Zilele cetății Târgoviște - un eveniment deosebit

Introducere

La începutul lunii septembrie, la Târgoviște, s-a desfășurat festivalul/sărbătoare/evenimentul numit Zilele Cetății Târgoviște. Din curiozitate am zis să merg și eu să văd despre ce e vorba. Programul arăta interesant așa că am decis să explorez de 2 ori evenimentul.

Atenție! Nu am putut merge la toate activitățile sau locațiile unde s-a desfășurat festivalul. Experiența mea a fost destul de limitată din cauza factorilor timp și spațiu.

Date utile

Localizare: Târgoviște – locații multiple.

Preț: deși nu existau prețuri pentru intrarea la evenimentul propriu-zis se putea cheltui o sumă frumușică pe diferite lucruri/distracții.

Program: prea stufos să il prezint aici – citiți secțiunea program.

Parcare:Da – un oraș are locuri de parcare :)).

Program

Aici ar fi trebuit să pun programul. Nu văd însă rostul  – evenimentul deja a trecut iar programul îl găsiți pe internet. Evenimentul s-a defășurat între 04 – 08 septembrie 2021. Da, ati facut calculul corect – au fost 5 zile.

Și acum să vedem în mare cu ce au fost umplute cele 5 zile. 

Pentru a fi mai ușor voi spune de la început că au fost mai multe zone în care s-au desfășurat evenimentele: parcul Chindia, Scuarul Primăriei, Complexul Turistic de Natație, Baza de tenis, Centrul vechi, teatrul sau diverse muzee. Nu știu cum să vă zic, poate au existat și în alte orașe o asemenea implicare, dar eu nu am auzit (cel puțin nu în această perioadă).

Dacă e să luăm la nivel de activități, e o listă lungă:

 • salon editorial;
 • târg de anticariat;
 • stand expozițional activități turistice;
 • stand expozițional robotică;
 • spectacol muzical.
 • expoziții proiecte de arhitectură;
 • târg meșteri populari;
 • evenimente artistice pentru copii;
 • concert de muzică electronică;
 • spectacol folcloric.
 • spectacol de lasere;
 • campionat de fotbal între cartiere;
 • turneu de tenis;
 • concert;
 • concert simfonic.
 • foc de artificii;
 • premieri cupluri vârstnice;
 • expoziție artă plastică;
 • Concert „Comori ale Romanței;

Cred că toată lumea care dorea să vină gaăsea să facă ceva în una din zile. Da, poate exista un trăsnit care dorea un concurs de parapantă cu aterizare în punct fix, dar hai să păstrăm proporțiile.

Nu am putut să mă duc la toate evenimentele. Nici nu aș fi văzut rostul, unele fiind dedicate locuitorilor orașului, dar vă pot spune că am fost surprins de ce am găsit.

Zilele cetății Târgoviște - un eveniment deosebit 1
Zilele cetății Târgoviște - un eveniment deosebit 2

Vizită/Opinie

Cum omul mai și lucrează am ales 2 zile în care mă încadram cu programul. În prima am decis să merg la concertul Trooper, Vunk și Feli (parcă). Nu mă pricep atât de mult la muzică, voiam să văd atmosfera și târgul de meșteri populari.

Să spun ce am găsit. Nu știu de voi, dar eu când eram mic, mergeam la ceva numit bâlci/târg. De anumite sărbători se adunau oamenii, veneau „tiribombe” în care să se dea copiii, oameni veseli, mâncare, ce să zic tot tacâmul (cel puțin pentru copii). Ei bine, am găsit ceva asemănător care mi-a trezit multe amintiri.

Peste tot lume, diverse trenulețe pentru copii, lanțuri, parașute, mașinuțe bușitoare și alte nebunii. Tras cu pușca, saci de box sau chestii din alea în care dai cu șutul, roți cu premii, jocuri din alea de dai cu mingea în piramide de sticle…găseai tot. Să nu zic că toate astea erau îmbinate cu miros de floricele, clătite și porumb copt sau fiert. Vată pe băț  – cum să nu – era din plin. La fel și kurtoși sau dulciuri nu mai bune să îți strice dinții.

Asta era pe o parte. Pe cealaltă începeau terasele cu grătare, „magazinele” cu produse tradiționale (cărnuri, brânză), tarabele cu miere sau lavandă. Exista și un loc unde pe vindea must sau vin. Mai lipseau legumele și fructele și nu mai aveai de ce să te duci la cumpătăruri pentru o săptămână. De fapt nici nu știam la ce să mă uit sau ce să iau: sarailie, baclava, pâine de casă, șuncă? Și așa eu am niște ciudațenii în mâncare așa că nu mai conta combinația.

