19 obiective turistice din Baia Mare
Introducere
Baia Mare are numeroase obiective turistice. Am decis să realizez o listă cu 19 obiective turistice din Baia Mare care merită să fie vizitate pentru a avea toate informațiile necesare într-un singur loc.
În principiu nu le poți vizita într-o singură zi. Eu am avut aproximativ două zile la dispoziție și tot nu am avut timp să trec pe la toate.
Cuprins
Cuprins
- 1.Introducere
- 2. Informații utile
- 3. Obiective turistice Baia Mare
- 3.1 Muzeul de Mineralogie din Baia Mare
- 3.2 Turnul Sfântul Ștefan
- 3.3 Administrația minieră, monetărie
- 3.4 Muzeul de Istorie și Arheologie din Baia Mare
- 3.5 Zidul Orașului Baia Mare
- 3.6 Bastionul Măcelarilor
- 3.7 Planetariul din Baia Mare
- 3.8 Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare
- 3.9 Muzeul Satului din Baia Mare
- 3.10 Muzeul de Artă din Baia Mare
- 3.11 Biserica Reformată din Baia Mare
- 3.12 Biserica Evanghelică din Baia Mare
- 3.13 Biserica Catolică din Baia Mare - Biserica Sfânta Treime
- 3.14 Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare (fostă greco-catolică - actual ortodoxă)
- 3.15 Catedrala Ortodoxă Episcopală "Sfânta Treime"
- 3.16 Teatrul Municipal Baia Mare
- 3.17 Vechiul han Vulturul Negru din Baia Mare
- 3.18 Casa Elisabeta (Casa Iancu de Hunedoara)
- 4. Impresii Baia Mare
- 5. Galerie foto
- 6. Concluzii
- 7. Obiective turistice in zona
Informații utile despre Baia Mare
Baia Mare este municipiul de reședință al județului Maramureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Baia Mare (reședința), Blidari, Firiza și Valea Neagră. Orașul este situat în depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al râului Săsar, la poalele Munților Gutâi.
Etimologia numelui localității: din substantivul „baie" (însemnând exploatare minieră subterană, mină, ocnă; provenind din limba latină *bannea sau limba maghiară bánya), plus adjectivul „mare" (însemnând întins, vast; provenind din limba latină mas, maris).
Atestare documentară : 1329;
Suprafață : 236 km²;
Populație: 123.738 locuitori;
Obiective turistice din Baia Mare - lista mea
Muzeul de Mineralogie din Baia Mare
Ideea unui Muzeu de Mineralogie a apărut în anii '60 când Victor Gorduza propune realizarea unei colecții de minerale. Colecția inițială a fost mărită ulterior prin donații și achiziții, depășind astăzi 20 000 de exemplare.
Muzeul s-a deschis în 1989 în prezența unui public numeros. Muzeul are mai multe tipuri de colecții: colecția de minerale, colecția de roci, colecția de minereuri și colecția de fosile. Majoritatea exponatelor permanente își au originea în zona Maramureș. Ca o notă aparte: nu vă așteptați să vedeți lingouri sau foarte mult aur pe acolo. Colecția este diversă și cu foarte multe exponate. Mai multe detalii într-un articol separat (l-am vizitat).
Turnul Sfântul Ștefan
Este un simbol al orașului Baia Mare. A fost construit în secolul XV, fiind început de Iancu de Hunedoara construcția terminându-se în timpul domniei lui Matei Corvin.
Turnul are o înălțime de 50 m și este de fapt turnul clopotniță a bisericii "Sfântul Ștefan" dărâmată în secolul XIX.
Denumirea vine de la regele Ștefan I al Ungariei, dar a fost canonizat de biserica catolică în secolului XI fiind canonizat și de biserica ortodoxă.
Administrația minieră, monetărie
Aici este vorba de clădirea propriu-zisă, în clădire funcționând muzeul de istorie și arheologie.
