Lacul Sfânta Ana - Cel mai frumos lac vulcanic (singurul) din România

Introducere

Lacul Sfânta Ana este unul dintre cele mai impresionante locuri din România. Acesta este unicul lac vulcanic(se află pe fundul craterului unui vulcan stins - vorba vine- nu e chiar stins ci mai mult adormit) din țară , fiind situat la o altitudine de 946 m pe teritoriul Rezervației Naturale Mohoș. Forma sa se poate compara cu o paletă gigantică de vopsea acoperită de o singură culoare.

Lacul Sfânta Ana a luat naștere în urmă cu câteva zeci de mii de ani, ca urmare a unei erupții vulcanice. Dacă ați venit ca să faceți baie în lac aveți ghinion. Scăldatul în Lacul Sfânta Ana nu mai este permis din decembrie 2017, dar există multe alte activități pe care le puteți face în această zonă, precum trasee în jurul lacului și ciclism sau chiar o plimbare cu barca pe lac. În plus, lângă lac se află o capelă romano-catolică cu hramul Sfintei Ana, care este un loc de pelerinaj pentru mulți credincioși.

Regulament de vizitare

Ca vizitator al Lacului Sfânta Ana, trebuie să respect regulamentul de vizitare pentru a proteja și conserva această arie naturală unică în țară. Regulamentul este strict și trebuie respectat de toți vizitatorii.

Programul de vizitare al Lacului Sfânta Ana diferă în funcție de sezon. 

Program de vară: 01 aprilie – 31 octombrie – deschis în intervalul orar: 09.00 – 19:00

Program de iarnă: 01 noiembrie – 31 martie: 10.00-18.00

Program de vizitare Tinovul Mohoș

Program de vară: 01 aprilie – 31 octombrie – deschis în intervalul orar: 10.00 – 18:00

Program de iarnă: 01 noiembrie – 31 martie: închis

Vizita în Tinovul Mohoş se face exclusiv în grupuri cu însoţitor (ghid) din partea administraţiei teritoriului. Grupurile pornesc de la intrarea în tinov (panourile informative de sub brazi) în fiecare oră la şi un sfert.

Program intrare grupuri:

10:15,   11:15,   12:15,   13:15,   14:15,   15:15,   16:15,   17:15,   18:15

Biletul de intrare la Lacul Sfânta Ana este tichetul primit la sistemul de acces în parcare. Vizitatorii trebuie să păstreze biletele în timpul vizitei și să le prezinte la cerere personalului de supraveghere.

Tarif: 30 lei/ mașină (parcare timp de 3 ore apoi 2 lei pentru fiecare 30 minute), 24 lei de persoană/zi dacă veniți pe jos sau cu bicicleta, camping la 75 lei/noapte de mașină/rulotă.

Este interzisă pescuitul, înotul, campatul, focul, grătar/picnic, aruncarea gunoaielor, hrănirea animalelor sălbatice sau a peștilor, distrugerea florei și orice activitate care ar putea perturba mediul natural din jurul lacului. 

Întreaga arie este monitorizată strict, inclusiv cu camere video. Nerespectarea programului și a regulamentului de vizitare afișat la punctul de informare și în alte locații, atrage după sine luarea de măsuri și evacuarea din teritoriu. Pentru a evita astfel de situații, este important să se respecte regulamentul și să se aibă grijă de mediul înconjurător.

În concluzie, regulamentul de vizitare al Lacului Sfânta Ana este foarte important pentru protejarea și conservarea acestei arii naturale unice. Vizitatorii trebuie să respecte programul de vizitare, să aibă grijă de mediul înconjurător și să nu perturbe echilibrul natural al zonei.

Locația și formarea lacului Sfânta Ana

Locația

Lacul Sfânta Ana este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, la o altitudine de 946 m. Acesta se află în apropiere de stațiunilor Tușnad și Băile Balvanyos fiind singurul lac vulcanic din România.

Din punct de vedere rutier lacul se află foarte aproape de drumul dintre orașele Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc.

Dimensiunile lacului

Suprafața lacului: 19,5 ha;

Lungimea malului: 1,737 km (cam tot atât are și traseul în jurul lacului);

Lungime maximă: 620 m;

Lățimea maximă: 460 m;

Adâncime maximă (în anul 2005): 6,4 m.

Formarea Lacului

Modul de formare a lacului este destul de simplu. În funcție de sursele citate aici a avut loc o activitate vulcanică intensă. Unii spun că ultima erupție vulcanică ar fi avut loc acum 32 000 de ani. Alții pun această dată mult mai recent, aproximativ acum 9800 de ani.

Urmează un proces natural de astupare a craterului vulcanic și formarea unei turbării și a unui lac pe fundul acestui crater. O altă informație interesantă este lipsa de izvoare din jurul craterului. Ceea ce înseamnă un singur lucru: formarea lacului s-a datorat exclusiv precipitațiilor (lichide sau sub formă de zăpadă). În ceea ce privește adâncimea lacului aceasta s-a redus considerabil în ultimele sute de ani de la aproximativ 12 m la 6,4 m. Acest fenomen se datorează colmatării lacului cu un stat sedimentar la care adăugăm forma avută de fundul lacului (este sub forma unei pâlnii). Grosimea stratului sedimentar ajunge la peste 4 m la cate se mai adaugă un strat impermeabil de argilă de 1-2 m. Datorită acestui strat de argilă încă există apă în lac.

Procesul de colmatare este unul cât se poate de natural și va continua. În general se presupune că lacul se va transforma în viitor într-un tinov ca cel din apropiere.

Dacă tot a venit vorba de viitor, specialiștii spun că acesta este un vulcan inactiv nu stins. Există anumită activitate vulcanică sub forma de mofete și izvoare și ape minerale. Se poate spune că aici există cele mai mari șanse să apară un vulcan în România (deși realistic vorbind șansele sunt destul de mici).

Lacul Sfânta Ana - Cel mai frumos lac vulcanic (singurul) din România 3
Lacul Sfânta Ana - Cel mai frumos lac vulcanic (singurul) din România 4

Legendele lacului Sfânta Ana

În jurul acestui lac se țes numeroase legende care fac din acest lac un loc misterios și atrăgător. În principiu există două legende principale cu multe varietăți.

Una dintre cele mai cunoscute legende legate de Lacul Sfânta Ana este legenda fetei Ana. Conform acestei legende, Ana era o fată frumoasă și isteață care nu dorea să se căsătorească cu băiatul pe care îl alese tatăl ei. În seara nunții, Ana a fugit și s-a aruncat în lacul Sfânta Ana. Trupul ei nu a mai fost găsit niciodată, iar de atunci se spune că Ana bântuie în jurul lacului.

O altă legendă legată de Lacul Sfânta Ana este legenda celor doi tirani sau frați în funcție de sursa avută. Conform acestei legende, cei doi își fac 2 castele și există o competiție acerbă între cei doi (cine e cel mai ce din regiune). S-a hotărât să se facă un concurs de trăsuri și cel cu cea mai frumoasă trăsură va lua titlul. Unul din frați are ideea genială să pună fete frumoase să tragă trăsura. Cum trăsura era prea grea aceasta nu a putut fi clintită. Nervos, bărbatul începe să biciuiască fetele iar una îl blestemă și îl transformă în lac. Morala: niciodată să nu te pui cu femeile.

Există mai multe legende de acest tip în zonă. Trebuie doar să vă luați puțin timp și să le descoperiți.

Capela Romano-Catolică de la Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana - Cel mai frumos lac vulcanic (singurul) din România 2

Foarte aproape de lac se află o mică bisericuță romano-catolică cu o istorie destul de interesantă și contradictorie.

Unele persoane spun că în zonă a fost o bisericuță încă din sec. XIV, fiind restaurată două secole mai târziu. Prin 1764, un preot din zonă numit Tompos Peter reconstruiește bisericuța.

Urmează o perioadă destul pe importantă în istoria bisericii. Aici. de hramul bisericii, se adunau foarte multe persoane (se presupune în jur de 30000 - cifră exagerată în opinia mea). Și cum toate aceste adunări se lăsau cu bătaie, episcopul a hotărât anularea evenimentului în 1786. S-a încercat reluarea lui în secolul XIX, cu același rezultat.

Biserica actuală a fost clădită în 1927 pe ruinele fostei capele. În același an a fost construită și cabana turistică.

Există unele informații cu privire la existența a unei alte capele în zonă, cu hramul Sfântul Ioachim. Aceasta s-a degradat în așa măsură încât nu au fost găsite decât anumite fragmente mici și bucăți din grinda ușii.

Tinovul Mohoș

Să vorbim puțin despre rezervația cea mare și celălalt crater vulcanic.

Tinovul Mohoș este un complex de terenuri umede situat la o altitudine deosebită. Acesta este format din mai multe lacuri, pâlcuri de tufărișuri și fânețe, iar în cadrul său se află și Lacul Sfânta Ana.

Să vedem puțin cum a evoluat zona. Primul care a erupt a fost craterul de la tinov, apoi craterul de la lac. Ca urmare a colmatării lacului aici s-a dezvoltat mușchiul și a apărut un strat de turbă. Lacurile prezente s-au diminuat semnificativ din punct de vedere al numărului. Se presupune că în prezent mai sunt 7 (cartarea din 1998) astfel de lacuri dar practic se pot observa doar 2. Acum 150 de ani numărul lacurilor prezente se ridica la un număr de 32 de lacuri.

Rezervație naturală de tip floristic și faunistic

Să trecem la subiectul Lacul Sfânta Ana - monument al naturii. Conform clasificării oficiale nu este. Să vă explic.

Tinovul, inclusiv lacul Sfânta Ana este rezervația naturală de tip IUCN IV. Ce înseamnă acest lucru? IUCN vine de la International Union for Conservation of Nature și cuprinde 7 categorii (Ia, Ib, II, III, IV, V, VI). IV este categoria numită Habitat/species management area. Categoria numită Monument al naturii este categoria III (natural monument or feature) și rezervația nu este încadrată în această categorie. Dacă nu mă credeți mergeți pe siteul natura2000 unde scrie clar că a fost propus în 2007 și acceptat în 2009. Asta că tot am găsit informații scrise cu monument la naturii.

Să trecem puțin la faună și floră.

Flora Și Fauna Lacului Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

Suprafața protejată este de aproximativ 240 ha din care 80 de ha sunt de mlaștină oligotrofă (turbaria). În general turbăria se găsește la o altitudine ridicată și are o faună și floră specifică dominată de mușchi. Uneori aceste areale sunt distruse pentru exploatarea turbei care este un cărbune inferior (fiind considerat cel mai tânăr cărbune)

Aici în schimb turbăria s-a păstrat și a dat naștere unui ecosistem aparte. La nivel de copaci se remarcă un număr mare de pini, molizi, mesteceni și arini. Din cauza lipsei de minerale din sol acești copaci nu au crescut la înălțimea obișnuită fiind mai mici. Dacă trecem la plante mai mici avem roua-cerului, feriga de baltă, bumbăcărița, trestia de câmp, vuitoare, rogoz, rozmarin ruginiu, afin și altele. Toate astea sunt specifice zonei de turbărie.

În ceea ce privește animalele avem lupi, râși, urși, tritoni, cocoșul de munte, cotobatura și o tonă de tipuri de lilieci.

Turismul La Lacul Sfânta Ana

Trasee turistice spre lacul Sfânta Ana

Există câteva trasee turistice în zona lacului Sfânta Ana, care oferă oportunități de explorare a peisajului natural și a faunei locale.

  1. Traseu Băile Tușnad sub Vf. Ciomatul Mare - Cabana Lacul Sfânta Ana - cruce roșie - dificultate mediu/ridicat (3 ore cu 500 m diferență de altitudine);
  2. Traseu Sat Carpituș - Lacul Sfânta Ana - cruce albastră - dificultate ușor (2 ore);
  3. Traseu sat Bixad - sub Vf. Ciomatul Mare - dungă albastră - dificultate medie.

Activități Recreative

Lacul Sfânta Ana este, de asemenea, o destinație populară pentru activități recreative în aer liber. Turiștii pot face drumeții, pot închiria biciclete sau pot face plimbări cu barca pe lac. În plus, există o zonă special amenajată cu băncuțe unde turiștii se pot odihni în voie.

Vizită/Opinie

Fiind în zona Ținutului Secuiesc am zis să facem o oprire și la acest lac. Drumul până la parcare necesită o urgentă reparație fiind o mixtură de părți bune cu zone în care e pusă piatra cubică.

Am ajuns la parcare, am luat tichetul pentru intrare. Mi se pare puțin cam scump dar dacă banii se duc la protejarea ariei îi dau cu cea mai mare plăcere.

Și am început să coborâm. Nu știu când ai fost ultima dată dar acum nu se mai merge până la malul lacului cu mașina. Trebuie puțin efort timp de 15-20 de minute pe o potecă amenajată prin pădure. Sau dacă vreți o puteți lua prin soare pe drumul principal. 

Pe la mijlocul drumului spre lac există un așa zis punct de belvedere care este stricat. Există pus un semn să nu vă suiți pe platforma respectivă și vă recomand să respectați acel semn, pilonii de susținere fiind destul de șubrezi. Ajungem în curând la lac și la capela romano-catolică, cea cu o istorie zbuciumată. Oameni destul de mulți dar spre surprinderea mea foarte liniște. Mamă ce muzică ar fi pe malul lacului dacă nu ar fi  regulile puse.

Pe malul lacului poți face următoarele activități: să stai, să mergi cu barca, să mergi cu vaporașul, să mergi în jurul lacului pe jos și să bei un suc + mâncat un kurtos la o căbănuță din apropiere.

Noi am ales varianta mers în jurul lacului cu kurtos la final. Plimbarea în jurul lacului este una ușoară care se poate face în 1 oră dacă ai chef să mergi ca melcul. Pe drum veți avea parte și de unele surprize. Dar astea va trebui să le descoperiți singuri în momentul în care faceți plimbarea.

Pentru cei care se tem de urs: noi nu am întâlnit nici măcar urmă de urs, iar poteca este destul de umblată.

După plimbare și gustare am decis să începem urcarea spre mașină. Pentru prima oară în viață urcarea mi s-a părut mult mai scurtă. Nu știu de unde a venit percepția, poate de la kurtos dar mi-a plăcut acest fapt.

Obiective turistice în zona Lacului Sfânta Ana care trebuie să le vizitez (nu le-am vizitat - notă personală)

Muzeul Apei Minerale

Muzeul Apei Minerale din Băile Tușnad este un loc interesant de vizitat în apropierea Lacului Sfânta Ana. Acesta găzduiește exponate despre istoria și importanța apei minerale din zonă, oferind vizitatorilor o perspectivă asupra industriei locale.

Muzeul Satului din Cozmeni

La aproximativ 10 km de Lacul Sfânta Ana, puteți vizita Muzeul Satului din Cozmeni. Acest muzeu în aer liber oferă o privire asupra vieții tradiționale din zona Harghitei, prezentând case, obiecte și obiceiuri tradiționale.

Piatra Șoimilor

Piatra Șoimilor este o formațiune stâncoasă situată în apropierea Lacului Sfânta Ana. Aceasta are forma unui șoim și este considerată un simbol al zonei. Puteți urca pe Piatra Șoimilor pentru a admira peisajul din jur și pentru a face fotografii panoramice impresionante.

Cimitirul din Pasul Cașin

La o distanță scurtă de Lacul Sfânta Ana, se află Cimitirul din Pasul Cașin. Acest cimitir militar conține morminte ale soldaților români și sovietici care și-au pierdut viața în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Galerie foto

Concluzii drumeție la Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri din România și este o destinație ideală pentru cei care doresc să exploreze frumusețea și misterul naturii. De la traseele montane până la obiectivele turistice din zonă, există multe lucruri de descoperit în acest colț fascinant al țării. Traseul este ușor, zona este liniștită și peisajul este superb. Păcat de drumul până la acest obiectiv turistic.

Obiective turistice în zonă

Lacul Sfânta Ana - Cel mai frumos lac vulcanic (singurul) din România 16

Racos: vulcanul stins, lacul de smarald și coloanele de bazalt

Vulcanul stins de la Racoș
Lacul Sfânta Ana - Cel mai frumos lac vulcanic (singurul) din România 17

Biserica fortificată Saschiz

Biserica fortificată Saschiz
Lacul Sfânta Ana - Cel mai frumos lac vulcanic (singurul) din România 18

Ce putem vizita în satul Viscri?

Satul Viscri
Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara din Transilvania

Cetatea Feldioada

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Branduse pe Valea Sambetei 2022

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente