Vizită la Templul Francmasoneriei din Oradea - muzeu unic în România

Introducere

Oradea, un oraș cu un bogat patrimoniu cultural și o destinație turistică majoră, are multe de oferit vizitatorilor săi. Una dintre cele mai spectaculoase clădiri din Oradea este, fără îndoială, Templul Francmasoneriei.

Date utile - Templul Francmasoneriei din Oradea Bihor

Adresa: Strada Calea Armatei Române nr 4, Oradea;

Program de vizitare: Marţi – Duminică – 10.00 – 18.00

Telefon: 0771 553 065;

Parcare: nu;

Preț bilete: 10 lei /persoană

Website: https://www.oradeaheritage.ro/templul-francmasoneriei-oradea/;

Webmail: [email protected];

Istoricul templului masonic

În Transilvania au existat loje masonice încă din secolul al XVII. Interesant este că în lojile masonice înființate românii nu prea aveau acces, fiind preponderent de sorginte maghiară.  Loja masonică din Oradea a fost înființată lîn 1876 de dr. Berkovits Zsigmond fiind subordonată Marii Loje de la Budapesta.

În momentul înființării loja nu avea un sediu propriu-zis, ceremoniile ținându-se în casa unui membru din lojă. Oficial, loja a avut o istorie destul de zbuciumată:

  • loja a fost desființată și reînființată de mai multe ori
  • din loja principală s-a desprins o altă lojă

Să ne întoarcem la clădire. Terenul pe care a fost construită a fost cumpărat de la orașul Oradea în anul 1901. Tot în același an, cu ajutorul arhitecților Bálint Zoltán si Jámbor Lajos Zoltán, membrii ai lojei din Budapesta este realizat proiectul clădirii. Aceasta este terminată în 1902. Propriu-zis loja masonică a stat foarte puțin în această clădire (până în 1919 - când a fost desființată de guvernul socialist a lui Bella Kun). Apoi, în clădirea cu pricina a funcționat o societate filantropică, un dispensar, un cămin de copii și o creșă. 

După al Doilea Război Mondial clădirea a fost folosită de armată, jandarmerie. În ea a funcționat o grădiniță, sediu de vamă, sediu de finanțe publice, numai lojă masonică nu a funcționat.

Veștile bune au început să apară în 2018, când au debutat lucrările  de execuție la obiectivul „Restaurarea, conservarea și integrarea în circuitul cultural a obiectivului Muzeul Francmasoneriei din Oradea din str. Calea Armatei Romane nr. 14″. Astfel clădirea a revenit la ceva mai apropiat de menirea ei inițială fiind acum Muzeului Francmasoneriei din Oradea, unul dintre cele mai interesante muzee din România.

Vizită la Templul Francmasoneriei din Oradea - muzeu unic în România 1

Nume de masoni din România

Vizită la Templul Francmasoneriei din Oradea - muzeu unic în România 2

Cred că pentru majoritatea oamenilor masoneria este un subiect acoperit în mister, ocult și societăți secrete. Majoritatea au tot dreptul să creadă acest lucru. Există mule bănuieli și ipoteze cu privire la cei care au fost masoni.

La muzeu în schimb există informații destul de clare cu nume și prenume a unor persoane destul de importante pentru istoria României.

  1. Gheorghe Lazăr - considerat fondatorul învățământului în limba română în Țara Românească
  2. Ion Heliade Rădulescu - a fost un scriitor, filolog și om politic român, membru fondator al Academiei Române și primul său președinte
  3. Cezar Bolliac -  a fost unul dintre fruntașii revoluției din 1848, poet liric protestatar, promotor al studiilor arheologice și gazetar român.
  4. Constantin Alexandru Rosetti – deseori numit C. A. Rosetti – a fost un om politic și publicist român, unul din conducătorii Revoluției de la 1848 
  5. Mihail Kogălniceanu - a fost un om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român, prim ministru al României
  6. Nicolae Bălcescu - a fost un istoric, scriitor și revoluționar român. 
  7. Vasile Alecsandri -  a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române.
  8. Ion C Brătianu - a fost un om politic român, ministru cu diferite portofolii în varii guverne, cel de-al paisprezecelea premier al României
  9. Titu Maiorescu -  a fost un academician, avocat, critic literar, eseist, estet, filosof, pedagog, politician și scriitor român, mason, cel de-al 23-lea prim-ministru al României, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române
  10. Spiru Haret -  a fost un matematician, astronom și pedagog român renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației
  11. Mihail Sadoveanu - a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și politician român
  12. Nicolae Titulescu - a fost diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular al Academiei Române.

