Vizită la Mănăstirea Humor din Bucovina

Introducere

Mănăstirea Humor te întâmpina cu liniștea specifică unei mănăstiri. Roșul de Humor, turnul în care poți experimenta dificultățile unui asediu și îmbinarea armonioasă între spiritualitate și artă de la mănăstire face din această mănăstire un obiectiv la care mă întorc mereu cu plăcere. Dar să vedem ce face ca această mănăstire să fie deosebită.

Informații utile

Adresa: DJ177, Mănăstirea Humorului 727355

Program: sunați pentru program detaliat

Parcare: da

Preț: 10 lei

Date de contact: 0230 231 411

Stare drum: bună

Introducere

Biserica Humorul Vechi

Mănăstirea Humor este o mănăstire ortodoxă din apropierea orașului Gura Humorului. Istoria ei începe cu biserica Humorul Vechi.  De fapt mint, istoria ei începe întâi cu o bisericuță de lemn. De fapt unde nu a existat o bisericuță de lemn în țara asta. Apoi, în perioada lui Alexandru cel Bun se face o biserică de piatră în jurul căreia se dezvoltă o mănăstire de călugări.

Așa cum era obiceiul în vremea aia, domnitorii dăruiau sate, obiective sau bani mănăstirilor, credința făcând parte din viața de zi cu zi. În momentul în care Ștefan cel Mare domnea la Suceava, mănăstirea Humorului primește în dar de la acesta Tetraevangheliarul de la Humor. Este interesant faptul că pe acesta este pictat Ștefan dăruind cartea Fecioarei Maria. Acesta este unul dintre primele portrete laice din Moldova. Nu este chiar o Mona Lisa dar este ceva ce trebuie menționat. În primele decenii ale secolului XVI biserica veche s-a ruinat. Bănuiesc că fiind pe malul unui rău a jucat un rol destul de important în dărâmarea ei. Ruinele acesteia încă se mai văd în apropiere.

Vizită la Mănăstirea Humor din Bucovina 1
Vizită la Mănăstirea Humor din Bucovina 2

Biserica logofătului Toader Bubuiog

Actuala biserică a fost construită în 1530 de către marele logofăt Toader Bubuiog. Acest lucru este atestat în pisania scrisă în limba slavonă: " "Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, la porunca și cu ajutorul evlaviosului domn Petru Voievod, fiul voievodului Ștefan cel Bătrân, s-a început acest hram în numele cinstitei Adormiri a Preacuratei și Preabinecuvântatei noastre Stăpâne Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria, cu cheltuiala și prin osteneala robului lui Dumnezeu Jupan Toader, mare logofăt, și a soției sale Anastasia, în anul 7038 august 15 și când era egumen Chir Paisie" (1530).

Biserica a fost pictată în 1535 dar despre asta vorbim puțin mai târziu.

Turnul lui Vasile Lupu de la mănăstirea Humor

Următoarera oprire se face în perioada domnitorului Vasile Lupu. Acesta înconjoară biserică cu un zid de apărare și contruiește turnul care se află în dreapta intrării principale. Tot în perioada lui Vasile Lupu, aceasta mănăstire a fost jefuită și arsă de cazacii lui Timuș. Ce bine că au mâncat bătaie de la Matei Basarab.

Să revenim la turn. Inițial turnul făcea parte din zidul mănăstirii fiind parte integrant[ a sistemului de apărare. Acesta are 8 m lățime, parter și trei etaje

Dacă veți intra în turn veți observa particularitățile unei construcții defensive din Evul Mediu. De exemplu scara care ducea la etaj putea fi distrusă, câștigându-se astfel timp. Apoi atacatorii sunt îndumați spre spații din ce în ce mai înguste în care manevrarea armelor este din ce în mai dificilă. Ca să nu spun că dacă ești puțin mai corpolent s-ar putea să ai norocul să rămâi înțepenit acolo. La ultimul etaj veți găsi un balcon de lemn iar acoperișul este construit în patru ape și este prezent și deasuprea balconului.

Să trecem la următoarea perioadă.

Deființarea mănăstirii Humor și reînființarea ei

Dacă nu știți, Bucovina a fost de la austrieci pentru aproximativ 150 de ani. Una din cele mai hotărârile importante luate de aceștia a fost desființarea majorității mănăstirilor din Bucovina. Humorul nu a făcut excepție de la regulă biserica transformându-se în biserică parohială. Această stare de fapt a fost menținută inclusiv în perioada interbelică, moment în care Bucovina revenise în cadrul statului român.

Biserica și turnul au fost restaurate în perioada comunistă cu sprijin financiar UNESCO. Imediat după căderea comunistului mănăstirea a fost reînființată iar din 1993 Biserica "Adormirea Maicii Domnului” și "Sf. Gheorghe" a Mănăstirii Humor a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial.

Să trecem acum la arhitectură.

Arhitectura Bisericii de la mănăstirea Humor

Chiar dacă această biserică se asemeană în foarte multe privințe cu celelalte biserici construite în acea perioadă, biserica mănăstirii Humor are și unele particularități remarcante. Să începem cu asemănările. Stilul este cel moldovenesc, stil care atinge apogeul în această perioadă. La fel ca la mănăstire Voroneț avem unele influențe gotice la ferestre și uși. Ce mai e la fel ca la celelalte biserici: acoperișul care se prelungește deasupra absidelor și formează o streașină mult ieșită - acest lucru era specific și caselor din zona montană.

Acum să trecem la deosebiri...și avem destule. Prima deosebire este lipsa turlei. Avem cele trei abside dar nu avem turla prezentă în general deasupra naosului. O altă deosebire importantă o avem la pridvor unde privorul închis este înlocuit la această biserică cu pridvorul deschis. Biserica este 

Trecând la interior avem parte de o nouă diferență notabilă: biserica este compartimentată în 5 încăperi: pridvorul deschis, pronaosul, încăperea mormintelor (gropnița), naosul și altarul. Începem cu pridvorul deschis care are patru arcare - două pe partea veștică și câte una pe laterale. Din pridvor se intră în pronaos printr-o intrare realizată în stil gotic. Între pronaos și naos se află încăperea mormintelor. Toate cele trei încăperi sunt despărțite de pereți. Dacă sunteți atenți, în momentul în care treceți prin încăperea mormintelor ar trebui să observați o ușă: această ușa dă spre încăperera denumită tăiniță sau locul unde se ascundeau podoabele mănăstirești în cazul unui atac asupra bisericii.

Ei bine dacă am ajuns să vorbim de morminte trebuie să spunem că aici sunt înmormântați mai mulți demnitari ai Moldovei: 

  • Primii de care trebuie să amintim sunt ctitorii bisericii - logofătul Toader Bbuiog și soția lui Anastasia. 
  • În pronaos avem mormântul episcopului Efitmie al Rădăuților
  • Tot în pronaos avem mormântul logofătului Solomon

Biserica este luminată de 6 ferestre, două dintre acestea aflându-se în naos.  Să trecem acum la pictură.

Vizită la Mănăstirea Humor din Bucovina 3
Vizită la Mănăstirea Humor din Bucovina 4
Vizită la Mănăstirea Humor din Bucovina 5

Pictura

La pictarea acestei biserici au contribuit patru picturi. Dintre acesta se remarcă Toma din Suceava care se intitula „zugrav de biserici și curtean al Măriei sale Petru, voevodul Moldovei”. 

Pictura exterioară are este degradată în special în partea de nord, unde nu se mai înțelege mare lucru. Se văd doar anumite fragmen din din Acatistul Sf. Mucenic Gheorghe, din Arborele lui Iesei, două coloane de filozofi și chipul starețului Paisie. Nu mă întrebați unde și cum e că nu sunt expert în artă.

Ceea ce pot spune și poate fi observat și de un vizitator obișnuit este culoarea. Dacă la Voroneț avem albastrul aici avem diferite nuanțe de roșu, culoare ce a devenit simbol al mănăstirii Humor. Dar să revenim la picturi. În partea de vest avem o reprezentare a picturii Judecata de Apoi.

Peretele sudic este mult mai bine păstrat. Pe lângă diverse picturile religioase aici avem o pictură destul de interesantă despre care merită să vorbim: Asediul Constantinopolului din anul 625. După cum știm acel asediu a fost realizat de arabi nu de turci. Dar cum în vremea în care s-ar realizat pictura inamicii principali erau turcii, aceștia au luat locul în pictura. Dacă stau bine să mă gândesc și în ziua de azi mulți nu ar face diferența. Ceea ce este și mai interesant este că Zugravul Toma s-a pictat ca unul din călăreții care aruncă o suliță spre oastea invadatoare. Bănuiesc (nu am stat să caut) că există și alte reprezentări ale zugravului - altfel ar fi cam curios cum cei care pretind acest lucru au ales fix capul acelui călăreț.

Dacă trecem la pictura interioară, pe lângă picturile religioase cu îngeri, evangheliști și Fecioara Maria sunt prezente și unele tablouri votive. Dintre acestea putem aminti tabloul lui Petru Rareș împreună cu familia, tabloul celor doi ctitori pictați separat dar și tabloul hatmanului Daniil de Suceava împreună cu soția.

Așa cum ne-am obișnuit, meșterii nu puteau să nu picteze și elemente populare cum ar fi animale care traiau în Moldova, instrumente muzicale, diverse arme sau țesături moldovenești. Acum să vedem cum a fost când am vizitat mănăstirea.

Vizită/Opinie

La această mănăstire am fost de două ori. Și de fiecare dată am fost după ce trecusem anterior pe la Voroneț. Spre deosebire de Voroneț aici am găsit cu totul altceva.

Prima vizită a fost mai demult, în negurile timpului cum ar spune povestitorul. Fiind un pic mai mic și mai prostuț nu prea băgam eu de seamă multe lucruri. Însă mi s-au tipărit în minte patru idei mari și late:

este mult mai liniște și mai frumos față de Voroneț

copiii cred că ar adora să se joace de-a pititea prin turnul fortificat

este mult mai multă ordine iar peisajul nu este atât de încărcat de construcții făcute aleatoriu

dacă tot ai trecut pe la mănăstire și poți face o faptă bună ar trebui să nu o ignori. Aici am întâlnit un bărbat, țaran din părțile locului care vindea ouă pictate de el în fața mănăstirii. Ouăle nu aveau măiestria artistică a celor prezente la muzee dar erau muncite cu migală. Chiar dacă nu prea aveam ce face am zis să cumpărăm câteva ouă de la domnul respectiv. Actualmente nici nu știu pe unde mai sunt sau dacă mai sunt dar figura omului când am zis că luăm câteva ouă a fost neprețuită: se vedea fericirea și mulțumirea că munca lui e apreciată. Știu că pentru mulți nu prea contează lucrul acesta dar acest fapt m-a făcut și pe mine fericit.

A doua vizită a fost cu nașii. Veneam la fel după Voroneț. Acum mă voi lega de partea cu plata. Fiind iarnă și în timpul săptămânii doamna trebuia să intri unde scrie bilete și să le iei de acolo. Soția mea s-a dus să le ia și noi am intrat și am început să ne uităm la picturi. La un moment dat vine și soția cu materiale și patru mere. Intrase în vorbă cu măicuța de acolo și a zis că dacă tot suntem pe drumuri să ia niște mere din coș. Pentru mine a fost un gest mic dar foarte frumos. Acum nu zic că peste tot ar trebui să fie așa dar s-a aplicat ceea ce am spus mai sus - se putea realiza o faptă bună și s-a realizat.

A urmat aventura din turn. Știam de la domnul din parcare că încă merge să intru pe scările de acolo (asta după ce a râs puțin și m-a măsurat din priviri). Ei bine, dacă data trecută am fost mai fâșneț acum a trebuit să mă cațăr ca la munte. Na, burta mai mare, echilibrul mai mic.

Galerie foto

Concluzie

După cum ați văzut mai sus, pe lângă istoric, partea religioasă și artă, la mine a fost o experiență mult mai bună față de Voroneț. Dar depinde de fiecare dintre noi cum ne simțin în anumite situații. Eu v-am descris experiența mea - sper să aveți o experiență similară.

Obiective turistice în zonă

Stana lui Burnei Fagaras

Traseu Vârful Moldoveanu

Traseu mediu Făgăraș
Jepii mici peisaj

Traseu Jepii Mici - Vf. Omu - Valea Cerbului

Traseu dificil Bucegi
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Poiana Stanii Regale Sinaia

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente