Mănăstirea Bârsana - istoric, opinii și relaxare

Introducere

Ajungem în sfârșit și la celebra mănăstire de la Bârsana. Este târziu, suntem obosiți și nu prea avem chef de vizită. Oare ne va schimba mănăstirea starea de spirit sau vom fi dezamăgiți? Să aflăm!

Informații utile

Adresa: DJ186 276, Bârsana 437035;

Website: http://www.manastireabarsana.ro/;

Parcare: da (una mare jos și una mai mică sus);

Preț: gratis (se plătește bilet pentru intrarea la muzeu);

Date de contact: +40262331101;

Stare drum: bună.

Istoricul mănăstirii Bârsana și vechea biserica de lemn de la Bârsana

Istoric

Ce să zic, începem cu rectificarea unei greșeli. Pe Google Maps scrie că biserica de lemn este din sec XVIII. Nu este adevărat. Biserica veche a fost mutată și se află pe un deal. Biserica de la mănăstirea Bârsana nu este cea din patrimoniul UNESCO. Biserica patrimoniul UNESCO se află în sat.

Biserica veche este cea care va fi descrisă în rândurile următoare.

Dar să o luăm cu începutul. Atestarea documentară a localității Bârsana se face în anul 1326 când cneazului Stanislau Bârsan i se întărește drepturile de posesiune în zonă ca urmare a participării într-un conflict armat contra tătarilor. Un alt document în care este amintită Bârsana este 1390, când proprietari erau Voievozii Balcu și Drag.

În zonă au fost 2 centre monahale: unul pe dealul Humana și unul pe valea Slatinei. Dacă mănăstirea din dealul Humana este atestată prin 1390 și dispare în secolul XVIII, mănăstirea de pe valea Slatinei este mult mai misterioasa. Se presupune că așezarea monahală de aici era mai veche (destul de greu de crezut) și mai mare.

Conform datării dendrocronologică biserica este făcută cu lemn din 1711. Conform altor surse biserica de lemn este din 1720. Pentru mine se naște următoarea întrebare. Dacă în 1717 a fost ditamai invazia tătară cum a reușit această biserica să scape și să nu fie arsă. Datarea nu poate fi pusă la îndoială, dar acolo se spune vechimea lemnului, nu și momentul în care a fost făcută biserica. Să rămânem la datele astea.

Secolul XVIII a fost foarte dificil pentru viața spirituală ortodoxă din Maramureș.

Exemple:

  • episcopul de Maramureș, Dosoftei, moare asasinat (a fost ultimul episcop confirmat oficial);
  • biserica a fost mutată prima oară în jurul anului 1737 de la valea Slatinei la valea Strâmtorii, la Bârsana funcționând neoficial, Episcopia Maramureșului;
  • oficial Maramureșul a trecut în jurisdicția episcopiei rutene unite de la Muncaci (greco-catolică);
  • în 1791 mănăstirea Bârsana este desființată iar biserica a fost mutată din nou în locul în care se află și acum. Nu mă întrebați data mutării pentru că unii zic anul 1795, alții zic anul 1806. Oricum ar fi, asta a fost ultima mutare a bisericii (biserica a umblat puțin).

Au fost realizate restaurări în anii 1929, 1965 și 1997.

Acum că am trecut în revistă viața zbuciumată a bisericii și a mănăstirii să trecem la descrierea bisericii vechi.

Descriere

Biserica este tipică zonei Maramureș, fiind realizată din bârne de stejar, îmbinate în coadă de rândunică. La construcția bisericii s-au mai folosit grinzi masive de brad (prezente la bolta de la naos) dar și căpriori de brad la șarpanta bisericii. Majoritatea îmbinărilor sunt asigurate cu cuie de lemn.

Biserica are aproximativ 65 de metri pătrați.

