Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina

Scurtă descriere și mic istoric al regiunii

Bucovina este cunoscută în toată țara și în întreaga lume pentru frumusețea sa unică și bogăția sa culturală. Această regiune situată în nordul României oferă o mulțime de obiective turistice impresionante, care combină istoria, arta și frumusețea naturală într-un mod captivant. Acum să vedem ce ar trebui să intre în această regiune. Am văzut multe interpretări la ce ar trebui să cuprindă și care sunt limitele regiunii Bucovina. Inclusiv eu am o interpretare proprie.

Am decis să rămân pe zona care a fost inclusă în Imperiul Austro-Ungar ca parte a regiunii Ducatul Bucovinei. Atenție! În Ducatul Bucovinei era inclusă și partea de nord a Bucovinei care acum se află în Ucraina. Aici mă voi concentra asupra părții de sud a provinciei - cea care se află în România. Ca o notă personală: deși voi integra Suceava și obiectivele turistice aici pentru că înțeleg care sunt argumentele care plasează orașul în această regiune, în mintea mea Suceava o consider ca parte a Moldovei. Ca să explic și de ce - pur și simplu nu mă pot gândi ca fost capitală a Moldovei medievale (cea mai mare parte a perioadei să nu intrăm și în alte controverse) să o pun în altă provincie istorică. Nu vreau să jignesc pe nimeni, știu că poate e greșit dar așa gândesc eu.

Istoria provinciei este destul de zbuciumată. Dacă în perioada antică aici au fost triburi traco-getice, în perioada următoare există foarte multe triburi migratoare care trec sau se stabilesc în această regiune. Până la intrarea în voievodatul Moldovei, o parte din Bucovina a făcut parte din sau a fost influențată de cnezatul Kievean, polenzi, ruteni și tătari. Urmează perioada în care capitala Moldovei se stabilește la Suceava - mare parte din Bucovina fiind integrata în statul moldovean. O modificare importantă din punct de vedere teritorial are loc în 1775 când Bucovina este cedată Imperiului Habsburgic fiind ulterior o provincie austriacă. Ca urmare a aproape 150 de ani de stăpânire austriacă componență populației de schimbă, aici fiind aduși numeroși coloniști germane, evrei și ucrainieni. Bucovina revine la România în 1918 dar partea nordică este pierdută definitiv în 1944 aceasta intrând în cadrul URSS - trecând apoi la Ucraina.

Să vedem acum ce obiective turistice găsim în această regiune. Aceasta nu este o listă completă și nu pot afirma că am vizitat toate obiectivele turistice din listă. Acolo unde am trecut în vizită cel puțin o dată voi spune acest lucru în secțiunea Vizită/Opinie. În rest voi pune informațiile pentru a ajuta în cazul în care doresc/doriți să vizitați acel obiectiv turistic.

Mănăstiri și biserici din Bucovina

Una din cele mai mari categorii de atracții turistice din Bucovina este reprezentată de mănăstiri și biserici. În anul 1993, opt din aceste biserici au fost înscrise în patrimoniul UNESCO: Arbore (Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”), Humor (Biserica „Adormirea Maicii Domnului”), Moldovița (Biserica „Buna Vestire”), Pătrăuți (Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”), Probota (Biserica „Sfântul Nicolae”) - nu se află în regiunea istorică Bucovina, Suceava (Biserica „Sfântul Gheorghe”), Voroneț (Biserica „Sfântul Gheorghe”), Sucevița (Biserica „Învierea Domnului”). Majoritatea bisericilor au fost construite în sec XV și început de secol XVI, deosebindu-se de alte lăcașe de cult prin pictura exterioară deosebită. Să vedem ce mănăstiri găsim în Bucovina

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 1

Mănăstirea Putna

Am ales să pun mănăstirea Putna prima din considerente personale. Mergând la majoritatea mănăstirilor de aici pot spune că sunt cel mai atras de această mănăstire. Nu știu mai exact ce mă atrage dar aici mă simt cel mai bine.

Mănăstirea Putna, situată în nordul Moldovei, în județul Suceava, este una dintre cele mai importante și mai frumoase mănăstiri din România. Fondată în anul 1466 de către Ștefan cel Mare, una dintre cele mai marcante figuri ale istoriei românești, Mănăstirea Putna este considerată a fi un simbol al spiritualității și culturii românești. Chiar dacă se spune că biserica a fost făcută de Ștefan ea a fost distrusă aproape complet de armată lui Timuș și a fost refăcută aproape imediat de Vasile Lupu, Gheorghe Ștefan și Eustatie Dabija. Este locul unde se găsește mormântul lui Ștefan cel Mare.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 2

Mănăstirea Voroneț

Poate unul din cele mai vizitate obiective turistice din această zonă și cea mai supraevaluată, în opinia mea. Nu vă faceți griji, voi detalia în articolul despre această mănăstire. 

Mănăstirea Voroneț este unul dintre cele mai cunoscute și mai importante lăcașuri de cult din nordul Moldovei, România. Fondată în anul 1488 de către Ștefan cel Mare, marele domnitor al Moldovei, mănăstirea este situată în apropiere de orașul Gura Humorului, în județul Suceava. Biserica principală a mănăstirii, cunoscută sub numele de „Biserica Sfântul Gheorghe”, este celebră pentru fațada sa exterioară pictată într-un albastru intens, care a fost denumit "Albastrul de Voroneț". Această pictură reprezintă unul dintre cele mai renumite exemple de artă religioasă medievală din întreaga Europă și a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1993.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 2

Mănăstirea Humor

Spre deosebire de mănăstirea Voroneț, la Humor veți găsi mai multă liniște și omenie. În plus aveți și un turn de unde puteți admira peisajul deosebit din jurul mănăstirii. Mănăstirea Humor este una din cele mai vechi mănăstiri din zonă dacă luăm din punct de vedere istoric. Aici a existat o biserică de piatră în de pe vremea lui Alexandru cel Bun. Biserica actuală a fost construită în timpul lui Petru Rareș, în anul 1530, iar turnul a fost adăugat în timpul lui Vasile Lupu. 

Biserica este pictată atât pe exterior cât și pe interior. Dacă la surata de peste drum (cum îi zic eu mănăstirii Voroneț) albastrul este culoarea care atrage, aici predomină o nuanță deosebită de roșu

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 4

Mănăstirea Moldovița

O altă biserică construită de Petru Rareș este biserica de la mănăstirea Moldovița. De fapt această mănăstire are o istărie foarte apropiată cu cea a mănăstirii Humor. Vechea biserică s-a dărâmat ca urmare a unor alunecări de teren. Arhitectura bisericii este deosebită pentru că aici se pot observa unele influențe ale goticului târziu ca urmare a participării unor meșteri din Transilvania.

Pictura exterioară s-a păstrat în bune condiții pe partea sudică a bisericii.  Stilul frescelor exterioare este cel post-bizantin, cu influențe gotice și chiar din arta Renașterii.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 5

Mănăstirea Sucevița

Din punct de vedere istoric această mănăstire încheie șirul de biserici importante construite în Moldova. Notă - mă refer la bisericile pictate pe exterior. A fost construită între 1583 si 1586 de familia de boieri Movilă - familie care a dat domnitori atât în Moldova cât și în Țara Românească. Mănăstirea se remarcă atât printr-un zid de apărare - o necesitate ca urmare a dărâmării cetăților din Moldova cât și prin influențe muntene prezente la cele două mici pridvoare adăugate ulterior.

Pe mine în schimb m-a impresionat un lucru care nu iese atât de mult în evidență: anumite desene prezente pe unul din pridvoare - mai multe detalii în articol

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 6

Mănăstirea Dragomirna

Mănăstire fortificată  construită între 1602-1609 de către mitropolitul Moldovei Anastasie Crimca. De fapt întâi a fost construită biserica, ulterior adăugându-se un șir de ziduri masive pentru apărare. Mănăstirea a fost jefuită de mai multe ori, prima oară căzând pradă cazacilor lui Timuș - la fel ca mănăstirea Putna.

O ultimă perioadă de înflorire are loc chiar înainte de anexarea Bucovinei de către austrieci. În acea perioadă  împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei a dăruit Mănăstirii Dragomirna în 1767 un policandru de cristal  și clopotul cel mare numit Zaporojanul, în greutate de peste 1100 kg, care se află în clopotnița mănăstirii.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Biserica Arbore

Este o biserică tot de pe vremea lui Ștefan cel Mare dar nu este făcută de el. Această biserică este făcută de boietul Luca Arbore în anul 1502 și făcea parte din curtea boierească aflată în aceeași locație (casa/conacul se afla foarte aproape de biserică dar s-a degradat și a fost dărâmat ulterior - nu în timpurile noastre).

Chiar dacă biserica este pictată pe exterior această pictură este diferită de ceea ce vedeți la celalte mănăstiri deoarece pictorul era laic. Nu pot da mai multe detalii - nu am vizitat această biserică

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Mănăstirea Solca

O mănăstire despre care nu prea am auzit multe lucruri - în consecință nici nu am vizitat locul. Această mănăstire are o anumită legătură cu cea de la Arbore prin intermediul boierului care a stăpânit și satul Solca. Dar coincidența se oprește aici deoarece biserica a fost construită în timpul domnitorului Ștefan Tomșa al II -lea. 

Din păcate această mănăstire a fost desființată ca urmare a ocupației austriece în anul 1785. Ca un lucru interesant, în timpul austricilor au fucționat doar 3 mănăstiri în Bucovina: Putna, Dragomirna și Sucevița.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Mănăstirea Hagigadar

Aici avem parte de o mănăstire mai deosebită construită în timpul lui Bogdan cel Orb. Ceea ce o face deosebită este faptul că este o mănăstire armenească de maici, construită de un negustor armean de vite. Nu auzi prea des o frază de genul acesta. La fel ca majoritatea mănăstirilor aceasta a fost desființată în perioada austriacă. 

Ceea ce nu știam e că în biserica armenească trebuie să existe trei altare, fapt ce a dus la o lărgire a naosului.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou Suceava

În aceeași perioadă cu mănăstirea Hagigadar se construiește si mănăstirea din Suceava, fiind construită pentru a avea rolul de catedrală a Moldovei, rol pe care la îndeplinit până în anul 1677. Deși nu prea se vorbește de acest lucru, și biserica de aici este pictată pe exterior. Problema e că pictura este destul de ștearsă în comparație cu alte mănăstiri.

O perioadă ciudată și plină de conflicte a fost perioada de stăpânire austriacă în care nu se știa exact de cine aparține și cine avea responsabilitatea acelei mănăstiri.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 11

Mănăstirea Bogdana

Biserica "Sf. Nicolae" (Bogdana) este considerată a fi cea mai veche construcție bisericească de zid din Moldova, fiind ctitorită de voievodul Bogdan I, întemeietorul statului feudal moldovean. Aceasta este zidită ca un semn de mulțumire pentru victoria pe care a purtat-o în războiul de independență al Moldovei. 

Mănăstirea a fost desființată în timpul perioadei de stăpânire austriacă fiind reînțiințată abia în anul 1992.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Biserica Înălțarea Sfintei Cruci din Pătrăuți

Ajungem în sfârșit și la o biserică de pe vremea lui Ștefan cel Mare care se păstreză în varianta originală (majoritatea bisericilor au suferit modificări importante). O altă parte unică este dată de faptul că aceasta a reprezentat singura mănăstire de maici făcută de Ștefan cel Mare. Deși a fost jefuită de mai multe ori, biserică nu a suferit atât de multe daune ca celelalte biserici din acea perioadă.

Ceea ce face această biserică impresionantă are legătură cu picturile prezente. De exemplu pictura exterioară a fost descoperită abia în 1980, fiind ascunsă sub un alt strat iar pictura interioară este de pe vremea lui Ștefan cel Mare, fiind mai veche decât pictura de la Voroneț.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Chilia Sfintului Cuvios Daniil Sihastrul

O grotă într-o stâncă trecută în lista monumentelor istorice din județul Suceava. Nu pare prea impresionant la prima vedere. Până aici nimic impresionant, dar această chilie a aparținut lui Daniil Sihastrul, cel de pe vremea lui Ștefan. El s-a retras aici pentru a avea parte de liniște și pace, fiind asaltat de oameni care aveau speranța să le rezolve din problemele lumești 

Obiective turistice în Suceava

Acum să vorbim puțin de obiectivele turistice din Suceava. Cele mai importante sunt cetatea și mănăstirea descrisă mai sus, dar există muzee, statui sau alte lăcașe de cult.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 14

Cetatea de Scaun a Sucevei

Construită în secolul al XIV-lea, în timpul domniei voievodului Petru I Mușat după ce acesta mută capitala țării de la Siret la Suceava, această cetate medievală a fost un centru administrativ și militar strategic al Țării Moldovei.

Inițial, cetatea a fost ridicată din piatră nefasonată, iar mai târziu, în secolul al XV-lea, aceasta a fost extinsă de două ori, sub domnia lui Ștefan cel Mare. Perioada din timpul lui Ștefan cel mare reprezintă și perioada de glorie a cetății (chiar dacă aceasta a fost grav avariată ca urmare a asediilor). Urmând firul istoric al Moldovei și cetatea Sucevei începe să își piardă din importanță, fiind incendiată de Alexandru Lăpușneanu. 

O ultimă perioadă de consolidare se întâmplă în timpul lui Vasile Lupu când sunt refăcute zidurile, pivnițele și alte încăperi. Apoi cetatea, usor, usor este lăsată în ruină. Cu toată importanța avută de această cetate în istoria Moldovei primul care descoperă și face unele lucrări de cercetare este un austriac, în timpul în care Suceava facea parte din Ducatul Bucovinei. Urmează o serie importantă de renovări care aduce cetatea la starea actuală

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 15

Muzeul Satului Bucovinean

Pentru mine Muzeul Satului Bucovinean este unul din cele mai interesante muzee de acest tip din România. Dacă vă întrebați de ce voi răspunde într-un singur cuvânt: dimensiunea. Personal consider că acest muzeu are dimensiunea perfectă pentru ca o persoană să nu se plictisească, iar felul în care este amenajat, peisajul și informațiile expuse face din acest muzeu să fie unul din favoritele mele.

Alături de case tradiționale și anexele aferente veți găsi o biserică, o școală și o crâșma. Peisajul este îmbogășit de un mic pârâiaș care trece prin muzeu, unde sunt amenajate diverse instalații hidraulice. Dar mai multe detalii veți găsi în articolul destinat acestui obiectiv turistic.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 16

Statuia lui Ștefan cel Mare

Foarte aproape de cetatea Suceava veți găsi o statuie. Vă întrebați ce e așa deosebit la o statuie. Poate dimensiunile? Statuia are 8 m înălțime, 8 metri lungime și 2 metri lățime. Ceea ce este interesant este faptul că această statuie se află pe un soclu din travertin inalt de 15 m. Cum te vei simți pe lângă statuie? Ca un purice.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Muzeul Național al Bucovinei

Aici vom vorbi în mare parte de două lucruri: muzeul de istorie și clădirea în care este găzduit. Din instituția propriu-zisă fac parte un număr mai mare de muzee si case Memoriale. Acum câteva vorbe despre muzeu și clădire. Istoria muzeului este legată de lucrările începute la cetatea Sucevei în perioada austriacă. Pentru a proteja obiectele descoperite a fost realizat acest muzeu. 

Clădirea are și ea o istorie destul de bogată. A fost construită cam în aceeași perioadă cu celelalte clădiri de acest tip din România - la început de secol XX și a funcționat ca sediu administrativ, prefectură, sfatul popular ulterior fiind transformată în muzeu.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Muzeul de Ştiinţe ale Naturii

Dacă doriți să vedeți gândaci, flori , animale sau exponate de mineralogie din zona Bucovinei atunci aici trebuie să vă opriți. Muzeul cuprinde colecții de mineralogie, petrografie, paleobotanică, paleozoologie, botanică, malacologie, entomologie, ornitologie, mamalogie. Această expoziție este găzduită în cea de-a două clădire ca vechime din oraș (care nu este lăcaș de cult) care s-a păstrat în întregime  -  sediu al Școlii populare (Hauptschule) din Suceava.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Hanul Domnesc

Ajungem și la cea mai veche clădiri din oraș (care nu este lăcaș de cult) numită hanul domnesc. Aceasta este o clădire cu două nivele din anul 1627 care a funcționat fie ca han, fie ca și casă de vânătoare în perioada stăpânirii austriece. 

Actualmente aici funcționează Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Suceava.

Localități bucovinene

Acum că am descrie mănăstirile și reședința de județ să trecem pe listă și alte localități din Bucovina. Vă dați seama că nu voi lua fiecare comună în parte, numai localitățile care au potențial sau interes turistic.

Momentan în lista de mai jos se afla comuna Marginea, Satul Ciocănești, Stațiunea Vatra Dornei și orașele Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Rădăuți și Siret. În viitor poate voi mări lista.

Centrul de ceramică Marginea

Localitatea Marginea este cunoscută pentru un tip de ceramică specific regiunii: ceramica neagră. Această ceramică neagră este rezultatul unui proces de ardere specific prin care negrul din fum pătrunde în lutul ars și dă culoarea spefică. Veți găsi magazinele grupate în apropierea intesecției. Notă: poate deveni aglomerat.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 20
Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 21

Stațiunea Vatra Dornei

Cunoscută pentru aerul său curat de munte, peisajele pitorești și facilitățile moderne, Vatra Dornei este o opțiune populară atât pentru turiștii care doresc relaxare și recreere (în special locuitorii din regiune), cât și pentru cei pasionați de sporturile de iarnă și activitățile în natură. Din păcate există o mică problemă cu această stațiune: de fiecare dată când am vizitat-o a fost în construție. Pot lua partea plină a paharului și să spun că în viitor va fi foarte frumos. Nu pot să zic că nu va fi așa, dar în perioada în care am fost pe acolo mai avea încă un lung drum de parcurs.

În apropierea stațiunii se află numeroase atracții naturale, precum Munții Rarău și Giumalău, cu poteci montane ce duc către cascade, pajiști alpine și peisaje spectaculoase. Dar asta este o altă poveste.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 22
Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 23

Satul Ciocănești 

Satul Ciocănești este poate printre puținele sate în care arhitectura tradițională se menține la rangul de artă. Aici veți găsi case deosebite, două muzee și o atmosferă tipic bucovineană. Pentru mine, dintre toate satele prin care am trecut, acesta ar fi unul din cele mai frumoase locuri de vizitat din Bucovina.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 24

Muzeul Etnografic de la Ciocănești

Este un muzeu micuț din comuna Ciocănești găzduit într-o casă decorată cu motive tradiționale (la fel ca majoritatea caselor din acea comună). Aici veți găsi diverse obiecte țărănești care astăzi nu prea mai sunt folosite dar și costume populare sau poze vechi. 

Nu vă ia foarte mult timp să îl vizitați. Dar merită dacă doriți să intrați într-o lume care nu mai este.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 25

Muzeul Național al Ouălor Încondeiate din Ciocănești

Un alt muzeu mai micuț (comparat cu suratele din aceeași categorie din zonă) este Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate. Aici găsiți o expoziție interesantă și plină de culori formată din 4 colecții și aproximativ 3000 de ouă. 

Pentru mine această colecție este mai apropiată de realitate de zi cu zi a omului din zona Bucovinei. Mai pe românește acest muzeu este mai "'țărănesc" și mai apropiat de ce paote realiza omul de rând - nu un artist talentat.

Câmpulung Moldovenesc

Câmpulung Moldovenesc este un oraș situat în nordul României, în județul Suceava, în regiunea istorică a Bucovinei. Este un oraș lung care se întinde de-a lungul unei șosele principale (știu că nu e așa dar asta e impresia pe care mi-a lăsat-o). Este locul unde se află unele muzee mai puțin cunoscute din Bucovina cum ar fi Muzeul Lingurilor de Lemn, Muzeul Arta Lemnului sau muzeul etnografic Ioan Grămadă. Din păcate nu am vizitat încă nici unul din aceste muzee așa că nu pot da o părere validă în ceea ce privește oportinatea vizitării lor.

În rest este un oraș normal amplasat într-un peisaj deosebit.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Muzeul Lingurilor de Lemn „Ion Tugui” din Câmpulung Moldovenesc

Prima oară când am auzit despre acest obiective turistice din Bucovina a fost acum, când căutam informații despre zone turistice, localități și ce se poate vizita. Un muzeu pentru linguri din lemn nu am văzut până acum. Se pare că are peste 5000 de exponate aici găsindu-se și linguri tradiționale din alte țări.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc

Un alt muzeu despre care nu auzisem nimic este Muzeul Arta Lemnului, muzeu fondat în 1936 - adică destul de vechi pentru țara noastră. Dacă doriți să vedeți tot ceea ce se poate vedea în legătură cu prelucrarea lemnului, aici e locul care trebuie să îl vizitați. Unelte, arme, scule, obiecte de uz casnic, instrumente muzicale, lăzi de zestre și 2 case vechi - tot ceea ce visează să vadă un om pasionat în arta prelucrarea lemnului.

Gura Humorului

Un oraș caruia nu i-am acordat foarte mare importanță este orașul Gura Humorului. De ce nu se acordă importanță orașului - pentru că majoritatea oamenilor meg țintă la cele două mănăstiri din apropiere. Poate nu toți sunt plecat după mănăstiri și doresc puțină relaxare. Ei bine, spre surprinderea mea, orașul are o ofertă destul de bogată în această privință.

În funcție de sezonul în care ajungeți aici există pârtii de ski, o tiroliană, un complex de agrement cu piscine, terenuri de sport, patinoar, parc și zone de plimbare. La care se adaugă și un Muzeu al Obiceiurilor Populare din Bucovina.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 28
Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 28

Rădăuți

Deși este un oraș destul de mare  orașul Rădăuți nu are foarte multe obiective turistice. Când am trecut prin oraș mi s-a părut a fi unul dintre cele mai liniștite și curate orașe din această zonă (cel puțin partea centrală). La nivel de obiective turistice pe lângă mănăstire Bogdana mai există o grădină zoologică, statuia ecvrestră a lui Bogdan I, Muzeul Etnografic Samuil și Eugenia Ionet cât și Catedrala Pogorârea Sfântului Duh.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 30
Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 31

Siret

Fostă capitală a Moldovei pentru a scurtă perioadă, actualmente Siretul este un orașel mic la granița cu Ucraina. Din punct de vedere turistic pot spune că există un singur obiectiv turistic de luat în seamă - Biserica Sfânta Treime - una din cele mai vechi biserici din Moldova. 

Salina Cacica

Construită de austrieci în jurul anului 1800 această salină are anumite caractereristici interesante. Prima este dată de faptul că sarea de aici era exploatată la început prin evaporare si recristalizare. Al doilea lucru interesant este dat de capela romano-catolică construită în 1806 în interiorul salinei. Pe lângă aceasta avem și o capelă ortodoxă aici, un lac, o sală de dans cu 3 balcoane săpate în sare unde se organizau baluri dar și o grotă a piticilor. La următoarea vizită trebuie să intru să văd despre ce e vorba

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 32

Muzeul Oului de la Vama

Acest muzeu este impresionant. Vă întrebați ce poate să fie atât de frumos la un muzeu de ouă pictate. Ei bine, spre deosebire de celelalte muzee aici avem o colecție extraordinară de ouă aduse din străinătate, mai precis din aproximativ 82 de țări.

Nu cred că veți găsi prea des ouă de dinozaur, ouă din aur și argint, ouă in lavă vulcanică, ouă din pietre semiprețioase sau ouă cu pene. Hmmm...dacă stau bine să mă gândesc ouă cu pene aduce o nouă perspectivă la întrebarea "Ce a fost prima dată? Oul sau găina?"

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 33

Muzeul Oualor "Lucia Condrea"

Dacă la muzeul anterior avem o colecție impresionantă de ouă din străinătate (asta m-a impresionat pe mine - sunt și ouă din România sau Bucovina) aici avem cea mai mare colecție de autor. Mai exact cel mai mare număr de ouă pictate de o singură persoană. Și aici găsim ouă din alte țări dar colecția este mai mică. Fiecare muzeu are părțile lui pentru care trebuie să fie vizitat.

Mocănița de la Moldovița – Huțulca

Ca majoritatea mocănițelor din țară și aceasta a fost inițial folosită în scop industrial. Mai exact pentru transportarea masei lemnoase la un gater. Dacă sunteți iubitori de plimbări prin natură dar nu doriți să mergeți pe jos mocănița poate fi o variantă destul de interesantă.

De fiecare dată când am fost în Bucuvoina am zis că voi merge și la mocăniță dar nu am ajuns până la această dată. Sper că la următoarea vizită să am parte și de această experiență.

Natura - Excursii și peisaje din natură

Pentru cei care doresc plimbări în aer liber există numeroare zone care pot fi explorate. Din păcate nu pot spune că eu am explorat multe trasee montane din această regiune (poate din cauza depărtării de zona de baștină). În rândurile următoare voi nota unde ar trebui să meargă o persoană care dorește să petreacă mai mult timp în aer liber.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 34

Transrarăul

Prima locație ar fi soseaua Transrarăul. Știu că extind destul de mult noțiunea de plimbare prin natură dar dacă doriți peisaje deosebite, aer curat și nu prea vă dați în vânt cu mersul pe jos aceasta este locația perfectă. Notă! Deși este o șosea modernizată este destul de îngustă și cu destul de multe zone expuse. Este de preferat să nu încercați să faceți raliuri de viteză pe această porțiune de drum. Doar plecați să vă relaxați și să admirați priveliștea nu?

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Pietrele Doamnei

Pietrele Doamnei reprezintă atât Rezervația Naturală cât și formațiunea stâncoasă din munții Rarău - Județul Suceava. Traseul până la Pietrele Doamnei pornește de la hotel Rarău și poate fi parcurs în aproximativ 2 ore. Pe parcurusul traseului veți întâlni și zone mai expuse cu lanțuri sau zone în care trebuie să vă cățărați pe stânca. Nu pot spune cât de periculos sau greu este traseul pentru că nu am fost pe el. Ceea ce pot spune este faptul că este un traseu destul de popular la prima vedere și ar fi de preferat să nu mergeți în weekend pe el din cauza aglomerației.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Rezervatia Tinovul Mare din Poiana Stampei

Ce e un Tinov? Ei bine este o mlaștină montană. Sau poate ați auzit de o altă denumire numită turbărie. Tinoavele se găsesc în destul de multe locuri din Carpați acolo unde s-a adunat apă + resturi vegetale pentru a forma mlaștini cu faună și floră specifică. Tinovul din apropierea localității Poiana Stampei este cel mai mare din țară având o suprafață de 682 hectare.

Obiective turistice Bucovina - Top 31 locuri de vizitat în Bucovina 7

Cheile Moara Dracului

Dacă vă aflați în Câmpulung Moldovonesc și doriți o plimare în natură puteți merge pe Cheile Moara Dracului. Singura problemă, dacă se paote numi așa este lungimea lor. Cheile nu sunt foarte lungi - având o lungime de doar 90 de m și lățimea medie este de 4-5 m. Așa că dacă doriți să faceți o scurtă plimbare prin natură aceasta este destinația ideală

Concluzie

Nu pot spune că obiectivele enumerate mai sus reprezintă totalitatea obiectivelor turistice din zona Bucovinei. Cum voi mai descoperi lucruri interesante sau voi vizita unele locuri pe care nu le-am vizitat din lista de mai sus voi scrie dacă se merită sau nu să mergi în zona respectivă.