarte bine pusă la punct (apă, mâncare, muniție - totul costă și sunt greu de obținut). De aceea îmi imaginez că nici garnizoana permanentă a cetății nu era extraordinar de mare. Adică dacă vrei o luptă cu dusmanul în câmp deschis nu îți lași majoritatea trupelor prin cetăți.
Domnitorul nu prea stătea prin cetate. Să luăm exemplul lui Ștefan care la asedii nu prea a fost prin în cetate pentru că rolul domnitorului e să refacă armata - dacă te blochezi într-o cetate nu prea mai ai nici un control asupra țării.
Așa că dacă am călători în timp am găsi în general soldați înarmați, posibile lucrări, fum și diverse mâncăruri în bucătărie, poate cai. Și dacă suntem norocoși poate prindem și o zi în care se face Sfat Domnesc, se judecă vreo pricină iar ghinionistul suprem ar fi teleportat într-un asediu.
Vizita la Cetatea de Scaun a Sucevei
Acum să trecem la vizita din zilele noastre. Am vizitat de două ori cetatea Suceava și nu pot spune că la prima impresie te dă pe spate la capitolul masivitate. Prima impresie a fost - atât de mică - făcând comparație cu cetatea Neamțului care prin aspect îți dă altă impresie.
Înainte de a ajunge la intrarea în cetate trebuie să spun că drumul până în acest punct este bine întreținut și destul de ușor de făcut. Noi am mers de ambele dăți cu mașina. Din păcate nu vă pot spune un alt tip de experiență. Am ajuns la intrare, am plătit biletul și am început să mergem spre pod și poarta principală. Aici am început să intre în scenă imaginația. Mă gândeam că sunt Ștefan cel Mare și merg în față escortei spre cetate. Văd șanțul de apărare și spun că ar trebui să fie mai adânc în unele zone. Mă felicit că am un pod format dintr-o parte fixă și una mobilă. În plus dacă am niște asasini care doresc să intre în cetate pe aici o să aibă parte și de alte surprize. Apoi trec pe lângă poartă și oștenii mă salută. Simt cum o mână mă atinge și mă pregătesc să scot sabia la nefericitul care a îndrăznit să pună mâna pe domnitor. Când colo era soția care mă trezește rapid din vis și spune să intrăm să vedem ce e în camere. Nu știu cum să spun, poate Ștefan putea să zică ceva dar eu prefer liniștea și intru. Acolo vedem diverse arme medievale, exemple de oșteni îmbrăcați în zale și armuri iar dacă merge sistemul video vedeți și holograme.
Ajungem în curtea interioară. Aici mintea mea o iar pe arătură. De data asta este vorba de un joc. Îmi vin în minte scene dintr-un joc cu tentă medievală unde când ajungi în cetate umbli călare pe străzi și înainte de a intra în sala în care se află lordul/domnitorul trebuie să te dai jos și să treci de 2 soldați. Ei bine acum îmi dau seama că de fapt am citit de cum se numeau cei care erai șefi în cetate (purtau denumirea de portari ai Sucevei sau pâcălabi). Poate de data asta o să fiu întâmpinat de un astfel de om. Din nou soția mă scoate din reverie și face planul de bătaie: ziduri, scări, încăperi.
Să luăm pe rând
- de pe ziduri vezi poziționarea strategică a cetății și felul în care aceasta supraveghea orașul și rutele de acces
- scările mi-au dat o mare senzație de claustrofobie
- în schimb la încăperi am observat două chestii interesante: prima este dată de steagurile boierești care erau expuse acolo. Nu știu eu prea multe de steaguri dar toate cele de acolo mi se păreau a fi foarte orientale - spre mongole așa. Tot prin zonă am mai văzut ceva interesant și interactiv - o hartă digitală cu alte castele din Europa construite în aceeași perioadă. Am stat ceva vreme stând în fața ecranului și jucând jocul "Ghici ce castel e acesta".
Mai găsim diverse documente, date istorice sau alte lucruri ce ar putea părea interesante pentru un istoric (de exemplu opiniile călătorilor străini în Moldova).
În final ne retragem ușor spre ieșire. Dacă doriți puteți vizita statuia lui Ștefan care se află în apropiere, puteți vedea Muzeul Satului Bucovinean sau oul gigant din apropiere.
Galerie foto
Concluzie
Și uite așa, am terminat și cu vizita la cetate. Deși nu este la fel de impunătoare ca alte cetăți acest loc plin de istorie merită vizitat dacă sunteți în zonă. Înainte ar fi bine să vă informați înainte pentru a nu rata lucruri importante.