48 obiective turistice din Alba Iulia
Introducere
Vizita la Alba Iulia a fost mai mult o plimbare prin cetate. Nu pot spune că am vizitat multe monumente dar cetatea în sine mi-a plăcut. Am decis să fac o listă cu obiectivele turistice din Alba Iulia. Voi pune și informații pe scurt despre fiecare obiectiv în parte. Articole în detaliu voi face în momentul în care o să le vizitez.
Informații utile
Alba Iulia este municipiul reședință de județ al județului Alba și se află de râul Mureș. Istoria orașului este una bogată, aici aflându-se pe rând castrul roman, cetate medievală, capitala principatului Transilvaniei dar și locul unde a fost proclamata în 1918 Declarația de la Alba Iulia. Majoritatea obiectivelor turistice sunt prezente în interiorul cetății Alba Carolina, fiind foarte apropiate ca distanță.
Populație: 63 536;
Altitudine: 230 m;
Suprafață: 103,65 km pătrați;
Website primărie: https://www.apulum.ro/ ;
Obiective turistice și trasee turistice din Cetatea Alba Carolina
Majoritatea obiectivelor turistice se află concentrate în cadrul cetății. De aceea m-am gândit că ar fi util să fac întâi o listă cu obiectivele de aici ca la sfârșit să adaug și alte obiective care se găsesc în oraș. Pot spune că sunt destul de multe locuri de vizitat așa că să trecem la treabă.
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Să nu vă lăsați păcăliți de cum se numește muzeul, acesta nu conține doar documente din 1918 sau hărți din acea perioadă. Muzeul are o istorie bogată și un patrimoniu la fel de bogat.
În el se găsesc exponate de arheologie din perioada dacica, romană. Există obiecte din perioadele medievală, colecții de etnografie și artă populară dar și o colecție numismatică. Pe lângă acestea se mai adaugă o bibliotecă cu 55 000 de volume dar și cele mai importante acte din cadrul Unirii din 1918.
Muzeul este găzduit de clădirea Babilon care se află față în față cu Sala Unirii, fiind o clădire cu arhitectură romantică, având inițial destinație militară.
Muzeul roman Principia
Acest muzeu se află în mijlocul cetății, aproape de sala Unirii. Este locul unde se afla în vechime fostul castru roman Apulum, muzeul deținând o parte din fosta clădirea administrativă a castrului (locul unde se depozitau banii, birourile ofițerilor etc.). Aici veți vedea cunoscuta instalație de încălzire a romanilor.
Dacă veniți în momentul potrivit puteți asista la un spectacol în care se arată modul de viață a soldatului roman dar și echipamentul folosit în luptă.
Statuia legionarului roman
Intrarea în muzeu este păzită de statuia unui legionar roman, la fel cum ar fi fost păzit și castrul roman în antichitate. Astfel putem observa modul în care era îmbrăcat și dotat soldatul roman în timpul războiului cu Dacia.
Traseul turistic Porțile Cetății
Este un traseu în care pot fi vizitate cele șapte porți ale cetății Alba Carolina. Fiecare poartă are povestea ei, unele porți fiind originale, iar altele porți fiind reconstruite pe baza unor imagini de epocă. Există două porți destul de importante: o poartă unde a fost ținut Horea și o poartă unde a fost ținut Cloșca (Crișan a fost ținut la Corpul de Gardă).
Șanțurile cetății
Prin fostele șanțuri ale cetății au fost amenajate alei pentru plimbare. Dacă doriți să realizați un tur al șanțurilor trebuie să știți că acesta are 2,7 km lungime.
Museikon
Este un muzeu relativ nou în care sunt expuse icoane și cărți din secolele XVII-XIX. Există și o mică colecție de obiecte populare. Muzeul este amplasat în clădirea unde a funcționat primul spital militar din România. Este un muzeu relativ nou în care sunt expuse icoane și cărți din secolele XVII-XIX. Există și o mică colecție de obiecte populare. Muzeul este amplasat în clădirea unde a funcționat primul spital militar din România.
Palatul Principilor
A fost construit în secolul XV și a fost reședință princiară în timpul în care deciziile Principatului Transilvaniei se luau în acest oraș. Perioada de glorie a fost în timpul principilor Sigismund Bathory, Gabriel Bethlen și Gheorghe Rakoczi I, fiind realizate multiple lucrări de extindere și înfrumusețare a complexului.
Odată cu venirea armatei habsburgice în Transilvania, clădirea principală este dată armatei iar partea vestică este dată Episcopiei catolice formând actualul Palat Episcopal.
În 1918 palatul a intrat în posesiunea armatei române și își păstrează destinația și în zilele noastre.
Clădirea era în renovare la momentul vizitei.
Palatul Apor
Este un monument istoric ridicat în secolul XVII lea de contele Stefan Apor. În secolul al XVIII aici și-a avut reședința comandantul trupelor imperiale din Transilvania - contele de Steinville.
Actualmente găzduiește diverse departamente ale Universității "1 Decembrie 1918" din Alba-Iulia.
