Zona cu Șmen - iluzia optică de lângă Cavnic 

Introducere

Următorul obiectiv nu e chiar un obiectiv ci o oprire pe drum. E zona unde mașinile urcă singure la deal. Am zis că trebuie să trăiesc și eu această experiență. Nu eram convins că o să găsesc exact locul dar am zis să fac o încercare.

Informații utile

Adresa: DJ109F, 437070;

Program: non-stop ;

Parcare: da;

Preț: gratis;

Stare drum: bun.

Cum am trăit experiența

Venind de la Budești spre Cavnic și urmărind google maps vei găsi locul destul de ușor. Când am ajuns acolo mi-am zis: uite că e la vale, cum să nu meargă mașina în partea aia. Am scos-o din viteză și mă așteptam să o ia înainte. Când colo, mă trezesc ca la desenele animate și văd cum mașina merge cu spatele.

Văzusem filmulețe cu mașini fără șofer care o iau singure "la vale" dar am zis că nu vreau să alerg și să mă trezesc pe la știri cu mașina în șanț. Așa că am dat lumea jos din mașină să pozeze și să filmeze dar eu am rămas în ea cu motorul pornit din câteva motive:

 • nu vreau să alerg pe lângă mașină;

 • mai sunt și alți participanți la trafic și am preferat să îi încurc cât mai puțin;

 • pur și simplu îmi era frică să nu prindă prea multă viteză;

 • nu prea mă interesează să conving pe cineva că acolo merge mașina la deal pentru că după cum veți vedea e vorba doar de o iluzie optică care trebuie trăită nu văzută prin filmulețe.

După câteva poze și filmulețe am decis să continuăm drumul spre Baia Mare.

Și acum să vedem care ar putea fi explicațiile pentru acest fenomen în care mașinile urcă singure pe un deal. O să o iau în ordinea inversă a credibilității (să nu râdeți - veți găsi idei ciudate)

 1. Extratereștrii - nu o intru în detalii (nici nu știu ce detalii ar putea să fie aici) dar unii oameni cred că fenomenul este realizat de niște extratereștrii care fac experimente în zonă.

 2. Electromagnetism cu un depozit mare de fier - unele surse declară că aici se petrec fenomene paranormale și electromagnetice. Pe anumite site-uri se spune că un anumit profesor de la o universitate din România a dat o explicație "științifică" la fenomenul de aici. Eu sincer nu înțeleg cum un profesor cu doctorat ar putea spune lucrurile alea și nu poate să demonstreze prezența unei pante.

 3. În realitate, cel mai probabil este vorba de o iluzie optică dată de unghiul din care vizualizăm șoseaua. Acest lucru a fost demonstrat și în momentul în care s-au realiza lucrări la șosea, panta având un unghi de 8 și respectiv 11 grade. O să explic cu poze ceea ce am vrut să spun.

O să încep cu poza în care vedem iluzia optică și unde credem că mașina urcă singură la deal.

Zona cu Smen - iluzia optică de lânga Cavnic 1

După cum vedeți orizonul este și el în pantă și nu aveți un nivel de referință la care să vă raportați. Ochiul este păcălit de peisaj. Ca să înțelegeți mai bine, următoarea poză e din partea stângă a drumului care merge de la Budești spre Cavnic.

Zona cu Smen - iluzia optică de lânga Cavnic 2

Acum având alt orizon se vede puțin panta în care se află mașina. Dar poate spuneți că până acolo se schimbă relieful și nu corespunde cu realitatea. Urmează alte 3 poze în care vă veți edifica.

Zona cu Smen - iluzia optică de lânga Cavnic 3

În poza anterioară se vede că mașina este în pantă, iar în depărtare am trasat o linie paralelă unde se vede cât de mică e panta. Tot aici puteți observa că în peisaj intră un alt deal care are o altă pantă. În felul acesta aveți un alt reper care să vă dea senzația de adâncime.

O să pun alte două poze ca să vă arăt și mai bine.

Zona cu Smen - iluzia optică de lânga Cavnic 4

Aici se poate observa bine iluzia optică. Din cauza unghiului mult mai ridicat de coborâre de la orizon nu vedeți cum drumul coboară și el dar mult mai încet. Același lucru se întâmplă și în zona următoare, drumul pare că urcă.

Zona cu Smen - iluzia optică de lânga Cavnic 5

Pentru cei care doresc să verifice pot face măsurătorile necesare sau pot citi un articol în care explică mai pe larg fenomenul (linkul la sfârșit).

Alte iluzii optice din țară și străinătate

Acesta nu este singurul drum pe care se întâmplă un fenomen aparent straniu. Există mai multe locuri din țară și din străinătate în care există un astfel de fenomen. Voi enumera câteva dintre aceste locuri urmate de diverse filmulețe din aceste locuri pe care le puteți urmări.

 1. Vârciorog, Bihor;

 2. Dealul Bucium, Iași;

 3. Pasul Tihuța;

 4. Zona Babadag.

 5. Asta la noi. Pentru străinătate voi lasă un filmuleț unde se fac diverse experimente pe un astfel de deal. În filmuleț există și o listă de zone de pe glob în care panta nu e ceea ce pare și mașina urcă singură la deal.

Concluzie

Fenomenul este foarte interesant și trebuie trăit pentru a vedea cum funcționează. Dacă sunteți atenți și aveți spirit de observație veți vedea de la fața locului că este o iluzie optică. În cazul în care aveți drum prin zonă eu zic să vă opriți câteva momente și să vedeți cum mașina merge singură.

Alte obiective turistice in zona

Zona cu Smen - iluzia optică de lânga Cavnic 6

Cimitirul Vesel din Săpânța 

Vizitați Cimitirul Vesel din Săpânța
Zona cu Smen - iluzia optică de lânga Cavnic 7

Biserica de lemn din Budești Josani

Vizitați Biserica Budești Josani
Colaj imagini cascada Cailor

Cascada Cailor - cea mai înaltă cascadă din România

Vizitați Cascada Cailor
Biserica si turnul clopotnita

Mănăstirea Bârsana - istoric, opinii și relaxare

Vizitați Mănăstirea Bârsana

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Zona cu Smen - iluzia optică de lânga Cavnic 8

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente