Chipul lui Decebal – cea mai înaltă sculptură de piatră din Europa
Introducere
Eu am trăit o bună bucată din viață în minciună. Nu știu de ce și nu știu de unde dar, în timpurile în care eram mic și prost, credeam că această statuie a fost făcută de daci și eram atât de supărat că nu am văzut o așa minunăție. Apoi am crescut și am considerat că trebuie să citesc înainte de a deschide gura. Până la urmă am ajuns și la statuie într-o frumoasă zi de vară.
Cum se poate ajunge la Chipul lui Decebal?
Pentru asta trebuie să ajungem în Banat.
Există 2 variante:
- prima veniți de la Moldova Nouă și statuia e pe stânga;
- a doua variantă veniți de la Orșova și statuia e pe dreapta.
Hai să o luăm mai științific. Statuia se află la vărsarea râului Mraconia în Dunăre, în apropierea Mănăstirii Mraconia. Sau dacă vreți mai general Cazanele Dunării!
Este și unul din locurile în care se poate pleca cu barca pe Dunăre.
Știu! V-am amețit. De aceea vă las și adresa exactă și harta.
Adresa: DN57, Dubova 227170
Statuia “Chipul lui Decebal”
Statuia „Chipul lui Decebal” a fost sculptată între anii 1994 și 2004 de o echipă de 12 alpiniști condusă de Florin Cotârcea. Ea se află în locul unde Dunărea are cea mai mare adâncime (120 m), în zona Cazanele Mici. Construcția statuii a fost finanțată de Iosif Constantin Drăgan, un miliardar excentric și destul de controversat. Singura modalitate de a ajunge la statuie este prin intermediul bărcilor.
Dimensiunile statuii
Fără să intru în alte detalii acestea sunt dimensiunile statuii:
- Înălțime – 55 m (se presupune – nu se știe exact unde poți spune că se termină statuia);
- Lățime – 25 m;
- Lungimea ochilor: 4,3 metri;
- Lungimea nasului: 7 metri;
- Lățimea nasului: 4 metri.
Povestea construcției
Oficial, lucrările au fost începute în 1994 sub coordonarea sculptorului Florin Cotârcea. Ele erau finanțate de omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan.
Conform interviurilor date de acesta pentru diverse publicații el a fost ales prin concurs de proiecte la care a participat alături de alți oameni. La acea vreme avea doar 26 de ani.
Pregătirile au început înainte de anul 1994 prin amenajările de șantier și lucrările de logistică.
Prima dată a fost curățată stânca unde urma să fie amplasată statuia. Apoi a urmat construcție propriu-zisă care a durat 10 ani. Lucrările la construcție s-au desfășurat cu mare greutate din cauza terenului accidentat, al căldurii dar și al pericolului reprezentat de vipere. Toate echipamentele necesare au fost cărate cu barca, apoi în saci de 40-50 kg de către alpiniști. Din cauza căldurii se lucra în schimburi de 6 ore din martie până în octombrie iar uneltele utilizate au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, barosul și șpițul.
Din păcate, din cauza condițiilor grele, au fost și probleme soldate cu accidentări (ușoare). Inclusiv viperele și-au făcut simțită prezența: un alpinist a fost mușcat de o viperă care stătea ascunsă și i-a fost administrat serul antiviperin.
Statuia lui Decebal nu a fost terminată. Sculptorul a declarat că lucrările au fost oprite în momentul în care ajunseseră la 60%.
După cum se poate observa, pe poze se remarcă faptul că zona nasului este deosebită. Acest lucru se datorează faptului că nasul a fost demolat și refăcut. Stâncile din această zonă aveau fisuri. Pentru a evita un accident s-a decis detonarea acelei porțiuni și refacerea ei.
Lucrările la statuie au costat aproximativ 1 milion de dolari. Din 2019 statuia și podul de lângă ea sunt iluminate (pe pod se formează tricolorul).
Semnificația chipului
Mai bine spus: de ce a fost construită o statuie a lui Decebal tocmai în această zonă?
Aici e opinia mea bazată de „protagoniști”.
Primul protagonist este Tabula Traiana care se află pe malul sârbesc de 2000 de ani. Protagonistul numărul 2 este Iosif Constantin Drăgan, istoric amator, adept al curentului protocronist (tendință modernă a naționalismului cultural universal). Mai pe românește încerca printre altele să promoveze dacii ca popor.
În opinia voastră care credeți că ar fi modalitatea prin care un om de afaceri care credea că dacii erau egali/superiori romanilor să dovedească acest lucru? Păi e la mintea cocoșului: sculptarea unei statui al ultimului rege dac care să supravegheze drumul romanilor de pe celălalt mal al Dunării. Și dacă e posibil de ce să nu facem statuia mai mare decât Tabula Traiana prezentă pe celălalt mal.
Involuntar, din această poveste, se poate trage o concluzie înțeleaptă: cei care au bani și putere pot face ce doresc ei.
Cine a fost Decebal?
Există o parte cunoscută și o parte controversată pentru acest personaj.
Să luăm întâi partea cunoscută. Decebal a fost ultimul rege al Daciei. În perioada lui regatul Daciei era mai restrâns ca întindere față de cel de pe vremea lui Burebista, dar era mai bine organizat și centralizat.
Decebal a purtat mai multe războaie cu romanii. Cele mai importante sunt cele din 101-102, 105-106. Ca urmare a acestor războaie Decebal este înfrânt și o mare parte a regatului Dacia este transformată în provincie romană.
Partea mai puțin cunoscută este dată de începutul domniei și de sfârșitul domniei. Începutul domniei este învăluit în mister: în principiu acesta i-a locul lui Duras în timpul războiului cu romanii din anii 85-89.
Aici există un mic mister. În funcție de surse Decebal este numit Diurpaneus. Se pare că acesta este numele corect (deși există surse care acordă acest nume lui Duras), Decebal fiind un supranume acordat lui Diurpaneus după prima victorie asupra romanilor.
În ceea ce privește sfârșitul domniei există și aici anumite teorii. Teoria principală este acela că Decebal s-a sinucis pentru a nu cădea pe mână romanilor. Mai există 2 teorii conform cărora Decebal a fost ucis în luptă sau a fost ucis după ce a implorat milă.
Astea ar fi informațiile principale cu privire la Decebal.
Cine a fost Iosif Constantin Drăgan?
Iosif Constantin Drăgan a fost un om de afaceri român stabilit în Italia.
S-a născut pe data de 20 iunie 1917 în Lugoj, Austro-Ungaria și a murit pe 21 august 2008 în Palma de Mallorca.
În anul 1938 a absolvit Facultatea de Științe Juridice din cadrul Universității București.
A fost cunoscut ca un simpatizant al Gărzii de Fier existând inclusiv un zvon cum că ar fi fugit cu o parte din banii acestei organizații. În 1941 primește o bursă de studii și pleacă în Italia unde termină o noua facultate în cadrul Universității de la Roma.
El înființează o firmă care se ocupa cu exportul petrolului românesc către Italia fascistă, ca mai apoi să fie proprietarul companiei Butan Gas.
A publicat mai multe cărți dintre care putem aminti: „Noi, tracii și istoria noastră multimilenară”, „Adevărata istorie a românilor”, „The World Mission of the International Marketing Federation” și „Prin Europa„.
Drăgan a fost un susținător al lui Ceaușescu datorită politicii naționaliste promovate de către acesta.
După 1989 Drăgan a acordat sprijin financiar pentru apariția revistei România Mare.
În 2006 averea acestuia era estimată de către revista Capital la 1.3-1.6 mld dolari.
Vizită și impresii
Statuia a fost unul din obiectivele turistice pe care am dorit să le vizităm în timpul excursiei din Banat. Nu aveam nici un fel de așteptare și doream doar să nu ratez statuia (nu știu de ce am stat cu impresia ca poți rata o statuie de 50 m). După ce am trecut prin Orșova și Eșelnița am făcut o oprire aproape de locul unde este Tabula Traiana pe malul sârbesc.
Peisaj frumos, stânci abrupte, Dunărea. Ce să zic, pe mine mă atrage un astfel de peisaj. Am pornit din nou la drum. Din cauza stresului nu am putut să mă bucur de peisaj. Oricum nu aș fi putut deoarece eu conduceam mașina și e de preferat să stai cu ochii pe drum nu după stânci și copaci.
Locul nu îl puteți rata. Are o mică parcare la care am ajuns destul de dimineață. Nu era aglomerație. Statuia era încă ascunsă după un perete de stânca. Nu reușim să facem 2 pași că vin oamenii și ne întreabă dacă nu vrem să facem o plimbare pe Dunăre cu barca. Asta era și planul nostru așa că statuia am văzut-o mai cu coada ochiului în timp ce ne suiam în barcă. Căpitanul ne spune că statuia va fi ultima vizitată așa că mai arunc o privire și îi spun pa-pa pentru 1 oră.
Mergem pe Dunăre, vizităm Cazanele Mari, Cazanele Mici, 2 peșteri, Tabula Traiana și ne întoarcem la statuie. Căpitanul ne spune poezia învățată despre statuie. Nu pot să fiu rău, sunt informații pe care majoritatea persoanelor le vor uita până ajung acasă așa că ce a prezentat domnul este arhisuficient.
După ce am coborât din barcă am decis să mai stăm puțin și să vedem statuia de pe pod. Spuneți orice, dar statuia asta e impunătoare. E ditamai stânca cioplită cu pricepere. Nasul mi se pare că a suferit ceva operații estetice dar după câte am citit nu avea cum să rămână în starea inițială că se desprindea și pica.
Când să plecăm de pe pod trece o familie pe lângă noi. Copilul, dornic de cunoaștere, întreabă ce scrie sub statuie. Mama, bunica, mătușa sau ce o fi fost îi răspunde sec Decebal Rex, Drăgan Fericit. Mă opresc, mă uit din nou la statuie și după îmi pică fisa: doamna are dreptate în ceea ce a spus – bănuiesc că Drăgan e/a fost fericit că a fost făcută această statuie. Cine sunt eu să zic altceva?
După ce am cumpărat unele suveniruri ne-am urcat în mașină și am continuat drumul spre Moldova Noua.
Sculpturi similare
În lume există mai multe sculpturi sau monumente din piatră de o importanță deosebită.
Nu doresc să fac un top 10 sculpturi în piatră. Există astfel de topuri (deși sincer să fiu cred că și un copil de 10 ani ar găsi mai multe informații despre acele locații față de ce am găsit eu scris în acele topuri).
Fără prea multe vorbe aceasta este lista:
Marele Buddha din Leshan( China), Biserica Sfântului George din Lalibela(Etiopia), Marele Sfinx din Giza(Egipt), orașul Petra din Iordania, Muntele Rushmore din SUA, Templul Shore de la Mahabalipuram (India), Abu Simbel (Egipt), Dazu Rock Carvings (China), Nash-e Rustam(Iran), Statuile lui Buddha din Bamiyan (Afganistan), Hypogeum of Hal-Saflieni(Malta), Templul Bingling(China), Cappadocia( Turcia), Borobudor(Indonezia), Mada’in Saleh din Hejaz(Arabia Saudită), Peşterile Ellora din Maharashtra(India), Peşterile Ajanta din Maharashtra(India), Somapura Mahavihara din Parhapur(Bangladesh) și Hypogeum of Hal-Saflieni(Malta).
Vreau să vă atrag atenția asupra unui aspect: majoritatea sunt vechi de sute sau mii de ani. O să curgă multă apă pe Dunăre până să facă și statuia asta numărul de ani.
Statui de daci în lume
Înainte de secțiunile de încheiere aș vrea să vă atrag atenția asupra unui aspect. Există un proiect unde sunt catalogate statuile de daci făcute în epoca romană și unde se află ele în lume. Așa am aflat că există statui de daci în Rusia, SUA, Belgia, Italia, Grecia, Israel, Marea Britanie, Turcia, Belgia, Franța, Cehia, Spania și Danemarca. Unele sunt conservate mai bine, altele nu. Pentru mai multe detalii puteți să intrați pe siteul https://statuidedaci.ro