Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie

Introducere

Cum am fost prin Oradea nu puteam să ratez o vizită la cetate. Este unul din principalele obiective turistice. Din păcate, din cauza lucrărilor din zonă, pentru a ajunge la cetate a fost mai mult o aventură (moment vizită sfârșit 2022). Întâi să vedem ce informații am descoperit despre cetate - după opinie și păreri personale.

Informații utile

Adresa: Piața Emanuil Gojdu, NR. 39-41, Oradea;

Program: Luni închis;

09:00 - 17:00 (Iarna), 10:00 - 18:00 (vara);

Parcare: da (aglomerată);

Preț: 25 lei (adulți);

Website: https://www.visitoradea.com/ro/istorie-si-geografie/cetatea-oradea

Scurt Istoric al cetății

Când spun scurt istoric, chiar va fi un scurt istoric. Altfel voi ajunge să scriu un articol istoric despre ea. Cea mai bună variantă de a prezenta acest istoric este realizarea unei cronologii

Sex XI - Istoria cetății începe cu o mănăstire cu hramul Sfintei Fecioare Maria, zidită de Ladislau I. Ulterior această mănăstire va fi transformată în catedrală iar în Oradea va funcționa Episcopia Romano-Catolică de Oradea.

Sec XI-XIII - Cetatea este o fortificație din pământ și palisadă cu ziduri de piatră pe unele porțiuni și cu turnuri de lemn

1241 - Marea invazie mongolă duce la distrugerea cetății (la fel ca multe alte cetăți în acea perioadă)

Sec XIV - Este construită o nouă  cetate medievală în formă heptagonală; incinta era flancată neregulat cu turnuri și înzestrată cu creneluri; poarta protejată de două turnuri masive; spre sud a fost construit un palat episcopal în stil gotic, al cărui zid exterior era și zid de incintă, pe latura sa de sud-vest existând a doua intrare în cetate. În aceeași perioadă (aici știm date mai exacte 1342-370) este construită o nouă catedrală în stil gotic cu 3 nave și altar octogonal. 

Se realizează diverse statui ale regilor Ungariei.

Sec. XII-XV - în catedrala din cetate sunt înmormântați 4 regi ai Ungariei (Ladislau I al Ungariei, Andrei al II-lea al Ungariei, Ștefan al II-lea al Ungariei, Sigismund de Luxemburg), două regine ( regina Beatrix de Luxemburg,  regina Maria a Ungariei) + fiica lui Nicolae Alexandru Basarab.

Sec XV pot spune că a fost perioada de aur a cetății, atât din punct de vedere diplomatic/militar (întâlniri cheie între diverși regi, misiuni diplomatice pentru regii Ungariei, participare militară cu soldați ai cetății în diverse cruciade) cât și din punct de vedere cultural (centru important al Renașterii în zona estică a Europei, realizarea unui observator astronomic, organizarea de școli)

Sec XVI-XVII - sau cum îmi place mie să îi spun - perioada agitată a cetății

Anul 1514- Răscoala lui Gheorghe Doja ajunge la cetate dar nu o poate cuceri

Urmează disputarea cetății între Ferdinand de Habsburg și Ioan Zapolya. Cetatea este recucerită de la habsburgi în 1557 de către oastea Transilvaniei.

Dacă din punct de vedere politico-militar era agitație, urmează partea religioasă. În Transilvania își face apariția Biserica Reformată, care duce, în timp, la desființarea Episcopiei Romano-Catolice de Oradea și distrugerea Catedralei din cetate.

O parte destul de importantă pentru istoria noastră este reprezentată de relația avută de cetate cu Mihai Viteazu. Acesta primește sprijin de la Stefan Bocskai și returnează favorul în timpul lui asediu otoman. Tot din această perioadă apare în inventarul armamentului din cetate și tunul lui Mihai Vodă.

27 august 1660 - cetatea a fost asediată și cucerită de către otomani care o transformă în sediu de pașalâc

1692 - austriecii au cucerit cetatea după un asediu prelungit. Imediat se încep lucrările de refacere a cetății, Vaticanul participând financiar la aceste lucrări.

Sec XVIII - XX 

Cetatea este reparată și reamenajată pe tot parcursul secolului XVIII. În următorul secol împăratul anulează caracterul militar al cetății, acest tip de fortificație fiind depășit ca urmare a apariției armelor moderne.

În perioada comunistă cetatea a fost, în mare parte, obiectiv militar.

Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie 1
Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie 2
Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie 3
Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie 4

Clădirile din cetate

Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie 5
Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie 6

Cetatea din Oradea prezintă un număr de cinci bastioane: Bastionul Aurit, Bastionul Bethlen, Bastionul Ciunt, Bastionul Crăișorul, Bastionul Roșu.

Fiecare bastion a avut de-a lungul timpului legături cu un italian: unii au fost arhitecți, alții comandanți de artilerie. Nu o să iau fiecare bastion să îl descriu. Sunt date pe care nimeni nu le va ține minte. Majoritatea au o istorie comună. Au fost începute în sec XVI, au "participat" la asediul turcesc din 1598, au fost distruse sau grav avariate în 1660 și au fost refăcute de către austrieci.

Curtina

Curtina, pentru cei care nu știu, este zidul dintre două bastioane. Zidurile dintre bastioane au fost construite cam în aceeași perioadă cu bastioanele. În general erau realizate din piatră/ calcar de la Betfia combinată cu cărămidă. Unele persoane spun că zidurile au fost realizate etapizat, având dovezi cum ar fi arhitectura diferită și modul de construcție. Se poate spune că acest ziduri, fiind afectate de numeroasele asedii, au fost refăcute/modificate destul de des pentru a face față amenințărilor externe.

Clădiri

În principiu avem de a face cu 12 corpuri de clădire, o biserică romano-catolică, o brutărie , grajdurile și porțile.

Cea mai importantă clădire este reprezentată de Palatul princiar. Construit de Gabriel Bethlen, extins de Gheorghe Rakoczi I și de austrieci, acesta reprezintă trecerea de la cetatea medievală la perioada renascentistă a cetății. Pentru a vedea grandoarea palatului, în timpul vizitei trebuie să vă opriți în Sala cu Grifoni (dacă aveți noroc să fie cineva care să vă explice lucruri ar fi și mai bine). 

În rest, majoritatea clădirilor din cetate sunt făcute în timpul prezenței austriece, mai exact în sec XVIII (chiar dacă anumite clădiri au fost începute în perioada principilor ardeleni).

Dacă stăm bine și observăm se vede în arhitectura clădirilor influența austriacă (în special cea militară - majoritatea având un rol militar în acea perioadă).

Legende despre Cetatea Oradea

Fără prea multă introducere putem vorbi de următoarele legende ale cetății:

  • Legenda înființării cetății spune că aceasta  a fost construită pe un templu al zeului Apollo şi că aceasta era locul unde se adunau magicienii şi vrăjitorii pentru a-şi practica artele.
  •  Există și varianta care spune legenda spune că cetatea a fost construită pe o insulă, în mijlocul unui lac, şi că aceasta era protejată de o hoardă de dragoni. În această legendă, dragonii erau doar o iluzie creată de către vrăjitorii din cetate pentru a-i speria pe duşmanii care încercau să o captureze.
  • O altă legendă spune că cetatea era protejată de un demon care îi bântuia pe cei care încercau să intre în cetate. Acest demon era învins doar de către cei cu inima curată şi cu scop nobil.

Toate aceste legende au contribuit la fascinaţia oamenilor pentru cetatea Oradea şi la întărirea credinţei în puterea şi misterul acestei fortificaţii istorice.

Muzeul Cetății

Principala atracție a cetății este reprezentată de muzeul amenajat în interiorul ei.  Există mai multe expoziții prezente în acest muzeu. Le voi descrie pe scurt, urmând a completa lucrurile în cadrul secțiunii de vizită/opinie.

Expoziția unde se prezintă istoria cetății

Aici sunt prezentate cele trei faze ale construcției (romanică, gotică și renascentistă)și se explorează evoluția cetății și a clădirilor aflate în ea ( biserica, catedrala, palatul princiar). Pe lângă exponatele arheologice povestea cetății este spusă și prin intermediul unui lapidarium 

Expoziția Biserici în Palat unde sunt expuse iese descoperite în timpul cercetărilor arheologice derulate în perioada 2012-2015: fragmente de vase din secolele XI-XIII, monezi din argint, pipe, unelte medievale folosite în construcții, cahle din secolele XVI-XVIII, dar și vase din secolul al XIX-lea.

Expoziții adiacente care personal mi s-au părut la fel de interesante sunt următoarele:

  • istoria fotografiei orădene/Colecția de tehnică și artă fotografică „Ștefan Toth”
  • expozițiile dedicate confesiunilor din Oradea
  • expoziția dedicată Primului Război Mondial și generalului Traian Moșoiu
  • două expoziții dedicate perioadei comuniste (una istorică și una dedicată discotecilor din perioada 70-90)
Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie 7
Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie 8

Vizită/Opinie

Am ajuns și la capitolul vizită. Pentru început trebuie să vă spun că vizitarea acestui obiectiv turistic durează peste 2 ore până la .....infinit (dacă stăm și citim toate informațiile puse). Cum majoritatea oamenilor citesc pe fugă (asta dacă mai știu să citească) vom spune că timpul de vizitare se încadrează la 2-3 ore. 

Așa cum spuneam la început, în 2022 (și la cum arătau lucrările și în anii următori) pentru a ajunge la cetate trebuie să faci un ocol. Dacă ai luat-o prin parcul 1 Decembrie cel mai ușor e să o iei prin dreapta lucrărilor. Ajungând la cetate, făcut câteva poze la interior și am intrat. Interiorul cetății arată destul de asemănător cu cetatea din Târgu Mureș (cel puțin la nivelul arhitecturii). În afara muzeului erau niște panouri cu informații despre BNR. Am trecut destul de repede peste ele și am intrat în muzeu, Prețul mi se pare echitabil pentru ceea ce vedem.

Ca de fiecare dată când intru într-un obiectiv turistic și aici am intrat entuziasmat. Doream să descopăr ce poate oferi un muzeu într-o cetate. Ce am descoperit spre surprinderea mea este că poate oferi multe obiecte și experiențe.

Pentru început am intrat la o secțiune în care erau prezentate invențiile lui Leonardo da Vinci. Expoziție interesantă care cred că ar atrage mulți copii (avioane, vehicule de luptă, schițe etc.)

După aceea am trecut la partea cea mai plictisitoare din punctul meu de vedere: descrierea vieții în cetate și prezentarea evenimentelor. Plictisitoare din cauza faptului ca era foarte mult scris. Am observat interesul acordat de muzeu pentru a face lucrurile cât mai atractive dar dacă doream să citesc atât de multe informații luam o carte. Au existat însă 2 mari excepții: jocul de țintar și machete de puzzle.

Să le luăm pe rând. Țintarul era un joc pe care îl jucam în copilărie cu prietenii folosind o foaie de hârtie desenată și boabe de fasole. Ceea ce s-a întâmplat și aici - nu cred că am fost așa de entuziasmat de foarte mult timp cu privire la un joc din copilărie. Cum soția mea nu prea știa cum se joacă (pe unde a copilărit ea nu a avut acest joc) am făcut o pauză și am jucat câteva partide. Cât timp am jucat mi-au trecut imagini din copilărie prin fața ochilor. Vreau să mulțumesc doamnei de acolo care mi-a atras atenția asupra jocului. Din plictiseală cred că îl ratam.

La puzzle iar mi s-a părut un lucru interesant. Erau diverse modele de puzzle cu cetatea (tu fiind constructorul lui Matei Corvin). Cum în timpul unei vizite nu prea stă nimeni să facă un puzzle complet acolo era vorba de munca în echipă a vizitatorilor: se vedea imaginea, se punea o piesă și se trecea mai departe (sau cel puțin așa îmi place mie să cred).

Am trecut apoi la secțiunea de intrare a trupelor române în primul război mondial. Spre deosebire de partea medievală aici consider că nu erau destule informații. Nu sunt atât de pasionat de Primul Război Mondial dar aici am citit tot. Pe un panou cu informații scria următorul citat "Ungurii îmbrățișează și sărută pe românit, iar primarul ungur al orașului" îl primește pe Traian Moșoiu în Palatul Primăriei Oradea. Interesant nu?

Facem o scurtă trecere și prin expoziția de minerale, unde în câteva săli sunt prezentate diverse mostre de roci și alte minerale. Destul de repede trecem și prin expoziția de machete cu clădirile orașului. O expoziție interesantă unde se vede grija pentru detalii în realizarea machetelor. Și ajungem la Expoziția de Fotografie. Aici am găsit camere din perioada războiului, diverse instrumente pentru prelucrarea fotografiilor, microscoape și alte obiecte de acest gen.

Și cum numărul de expoziții a început să mă deruteze trecem la expoziția dedicată confesiunilor unde am avut din nou mult de ....citit. Din păcate răbdarea mea a început să clacheze. Dacă mă întrebați ceva din ce e scris pe acolo la câteva luni distanță voi avea o foaie albă în creier. Prea multe informații strică la un moment dat.

Dacă aș spune că ne apropie de final aș cam minți. Pe lista expozițiilor se adăuga un studio de televiziune din perioada comunistă și o discotecă cam din aceeași perioadă. La discotecă mi s-a părut destul de interesantă ideea, mai ales dacă se dorește descoperirea și a altor genuri de muzică sau atmosfera acelei perioade.

Ne întoarcem la partea istorică a cetății și vizităm ruinele fostei biserici cât și anumite obiecte arheologice descoperite în cetatea Oradea. Cel mai interesant în schimb mi s-a părut Sala cu Grifoni. Ce mi-aș dori să fiu măcar o musculiță în vremea aia și să merg în toate sălile din palat. Dacă acum mi se pare o operă de artă atunci cred că nu aveam cuvinte. În această sală sunt reprezentate mai multe animale (unele reale, altele produse ale imaginației). Se presupune că fiecare animal face referire la una din virtuțile apreciate în acea epocă (tenacitate, forță, agerime, puritate etc.). 

Mai trebuie să spun ceva. În camera cu pricina era un domn muzeograf, care abia aștepta să i se pună întrebări. Am stat de vorbă aproximativ 20 minute, ne-a explicat etapele de construcție, ce am mai putea vizita în Oradea, am vorbit despre domnitori și importanța lor, arhitectură și simbolistică etc. 

Un mic sfat: Dacă vedeți muzeografi și nu înțelegeți ceva puneți întrebări. S-ar putea să dați peste o mină de aur așa cum era acel domn.

Am ajuns și la ultima parte a vizitei, în speță la o expoziție interactivă cu obiecte și meserii din Evul Mediu. Mai exact am văzut o moară de vânt pentru măcinarea grâului, o moară de apă, un ciocan al unui fierar, reprezentarea unei fortărețe, o elice interesantă, o armură și un tun mai special. Toate aveau efecte sonore și vizuale (sunet și lumină).

Am sfârșit vizita cu o sperietură. Când treceam pe lângă un minidragon, acesta ș-a activat și a scos un sunet ciudat, discutabil la nivel de ce ar trebui să reprezinte. Cei de acolo spuneau le spuneau copiilor că acela este sunetul dragonului, mie mi s-a părut un sunet de lup mai ciudat.

Galerie foto

Concluzie

Nu știu cum era cetatea acum câteva secole dar astăzi pot spune că este un loc care merită să fie vizitat. Trebuie doar să vă înarmați cu răbdare și să aveți și puțin noroc. Cele mai bune momente din cadrul vizitei au fost ca urmare a interacțiunii cu muzeografii.

Obiective turistice în zonă

Stana lui Burnei Fagaras

Traseu Vârful Moldoveanu

Traseu mediu Făgăraș
Jepii mici peisaj

Traseu Jepii Mici - Vf. Omu - Valea Cerbului

Traseu dificil Bucegi
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia
Poiana Stanii Regale Sinaia

Traseu ușor Sinaia - Poteca Regală

Traseu ușor Sinaia

Obiective turistice în zonă

Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie 33

Obiective turistice din Oradea

Obiective turistice din Oradea
Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie 34

Muzeul Țării Crișurilor

Muzeul Țării Crișurilor
Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie 35

Templul Francmasoneriei din Oradea

Templul Francmasoneriei
Cetatea Oradea - istoric, clădiri, muzeu, vizită și opinie 36

Muzeul Istoriei Evreilor

Muzeul Istoriei Evreilor

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare și pentru a asigura funcționarea corectă a site-ului. Continuând să folosești acest site, recunoști și accepți utilizarea cookie-urilor.

Acceptă toate Acceptă doar necesarele