Muzeul Satului din Baia Mare
Introducere
Muzeul Satului l-am vizitat imediat după ce am ieșit de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară fiind foarte aproape. Muzeul anterior m-a surprins plăcut. Poate să mă surprindă și Muzeul Satului? Să aflăm!
Informații utile
Adresa: Strada Dealul Florilor nr. 1, Baia Mare 430165;
Program: marți- duminică - iarnă: 8:00- 16:00, în timpul verii: 10:00- 18:00;
Parcare: da;
Preț: Preșcolari, elevi, studenți: 3 lei/pers;
Pensionari: 5 lei/pers;
Adulți: 10 lei/pers;
Adulți în grup organizat (de la 15 persoane): 8 lei/pers;
Taxă ghidaj la cerere – 25 lei;
Taxă fotografiere/filmare evenimente ( nunți, botezuri): 100 lei /zi;
Taxă fotografiere absolvire: 10 lei/pers;
Taxă filmare în scop comercial: videoclip, documentar, emisiune TV, spot publicitar, etc. : 300 lei/zi;
Taxă eveniment Biserica Chechiș din Muzeul Satului (nunți, botezuri): 100 lei/eveniment;
Taxă manifestări extra muzeale (teatru, serbări școlare, tabere, conferințe): 10 lei/pers;
Taxă stare civilă: 150 lei/eveniment;
Taxă foto amatori: 10 lei/pers/zi;
Taxă atelier educațional: 10 lei/atelier;
Date de contact: 0262 276 895
Animale de companie: nu
Stare drum: bună
Scurt istoric și descriere
Muzeul este situat pe Dealul Florilor, foarte aproape de secția Pavilionară a Muzeului de Etnografie. În apropiere există mult spațiu verde și alei pentru plimbare.
O parte din istoria acestui muzeu este aceeași cu cea prezentată la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară. Pe scurt:
- primele idei despre un muzeu în Baia Mare au apărut la sfârșit de sec XIX;
- muzeul și-a redeschis porțile după al Doilea Război Mondial, dar accentul a fost pus pe secția de istorie;
- în anii 60 a început efortul pentru a se deschide secția de etnografie;
- în 1985 a fost deschisă secția în aer liber (Muzeul Satului);
- la început a avut o suprafață de 12 ha, acum fiind întins pe o suprafață de 6 ha.
În cadrul Muzeul Satului din Baia Mare se găsesc case din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș: Maramureșul Istoric, Chioar, Lăpuș și Codru.
În cadrul muzeului sunt prezentate diverse tipuri de gospodării dar și alte structuri ce făceau parte din gospodărie țărănească din zonă.
Pe deal se înalță biserica satului. Aceasta este biserica cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, construită în 1630 și adusă în acest loc în 1939 (cu mult timp înainte de apariția oficială a muzeului în jurul ei)
Să revenim la clădirile care se află în muzeul satului. Avem case de diferite forme, fântâni, cotețe, foișoare, sură, găbănaș (cămară, grânar), coștei pentru porumb (unde se ținea porumbul știuleți), porți tradiționale maramureșene, grajd, troițe, o fierărie, o batoză și alte instalații țărănești. Nu stau să le amintesc pe toate că mi-ar lua câteva ore bine, mai ales dacă intru și în obiectele care se află în fiecare casă.
Am zis să pun această enumerare pentru a ști ce clădiri veți găsi în muzeu.
Vizită/Opinie
Înainte de a începe să povestesc vreau să spun că eram foarte obosit după ziua petrecută pe la obiectivele turistice din Maramureș și nu am vizitat tot muzeul. Dar acest lucru a fost benefic din alt punct al experienței. Să vă explic.
Acesta a fost ultimul obiectiv turistic vizitat în acea zi. Am intrat pe poartă aproape de terminarea programului dar nu am primit nici un fel de aluzie de genul "aveți 10 minute să vizitați muzeul pentru că se închide".
După ce am intrat poți alege mai multe variante de a vizita muzeul: stânga, dreapta și la deal. Eu am ales să fac partea de jos a muzeului în care erau prezentate diverse case și obiecte țărănești. Casele erau tradiționale, acoperite cu paie și făcute din lemn. Am observat diverse tipuri de gospodării, unele cu sură, altele cu grajduri sau cu locuri unde se depozitau cerealele. La o casă era și un loc în care să te pozezi ca un țăran + țărăncuță.
Apoi am decis că e timpul să stau. am văzut că erau câteva mese de lemn și buturugi dar eu am ales să mă dau puțin în leagăn. Cât timp am stat eu acolo am putut să mă transpun în timp și să observ ce stare îți dădea un sat în vechime: o stare de liniște și armonie. Chiar dacă casele erau din diverse zone totul părea la locul lui. Nu era agitație, forfotă sau aglomerație vizuală.
Pe fundal era o lansare de carte care se făcea în apropiere, dar și acest lucru mi se părea că era inclus în peisaj. Cât am stat eu acolo ceilalți au avut posibilitatea să viziteze tot muzeul. Nu este atât de mare și poate fi vizitat destul de ușor.
Am văzut niște afișe și m-am dus să văd ce scrie pe acolo. Erau descrise cum se făceau diverse obiceiuri în satele din Maramureș și cum trăia familia regală aceste obiceiuri sau diverse sărbători.
Apoi am luat-o agale spre ieșire și cu asta s-a terminat și vizita la Muzeul Satului din Baia Mare.
Galerie foto
Concluzie
Este un muzeu destul de mic dar interesant. Aici se găsesc diverse tipuri de case din județul Maramureș. Chiar dacă eram obosit, m-am simțit destul de bine la acest muzeu. Eu zic că merită să faci o plimbare și să vezi care era viața în satul maramureșean.