Zona Baia mare a fost o zonă minieră importantă, orașul atrăgând oameni care doreau să se îmbogățească ca urmare a exploatării resurselor din zonă. Mineritul a avut o istorie zbuciumată de-a lungul timpului, fiind subordonat uneori regelui Ungariei, alteori Principilor Transilvaniei sau pur și simplu era închiriat de diferite persoane pentru sume importante de bani.
Monetăria sau baterea de monedă în Baia Mare este cunoscută de la începutul secolului XV lea. În monetăria de la Baia Mare au bătut monedă diverși principi ai Transilvaniei (de exemplu Gabriel Bethlen sau familia Bathory) dar și Imperiul Austriac/Imperiul Austro-Ungar.
Litera corespunzătoare pentru florin a fost G, o perioadă fiind bătute și monede cu litera N.B ( Nagybánya/Frauenbach).
Muzeul de Istorie și Arheologie din Baia Mare
Dacă tot am scris puțin de clădirea monetăriei să dăm și niște informații cu privire la instituția care o adăpostește, Muzeul de Istorie și Arheologie.
Ideea unul muzeul în Baia Mare a apărut la sfârșitul sec XIX, muzeul orășenesc Baia Mare fiind deschis publicului în 1904. Exponatele deținute de muzeu au sporit constant de la 2441 în 1901 la 11 489 la începutul Primului Război Mondial.
Muzeul a fost reorganizat de-a lungul timpului, apărând mai multe secții muzeale: istorie și arheologie, artă, etnografie și artă populară, științe naturale și istoria tehnicii.
Statistic vorbind, secția de istorie și arheologie are la oră actuală peste 75000 de obiecte în inventar. O colecție interesantă este reprezentată de colecția de ceasornice care are aproximativ 300 de piese, unele fiind contemporane cu Revoluția Franceză.
Zidul Orașului Baia Mare
Orașul Baia Mare a fost în vechime o cetate fiind înconjurat de ziduri. Acesta a fost construit de Matei Corvin după campania eșuată în Moldova și atacurile repetate de răzbunare ale moldovenilor.
Zidul era în formă de inimă și avea mai multe turnuri construite de breslele din oraș. La ora actuală se păstrează doar o mică parte a zidului (care a fost declarat monument istoric), lângă Muzeul Județean de Istorie și Arheologie.
Bastionul Măcelarilor
Bastionul Măcelarilor este unui din cele șapte turnuri care străjuiau zidurile din jurul orașului Baia Mare. A fost construit de Gaspar Dragyi în anul 1547, fiind plasat lângă poarta de sud a orașului.
Turnul este realizat din piatră, are o grosime de un metru și este sub formă circulară. Denumirea vine de la breasla măcelarilor, una din cele mai puternice bresle din oraș, care a construi și era obligată să mențină și să apere turnul în cazul unui asediu.
Mai multe detalii în articolul despre turn.
Planetariul din Baia Mare
Planetariul este primul planetariu public din România deschis la 1 iulie 1969. Proiectul stelar, fabricat de Zeiss, este unul ultramodern și poate simula un cer înstelat cu peste 7000 de stele, fiind pus într-o cupola de 6 m.
Spectacolele din cadrul planetariului se țin în fiecare ora, în intervalul 9-15:00.
În cadrul planetariului mai există și un observator astronomic, dat în folosință în 1970 și are multiple telescoape moderne.
O altă secțiune este reprezentată de sectorul expozițional cu proiectoare mai vechi, fotografii, panouri digitale și alte obiecte specifice.
Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare
Muzeul se află în clădirea fostului Teatru de vară, o clădire impresionantă care în opinia mea seamănă cu Casa Albă. În fața clădirii se află un spațiu verde generos unde poți merge să admiri în liniște arhitectura zonei.
Există 4 mari săli de expoziție (personal am vizitat pe cele trei de la parter - nu știu cum am ratat pe cea de-a patra - cred că era închisă). În cadrul acestor săli sunt 2 expoziții de bază, o sală în care se organizează expoziții temporare, iar la etaj se află expoziția „Ceramica – Moștenire culturală a municipiului Baia Mare”.
Mai multe detalii vor fi prezentate în cadrul articolului dedicat acestui obiectiv turistic.
Muzeul Satului din Baia Mare
În Muzeul Satului sunt expuse gospodării din cele patru regiuni ale județului Maramureș: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureşului.
Este un muzeu în aer liber, casele sunt din lemn și sunt puse în jurul unei biserici din lemn datată 1630, pusă în vârful dealului. Majoritatea caselor prezentate sunt din sec XVIII și secolul XIX. În cadrului muzeului sunt reprezentate și diverse activități economice din trecut și clădirile care deserveau aceste activități (agricultura, viticultura, pomicultura etc.)
Muzeul nu este atât de mare ca suprafață dar este diferit. În opinia mea muzeul reprezintă o copie fidelă a unui sat maramureșean din zonă de deal.
Muzeul de Artă din Baia Mare
În cadrul acestui muzeu veți afla ce înseamnă o colonie de artă. În general o colonie de artă era deschisă într-un loc pitoresc unde artiștii erau susținuți într-o anumită măsură în activitatea lor. La Baia Mare a existat/există (în funcție de ce etapă vorbim - sper că am înțeles bine) o astfel de colonie în care au activat peste 3000 de artiști în aproape 100 de ani.
Muzeul expune peste 250 opere de artă care au fost realizate de peste 90 de artiști care au participat la acest fenomen, fiind unicul muzeu din România care expune lucrări realizate într-un astfel de fenomen.
Pe lângă aceste lucrări mai sunt prezente opere de artă europeana din secolele XVIII - XX dar și opere românești sau expoziții temporare (Nu am vizitat acest muzeu, vizita realizându-se pe bază de programare în momentul în care eram în oraș).
Biserica Reformată din Baia Mare
Biserica este un monument istoric a orașului Baia Mare. Viața credincioșilor reformați a fost destul de agitată în oraș din cauza diverselor interese care au dominat regiunea în anumite momente.
Baia Mare a trecut la credința reformată în 1547, iar bisericile din oraș au trecut și ele de la catolicism la noua religie. A urmat diverse scindări, lupte politice și sosirea austriecilor catolici care au schimbat componența religioasă a orașului.
Actuala biserică a fost construită între anii 1792–1809, turnul a fost terminat în 1836. În ceea ce privește informațiile despre lăcașul de cult există anumite lacune, dar este sigur unul din cele mai importante monumente neoclasice din Baia Mare.
Biserica Evanghelică din Baia Mare
Este o biserică relativ noua fiind construită în secolul XX. Înainte slujbele se țineau fie în biserici de lemn fie în case particulare.
La un moment dat religia reformată era cea mai importantă din oraș, dar ca urmare a cuceririi Transilvaniei de austrieci această religie a scăzut ca importanță.
Biserica Catolică din Baia Mare - Biserica Sfânta Treime
Pe locul actualei biserici a fost o biserică medievală veche - Biserica Sf. Martin
Este construită în Piața Cetății, în apropierea Turnului Sfântul Ștefan. Biserica a aparținut ordinului iezuit, fiind de fapt un complex, pe lângă biserică a funcționat și colegiul iezuiților.
A fost construită Între anii 1717–1719 în stilul baroc. În afara de caracteristice arhitecturii baroce mai trebuie să amintim câteva detalii interesante:
ca urmare a construirii acestei biserici au dispărut două biserici mai vechi: biserica Sf. Ștefan care nu a mai fost întreținută și biserica Sf. Marin;
- sala de sport la colegiului care a funcționat în cadrul bisericii a fost transformată în biserica ortodoxă din apropiere;
- sub biserică există o criptă;
- în nișa centrală este reprezentat Sf. Iosif.
Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare (fostă greco-catolică - actual ortodoxă)
Este o fostă catedrală greco-catolică construită între anii 1905-1911. A fost revendicată de către cultul greco-catolic dar procesul din anii 2011-2012 nu a fost favorabil, această biserică rămânând pentru moment ortodoxă.
Biserica face parte din lista de monumente istorice din oraș alături de fostul palat episcopal și fost școală episcopală.
Un nume important legat de această biserică este dat de Episcopul Alexandru Rusu, ales mitropolit în 1946, nefiind recunoscut de guvernul comunist. A murit la închisoarea Gherla.
Catedrala Ortodoxă Episcopală "Sfânta Treime"
Este un obiectiv turistic nou în Baia Mare biserica fiind terminată în anul 2016.
Construcția a durat aproximativ 26 ani de la idee și 11 ani de la începutul propriu-zis al execuției. Are dimensiuni generoase (85 m lungime, 50 m lăţime şi 96 m înălţime) în ea intrând până la 3000 de credincioși.
Am zis să o pun pe listă deoarece, dacă treci pe lângă ea, nu poți să nu te întrebi ce fel de biserică e.
Teatrul Municipal Baia Mare
Prima trupă de teatru din Baia Mare a apărut la sfârșitul secolului XVIII. Teatrul actual a fost deschis în 1952, fiind denumit în acea perioadă "Teatrul de stat" și a avut sediul iniţial în sala cinematografului „Popular”.
Are trei secții: secția dramă și secțiile de Revistă și de Păpuși. El organizează cel mai cel mai vechi festival internaţional de teatru din România: Festivalul Internațional de Teatru Atelier.
Printre artiștii importanți care au activat pe scena teatrului putem aminti următoarele nume: Coca Andronescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Tănase Cazimir, Lulu Savu (prima artistă emerită din trupa băimăreană), Ion Săsăran.
Vechiul han Vulturul Negru din Baia Mare
În Baia Mare au existat două hanuri: hanul Cerbul de Aur (fostul hotel Regele Ştefan) și hanul Vulturul Negru. Hanul a fost construit înaintea anului 1736, moment în care el se afla deja în proprietatea orașului.
Hanul a avut parte de mai multe renovări, în anul 1879 fiind modernizat în stil eclectic istoricizant (neorenascentist). În momentul în care nu mai era potrivit pentru a oferi locuri de cazare, în han a fost mutată primăria.
După ultima renovare aici este deschis Centrul de Afaceri.
Casa Elisabeta (Casa Iancu de Hunedoara)
Casa a început să fie ridicată de Iancu de Hunedoara și a făcut parte din castelul pe care l-a ridicat pentru soția sa Elisabeta Szilágyi. Casa a fost terminată de Matei Corvin.
Este cea mai veche casa civilă din Baia Mare.
Din păcate, la ora actuală casa este în paragină din cauza unor probleme juridice în care se află această proprietate.
Impresii Baia Mare
Baia Mare are multe obiective turistice ce merită să fie vizitate. Când am sosit în oraș aveam un plan bine pus la punct. Trebuia să vizităm anumite obiective seara iar a doua zi trebuia să mai vizităm câteva până în momentul în care trebuia să plecăm spre Alba Iulia.
Din punct de vedere al curățeniei mi s-a părut un oraș destul de curat. Negativ pot spune că am văzut destul de multe străzi care nu păreau îngrijite corespunzător, dar și câțiva cerșetori.
Baia Mare este împărțit în două zone, ca majoritatea orașelor din Transilvania: zona medievală cu clădiri joase care au o arhitectură specifică și zona modernă cu blocuri, magazine etc.
Am trecut prin ambele zone și sentimentul meu pentru acest oraș este în general neutru.
Ceea ce m-a impresionat au fost peisajul din Turnul lui Ștefan și Muzeul de Mineralogie. Asta nu înseamnă că celelalte obiective turistice nu au valoare. Pur și simplu ține de gustul omului.