Traseul celor trei fortificații (Castrul Roman, Cetatea medievală Balgrad și Cetatea Alba Carolina)
Este traseul în care se pot vizita trei tipuri de fortificații diferite din epoci diferite. Prima fortificație este castrul construit de romani , cea mai vizibilă parte fiind Poarta Principalis. Este vizibil și o parte a zidului, dar acesta a fost refăcut în perioada medievală.
Partea medievală este dată de latura sudică a cetății cu cele două bastioane: Bastionul Bethlen Haller și Bastionul Sașilor.
Cea de-a treia fortificație este dată de Cetatea Bastionară, iar în traseul celor trei fortificații se vor vizita două din cele șapte bastioane: Sfântul Eugeniu și Sfântul Ștefan. Alte obiective turistice ce mai pot vizitate pe acest traseu: Sala Armelor din Bastionul Sașilor, o cameră de tortură, spectacolul salvelor de tun (sâmbăta la ora 12), caponiera (galeria dintre cele două bastioane) și Ravelinul Sfântul Francisc de Paola.
Obeliscul ridicat in memoria lui Horea Cloșca și Crișan
Se află în față porții cu numărul III a cetății Alba Carolina. În timpul construcției în anul 1937 a fost distrusă Poarta a II-a a cetății. La inaugurarea lui au participat regele Carol al - II-lea și Mihai (care avea atunci titlul de voievod de Alba Iulia.
Obeliscul are 22,5 m înălțime și a fost realizat în stilul Art Deco. Atașată de obelisc este o statuie a zeiței Victoria, iar pe partea opusă sunt figurile lui Horea, Cloșca și Crișan. În interior este amenajată simbolic, o celulă.
Biblioteca Batthyaneum
Monument istoric din Alba Iulia. Biblioteca a fost înființată în 1798, fiind amenajată în interiorul fostei mănăstiri a trinitarienilor. În cadrul acestei clădiri urma să funcționeze o bibliotecă, observatorul astronomic și o tipografie.
De-a lungul timpului, pe lângă observațiile astronomice, se realizau și observații meteorologice.
În prezent Biblioteca Batthyaneum are peste 50 000 de cărți, 19 000 de documente, 1230 manuscrise și aproape 600 incunabule.
Ce înseamnă un incunabul?
Incunabul este o carte tipărită în primii ani ai introducerii tiparului, mai exact până la data de 31 decembrie 1500. În cadrul bibliotecii există cărți din 1466 dar și Historiae Romanae Decades de Titus Livius, (1469).
Celula lui Horea
Celula lui Horea se află în partea superioară a Porții nr III. Asta în practică. Există mai multe controverse legate de locul unde a fost ținut Horea. Cel mai probabil, conform multor istorici, celula lui Horea este de fapt celula unde a fost închis Cloșca iar horea a fost ținut într-o încăpere în Poarta a IV-a.
Monumentul de pe Dealul Furcilor
Interesant este faptul că și acest monument este controversat. De fapt nu monumentul în sine ci locul unde a fost amplasat.
Monumentul a fost înălțat pentru a arăta locul unde au fost executați Horea și Cloșca. Acest monument a fost construit în perioada interbelică, numai că în acea perioadă nu se cunoștea faptul că adevăratul loc unde se țineau execuțiile în Alba-Iulia era de partea cealaltă a dealului.
Rămânem cu ideea și cu amintirea locului, deși fizic este pus greșit.
Grupul Statuar al Corifeilor Unirii
Așa erau denumite statuile care stau în față sălii Unirii din Alba Iulia. Am spus erau pentru că atunci când am fost în oraș statuile nu mai existau. M-am uitat din nou la poze și ioc statui. Las aici ce personalități aveau statui în acest grup (poate pe viitor sunt puse la loc): Teodor Mihali, Iuliu Hossu, Iosif Jumanca, Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop, Ion Fluieraș, Gheorghe Pop de Băsești, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voievod, Miron Cristea, Aurel Vlad, Ioan Suciu, Ioan Rațiu, Pantelimon Halippa, Alexandru Averescu, Ion I.C. Brătianu, Take Ionescu.
Statuia Ecvestră a Voievodului Mihai Viteazul
A fost inaugurată într-un moment special, la 50 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România. A fost amplasată îm fața Palatului Principilor Transilvaniei pentru a marca locul unde Mihai Viteazu a avut reședința în cele 10 luni în care Transilvania era unită cu Țara Românească.
Un lucru interesant surprins de sculptorul Oscar Han este faptul că Mihai Viteazul era considerat în documentele vremii a fi stângaci, astfel armata sa principală (buzduganul) a fost amplasată în mâna stângă.
Monumentul închinat memoriei lui Avram Iancu
Monumentul se află destul de aproape de cetatea lângă Parcul Cetate din Alba Iulia. Avram Iancu nu prea a avut multe legături cu Alba Iulia dar prin bătăliile duse de acesta în munții Apuseni a ajutat ca cetatea să reziste asaltului trupelor maghiare în timpul revoluției de la 1848-1849.
