Vizită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș - Baia Mare

Introducere

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș are două secții: Secția Pavilionară (muzeul cu obiecte și costume populare) și Muzeul Satului care este un muzeu în aer liber aflat în apropiere.

În acest articol voi descrie Secția Pavilionară și vizita pe care am avut-o în excursia din Maramureș.

Informații utile

Adresa: Strada Dealul Florilor nr. 1, Baia Mare 430165

Program:

Program de iarnă : 15 noiembrie – 15 aprilie

ORAR:

Marți – Duminică 9:00 – 16:00

Ultima intrare: 15:30

Luni – Închis

Program de vară : 16 aprilie – 14 noiembrie

ORAR:

Marți – Duminică 10:00 – 18:00

Ultima intrare: 17:30

Luni – Închis

Parcare: nu

Pret: Clădirea Pavilionară:

Preșcolari, elevi, studenți: 3 lei/pers;

Pensionari: 4 lei/pers;

Adulți: 6 lei/pers;

Adulți în grup organizat (de la 15 persoane): 4 lei/pers;

Taxă ghidaj la cerere – 25 lei;

Taxă manifestări extra muzeale (teatru, serbări școlare, tabere, conferințe, ateliere): 10 lei/pers;

Taxă foto amatori: 10 lei/pers/zi;

Taxă atelier educațional: 5 lei/atelier;

Taxă eveniment Teatru de Vară (festival muzică, etc) – 500 lei/zi/eveniment;

Date de contact: 0262 276 895

Animale de companie: nu

Stare drum: bună

Scurt istoric

Vizită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș - Baia Mare 1

Strămoșul actualului muzeu își are originea în 1899 când s-a format Asociația Muzeală Băimăreană cu scopul de a se aduna exponate pentru viitorul muzeu din oraș.

În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial muzeul își încetează activitatea, fiind redeschis în 1950. În acei ani însă eforturile erau făcute pentru secția de istorie și arheologie.

Înființarea unei secții de etnografie și artă populară a fost posibilă abia în anul 1964, fiind realizate campanii de achiziții de obiecte populare în Maramureș.

Datorită creșterii numărului de exponate s-a decis deschiderea unei secții separate. Aceasta este găzduită de fost teatru de vară din oraș, cladire care a fost renovată pentru a găzdui expoziția.

Expoziția pavilionară a fost deschisă la 1 iulie 1978.

Descriere

Întâi doresc să încep cu clădirea pentru că această mi se pare deosebită. Prima oară când am văzut-o mi s-a părut a fi imensă, semănând din depărtare cu Casa Albă.

Clădirea este reprezentată de fostul teatru de vară, are o suprafață de 500 metri pătrați și este situată pe Dealul Florilor. În apropiere se află câmpul Tineretului și Parcul Municipal Regina Maria pentru cei care doresc să facă plimbări lungi seara.

Dacă continuațo coborârea de la muzeu pe aleile din jurul câmpului, pe partea dreaptă veți găsi Monumentul Ostașului Român, realizat pentru a omagiu soldații care au murit în Cel De-al Doilea Război Mondial.

În fața clădirii veți observa câteva coloane de lemn. Acesta este ansamblul statuar realizat de sculptorul Vida Gheaza pentru a comemora victimele masacrului realizat de armata horthystă în 1944. Statuile sunt reprezentără de maramureșeni care poartă măști populare.

Interiorul este format din trei camere la parter și una la etaj. Două din încăperi reprezintă expoziția de bază - „Lemnul în comunitatea tradițională din nordul Transilvaniei – de la leagăn la mormânt” și prezintă diverse unelte de prelucrare a lemnului, interioare țărănești, textile de interior și port popular din Maramureș. Trebuie să fac o mențiune: obiectele din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș (Maramureșul Istoric, Chioar, Lăpuș și Codru).

Vizită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș - Baia Mare 2
Vizită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș - Baia Mare 3

Vizită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș

După ce ne-am cazat la pensiune am văzut că avem timp să vizităm două obiective turistice apropiate. Am plecat spre Muzeul Județean de Etnografie aflat pe un deal din oraș.

Am avut puțin de furcă cu parcare, gen nu am găsit unde să lăsăm mașina din prima, dar am rezolvat problema până la urmă.

Nu știam la ce să mă aștept de la acest muzeu. Făcusem un mic research înainte de a pleca și eram impresionat de clădire și de peisaj. În realitate pot spune cu surprindere ca locul arată la fel de bine. Pot să fiu critic și să fac câteva neajunsuri dar felul în care este așezată clădirea în apropierea unui parc dă un sentiment de liniște.

Am ochit statuile care sunt aproape de clădire și mi-am pus o notă mentală să văd ce e cu ele. Am intrat în muzeu, am luat biletul și eram pregătit să vizitez pe repede înainte.

În general nu mă dau în vânt după astfel de muzee pentru că nu am informațiile necesare gen cum se prelucra lemnul, care era importanța meseriei, de ce costumele populare au culorile respective etc. Spre surprinderea mea muzeul acesta m-a atras. Nu pot să dau un motiv anume dar cred că a fost o combinație între felul în care erau aranjate sălile, multitudinea de informații expuse și faptul că vizita nu a fost lungă și obositoare.

Să descriu pe scurt camerele pe care le-am văzut.

Prima încăpere este dată de meșteșugul de prelucrare a lemnului și unelte agricole. Aici găsim unelte precum: securi, bardă, fierăstraie, rindele, compase, burghie, presă, coase etc. Există o secțiune cu unelte de stână (aici am aflat că ciobanii se mai numesc și păcurari). Mai sunt exemplificate metode de îmbinare a lemnului, diverse tipuri de stâlp maramureșean și alte unelte agricole.

A doua încăpere este destinată în principal uneltelor pentru industria textilă și costumelor populare. Aici am văzut costume din cele 4 regiuni etnografice, o sanie, ladă de zestre, obiecte de ceramică, o trăsură etc.

Aici am observat ideea de traseu prin viață, în sensul de prezentare a vieții omului de la naștere la moarte, dar ideea e prezentată destul de subtil sau eu am fost destul de obosit și nu am observat.

Ultima cameră era o expoziție temporară a doamnei Zoe Vida Porumb, o expoziție de textile, covoare și broderie. Pot spune că era o expoziție ciudată ca și exprimare (pentru un necunoscător ca mine) dar foarte plăcută ochiului.

Se prespune că mai exista încă o sală de expoziție dar sincer să fiu nu am gasit-o. Poate am ratat vreo scară.

Galerie foto

Concluzie

Ca o mică concluzie. Muzeul este interesant pentru muzeu de etnografie și spre surprinderea mea nu m-am plictisit. Clădirea are o arhitectură care iese în evidență iar parcurile din jur sunt numai bune de plimbat seara.

Obiective turistice din zonă

Vizită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș - Baia Mare 21

19 obiective turistice din Baia Mare

Obiective din Baia Mare
Jepii mici peisaj

Traseu Jepii Mici - Vf. Omu - Valea Cerbului

Traseu dificil Bucegi
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Vizită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș - Baia Mare 22

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente

Linkuri utile