Dacă doriți mai mulți trebuie să mergeți la muzeu.

Vizită/Opinie

Prima întrebare pe care o pun când ajung într-un oraș nou e - ce se găsește în acel oraș și este unic în România. În Oradea se pare că sunt două obiective în această categorie: muzeul Art Nouveau și templul francmasoneriei Oradea. Vă dați seama că nu puteam rata să îl vizitez

Ajungând în fața clădirii am observat ceva destul de ciudat. Nu prea avea ferestre. După mi s-a explicat că e ceva specific și așa a fost gândită clădirea de la bun început. Am intrat, ne-am pus cipici din plastic și am fost invitați să vizităm. Muzeul nu e mare, are patru camere mari și late care se pot vizita. 

În partea dreaptă se prezintă istoria masoneriei, personaje marcante și simboluri masonice. Văzând tablourile expuse mi-am dat seama că majoritatea ideilor/reformelor realizate în statul român de la mijlocul sec XIX au fost realizate de masoni. În același timp pot spune că nici perioada interbelică nu a fost lipsită de personalități marcante în viața politică sau militară a țării.

Tot în această cameră mai găsim explicate simbolurile masonice venite din uneltele specifice de lucru din viață unui mason (echer, ciocan, daltă, piatră, mistria etc.). Majoritatea simbolurilor sunt dublate cu exemplificarea pieselor în realitate. Pe lângă aceste elemente mai erau expuse și niște săbii ceremoniale și cum eu intru în fibrilație când văd arme și armuri nu am putut să nu stric o poză în care apar lângă săbii.

Ieșind din sala templului  am trecut la vizitarea sălii de reflexie și a biroului maestrului lojii. Dacă la biroul maestrului lojii nu mi s-a părut nimic impresionant (deși mobila este plăcută vederii) la sala de reflexie mi-am pus unele întrebări. De exemplu nu am înțeles unele zicale de acolo. Știu că acea cameră era special făcută pentru un mason, nu pentru un vizitator, dar când vezi mesajul " Dacă curiozitatea te-a adus aici, pleacă!" eu tind să fac cum zice mesajul, mai ales că mesajul este pus într-o cameră întunecată. într-un spațiu misterios. Lucru care vine în contradicție cu mesajul unui muzeu care dorește să fie vizitat (am înțeles că mesajul era destinat masonilor și avea un rol specific - făceam doar o mică paranteză).

La sfârșit am ajuns și la Sala Pașilor Pierduți. Hmmmmm....oare sala de la Universitatea din Iași a fost făcută tot de masoni (în secret)...cine știe. Aici ni s-a explicat că fiecare mason avea un rol foarte bine definit în ceea ce privește modul de așezare pe scaune (lucru pe care îl veți afla și voi dacă vizitați templul). Mie mi-a atras atenția semnele zodiacale de pe pereți, simbolizând varietatea cosmosului și cele 3 semne de pe peretele de la prezidiu.

Și cu această cameră misterioasă vizita noastră s-a încheiat.

Galerie foto

Concluzie

Cu restaurarea și transformarea Templului Francmasoneriei într-un muzeu unic, Oradea devine din ce în ce mai atrăgătoare pentru turiști. . Dacă vrei să descoperi un colț de istorie ascuns și fascinant, o vizită la Templul Francmasoneriei din Oradea este o alegere excelentă. Pregătiți-vă cu intrebări dacă doriți să aflați informații despre masoni, obiceiuri, sau acțiuni. Poate aici veți găsi unele răspunsuri.

Obiective turistice în zonă

Vizită la Templul Francmasoneriei din Oradea - muzeu unic în România 11

Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea

Traseu evreilor din Oradea
Vizită la Templul Francmasoneriei din Oradea - muzeu unic în România 12

Muzeul Art Nouveau

Muzeul Art Nouveau
Vizită la Templul Francmasoneriei din Oradea - muzeu unic în România 13

Cetatea Oradea

Cetatea Oradea
Vizită la Templul Francmasoneriei din Oradea - muzeu unic în România 14

Obiective turistice din Oradea

Obiective turistice din Oradea

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Copii participa la zilele cetatii

Evenimente

Vezi Evenimente

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare și pentru a asigura funcționarea corectă a site-ului. Continuând să folosești acest site, recunoști și accepți utilizarea cookie-urilor.

Acceptă toate Acceptă doar necesarele