Obiective turistice din orașul Bistrița

de văzut într-o seară

Introducere

După vizita din Târgu Mureș am mers mai departe spre orașul Bistrița, unde am ajuns spre seară. Chiar dacă eram obosiți, programul trebuia să fie respectat. Așadar, am ieșit să vedem cum arată orașul seara.

Am oprit aproape de Sinagoga Bistrița și am început să mergem pe jos spre Biserica Evanghelică.

Biserica Evanghelica din Bistrița

Mergem pe strada Liviu Rebreanu, o strada pitorească și plină de terase. Chiar dacă era în timpul săptămânii, terasele erau destul de aglomerate.

Ajungem aproape de biserică. Până la biserică o să povestesc pe scurt despre două obiective care nu prea ies în evidență: casa Ion Zidaru (Andreas Beuchel) și statuia lui Alexandru Roșu.

Casa Ion Zidaru are o poveste interesantă. A fost construită în jurul anului 1500 și este un monument de arhitectură important din orașul Bistrița deoarece aparține stilului gotic târziu cu elemente renascentiste. Povestea casei este destul de tragică: casa este cumpărată de Andreas Beuchel care îl avea ca rival pe Thomas Werner (rivalitate pentru minele din Rodna). Werner, care era rival și al lui Petru Rareș după ce ajunge primar, îl acuză de înaltă trădare pe Beuchel și pune să fie executat. Casa este vândută la licitație și până la urmă ajunge la un anume Ioan Zidarul. Dar de unde avea Ion banii? Ion era zidarul responsabil de construirea unei biserici mari la Roman. Petru Rareș îi dăduse banii și nea Ion fugise cu ei în Transilvania când Petru Rareș a fost scos de la domnie. Dar Petru Rareș revine la domnie și vrea să continue construirea bisericii, numai că nea Ion nu vrea să se mai ducă. Primarul, care avea și ceva interese prin Moldova nu dorește să îl adăpostească pe nea Ion, în consecință, acesta fuge la Sibiu. După lungi procese, casa este vândută de către urmașii lui Petru Rareș și își pierde interesul.

De ce am spus această poveste? Pentru că vreau să demonstrez că vorba „interesul poartă fesul ” este destul de veche și nu se aplică doar la români.

Vis-a-vis de casă se află o mică statuie a lui Alexandru Roșu, cel care este considerat primul fotograf român din Bistrița și unul din fotografii apreciați de Nicolae Iorga.

Dacă tot vorbim de oameni, în apropiere erau niște panouri foarte interesante. Muzeul din Bistrița a avut o idee interesantă în opinia mea: să prezinte orașul în timpul Primului Război Mondial dar și o parte din locuitorii importanți ai orașului. O parte de istorie care în general este uitată. Pentru această acțiune: jos pălăria.

În sfârșit ajungem la Biserica Evanghelică din Bistrița care era …..în renovare. Am eu talentul nativ de a merge la obiectivele turistice aflate în renovare. Acum să povestesc puțin despre biserică. Este un monument de arhitectură reprezentativ pentru tranziția de la stilul gotic la stilul renascentist. Acest lucru se datorează multiplelor lucrări care au schimbat biserica după data în care a început construcția ei. Ca să înțelegeți: biserica a început să fie construită la mij. sec XIV, iar data finalizării a fost aproximativ 200 de ani mai târziu, în 1564.

În această perioadă biserica trece prin următoarele stiluri: stilul de bazilică romanică, stilul de bazilică gotică, biserică hală în stil gotic, adăugare de elemente renascentiste.

Turnul pe care îl vedeți a avut inițial rol de observație și apărare și nu aparținea bisericii. El a ars de câteva ori, ultima oară fiind în 2008. Povestea despre înălțimea turnului este interesantă. Turnul are 75 de m înălțime și este cel mai înalt turn medieval din România. După ce a fost construit, vestea a ajuns până la Sibiu. Auzind că cel mai înalt turn este la Bistrița, sibienii au mers acolo pentru a măsura înălțimea astfel încât să facă un turn mai înalt în Sibiu. Au luat o sfoară și au măsurat, apoi au plecat la un chef cu tot cu sfoară. Hangiul la care au mers să bea vin a auzit că vor să facă un turn mai înalt și a zis să le facă o surpriză. Când sibienii erau în lumea viselor, hangiul a tăiat câțiva metri din sfoara cu care au măsurat înălțimea. Ajung oamenii la Sibiu, se pun pe construit, mai pun 1-2 m de siguranță și gata, zic că au făcut cel mai înalt turn. Numai că visul a fost spulberat imediat după ce au pus acoperișul. Asta e, dacă bei prea mult ai un …turn mai mic.

Biserica Evanghelica din Bistrita
Statuia fotograf Alexandru Rosu

Ansamblul Sugălete si Casa Argintarului

Casa Argintarului

Vis-a-vis se află ansamblul Sugălete (șirul Sugălete). Este un ansamblu construit între 1480 și 1550. Ceea ce este specific acestor case medievale de stil renascentist este faptul că ele se sprijină pe 21 de stâlpi care dau o formă specială ansamblului. Aici se desfășura în perioada medievală activitatea comercială (la parter), iar la etaj locuiau persoane influente din oraș. Știți că eu am tendința să găsesc neconcordanțe în afirmații. Se spune că ansamblul are o afinitate pentru numărul 13: în sensul că sunt 13 case și numărătoarea începe de la numărul 13. Problema la această afirmație este că la Direcția Județeană pentru Cultură din Bistrița sunt afișate 12 case, nu 13 (și pe wikipedia la fel). Până la urmă câte case sunt?

Pe lângă se află o stradă pietonală destul de interesantă dar și un alt obiectiv turistic important al orașului – Casa Argintarului. Și această clădire este în stil renascentist fiind refăcută (clădirea exista de mai mult timp) de către arhitectul Petrus Italus, cel care a lucrat și la Biserica Evanghelică.

Nu știu care a fost treaba cu Iorga dar se pare că istoricul a avut o anumită influență asupra orașului. El a fost cel care a salvat casa de la demolare în perioada interbelică. În prezent, în Casa Argintarului se organizează expoziții de pictură. Era să uit. Denumirea vine de la cele 2 cupe sculptate în arcul ferestrei de la parter. Acestea reprezentau simbolul breslei aurarilor, breaslă foarte dezvoltată în Bistrița medievală.

Blazoanele si Biserica Sf. Treime

Că tot a venit vorba de bresle. Continuând plimbarea și trecând pe lângă Primăria Bistrița, pe trotuarul opus, am descoperit ceva foarte interesant. Pe trotuar, dacă vă uitați atent veți găsi sigiliile/blazoanele pentru diverse bresle din oraș. Totodată există monumente pe care sunt scrise informații despre breslele care au activat în oraș (ai monument și pe trotuar ai o breaslă). Așa am aflat că în oraș existau următoarele bresle: breasla blănarilor, breasla potcovarilor, breasla pietrarilor, breasla cizmarilor, breasla pictorilor, breasla olarilor, breasla săpunarilor, breasla zidarilor și putem adăuga și breasla aurarilor. O grămadă de bresle. Nici nu știam că există ceva numit breasla săpunarilor.

Continuăm drumul și trecem pe lângă biserica romano-catolică Sf Treime. Nu prea am găsit multe informații despre ea dar pot spune că a fost construită în 1787 și este monument istoric. Și mai pot spune ceva: în Bistrița mai sunt 2 biserici ortodoxe și una penticostală cu același nume.

Breasla zidarilor
Biserica Catolica Bistrita

Biserica Reformată și biserica Sf. Trei Ierarhi

Înaintăm pe drum dar și pe axa timpului. Dăm peste o mare intersecție și admirăm amurgul. În dreapta este o altă biserică – Biserica Reformată din Bistrița construită între anii 1869-1887. O luăm la stânga. Picioarele devin din ce în ce mai grele iar drumul greu și destul de lung începe să își facă cunoscute efectele. Trecem pe lângă o altă biserică, se cunoaște că este mai nouă. Știți cum povesteam la Târgu Mureș că în perioada interbelică a fost un efort susținut în Transilvania prin care se dorea construirea multor biserici ortodoxe? Ei bine, aceasta este biserica construită în Bistrița, biserica Sf. Trei Ierarhi. 

Biserica Reformata din Bistrita

Turnul Dogarilor și Centrul Istoric

Pe repede înainte se face un mic ocol până la Turnul Dogarilor. Acesta este singurul turn care a rămas din cele 18 turnuri ale cetății. Cetatea Bistrița a fost construită în sec. XV-XVI, fiind una din cerințele pentru ca localitatea să dețină titlul de oraș. În aceeași perioadă au fost construite 18 turnuri, cheltuielile fiind suportate de breslele din oraș (fiecare turn cu breasla lui). Dat fiind faptul că Bistrița nu a fost în prima linie de apărare în caz de război, cetatea și-a putut păstra arhitectura gotică până în sec XIX când se începe dărâmarea zidurilor la ordinul Curții Imperiale de la Viena.

Din toate fortificațiile avute de oraș a rămas doar Turnul Dogarilor. Acesta are 25 m înălțime, zidul exterior are o grosime de 1,1 m și este construit pe trei nivele. Am auzit multe legende cu privire la tuneluri prin toate cetățile, mănăstirile sau fortificațiile pe care le-am vizitat. Se pare însă că aici chiar există un tunel care face legătura cu Catedrala Evanghelică și dealul unde a fost o altă cetate, în apropierea orașului. Nu vă mai plictisesc cu alte detalii tehnice pe care oricum le puteți găsi la o scurtă căutare pe internet.

Ne întoarcem în Centrul Istoric și continuăm drumul spre mașină. Stau puțin și mă uit la clădiri. Arhitectura nu este deosebită, clădirile par asemănătoare dar au un farmec aparte. Poate și din cauza oboselii acumulate dar orașul îmi dă o senzație de liniște și pace.

Turnul Dogarilor
Centrul vechi din Bistrita

Complexul Muzeal Bistrița Năsăud și Sinagoga Bistrița

Înainte de a ajunge la mașină am decis să dau o fugă până la muzeu și până la sinagogă, să văd cum arată aceste clădiri noaptea.

Să spun câteva cuvinte despre Sinagoga din Bistrița. A fost construită în 1856 în stil arhitectural eclectic. Evreii reprezentau o parte importantă a orașului Bistrița în perioada interbelică. Mai exact, în 1930, comunitatea avea 2198 de credincioși, ceea ce reprezenta 15,55% din populația orașului. Din cauza politicilor de exterminare dar și din cauza emigrării sinagoga a ajuns în paragină, fiind renovată prin programul „Cultura 2000” în 2007. Un lucru mai puțin cunoscut este folosirea în interior a 5 kilograme de aur și 8 kg de argint pentru a se da culoare la pereți.

Să trecem acum și să povestim puțin despre muzeu. Am văzut doar partea de exterior a muzeului. La cum arată muzeul pe exterior mă gândeam la o expoziție destul de micuță. Dar nu, după fațadă există o clădire interioară, si corpuri laterale. Muzeul este găzduit de fosta cazarmă militară, monument istoric construit în 1898. În consecință muzeul a avut mult spațiu la dispoziție pentru expoziții. Și avem așa:

  • secția de etnografie și artă populară;
  • secția de artă plastică;
  • secția de istorie și arheologie;
  • secția de științele naturii;
  • + diverse colecții.

Eu zic că merită vizitat în detaliu, lucru pe care îl voi face când voi merge prin Bistrița.

Muzeul judetean Bistrita
Sinagoga din Bistrita

Galerie foto

Concluzii

Chiar dacă la o primă căutare rămâi cu impresia că nu sunt foarte multe de făcut prin Bistrița, dacă vei lua la pas orașul vei rămîne surprins de ce poate oferi. Cam așa s-a întâmplat și cu mine. Nu credeam că pot să văd atâtea lucruri. Mă bucur că m-am înșelat.

Alte orașe vizitate

Primaria Caransebes

Caransebeș

Vizitează orașul
Biserica Reformare cetatea Targu Mures

Târgu Mureș

Vizitează orașul

De văzut în drum spre Bistrița

Turnul Vestic

Cetatea Feldioara

Vizitați cetatea
Cetatea Rupea Interior

Cetatea Rupea

Vizitați cetatea
Casa Banyai Targu Mures

Orasul Târgu Mureș

Vizitați orașul

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Obiective turistice din orașul Bistrița 28

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Zilele cetatii Targoviste

Evenimente

Vezi Evenimente