19 Obiective turistice din Oradea
Introducere
Până nu demult, municipiul Oradea, situat în vestul țării nu prezenta niciun interes turistic, însă după un amplu program de reabilitare, orașul a devenit unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat din România. Oradea este singurul oraș din țară care deține un impresionant patrimoniu arhitectural Art Nouveau, la fel ca alte orașe celebre din Europa, alături de clădiri și monumente istorice prețioase. La Oradea avem totodată o mică problemă: nu putem vizita obiectivele turistice într-un tur clasic - din centru obiectivele importante fiind împărțite în cel puțin patru direcții diferite. De aceea voi prezenta întâi centrul, apoi voi lua fiecare zonă în parte, așa cum au fost vizitate în momentul în care am fost acolo.
Informații utile
Adresa:
Program:
Parcare:
Pret:
Date de contact:
Animale de companie:
Stare drum:
Cuprins
Cuprins
- 1.Introducere
- 2. Informații utile
- 3. Piața Unirii
- 3.1 Biserica cu Lună (Catedrala Adormirea Maicii Domnului)
- 3.2 Catedrala Greco-Catolică
- 3.3 Biserica Romano-Catolică Sf. Ladislau
- 3.4 Palatul Vulturul Negru
- 3.5 Turnul Primăriei
- 4.Cetatea Medievală Oradea
- 5. Palatul Ullmann
- 6. Muzeul Țării Crișurilor
- 7.Templul Francmasoneriei Oradea
- 8. Teatrul de Stat Regina Maria
- 9. Casa Darvas – La Roche
- 10. Calea Republicii
- 11. Palatul Moskovits-Miksa
- 12. Complexul Baroc
- 13. Muzeul Istoriei Evreilor
- 14. Sinagoga Neologă Sion
- 15. Dealul Ciuperca
- 16. Băile Felix
Piața Unirii
Piața Unirii este înconjurată de clădiri istorice care îmbină mai multe stiluri arhitecturale, păstrând în același timp un aer modern și o atmosferă mondenă.
Printre cele mai vechi clădiri care pot fi admirate în Piața Unirii se numără Biserica Romano-Catolică Sfântul Ladislau, Biserica cu Lună si Catedrala Greco-Catolică Sfântul Ierarh Nicolae.
Piața Unirii este animată de numeroase terase, cafenele, pub-uri și restaurante și tot aici se organizează evenimente culturale, festivaluri și concerte. Pe timpul iernii, atmosfera devine festivă la Târgul de Crăciun și pe patinoarul în aer liber.
Biserica cu Lună (Catedrala Adormirea Maicii Domnului)
Pasionații de orologerie nu trebuie să rateze acest obiectiv turistic din Oradea. Biserica cu Lună este unică în Europa prin mecanismul său complicat, aflat pe turla bisericii. Acesta pune în mișcare o sferă de forma Lunii, vopsită în auriu și negru care urmează mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și îi arată toate fazele.
Catedrala Greco-Catolică
A fost construită la începutul secolului XIX, pe locul unde a existat biserică mai veche. Catedrala a suferit de pe urma a doua incendii devastatoare care au distrus turnul (asemănător cu cel al Bisericii cu Lună)
Biserica Romano-Catolică Sf. Ladislau
Una din cele mai vechi și importante biserici din Oradea, poartă denumirea regelui Ungariei, cel care în legendă a întemeiat orașul. Acesta a desăvârșit perioada de creștinare a regatului maghiar printr-o serie de legi aspre la adresa păgânismului (în principiu pedepsele erau moartea).
Palatul Vulturul Negru
Palatul constituie clădirea emblematică a orașului, ridicată în 1907, și cel mai reprezentativ monument în stil secession din Oradea și din Transilvania.
Clădirea este prevăzută cu un pasaj acoperit din sticlă , inspirat din Galeria Vittorio Emanuele, o atracție turistică cunoscută din Milano. În pasajul clădirii se află un superb vitraliu colorat pe care este reprezentat un vultur negru, probabil cel mai fotografiat obiectiv din zonă. Tot aici sunt amenajate baruri, cafenele și puburi, fiind unul dintre punctele de distracție ale orașului.
Turnul Primăriei
Palatul Primăriei Oradea a fost construit la începutul anilor 1900 în stil renascentist și eclectic.
Clădirea are 50 de metri iar cel mai înalt punct al clădirii, Turnul Primăriei, oferă turiștilor o priveliște panoramică asupra întregului oraș.
Turnul este prevăzut cu 4 nivele, la primul nivel se află mecanismul orologiului din turn, care redă „Marșul lui Iancu” la ore fixe. Următoarele trei nivele ale turnului sunt puncte panoramice.
Cetatea Medievală Oradea
Următoarea zonă care a fost vizitată a fost zona Cetății Oradea. Aici, pe lângă o cetate renovată, am dat peste un imens șantier care ne-a pus în situația de a ocoli aprox. 1 km pentru a ajunge la obiectiv. La întoarcere nu am mai ocolit atât. La sfatul personalului de la cetate am luat o rută mai scurtă cu puțin noroi. Să vorbesc puțin de cetatea Oradea.
Cetatea Oradea, construită acum mai bine de un mileniu a fost salvată din ruine în 2015 printr-un binevenit proiect de reabilitare care a transformat-o într-una dintre cele mai atractive obiective turistice.
De-a lungul vremii, cetatea în formă de pentagon a avut un rol important atât militar, cât și cultural. Astăzi, aici sunt organizate frecvent diverse demonstrații medievale, festivaluri, expoziții și alte evenimente. La baza zidurilor a fost amenajat un parc dendrologic unde te poți plimba sau relaxa pe iarbă, când vremea este bună.
Muzeul Cetății cuprinde o serie de expoziții temporare și permanente, unde turiștii pot să afle tainele Palatului Princiar, sălii cu grifoni sau pe cele ale Lapidariumului de la subsol.
Notă: lângă cetate se ridică o frumoasă biserică. Din păcate, în momentul în care am vizitat cetatea, biserica era înconjurată de un șanț mare cât șanțul de apărare al unei mici cetăți.
Palatul Ullmann
La întoarcerea de la cetate - dacă mergeți pe partea stângă a Parcului 1 Decembrie veți găsi Palatul Ullmann.
Palatul Ullmann a fost construit la începutul sec. XX, în stil seccesion vienez și a servit ca reședință pentru familia de evrei Ullmann. Astăzi clădirea are cu totul alt rol, găzduind apartamente, sedii de firme și ateliere creative. Clădirea este o emblemă a comunității evreiești din Oradea și un alt monument reprezentativ pentru arhitectura secession-ul vienez, cu fațada realizată în detalii inedite precum medalioane de stuc, butoni de cărămidă, feronerie, vitralii și un basorelief artizanal de ceramică.
Muzeul Țării Crișurilor
O altă zonă care merită să fie vizitată este Muzeul Țării Crișurilor.
Aici ai posibilitatea să vizitezi una dintre cele mai mari colecții de obiecte de arheologie, artă și etnografie din România.
Ia-ți timp pentru a explora în tihnă colecția de aproximativ 450.000 de obiecte impresionante din secţiile de Arheologie, Istorie, Ştiinţele Naturii, Etnografie și Artă. În momentul vizitei aici era și o expoziție de reptile, arahnide și pești în camere separate față de cele de la muzeu.
Templul Francmasoneriei Oradea
În momentul în care mă aflu într-un oraș întreb dacă aș putea vizita ceva unic în România. Răspunsul la această întrebare este afirmativ în cazul orașului Oradea. Aici se găsește Templul Francmasoneriei Oradea, care m-a impresionat nu prin exponate sau atmosferă ci prin faptul că am realizat cât de importantă a fost această instituție de-a lungul istoriei României.
Teatrul de Stat Regina Maria
A venit timpul să mergem spre gară. Drumul ne poartă pe lângă teatre, clădiri emblematice și biserici. Prima clădire care ne iese în cale este Teatrul de Stat.
Teatrul este găzduit de o frumoasă clădire ce datează din anul 1900. Fațada teatrului se remarcă printr-o combinație inedită de mai multe stiluri arhitecturale, dintre care predomină cel neoclasic. În designul interior se regăsesc elemente elegante, în stil rococo.
Casa Darvas – La Roche
Un loc care nu trebuie să lipsească de pe lista obiectivelor turistice din Oradea este Casa Darvas - La Roche.
Casa Darvas – La Roche a fost declarată monument istoric datorita arhitecturii sale cu o însemnătate mare pentru istoria stilului Art Nouveau în România.
Clădirea găzduiește în prezent un muzeu Art Nouveau, cu exponate care te poartă cu imaginația la viața familiilor de nobili de la începutul secolului al XX-lea.
În spatele fațadei impresionante, interiorul oferă vizitatorilor un design la fel de spectaculos. Încă de la intrare te întâmpină vitralii frumos lucrate, tavane decorate și mobilier în stil neo-rococo. Aici doresc să adaug și o mică notă personală (opinie care va fi expusă pe larg într-un articol separat). În această casă/muzeu m-am simțit foarte bine. Poate din cauza doamnelor de acolo, poate că la un moment dat nu mă simțeam ca într-un muzeu ci într-o casă normală (din secolul trecut), poate din cauza/datorită copiilor din jur. Ceva m-a făcut să mă simt ca acasă (nu - nu stau într-un conac art-nouveau de început de secol XX!)
Calea Republicii
Ne întoarcem pentru a intra pe Calea Republicii!
Pe această arteră. descoperi majoritatea palatelor de tip secession: Palatul Moskovits Miksa, o clădire emblematică pentru Oradea, Palatul Apollo sau Palatul Stern. Pe lângă mixul de stiluri arhitecturale: Secession, Baroc, Clasic, aici vei descoperi numeroase locuri pentru relaxare.
Calea Republicii este cea mai lungă stradă pietonală din Oradea și printre cele mai animate, cu numeroase baruri , restaurante și cafenele amenajate la parterul clădirilor istorice.
Palatul Moskovits-Miksa
O altă clădire monumentală din Oradea și am putea spune, una dintre frumusețile României și Europei, este și Palatul Moskovits care se remarcă prin fațada spectaculoasă, decorată în stil secession. Palatul situat pe Bulevardul Republicii datează din jurul anilor 1910 și are trei etaje cu detalii fascinante de decor, pentru care ai putea pierde minute întregi ca să le descifrezi. Despre palat se spune că este și cel mai instagramabil obiectiv din oraș datorită culorilor de poveste și ornamentelor inspirate din peisaje naturale întregi.
Toate palatele din acest oraș vor face subiectul unui articol separat.
Complexul Baroc
După ce ieșim de pe Calea Republicii și trecem de parcul Petofi Sandor ajungem la Complexul Baroc/Parcul Episcopiei Romano - Catolice. Din păcate acest obiectiv turistic a fost vizitat rapid, fără a intra în clădiri. Era seară și singurul obiectiv rămas deschis era parcul în sine. Să spun câteva cuvinte despre complex.
Complexul Baroc este cel mai mare ansamblu în stil baroc din România și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din centrul Oradei. Acesta este format din Palatul Episcopiei Romano- Catolice, Catedrala Romano-Catolică și Șirul Canonicilor.
Palatul a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea cu intenția de a replica arhitectura Palatului Belvedere, unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Viena.
Catedrala Romano-Catolică este una dintre cele mai impresionante clădiri în stil baroc din România și poate fi vizitată chiar în timpul evenimentelor pe care le găzduiește frecvent.
Tot aici se află Șirul Canonicilor, un ansamblu de zece clădiri cu arhitectură barocă, ce comunică între ele printr-un coridor cu o lungime de 250 de metri, constituit din 57 de arcade.
Construcția acestui monument arhitectural a durat mai bine de 100 ani și este un obiectiv pe care nu trebuie să-l ratezi daca vizitezi Oradea.
În complex vei descoperi și o gradină amenajată în stil englezesc unde te poți plimba printre diverse specii de plante si arbori.
Muzeul Istoriei Evreilor
Evreii au jucat un rol foarte important în construirea orașului. Dacă citiți puțin veți vedea că majoritatea clădirilor importante au fost construite de evrei. De fapt, acest obiectiv turistic nu intra în planurile pentru actuala vizită, dar a fost recomandat de șoferul de Bolt care ne-a plimbat dintr-o parte în alta a orașului Oradea.
Muzeul Istoriei Evreilor a fost deschis în anul 2018, pentru a onora comunitatea de evrei care a trăit în Oradea începând cu anul 1722, în semn de recunoștință pentru amprenta pe care aceștia au lăsat-o asupra istoriei orașului. Clădirea datează din anul 1926, fiind construită pe locul unde fusese cândva un mic lăcaș de rugăciuni al comunității evreiești din Oradea.
În cadrul Muzeului Istoriei Evreilor vei afla informații despre viața și istoria comunității evreiești din Oradea precum si detalii despre ororile Holocaustului.
Sinagoga Neologă Sion
Un obiectiv mai vizibil al comunității evreiești este Sinagoga Neologă Sion - nu puteți rata această clădire dacă vă plimbați prin centrul orașului.
Sinagoga Neologă Sion este un alt exemplu de monument istoric adus la viață și transformat în loc de cultură pentru publicul de toate vârstele. În urma restaurărilor recente, Sinagoga Neologă Sion a devenit un important centru pentru artele contemporane și o atracție turistică importantă în Oradea. Nu rata acest obiectiv, fie că-l vizitezi pentru arhitectura spectaculoasă a edificiului, în stil renascentist italian, cu elemente de inspirație maură, fie pentru evenimente precum concerte, lansări de carte sau expoziții de artă.
Dealul Ciuperca
Este cel mai înalt punct din oraș și locul de unde poți vedea Oradea și dincolo de ea. Pentru o experiență completă, nu rata priveliștea la ora apusului, când orașul e scăldat în lumină.
În vârful dealului vei găsi și restaurant cochet, unde poți lua masa sau te poți bucura de un pahar de vin, în timp ce te bucuri de frumoasa priveliște.
Ținând cont de sugestiile localnicilor am decis să scoatem dealul de pe lista curentă. Poate îl vom vizita altă dată.
Băile Felix
O parte din vacanță a fost petrecută în Băile 1 Mai și Băile Felix.
Băile se află la o distanță mică de oraș, de aproximativ 6 km, așa că locul merită o vizită pentru starea ta de bine. Băile sunt cea mai mare stațiune cu funcționare permanentă din România, pe bază de ape termale, descoperite aici de sute de ani. Temperatura apei poate ajunge la 49 de grade Celsius și datorită conținutului ridicat de săruri minerale, apele sunt recomandate de medici pentru diverse afecțiuni. După 1989, stațiunea a intrat într-o dezvoltare rapidă iar în prezent, oferă o mulțime de pensiuni și vile la standard internațional, pentru un sejur cu multiple beneficii.
Poate o să scriu opinia despre cele două zone în articolele viitoare.