Biserica Fortificată și Cetatea Țărănească din Saschiz -ce putem vedea?

Introducere

Biserica fortificată din Saschiz este o biserică evanghelică fortificată situată în localitatea Saschiz, județul Mureș, din regiunea Transilvania a României. Construită de comunitatea sașilor transilvăneni în secolul al XVI-lea ( pe locul unei biserici mai vechi), biserica este un exemplu impresionant de arhitectură gotică. Este una dintre cele mai bine păstrate biserici fortificate din Transilvania și a fost inclusă pe lista UNESCO în 1999. Să vedem cum ce am găsit la biserică.

Puncte principale

  • Biserica fortificată din Saschiz este o biserică evanghelică fortificată construită în secolul al XVI-lea de comunitatea sașilor transilvăneni.
  • Biserica este un exemplu impresionant de arhitectură gotică și este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.
  • Cetatea țărănească este în renovare

Informații utile

Parcare: da;

Adresa: DN13, Saschiz 547510;

Telefon: 0265 711 755;

Preț: 10 lei.

Istoric 

Perioada Medievală

Prima mențiune documentară a comunei Saschiz este în anul 1309. Înainte, această zonă a fost locuită de secui, dar aceștia au fost mutați mai spre est, iar în zonă au venit coloniști sași. La fel ca în alte sate săsești și aici a existat înainte o biserică romanică și chiar una cu arhitectură gotică timpurie (după unele surse).

Actuala construcție a început să fie înălțată în 1493 fiind construită în onoarea regelui Ștefan al Ungariei pe ruinele unei biserici romanice sau gotice (în funcție de surse). Întâi a fost construită o biserică tip sală, adăugându-se în 1496 corul. Construcția a fost terminată în anul 1525, dar ulterior au fost aduse modificări bisericii. De exemplu în anul 1558 a fost adăugată sacristia cu turn pe unul din laterale, iar în secolele XVIII-XIX porticuri (loc de adăpost aflat în general la intrare) la vest, sud și nord.

O parte interesantă este dată de felul cum s-au adunat banii pentru biserică. Dacă o parte din bani au venit de la comunitățile săsești din zonă, o altă parte se poate spune că a venit prin cumpărarea de indulgențe. Ce erau indulgențele? Pe scurt, indulgența era o hârtie prin care un credincios catolic putea să cumpere iertarea păcatelor pe care le-a făcut (cumpăra un loc în Rai). De fapt, aceste indulgențe au reprezentat unul din motivele începerii reformei în biserica catolică și aproximativ 2 secole de război. Să ne întoarcem la fortificații.

Conform informațiilor de la biserică, turnul de apărare a fost construit în sec XIV, fiind transformat în turn clopotniță în perioada în care s-a construit turnul din Sighișoara. Alții spun că turnul a fost construit în timp ce era construită biserica. Acum, nu știu cât de adevărate sunt informațiile astea, dar dacă turnul este construit mai devreme atunci acest lucru atestă existența unei biserici mai vechi așa cum am afirmat anterior (nu făceai un zid și un turn pentru nimic)

Un lucru foarte interesant este faptul că biserica a fost gândită ca o fortificație în sine, fără a ține cont de turnul de apărare și zidurile din jurul bisericii. Un fel de ultimă linie de apărare.

Biserica Fortificată și Cetatea Țărănească din Saschiz -ce putem vedea 2

Secolul XVII-XVIII-XIX

În această perioadă se realizează unele modificări, în special la interior. Astfel, în 1735 se realizează un altar masiv, urmat de construirea tribunei unde se va instala orga în 1788. În același an se construiesc tribune de lemn pe latura sudică, puțin mai târziu fiind adăugate și pe partea nordică.

Bolta corului a fost refăcută și ea în 1878, transformându-se dintr-un element gotic într-un element baroc.

Ultimul lucru adăugat au fost porticurile de pe lateralele clădirii, ulterior realizându-se doar renovări ale bisericii.

Biserica Evanghelică - Arhitectură și structură

Biserica este construită din piatră de carieră în stil gotic târziu fiind întărită cu 22 de contraforturi. Biserica este formată dintr-o sală gotică cu dimensiuni destul de mari (41 m lungime și 14 m lățime) deasupra căreia s-a construit un etaj fortificat. La această sală se adaugă corul. Din exterior zici că e un fort în miniatură având și destinație religioasă. Pentru a vedea mai bine rolul de apărare trebuie să vă uitați deasupra arcurilor și veți vedea fantele de tragere înșirate de-a lungul acoperișului. 

Turnul de apărare a fost construit la 10 m de sacristie fiind și el prevăzut cu guri de tragere. Ultimele etaje sunt din cărămidă, fiind adăugate ulterior. Turnul a suferit mult din cauza incendiilor care l-au cuprins în multe cazuri, fiind necesare lucrări de refacere. Spre exemplu, acoperișul actual este din sec XIX (1832).

Stilul Gotic

Biserica fortificată din Saschiz este un exemplu remarcabil de arhitectură gotică din Transilvania. Stilul gotic este evident în ferestrele înalte și înguste, în contraforturile puternice și în turnul impresionant al bisericii. Aceste elemente arhitecturale au fost concepute astfel încât să ofere protecție împotriva invaziilor turcești și tătărești, dar și să ofere o impresie de forță și stabilitate.

Elemente Baroce

Biserica a fost modificată în secolul al XVIII-lea, când a fost adăugat  altarul baroc și câteva elemente decorative. Un alt element baroc a fost realizat ca urmare a modificării din sec XIX  a boltei corului.

Orga Bisericii

Biserica fortificată din Saschiz este dotată cu o orgă impresionantă, care datează din secolul al XVIII-lea fiind realizată de Johannes Prause. Se spune că orga se află în top 10 orgi din Transilvania. Din păcate orga s-a deteriorat în ultima perioadă, fiind necesară o restaurare urgentă. Se presupune că restaurarea se va termina în 2023.

Cetatea Țărănească

Cetatea Țărănească din Saschiz este o fortificație construită în secolul al XIV-lea, care a servit ca loc de refugiu pentru locuitorii satului în timpul atacurilor. În prezent, cetatea se află în renovare. Ca și elemente constructive putem enumera ziduri de 7-9 m înălțime, 4 turnuri de colț  și două de poartă. Lungimea cetății este de 92 m iar lățimea cetății este de 53 m.

Datorită distanței considerabile dintre sat și colina pe care a fost construită cetatea, în decursul timpului, Biserica fortificată din Saschiz a devenit principalul loc de refugiu al sătenilor, cetatea pierzându-și din importanță. Totuși, cetatea a fost îngrijită până în perioada celui de-al Doilea Război Mondial de către sași. În momentul în care sașii nu prea au mai fost în zonă și cetatea a început să devină o ruină.

Cu toate acestea, cetatea rămâne o atracție turistică importantă, în special pentru iubitorii de istorie și arhitectură. Sper ca lucrările de reabilitare să se termine în curând.

Localitatea Saschiz și Patrimoniul Mondial UNESCO

Patrimoniul mondial UNESCO include șapte biserici fortificate din Transilvania, inclusiv Biserica Fortificată din Saschiz. Aceste biserici au fost construite în secolele al XIII-lea și al XIV-lea și au fost fortificate în secolele al XV-lea și al XVI-lea pentru a proteja comunitățile împotriva invaziilor turcești.

În plus față de Biserica Fortificată din Saschiz, patrimoniul mondial UNESCO include și biserici fortificate din Prejmer, Valea Viilor, Viscri, Câlnic, Dârjiu și Biertan. Aceste biserici sunt exemple remarcabile ale arhitecturii gotice și a fortificațiilor medievale și sunt considerate un simbol al istoriei și culturii Transilvaniei.