Pictura

Pictura murală a fost realizată de Toader Hodor, ajutat fiind de Ion Plohod. A fost realizată în anul 1806 și se păstrează în principal în naos și în altar. Pictura din pronaos este foarte deteriorată. Iar ajungem la pictură, locul unde nu prea mă pricep și sunt nevoit să dau citate:

"Pictura bolții naosului cuprinde mai multe scene cu semnificație complexă, cu aluzie la Judecata de apoi. Spre nord este reprezentat Soborul arhanghelilor, cu Arhanghelul Mihail în centru, ținând în mâini sabia și balanța, ca în ziua Judecății de apoi. Scena centrală a bolții este Înălțarea sfântului Ilie, în carul tras de cai înaripați.....Bolta altarului înfățișează Încoronarea Fecioarei, temă de glorificare a Maicii Domnului, de origine apuseană, zugrăvită în altar în legătură cu dogma întrupării........Tâmpla bisericii din Bârsana prezintă un program iconografic aparte. De jos în sus, în primul registru este figurată Duminica tuturor sfinților, cu Iisus în centru, binecuvântând cu amândouă mâinile. În următorul Iisus tronează înveșmântat ca mare preot și ține evanghelia deschisă, fiind încadrat de apostoli și de doisprezece prooroci. Registrul superior este dedicat Maicii Domnului care apare, cu pruncul în brațe, încoronată și cu un sceptru în mână, între profeții care au prevestit-o. În ultimul registru este reprezentată Răstignirea la care asistă, de o parte și de alta a crucii, Maica Domnului și apostolul Ioan......Programul iconografic al bisericii din Bârsana se caracterizează prin: predominarea sensului eshatologic (enunțat de asocierea temelor de pe bolta naosului, semnalat aluziv de introducerea reprezentării cetelor îngerești alături de scene din „Apocalips” în altar, în sfârșit concretizat de figurarea Judecății de apoi în pronaos), prevalența caracterului moralizator (subliniat în paralelismul scenelor din „Vechiul Testament” cu Patimile, punându-se accentul pe relația directă cu divinitatea) și relevarea laturii umane a narațiunii – ca tot atâtea simptome ale modificărilor petrecute aici, în consonanță cu noua spiritualitate a epocii. " (Anca Pop-Bratu, Pictura murală maramureșeană. Meșteri zugravi și interferențe stilistice, diverse pagini)

Descrierea noului ansamblu mănăstiresc - Mănăstirea Bârsana și biserica hramul "Soborul Sfintilor 12 Apostoli"

Mănăstirea a fost construit între anii 1993 și 1995 luându-se hotărârea de a fi o mănăstire de maici. În anul 1994, la mănăstirea Bârsana a ajuns viitoarea stareță a mănăstirii, Filofteia Oltean, cea care a supravegheat din acel moment lucrările realizate la acest așezământ monahal. Mănăstirea Bârsana a fost reconstruită în lemn de stejar și piatră de râu, clădirile fiind ridicate de meșteri din localitate.

Clădiri

Dacă tot a venit vorba de clădiri, proiectul a fost elaborat de arhitectul Dorel Cordoș și cuprinde următoarele clădiri: Biserica în stil maramureșean cu hramul "Soborul Sfinților 12 Apostoli", Altarul de vară, Aghiasmatarul, Stăreția, Casa Voievodală, Casa maicilor, Casa artistului, Casa duhovnicului, Arhondaricul, Praznicarul cu trapeza, Muzeul de icoane și carte veche Gavril de Bârsana, Turnul – clopotniță, Poarta maramureșeană, Monumentul funerar, drumul de acces, loc pentru aprinderea lumânărilor, troițe, lac, pod peste lac, alei care duc la diferite obiective, parcare si altele (inventar luat din sursa oficială).

Să prezint pe scurt clădirile importante.

Mănăstirea Bârsana - istoric, opinii și relaxare 2

Muzeul

Muzeul a fost deschis în anul 2005. El este construit în stilul unei case țărănești din Maramureș și are în patrimoniu cărți sfinte din secolele XVI - XIX, icoane și obiecte de artă populară.

Altarul de vară

Altarul de vară a fost construit în anii 1996-1997. Aici se efectuează slujbe duminica în momentul în care vremea permite acest lucru, dar și în momentul prăznuirii hramului.