Exista și o zonă de pentru meșteri populari în care găseai iei, diverse brățări, fuste, fote, îmbrăcăminte și încălțăminte de piele etc.

Acum nu știu calitatea tuturor produselor. Nu pot să vă dau sfaturi despre ce să luați și ce nu. Pentru mine atmosfera era extraordinară.

Iar în mijlocul nebuniei era scena de concert, unde era puhoi de lume. Fiecare avea ceva de făcut/ascultat/văzut.

Înainte să închei această zi vreau să spun ceva despre un eveniment pe care l-am văzut. Treceam pe lângă un trenuleț de copii. Cei mici erau puși la locurile lor, iar pe lângă o mulțime de mămici puneau copiii din trenuleț să se uite la cameră sau să stea într-o anumită poziție…să facă ele o poză cu bucuria lor. Nu știu, poate sunt eu de modă mai veche, dar mie îmi plac fotografiile făcute mai natural ca să zic așa. În sensul, suprinde momentul, nu realizează momentul pentru a da bine în poză. De aceea nu cred că aș face, de exemplu, o sedință foto într-un studio – nu văd farmecul. Dacă tu ești fericit cu/și cine ești nu cred că ai nevoie de „felicitări” din exterior. În fine, cred că voi scrie într-o categorie aparte filosofia mea despre poze, deși nu sunt eu un mare fotograf.

La plecare se întunecase. Aici am trăit o experiență din lumea românească. Nu doream să traversez tot orașul la plecare așa că am decis să plec pe unde am venit. Drumul de venire fusese unul destul de întortocheat cu trecere printr-o parcare, stânga, dreapta, pe străzi foarte mici și aglomerate. La plecare, aceeași aglomerație, pe întuneric. În general am o orientare în spațiu destul de bună. Acum însă, din motive necunoscute, am luat-o pe o străduță la dreapta. Am zis din prima „asta nu e strada pe care am venit. Dar aș putea să încerc. Direcția e bună, iar dacă nu dau într-o casă aș putea ieși direct în strada principală. Zis și făcut. Pe partea dreaptă erau aliniate frumos câteva zeci de mașini, parcate în fața a ceea ce cred eu că erau casele dintr-un ansamblu rezidențial. Merg eu 100 de m, văd o mașină care trece pe drumul principal. Las’ că e bine. Când ajung să ies pe drum mă trezesc față în față cu ditamai gardul cu lacăt pus. Începe să dea Mihăiță cu spatele noaptea pe o străduță îngustă, întrebând retoric unde e logica? Începe! Eu chiar mă întreb dacă locatarii fac aceleasi manevre în fiecare zi. În afara faptului că acel ansamblu nu a fost gândit cu locuri de parcare. Ce să zic – niște genii! 

Să trecem la următoarea vizită.

Vizita doi. La vizita doi am zis să explorez ce se întâmplă în scuarul primăriei unde erau programate un târg de carte, un târg de vechituri și ceva expoziții. Dacă în seara precedentă totul a fost de dimensiuni impresionante acum totul mi s-a părut liniștit, parcă aș fi fost într-o vacanță. Existau ceasuri, bancnote, carți, diverse vechituri, tablouri – pe scurt destul de multe chestii. Numai că nu era chiar un târg de chilipiruri. Cei care vindeau cunoșteau valoare obiectelor  avute (unele fiind supraevaluate în opinia mea). Pentru experiență pot spune că a meritat. Apoi am decis să fac o plimbare prin centrul orașului. Chiar dacă era o zi de luni, ora 17:30, parcă toată lumea era plecată în vacanță. Străzi aproape pustii, liniște, soare nu foarte puternic, perfect pentru plimbare. Mi-am luat un covrig și am dat o raită pe la mitropolie (era inchisă zona pentru renovări – s-a redeschis de curând), prin diverse piețe (nu alimentare) și alei printre blocuri. Liniște, pace….totul frumos.

Când am plecat am rămas cu regretul că nu pot explora și celelalte evenimente. Sper să pot face acest lucru anul viitor. Vă las niște linkuri cu opinii de la alte evenimente la care am fost dar și obiective turistice din zonă.

Alte evenimente la care am participat
Italia din spatiu
Expoziția spațială
Zilele cetății Târgoviște - un eveniment deosebit 3
Târgul mierii de la Câmpina
Perseidele
Perseidele
Obiective turistice în zonă
Curtea Domneasca Targoviste
Curtea Domnească
Moreni peisaj
Moreni