Muzeul Art Nouveau (Casa Darvas-La Roche din Oradea) - singurul muzeu Art Nouveau din România

Introducere

Plimbându-ne prin Oradea am decis să intrăm la singurul muzeu Art Nouveau din România. Cum nu sunt student la arte și nici nu am citit foarte multe despre ce ar putea să conțină acest muzeu, se poate spune că am intrat mai mult din curiozitate. O să vă spun de la început că acest articol nu conține foarte multe elemente descriptive în ceea ce privește arta. Va fi mai mult despre istoric, atmosferă și comportament uman.

Să începem!

Informații utile

Adresa: Str. Iosif Vulcan 11, Oradea;

Program: 10:00- 18:00;

Parcare: nu;

Preț: 15 lei;

Website: https://www.oradeaheritage.ro/casa-darvas-la-roche/;

Date de contact: 0771 553 065.

Istoricul casei Darvas-La Roche din Oradea

Cine au fost proprietarii

De-a lungul timpului au existat mai mulți proprietari. Dintre toți se disting cei doi care dau numele casei: Imre Darvas și Alfred La Roche.

Primul era un industriaș evreu din Oradea care se ocupa în principal de exploatarea lemnului. Și cum în 1900  o parte din economie mergea tot pe bază de bănci, credite și ipoteci, domnul a luat unele credite de la Alfred la Roche care avea o bancă la Basel. Cum unele credite nu au fost plătite banchetul a intrat atât în companie cât și în casă.

Și ca să înțelegeți câte ceva despre companie aceasta era destul de mare, fiind evaluată la aproximativ 16 mil de euro în banii actuali (nu am verificat cifra). Avea gatere, drepturi de exploatare a pădurilor în Bihor și împrejurimi și exporta aproximativ 15 000 de vagoane de lemn pe an.

Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche din Oradea - singurul muzeu art nouveau din România 1

Istoria Casei

Imre Darvas a cumpărat o casă deja existentă în anul 1908 și a comandat proiectanților (fraţii László şi József Vágó) să facă un proiect pentru o casă nouă, impunătoare, cu apartamente de închiriat.  Casa a fost construită între anii 1909 şi 1912 (cu tot cu garaj și sediu de firmă) dar nu a rămas mult timp la proprietar. Imre Darvas moare în 1913, societatea declară faliment iar casa este pusă la vânzare.

De acum urmează un șir destul de lung de proprietari. Până în 1947 majoritatea proprietarilor perindați prin această casă au fost evrei. În perioada comunistă, conform sloganului "nu ai nevoie de o casa atât de mare"  casa a fost parțial naționalizată și transformată în sediu de club sportiv. În 2010 este luată de primărie, renovată și deschisă ca muzeu. Cam aceasta ar fi istoria casei pe scurt.

Arhitectura casei Darvas - La Roche și stilul Art Nouveau

Stilul Art Nouveau

După cum cred că vă dați seama nu prea știu foarte multe despre acest stil. În consecință a trebuit să încep să citesc ca să știu și eu anumite câteva informații și să nu mă fac de râs. Neavând aplecare spre arte, stiluri și forme nu pot spune că înțeleg foarte multe. Dar pot încerca un rezumat (cât se poate rezuma un subiect despre care s-au scris cărți întregi).

Art Nouveau a apărut ca un răspuns la academismul, eclectismul și istoricismul arhitecturii și artelor decorative. Ca să înțelegem mai bine stilul Art Nouveau să vă scriu pe scurt cu ce se ocupau celelalte 3 stiluri.

  1. Academismul era stilul care era predat de aproape un secol în academiile de artă din Europa
  2. Eclectismul este o amestecătură de stiluri combinate în diverse moduri (în funcție de subiect și artist)
  3. Istoriscismul este o recreare a diverse stiluri vechi (bizantin, baroque, gothic etc.) în viziune modernă)

Notă personală - Văd ca și prin 1900 aveau mari probleme cu plagiatul în artă.

Să revenim la stilul nostru. Sursa de inspirație a noului stil a fost dată de formele naturale (flori, plante) și a avut ca obiectiv principal folosirea unor materiale moderne (fier, sticlă, ceramică și beton) în decorarea cu forme neobișnuite a clădirilor. Știu, mi se pare și mie cam seacă explicația dar cam asta am înțeles eu.

În funcție de locul unde a apărut și s-a manifestat stilul Art Nouveau a avut mai multe denumiri (traduceri aproximative în română):

  • în Marea Britanie a fost denumit stil modern sau stil Glasgow
  • În Germania și Scandinavia, stil reformat sau stil tineresc
  • În Italia stil Liberty
  • În Spania artă tinerească sau Modernism
  • În SUA stil Tiffany

Pe noi ne interesează o variație numită secesionism vienez sau corespondentul numit secesionism maghiar. Acesta s-a manifestat în Transilvania între 1890 și 1914, moment în care s-au construit mai multe clădiri publice în diverse orașe din provincie. Principalele orașe în care s-a manifestat acest stil au fost Târgu Mureș, Oradea și Sfântu Gheorghe.

Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche din Oradea - singurul muzeu art nouveau din România 2
Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche din Oradea - singurul muzeu art nouveau din România 3

Arhitectura clădirii - Exteriorul/Fațada

Dacă nu v-ați prins până acum casa a fost construită în stil Art Nouveau. Cred că mulți vizitatori nu prea bagă de seamă exteriorul clădirii. Mă refer aici la intrarea principală. Dacă stai să te uiți atent, de-a lungul fațadei vei observa niște butoni decorativi din ceramică Zsolnay de culoare verde-albăstruie. Dacă ridicăm privirea puțin mai mult dăm peste un mic balcon decodat cu motive simbolice cum sunt conurile de pin și spirale vegetale - elemente de bază în stilul Art Nouveau.

Puțin mai la dreapta, dacă aveți noroc de lumină potrivită, veți observa vitraliile, un element prezent atât în exterior cât și în interiorul clădirii. Alte detalii care pot scăpa unui ochi neformat sunt brătările/benzile din mozaic de pe coloane și feroneria casei.

Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche din Oradea - singurul muzeu art nouveau din România 4
Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche din Oradea - singurul muzeu art nouveau din România 5

Arhitectura clădirii - Interior

Casa a fost gândită în mai multe tipuri de cameră, fiecare cu arhitectură și stil propriu. Dar până să ajungem la camere, holul principal ne întâmpină cu un superb vitraliu. Un alt vitraliu se găsește la etaj. Interpretarea elementelor de pe acest vitraliu diferă în funcție de imaginația fiecărei persoane (vă voi spune la capitolul vizită ce impresie mi-a lăsat). Alte elemente originale la care trebuie să fiți atenți: fântâna din hol, măștile de la calorifer, clanțele ușilor și cremonele ferestrelor.

Mobilierul este diferit de la cameră la cameră, atât ca material cât și din punct de vedere al coloritului. Să trecem acum la camere.

Sufrageria

Această cameră a fost folosită de asemenea pentru găzduirea oaspeților de seamă în timpul unor recepții sau cine festive. Mobilierul este compus din lemn de esență dură, fiind majoritar de culoare închisă, locul central fiind ocupat de masă. Stilul Art Nouveau se poate observa în special la decorurile de pe ușile dulapurilor, al servantei.

Salonul Doamnelor

Este o cameră de o eleganță deosebită având rolul și de cameră de recepție. Mobila camerei este formată dintr-o canapea, o masă frumoasă cu picioare sculptate, un pian, un scaun tip fotoliu. Într-un colț se află o vitrină colțar în care sunt expuse câteva suveniruri vechi.

Salonul domnilor

Elementul principal care se poate observa este seriozitatea camerei. Mobilierul prezent este cel care se găsea în general într-un birou de lucru: dulap de tip bibliotecă, masă, scaune și un telefon. Masa este una destul de specială fiind una la care se putea juca jocuri de societate.

Dormitorul

Ceea ce este interesant la dormitor este mobilierul care reprezintă o moștenire de la vechiul proprietar fiind realizat în stil neo-rococo.

Camera copilului

Este o cameră foarte interesantă datorită activității desfășurate aici. Cu ajutorul tehnologiei de video mapping se proiectează un filmuleț despre rolul jucat de imaginație în visul unui copil. Pot spune că eu am stat cu gura căscată tot timpul în care s-a derulat filmulețul.

Baia

În această cameră se remarcă o cadă cu elemente florale de culoare verde.

Bucătăria

În cadrul bucătăriei se poate observa mobiliar original cu sobă de gătit cu plăci de faianță, vase cu elemente florale albastre sau podeaua cu elemente geometrice alb-albastre

Camera servitoarei

Un pătuț mic și elemente specifice pentru îngrijirea casei și în special a hainelor (fier de călcat, mașină de cusut, un manechin etc.)

Vizită la Casa Darvas-La Roche (Singurul muzeu Art Nouveau din România)

Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche din Oradea - singurul muzeu art nouveau din România 6
Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche din Oradea - singurul muzeu art nouveau din România 7
Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche din Oradea - singurul muzeu art nouveau din România 8

Vizita la acest muzeu a decurs în condiții normale pentru mine. La intrare am văzut fațada, am ratat detaliile. Normal că nu am stat să mă uit la fiecare desen, formă sau culoare și să le disec în patru. În schimb când am intrat și am văzut vitraliul am zis că am greșit adresa și am nimerit într-o biserică.

Am mers la parter să luăm biletele. În aceeași cameră era o expoziție temporară unde erau prezentate elemente de modă feminină de la începutul secolului XX: haine, bijuterii, genți, umbrele și alte elemente. Vizita propriu-zisă am început-o la etaj unde era o expoziție de bijuterii și carte având ca figură centrală pe Regina Maria. Aici am găsit informații foarte interesante legate de simbolismul prezent în realizarea acestor bijuterii: crucea celtică, shamrock, nodul mistic, serch bythol, knotwork, triquetra, triskele și thistle.

De aici am trecut la o expoziție de ....păpuși. Nu mă așteptam să fiu atât de interesat de această expoziție. Acestea erau expuse în funcție de țara și regiunea de unde proveneau. Am stat destul de mult să caut diferențe și asemănări, în special cu privire la păpușile din zona țara noastră.

Analiza mea a fost întreruptă de o invitație la un filmuleț. Doamna de acolo ne-a descris ce o să vedem și eu am fost destul de sceptic. Auzi tu, cum si-a imaginat omul că ar arăta visul unui copil. Ghiciți cine era cu gura căscată și se uita în stânga și în dreapta pentru a cuprinde cât mai multe imagini cu putință? Eu, normal că eu. Pentru mine acest filmuleț, plin de simbolistică, culoare și animație a fost elementul central al vizitei. Soția mai avea puțin și îmi mă lua acolo ca pe un copil hipnotizat de o jucărie.

Apoi a vizita camerelor. La fel ca la exterior am ratat destul de multe detalii. Noroc cu doamna de acolo care vedea că sunt cu capul în nori și mă îndruma spre lucrurile importante din muzeu. Dacă tot a venit vorba de doamna de acolo vreau să o felicit pentru răbdarea avută și nu mă refer la propria persoană. Să vă explic: când am trecut pe aleile de lângă muzeu era amenajat un loc unde era expus un instrument muzical (mi s-a părut a fi un pian) la care cânta o persoană. Se vedea că nu e de profesie dar în același timp cânta destul de melodios. Am dat peste această persoană și la muzeu. Observând comportamentul mi-am dat seama că băiatul avea un fel de autism. Felul în care doamna de acolo s-a comportat cu el pe tot parcursul vizitei a fost cu totul deosebit: cu răbdare, cu repetarea explicației, fără să ridice vocea sau să nu îi pese. Per total nota 10.

Coborând din la parter am aflat că mai avem de vizitat demisolul unde se încearcă reprezentarea stilului de viață din secolul XIX. Mai trebuia să așteptăm puțin deoarece era o activitate cu copii de generală. Aici în schimb am avut parte de un alt fel de comportament: lipsa de respect și durerea în fund.

Lipsa de respect a venit din partea copiilor. Știu că unii sunt gălăgioși, dar la parte începuseră să pună până pe bijuterii și pe haine vechi de sute de ani ca și cum ar fi fost garderoba proprie.

Durerea în fund a venit din partea profesorilor însoțitori și a părinților în sensul că se uitau și nu ziceau nimic.

Înțeleg că vrei să lași copilul liber să se exprime și să exploreze, dar în același timp trebuie să îi pui la un moment dat și anumite limite, pe care majoritatea copiilor de astăzi le au din ce în ce mai rar.

În fine....am coborât și la demisol, am văzut expoziția și apoi am ieșit în curtea interioară unde am avut parte de puțină liniște și pace după taifunul de care am avut parte în interior.

Să nu uit. Un lucru care mi s-a părut destul de interesant este prezența liftului încă de la început. Eu credeam că a fost adăugat ulterior dar nu este așa.

Galerie foto

Concluzie

Am fost surprins plăcut vizitând acest muzeu. Credeam că o să mă plictisesc teribil printre picturi și mobilier pe care nu o să îl înțeleg. În schimb am găsit o lume plină de imaginație și o clădire unde se încearcă recreerea atmosferei dintr-o epocă frumoasă (Belle Epoque). Din punctul meu de vedere Muzeul Art Nouveau din Oradea trebuie vizitat cu prima ocazie.

Obiective turistice în zonă

Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche din Oradea - singurul muzeu art nouveau din România 28

Templul Francmasoneriei

Templul Francmasoneriei
Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche din Oradea - singurul muzeu art nouveau din România 29

Muzeul Istoriei Evreilor

Muzeul Istoriei Evreilor
Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche din Oradea - singurul muzeu art nouveau din România 30

Obiective turistice din Oradea

Obiective turistice din Oradea
Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche din Oradea - singurul muzeu art nouveau din România 31

Muzeul Țării Crișurilor

Muzeul Țării Crișurilor

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare și pentru a asigura funcționarea corectă a site-ului. Continuând să folosești acest site, recunoști și accepți utilizarea cookie-urilor.

Acceptă toate Acceptă doar necesarele