Monumentul Unirii din Alba Iulia
Monument aflat în Parcul Unirii este unul recent, fiind construit pentru a sărbători 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România. Chiar dacă monumentul a fost construit recent proiectul acestui monument a fost realizat prima oară în 1993.
Podul Unirii
Este o altă construcție realizată la Centenar. Face legătura în Parcul Unirii și Catedrala Încoronării.
Busturile Regelui Ferdinand si al Reginei Maria
Se află la intrarea de lângă Turnul Clopotnița de la Catedrala Încoronării. Aceste lucrări sunt realizate recent.
Monumentul Custozza
Monument dedicat soldaților căzuți în timpul bătăliei de la Custozza (Războiul Austriaco-Italian din 1866). În cadrul acestei bătălii a participat și regimentul 50 infanterie de la Alba Iulia.
Dacă citim numele scrise pe monument vom descoperi ceva foarte interesant. În această perioadă majoritatea ofițerilor erau germani sau maghiari dar majoritatea soldaților erau români.
Colectia muzeală a Arhiepiscopiei Ortodoxe
Muzeul se află în Curtea Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, , în partea de nord-est, la etaj și are în colecție piese de artă religioasă, carte veche, veșminte preoțești și alte obiecte care reprezintă istoria bisericii ortodoxe din Transilvania (nu l-am vizitat/văzut)
Catedrala Încoronării
Catedrala a fost special construită pentru încoronarea regelui Ferdinand și a regine Maria. Construcția a început în 1921 și a durat până în septembrie 1922. Arhitectura este în stil bizantin, fiind inspirată de Biserica Domnească de la Târgoviște.
Edificiul are formă de cruce greacă înscrisă, iar în nișele din pridvor sunt fixate patru plăci de marmură cu patru evenimente importante:
- Tipărirea Noului Testament de la Balgrad;
- Unirea din 1600 a lui Mihai Viteazul;
- Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan.
Refacerea unității spirituale a românilor prin desființarea bisericii greco-catolice din 1948. De aici vine și denumirea de Catedrala Reîntregirii.
Un aspect interesant legat de încoronarea regelui Ferdinand. Aceasta nu s-a desfășurat în biserică ci în fața Turnului Clopotniță. Ferdinand era catolic și nu dorea să fie încoronat de un preot ortodox. De aceea el și-a pus singur coroana pe cap și apoi a pus coroana pe capul reginei Maria.
Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihai
Este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze, cea mai înaltă clădirea din Alba-Iulia și cea mai veche clădire din județul Alba.
Lucrările la biserică au început în sec XIII, dar în zona au mai fost biserici din secolul X. Acestea au fost distruse de năvălirile popoarelor migratoare.
La nivel de arhitectură biserica prezintă un amalgam de stiluri: romanic, gotic, renascentist și baroc. Catedrala are hramul Sf. Mihail, sfânt protector al orașului.
În cadrul catedralei sunt înmormântați persoane importante pentru istoria Transilvaniei: Iancu de Hunedoara, Ioan Miles, Ladislau, Regina Isabella și Principele Ioan Sigismund, principii Andrei Bathory (capul), Ștefan Bocskai, Gabriel Bethlen , Gheorghe Rákóczi I, cardinalul Gheorghe Martinuzzi, primul arhitect al cetății bastionare Alba Carolina Giovanni Morando Visconti.
Arhiepiscopia Romano-Catolică (Palatul Episcopal)
Palatul Episcopal este cam de aceeași vechime cu Catedrala Romano-Catolică prima atestare documentară fiind în anul 1287.
Monumentul a suferit mai multe modificării fiind demolate unele elemente sau au fost realizate anumite extinderi. La început a fost reședința episcopului. În momentul în care Alba Iulia a devenit capitala Transilvaniei clădirea a intrat în posesia reginei Isabella și a devenit apoi reședința principilor Transilvaniei.
După ce Transilvania intră sub influența habsburgică, episcopul se întoarce, palatul suferind noi modificări.
În prezent aici își are sediul Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia și se poate vizita o colecție muzeală.
Alte obiective turistice din Alba Iulia
- Parcul dendrologic;
- Parcul de aventură Dynamis;
- Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului – Biserica Lipoveni;
- Biserica Romano-Catolică Franciscană;
- Biserica Memorială “Mihai Viteazul”;
- Biserica Ortodoxă Greacă Buna Vestire;
- Biserica Reformată Calvină;
- Sinagoga Veche;
- Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel;
- Biserica Sfânta Ecaterina;
- Biserica Sfântul Mucenic Gheorghe;
- Biserica Sfântul Mucenic Mina;
- Biserica Sfânta Treime;
- Schitul Sfântul Lazăr;
- Capela Romano-Catolică Înălțarea Sfintei Cruci;
- Cinematograful Dacia;
- Teatrul de Păpuși “Prichindel”;
- Centrul de Cultură “Augustin Bena”;
- Casa de Cultură a Sindicatelor;
- Monumentul Rezistenței Anticomuniste;
- Monumentul episcopului Iuliu Hossu;
- Statuia Lupa Capitolina;
- Statuia lui Iuliu Maniu.