Relația cu Sighișoara

Un lucru interesant pe care l-am descoperit este relația pe care o avea Saschizul cu Sighișoara. În acest caz se poate vorbi de dezvoltarea unei localități în detrimentul celeilalte. De exemplul în sec XIV, 24 de parohii din zonă, printre care și Sighișoara, aparțineau de Capitlul Kisd ca mai apoi să aflăm de revolte împotriva Scaunului Sighișoara din sec XVII.

Opinie/Vizită

Am ajuns la Saschiz cu gândul să nu stăm la Viscri sau Sighișoara. În plus doream să mergem la Vulcanul Racoș a doua zi și era mai aproape. Având un fost coleg de cămin din localitate știam Saschizul destul de bine: știam de biserica fortificată, de cetate și de alte mici lucruri ascunse ochiului. Pentru prima oară pe acest blog voi menționa pensiunea unde am stat: pensiunea Keisd din localitate. Pentru mine merită menționată nu datorită locației sau a dotărilor, mai degrabă datorită oamenilor. Proprietari de nota 10, foarte primitori, produse tradiționale la mic-dejun, prețuri bune. Cam tot ce ai dori de la o pensiune.

În plus am aflat numărul de sași din localitate (originali și amestecătură), cum e viața de acolo, cum gândește un sas, cum am trăit într-o decepție profundă cu privire la o moară care am crezut că era foarte veche etc. Dacă vă aflați prin zonă trageți o noapte acolo, sigur nu veți regreta.

Să trecem acum la biserică. La prima oră am decis să mergem spre biserica fortificată. Când am ajuns acolo încă era închis. Am decis să dăm un ocol bisericii și am descoperit două lucruri interesante:

  1. Saschizul e pe Via Transilvanica;
  2. Primăria a făcut un panou în care se arată cum ar trebui să se renoveze casele vechi. Acum nu știu dacă se aplică în totalitate dar este un pas înainte.

Am stat puțin sub umbra turnului și am admirat cetatea de pe deal care se află încă în renovare (ETA Dumnezeu cu mila). Între timp a sosit și doamna de acolo și am putut intra în biserică. 

Ultima dată când am fost turnul era crăpat și biserica nu era renovată. Pot spune că în anul 2023 totul arată mult mai bine. Biserica este una tipică reformată, deși are un aer de cetate medievală. Panouri de informații la tot pasul, doamna amabilă ne-a spus ce și cum să vizităm, totul a mers cum ar trebui să se desfășoare o vizită.

La turn am câteva remarci:

  1. Se poate urca atât pe o scară de piatră (până la un moment dat) cât și pe scările de lemn. Scările sunt destul de solide, dar dacă sunteți mai înalți ar trebui să aveți grijă la cap;
  2.  În interior veți observa niște structuri de lemn interesante;
  3.  Nu vă așteptați să vedeți cine știe ce priveliște de sus. Ferestrele sunt mai mult pentru intrat lumina, nu pentru făcut poze.

După ce am coborât din turn am fost la fosta școală, un loc sobru, serios și destul de rece. Nu prea avea ce să îți distragă atenția în timpul orelor de curs.

Să mă gândesc dacă mai e ceva....Nu

Galerie foto

Concluzie

Pentru mine Saschizul s-a dovedit la același nivel cu Viscri. Dacă vrei găsești pensiuni bune, oameni interesanți, gâște de străzile laturalnice și o biserică fortificată. În plus, în momentul în care se vor termina lucrările la cetate, din punctul meu de vedere Saschizul va fi peste multe localități din zonă. Dar asta e doar părerea mea.

Obiective turistice în zonă

Cetatea Rupea Interior

Cetatea Rupea

Vizitați cetatea
Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

Vizitați cetatea
Biserica Fortificată și Cetatea Țărănească din Saschiz -ce putem vedea 12

Satul Viscri - opinie

Ce găsim în satul Viscri?
Biserica Fortificată și Cetatea Țărănească din Saschiz -ce putem vedea 13

Racos: vulcanul stins, lacul de smarald și coloanele de bazalt

Vizitați lacul de Smarald

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente