Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, Bihor

Introducere

De mânăstirea Snagov auzisem. Mi se formase în cap ideea că ar fi ceva extraordinar la această mânăstire. Poate că am rămas impresionat în copilărie, când am vizitat-o într-o excursie cu clasa.

Se va ridica obiectivul turistic la nivelul avut în imaginația mea? Să aflăm!

Informații utile

Adresa: Strada Primăriei nr. 25, Oradea;

Program: iarnă: 10:00- 18:00;

Parcare: da;

Preț: 10 lei;

Date de contact: 0771 553 065.

Istoria Evreilor din Oradea și Bihor (pe scurt)

Nu eram deloc pregătiți să mergem la un astfel de muzeu (nu am căutat și nu am citit nimic). Pentru a nu face aceeași greșeală las aici câteva date importante (în ordine cronologică) despre istoria evreilor din Oradea.

1722 - Momentul în care se înființează prima comunitate evreiască la Oradea

1752 - Un document oficial amintește de Synagoga Judaeorum

1782 - Anul intrării în vigoare a reformelor Iosefine, Edictul de toleranță religioasă pentru evrei

1786 - Funcționează primul spital evreiesc

1803 - se dă în folosință prima sinagogă în stil baroc (cunoscută ca sinagoga veche)

1853 - s-a înființat școala comunitară cu două clase

1870 - comunitatea evreiască se scindează: comunitatea ortodoxă și comunitatea neologă

1890 - s-a construit o nouă sinagogă ortodoxă în stil eclectic

1900-1910 -Belle Epoque în Oradea - un rol semnificativ în dezvoltarea orașului este jucat de comunitatea evreiască

1912 - apare monografia evreilor din Oradea

1924 - Apare legea Mârzescu privind obținerea și pierderea cetățeniei române

1944 - înființarea ghetoului din Oradea și deportarea evreilor spre lagărele de concentrare

În lista pe care o veți citi la muzeu sunt mult mai multe evenimente trecute. Lista de mai sus reprezintă o alegere personală a evenimentelor care mi s-au părut importante.

Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, Bihor 1

Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein

Prima mențiune a locului este anul 1870 moment în care funcționa o casă mică de rugăciune a comunității evreiești. Tot în acea perioadă, membrii comunității evreiești ortodoxe de la Oradea au pus bazele instituțiilor proprii de binefacere și de ajutorare. Aceasta se ocupa cu sprijinul semenilor suferinzi, aflaţi în spitale sau cu o situație materială precară. Numele acestei asociații era Chebra Ahabat Reim, denumire din care se trage și denumirea actualei sinagogi.

 În 1912, acest loc de rugăciune a suferit modificări. Un hol a fost construit la accesul dinspre curte, în timp ce interiorul a fost refăcut. Cu toate acestea, în timp, structura s-a deteriorat. În 1926, Béla Weimann  a ridicat clădirea actuală, conform proiectului arhitectului István Pintér. O altă sinagogă construită de acest arhitect a fost sinagoga Wiznitz plasată în Piața Independenței (nu mai există astăzi, fiind demolată). Ca o mică paranteză. Există o mică controversă în legătură cu arhitectul care a elaborat planul arhitectural, unele surse dând și varianta arhitectului orădean Franz Löbl (cel care a proiectat Palatul Ulmann din localitate).

Arhitectura

Din fericire pentru mine nu prea am găsit foarte multe informații despre arhitectură. Spun din fericire pentru că nu mă prea pricep la stiluri. picturi și orice altceva ce ține de arhitectură sau artă.

Construită pe un plan rectangular, sinagoga este decorată cu patru coloane spiralate așezate în colțuri. Intrarea centrală este destinată bărbaţilor și este încadrată de ferestre ovale. Această sinagogă este unică şi prin faptul că pereţii sunt de tip „vapor”, având formă de valuri. Singurele elemente decorative aplicate în casetele independente sunt hexagramele lui David. Acest element decorativ discret se regăsește pe balustrada balconului, pe tavanul sălii vopsit în alb, pe dulapul Torei, dar și într-o formă artistică pe pardoseala sălii.

Conform ritualului iudaic, femeile intră în sinagogă prin lateral. Sinagoga are 450 de locuri dintre care 300 sunt pentru bărbaţi – în naos, şi 150 sunt pentru femei – în balcoanele laterale şi în partea centrală.

 Edificiul religios este construit pe un model rectangular și este ornată cu patru coloane în spirală plasate strategic în fiecare colț. Intrarea principală este destinată bărbaților și este înconjurată de ferestre ovale. Această sinagogă se remarcă prin faptul că pereții săi au forma unor valuri. Ține de imaginația fiecăruia cum vede acele valuri (succesiune de valuri, un val cu spume etc.) Singurele elemente decorative, prezente în fiecare casetă, sunt simbolurile hexagonale asociate lui David. Aceste elemente subtile de decor se mai regăsesc și pe balustradele balcoanelor, pe tavanul sălii vopsit în alb, pe dulapul care conține Tora și chiar pe podeaua sălii sub forma unor motive artistice.

În conformitate cu ritualurile religioase evreiești, femeile au acces în sinagogă prin intrările laterale. Acest lăcaș de cult are o capacitate totală de 450 de locuri, din care 300 sunt destinate bărbaților în zona principală, numită naos, iar 150 sunt dedicate femeilor în balcoanele laterale și în zona centrală.

Clădiri marcante din Oradea (realizate de evrei)

Dacă mergeți prin Oradea veți avea posibilitatea să vedeți foarte multe clădiri frumoase, unele având titlul de palat. Majoritatea acestor palate sunt construite la începutul secolului XX, fiind comandate de familii de evrei din oraș. Arhitectura și influența pe care au avut-o aceste palate în viața orașului sper vor fi abordate într-un articol ulterior (am nevoie de timp să citesc cele 3 cărți despre palatele din Oradea). Fără prea multe vorbe să începem o scurtă enumerare.

Palatul Moskovits

Construcția a fost începută în anul 1910 după planurile realizate de frații Vago. Cei care au comandat construcția acestui palat au fost Mor Moskovits și Jozsef Moskovits.

Palatul Vulturul Negru

A fost și este cea mai reprezentativă și cunoscută clădire construită în perioada Belle Epoque. Este o clădire construită la începutul sec XX, destinat a fi un spațiu multifuncțional: hotel, cafenea, restaurant, săli de distracții, magazine și cârciumi. Pasajul de sticlă este inspirat după Galleria Vittorio Emanuele din Milano, iar piesa de rezistență este vitraliul din centrul pasajului care prezintă un vultur în zbor deasupra unor dealuri verzi.

Vila Okanyi-Schwartz

A fost construită în anul 1912, proprietarul fiind un moșier bogat cu numele de Jakab Schwartz.

Casele Adorjan

Primele case realizate în Oradea de arhitecții Dezso Jakab și Marcell Komor. Ambele case sunt decorate cu foarte multe flori, având ca inspirație arta populară. Motivele sunt trandafirii, bujorii, rodii etc.

Palatul Moskotis Miksa

Este construit la comanda inginerului Miksa Moskovits (frate cu cei 2 de sus), fiind construit între anii 1904-1905. Este una din cele mai spectaculoase clădiri din Oradea, fiind bogat ornamentată.

Palatul Stern

Palatul a fost proprietatea inginerului chimist Miklos Stern, fiind o clădire construită în stil lechnerian (care aparține tot stilului Art Nouveau, având influențe maghiare).

Vizita la muzeu/sinagogă/expoziție

Vă spun de la început că acest muzeu este un muzeu de citit nu de văzut. Și acest lucru începe încă de la intrare unde sunt spuse câteva cuvinte despre sinagogă. Apoi întrăm în încăperea principală și începem să citim despre istoria evreilor, clădiri, personalități, povești. Tot ce vrei și ce nu vrei. Nu pot spune că am apucat să mă plictisesc citind astfel de informații (cum a fost la Memorialul de la Sighet de exemplu). Sunt destul de condensate astfel încât să poți rămâne cu câteva lucruri despre comunitatea evreiască.

La nivel de arhitectură nu prea m-a impresionat fiind o clădire destul de austeră și cu puține elemente grafice. Ceea ce este în schimb impresionant găsiți în drum spre etaj și la etaj. Aici sunt prezentate și descrise ororile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ghetoul de la Oradea și deportarea evreilor  la lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

Tot aici veți putea citi povestea unei fetițe de 13 ani, care a ținut un mic jurnal în perioada în care a stat în lagăr. Din păcate povestea este una tragică, fetița neapucând sfârșitul războiului.

Galerie foto

Introducere

Mergând la acest muzeu rămâi cu un gust amar în ceea ce privește specia umană. În același timp trebui să conștientizăm și să învățăm din greșelile trecutului. Și nu mă refer doar la tragedia pe care au trăit-o evreii.

Obiective turistice în zonă

Stana lui Burnei Fagaras

Traseu Vârful Moldoveanu

Traseu mediu Făgăraș
Jepii mici peisaj

Traseu Jepii Mici - Vf. Omu - Valea Cerbului

Traseu dificil Bucegi
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Stana lui Burnei Fagaras

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, Bihor 10

Evenimente

Vezi Evenimente

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare și pentru a asigura funcționarea corectă a site-ului. Continuând să folosești acest site, recunoști și accepți utilizarea cookie-urilor.

Acceptă toate Acceptă doar necesarele