Stăreția

Este amplasată în partea de sub-vest a complexului mănăstiresc și este construită pe 4 nivele. Are 3 intrări și 4 terase. Demisolul este din beton și este placat cu piatră de râu.

Turnul clopotniță

Este turnul de la intrare și a fost construit în 1998. Arcada din față a boltii poartă inscripția biblică "Aceasta nu e alta fără numai casa lui Dumnezeu, aceasta este poarta cerului".

Mănăstirea Bârsana - istoric, opinii și relaxare 3
Mănăstirea Bârsana - istoric, opinii și relaxare 4
Mănăstirea Bârsana - istoric, opinii și relaxare 5

Praznicarull și trapeza

Clădire impunătoare pe 3 nivele. La parter se află trapeza, bucătăria, cămara și spălătoria. La etaj există o terasă foarte mare în care se servește masa la prăznuirea hramului.

Casa maicilor și casa duhovnicului

Sunt mai retrase vederii și sunt amplasate una lângă cealaltă. Casa duhovnicului a fost construită în 1998. Casa maicilor este construită pe 3 nivele.

Aghiasmatarul

Este situat în centrul complexului, iar în mijlocul lui se află o fântână. Nu aveți cum să îl ratați. Mai sunt și alte clădiri, dintre care iese în evidență Casa Voievodală.

Vizita/Opinie

Ajunși la mănăstire am parcat mașina în parcarea de jos. Dacă vreți să vă încercați norocul să știți că mai există o parcare sus, dar s-ar putea să fie aglomerată. Am urcat scările, fiind mort de obosit după o zi lungă și destul de grea.

Și am ajuns la intrare. Când am intrat în complex parcă am pășit în altă lume. Pe fundal erau diverse cântece bisericești sau melodii line. Oricum muzica era de relaxare, ceea ce îmi trebuia și mie atunci.

Nu prea sunt eu persoana care să rămână impresionat de peisaj dar aici era ceva deosebit. Totul era încadrat în peisaj, toate casele aveau stilul maramureșean, existau flori și era destul de liniște chiar dacă erau mulți vizitatori.

Vă spun sincer că nu prea m-a interesat ce reprezintă fiecare clădire în parte, doream doar să stau pe o bancă și să mă relaxez.

Până la urmă am intrat puțin în muzeu dar nu îmi aduc aminte de exponate. Dorința mea era să merg pe alei și să nu mă gândesc la nimic. În general, mai fac poze dar aici am zis să facă altcineva pentru că eu să pot să merg în liniște prin complex.

Am făcut o tură pe aleile de la mănăstirea Bârsana, am intrat puțin în biserica și cam atât.

Venise timpul să plecăm spre locul de cazare de la Sighetul Marmației.

Galerie foto

Concluzie

La mănăstirea Bârsana nu se vine pentru istoric, pictură sau alte elemente de acest gen. Eu aș merge acolo pentru liniște, atmosferă și relaxare. Știu că foarte multă lume ar zice că trebuie să mergem pentru rugăciune, spovedanie sau alte lucruri de acest fel. În opinia mea acest lucru îl poți face la orice biserică.

Aici în schimb, vei găsi atmosfera și peisajul care te vor face să te relaxezi.

Obiective turistice din Maramureș

Mănăstirea Bârsana - istoric, opinii și relaxare 20

Muzeul Țărăncii Române

O poveste frumoasă
Mănăstirea Bârsana - istoric, opinii și relaxare 22

Biserica Rozavlea

Vizitați biserica

Obiective turistice pe drumul spre Maramureș

Turnul Vestic

Cetatea Feldioara

Vizitați cetatea
Cetatea Rupea Interior

Cetatea Rupea

Vizitați cetatea
Biserica Reformare cetatea Targu Mures

Târgu Mureș

Vizitați orașul

Categorii de articole de pe blog

cetatea fagaras

Obiective turistice

Vezi obiective turistice
Valea sambetei luna mai

Trasee turistice

Vezi trasee turistice
Mănăstirea Bârsana - istoric, opinii și relaxare 25

Evenimente

Vezi Evenimente